Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
28. 4. 2017.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Petrov čestitao Međunarodni praznik rada

Zagreb – U prigodi obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov uputio je čestitku sljedećeg sadržaja:

"Uime svih zastupnica i zastupnika u Hrvatskome saboru te u svoje ime čestitam svim građankama i građanima, radnicama i radnicima 1. svibnja - Međunarodni praznik rada.

U ovoj se prigodi treba podsjetiti kako Hrvatska treba promjene u gospodarskoj politici i izgradnju institucionalnoga ekonomskog sustava koji će podržavati veće stope ekonomskog rasta te tako zaustaviti iseljavanje mladih, smanjiti stope nezaposlenosti i zaduženosti stanovništva, kao i umanjiti siromaštvo i socijalnu isključenost.

Koristim ovu priliku kako bih pozvao na izgradnju moderne i razvijene Hrvatske temeljene na vrijednostima pravednosti i socijalne osjetljivosti, što uključuje pravo na rad i poštivanje prava radnika."

Priopćenja  
28. 4. 2017.
Marijana Balić održala sastanak s ukrajinskim dužnosnikom Lisenkom
Zagreb - Voditeljica Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva Marijana Balić održala je danas radni sastanak s otpravnikom poslova veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj Jurijem Lisenkom.
Priopćenja  
27. 4. 2017.
Predsjednik švedskog parlamenta Ahlin u Saboru: Prosperitetne zemlje imaju prosperitetne susjede
Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov sastao se u četvrtak u Saboru s predsjednikom švedskog parlamenta Urbanom Ahlinom.
Priopćenja  
27. 4. 2017.
Povjerenica Europske unije za regionalnu politiku Corina Creţu posjetila Sabor
Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Branka Juričev-Martinčev s članovima odbora te članovi Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu te Odbora za gospodarstvo održali su u četvrtak sastanak s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Creţu.
Priopćenja  
27. 4. 2017.
Zastupnici Bernardić i Milošević susreli se s predsjednikom švedskog parlamenta Urbanom Ahlinom
Zagreb - Zastupnici Davor Bernardić i Ivan Domagoj Milošević u odvojenim su susretima razgovarali s predsjednikom švedskog parlamenta Urbanom Ahlinom koji je u službenom posjetu Hrvatskome saboru. Razgovaralo se o područjima suradnje Hrvatske i Švedske te o aktualnim europskim pitanjima među kojima posebice o pitanju daljnjeg proširenja EU-a.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 3. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 20., 25., 26., 27. siječnja i 1., 2., 3., 8., 9., 10., 15., 16., 17. veljače;
1., 2., 3., 8., 9., 10.,15., 16.,17., 22., 23., 24., 29., 30., 31. ožujka;
5., 6., 7., 19., 20., 21., 26., 27. i 28. travnja te 2., 3., 4. i 5. svibnja 2017. godine. 

dnevni red    prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)  kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u utorak, 2. svibnja 2017. u 10.00 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, drugo čitanje, P.Z. br. 104 - predlagatelj: Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista.
Blagdani  
1. svibnja - Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, u Hrvatskoj je tradicionalno državni blagdan, neradni dan. Po tome je Hrvatska među 80-ak zemalja svijeta koje ga službeno slave, dok se u mnogim zemljama ovaj dan obilježava i neslužbeno. 

U Hrvatskoj se 1. svibnja obilježava od 1890. kada je po prvi put obilježen u zagrebačkom parku Maksimiru. Bilo je to iste godine kada je s pariškog kongresa Druge internacionale upućen poziv da se 1. svibnja obilježava u sjećanje na žrtve radničkih demonstracija u Chicagu 1886.

U drugoj polovini 20. stoljeća 1. svibnja u europskim zemljama uglavnom se obilježavao u znaku simbolike Praznika rada. U 21. stoljeću pitanje zaštite prava s područja rada i zapošljavanja ponovo je aktualizirano kao reakcija na posljedice globalne gospodarske i financijske krize.

U Hrvatskome saboru, u povodu obilježavanja Međunarodnog praznika rada, ove je godine Odbor za rad i socijalno partnerstvo organizirao tematsku sjednicu o statusu radnika u Republici Hrvatskoj. U otvorenoj raspravi predstavnika zakonodavca, radnika i poslodavaca istaknuti su neki od najvećih problema vezanih uz tržište rada te izneseni neki prijedlozi za njihovo rješavanje. Među ostalim, ukazano je na potrebu postrožavanja agencijskog rada, stavljanja pod nadzor radnog vremena te rada nedjeljom i blagdanima, povećanja minimalne i svih plaća, a osobito na mjere protiv neisplate plaća, borbe protiv ograničavanja prava na sindikalno organiziranje i brojne druge. Svi sudionici složili su se da je važno održati tripartitni socijalni dijalog te uz unapređenje zakonskih rješenja snažnije raditi na provedbi onih koji su na snazi.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
 
 
 
 
Obavijest
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite