Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
20. 11. 2018.
Milošević i Stier sudjelovali na LX. sastanku COSAC-a

Beč – U sklopu parlamentarne dimenzije austrijskog predsjedanja Vijećem Europske unije u Beču je od 18. do 20. studenoga 2018. održan LX. sastanak Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).

Sastankom, na kojem su sudjelovali predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i član Odbora Davor Ivo Stier, supredsjedali su predsjednici odbora nadležnih za europske poslove austrijskih Nacionalnog i Saveznog vijeća, Reinhold Lopatka i Christian Buchmann.

Okupljeni predstavnici odbora za europske poslove država članica Europske unije, Europskog parlamenta, kao i nacionalnih parlamenata država kandidatkinja, potencijalnih kandidatkinja te posebni gosti, raspravljali su o ispunjavanju prioriteta austrijskog predsjedanja Vijećem EU-a, Brexitu, energetskoj i klimatskoj politici EU-a, te o približavanju Europske unije građanima. U raspravama su dominirale teme Brexita i migracija, kao najvećih izazova s kojima je Unija trenutačno suočena.

Na marginama sastanka COSAC-a predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i član Odbora za europske poslove Bundestaga Markus Tons sastali su se s prvom potpredsjednicom Europskog parlamenta Mairead McGuinness te su razgovarali o važnosti usvajanja kalendara Europskog parlamenta za 2020. godinu prije raspuštanja EP-a uoči europskih izbora koji će se održati u svibnju sljedeće godine. Naime, kalendar Europskog parlamenta važan je za planiranje parlamentarne dimenzije predsjedanja Vijećem EU-a, a Hrvatska i Njemačka predsjedaju Vijećem tijekom 2020. godine.

Najava  
Međuparlamentarna konferencija „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“

U Hrvatskome saboru, u četvrtak i petak, 22. i 23. studenoga 2018. održat će se Međuparlamentarna Konferencija „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede". Konferencija će okupiti predstavnike odbora nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj nacionalnih parlamenata država članica Europske unije (21 država članica i 25 izaslanstava matičnih radnih tijela), Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, Europske komisije, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i značajnijih sektorskih udruženja.

Priopćenja  
20. 11. 2018.
Vesna Bedeković sudjeluje na međuparlamentarnom sastanku o europskoj kulturnoj baštini
Bruxelles - Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković sudjeluje na međuparlamentarnom sastanku s temom "Europska kulturna baština" u organizaciji Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta.
Priopćenja  
20. 11. 2018.
Pero Ćosić primio veleposlanika Azerbajdžana Fakharddina Gurbanova
Zagreb - Predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić održao je u utorak sastanak s veleposlanikom Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj Fakhraddinom Gurbanovim.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora predsjednik Sabora sazvao je 10. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

14., 15., 16., 19., 20., 21., 28., 29., i 30. studenoga te 5., 6., 7., 12., 13. i 14. prosinca 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 21. studenoga 2018. s početkom u 9.30 sati izjašnjavanjem o amandmanima na paket poreznih zakona.
Obljetnice  
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Vukovar_Hina_Damir_Sencar.jpgDan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i ove se godine obilježava pod nazivom „Vukovar - mjesto posebnog pijeteta“, a višednevnim programima i prigodnim događanjima diljem Hrvatske podsjećamo se na dvadeset i sedam godina od sloma herojske obrane Vukovara. 

Središnja komemoracija održat će se 18. studenoga, kada će gradskim ulicama Vukovara u Koloni sjećanja proći sudionici od vukovarske bolnice, u kojoj će se održati prigodni program, do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. I ove godine Kolonu sjećanja predvodit će hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja grada Vukovara.

Bitka za obranu grada započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Vukovar je branilo oko 1800 branitelja. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno više od 2500. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s područja Vukovara.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se 18. studenoga na temelju Odluke Hrvatskoga državnog sabora od 29. listopada 1999. godine kojom je  određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada simbola hrvatske slobode.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Pokroviteljstvo
Slovimo glagoljicom 180.jpg
 
Savjetovanja s javnošću
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite