Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
21. 10. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković na svečanom obilježavanju 140. obljetnice rada Hrvatskome Crvenom križu uručio Povelju Hrvatskoga sabora za izniman doprinos u promicanju i ostvarivanju humanitarnih ciljeva

foto: Hina/Dario GrzeljZagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 140.obljetnice humanitarnog rada Hrvatskoga Crvenoga križa te na humanitarnom koncertu "Uz nas niste sami" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Svečanost i humanitarni koncert održani su pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora, Vlade RH i gradonačelnika Grada Zagreba.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na svečanosti je u prigodi 140. godišnjice utemeljenja i 65. obljetnice dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskoga Crvenog križa, uručio Povelju Hrvatskoga sabora Hrvatskome Crvenom križu kojom se odaje priznanje za izniman doprinos u promicanju i ostvarivanju humanitarnih ciljeva i zadaća na području zaštite i unaprjeđenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te u zalaganju za poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.

"Ono što radi Hrvatski Crveni križ mogao bi biti primjer svima nama - da vodimo računa o onima koji imaju slabiju zdravstvenu zaštitu i materijalne probleme zbog kojih ne mogu dostojanstveno živjeti. Na nama je obveza da takvim ljudima pomažemo i gradimo društvo utemeljeno na solidarnosti i brizi za drugog čovjeka", istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković uručujući Povelju Hrvatskoga sabora predsjedniku Hrvatskoga Crvenog križa Josipu Jeliću i izvršnom predsjedniku HCK-a Robertu Marktu.

fotogalerija

Priopćenja  
22. 10. 2018.
Miro Kovač u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama
Boston - Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku i član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a sudjeluje u posjetu Pododboru za transatlantske odnose (Politički odbor Parlamentarne skupštine NATO-a) u Sjedinjenim Američkim Državama.
Priopćenja  
19. 10. 2018.
Potpredsjednik Sabora akademik Reiner primio parlamentarnog zamjenika ministra vanjskih poslova Japana Yamadu

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner razgovarao je u petak s parlamentarnim zamjenikom ministra vanjskih poslova Japana Kanjijem Yamadom o političkim i gospodarskim temama te mogućnostima japanskih ulaganja u hrvatske strateške infrastrukturne projekte.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 9. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

19., 20., 21., 26., 27., 28. rujna te 3., 4., 5., 10., 11., 12., 17., 18., 19., 24., 25., 26., 29., 30. i 31. listopada 2018.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 24. listopada 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o državnom inspektoratu, prvo čitanje, P.Z. br. 459 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
Ljudska prava  
Znate li...

...da se 17. listopada obilježava Međunarodni dan iskorjenjivanja siromaštva? Namjera je da se obilježavanjem ovog dana upozori na problem siromaštva i bijede diljem svijeta te ukaže na potrebu za njihovim iskorjenjivanjem.

Povijest obilježavanja započinje 17. listopada 1987. godine kad se na pariškom trgu Trocadero okupilo više tisuća ljudi kako bi odali počast žrtvama ekstremnog siromaštva, nasilja i gladi. Okupljeni su se tada složili kako je siromaštvo oblik kršenja ljudskih prava i utvrdili potrebu za zajedničkim djelovanjem radi zaštite i davanja potpore najranjivijima. 

Nakon okupljanja u Parizu, Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 1992. godine rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana iskorjenjivanja siromaštva te pozvala sve države da na nacionalnoj razini, konkretnim aktivnostima, sudjeluju u obilježavanju ovog dana. Diljem svijeta toga se dana kroz različite manifestacije svjedoči o iskustvima onih koji žive u siromaštvu i ukazuje na potrebu njihovog uključivanja u društvo, zaštitu njihovih ljudskih prava i dostojanstva te se poziva na jačanje politika iskorjenjivanja siromaštva, bijede i drugih problema koji iz toga proizlaze.

Ove godine obilježava se 25. godišnjica rezolucije te 70. godišnjica proglašenja Opće deklaracije o ljudskim pravima, a ovogodišnjom temom obilježavanja - „Zajednički izgradimo svijet uključivosti i općeg poštivanja ljudskih prava i dostojanstva“ – posebno se ukazuje na kršenje ljudskih prava osobama koje žive u siromaštvu.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite