Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
19. 4. 2018.
Održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o kvaliteti zraka i vode na području Slavonskog Broda

Zagreb - Odbor za zaštitu okoliša i prirode održao je u četvrtak tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu, potrebi modernizacije i plinofikacije postrojenja Rafinerije nafte Brod te najnovijem slučaju onečišćenja vode u slavonskobrodskom vodovodu.

Osim članova Odbora i drugih zainteresiranih saborskih zastupnika na sjednici su sudjelovali predstavnici mjerodavnih državnih i lokalnih tijela i javnih institucija te predstavnici civilnog društva iz područja zaštite okoliša i prirode i udruga Slavonskoga Broda.

Obrativši se nazočnima u uvodnom dijelu sjednice predsjednik Odbora Mihael Zmajlović osvrnuo se na najnoviji slučaj onečišćenja vode u Slavonskom Brodu te rekao da je potrebno "utvrditi sve činjenice o situaciji u kojoj je skoro sto tisuća ljudi ostalo bez pitke vode“ te "na transparentan način informirati javnost što se događa i poduzima kako bi se poboljšala kvaliteta života u Slavonskom Brodu“.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić podsjetio je kako su nakon incidenta uzrokovanog izlijevanjem nafte iz produktovoda kojim upravlja "Plinacro d.o.o.“ te dojava o onečišćenju vode, sve mjerodavne službe izašle na teren, te su izvršene potrebne radnje za opskrbu vodom stanovnika toga područja i poduzete mjere sanacije. -Ovo je područje i dalje je pod inspekcijskim nadzorom, sva nadležna tijela, među kojima i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i Vodovod d.o.o Slavonski Brod i dalje provode kontrolu vode, crpilišta i mreže, a očekuju se i rezultati istrage MUP-a i DORH-a o počinitelju incidenta, rekao je Ćorić.

Priopćenja  
19. 4. 2018.
Romana Jerković primila azerbajdžanskog veleposlanika Fakhraddina Gurbanova
Zagreb – Predsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju Romana Jerković primila je veleposlanika Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj Fakhraddina Gurbanova.
Priopćenja  
18. 4. 2018.
Izaslanstvo Hrvatskoga sabora prekinulo službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta u Narodnoj skupštini
Zagreb - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora koje predvodi predsjednik Sabora Gordan Jandroković odlučilo je prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 8. sjednicu Hrvatskoga sabora za

11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26., 27. travnja, 2., 3., 4., 9., 10., 11., 16., 17., 18., 23., 24., 25., 29., 30. svibnja,
6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. lipnja i 4., 5., 6., 11., 12., 13., srpnja 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  
Sjednica se nastavlja u petak, 20. travnja 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, prvo čitanje, P.Z. br. 317 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
EU  
Gradovi Leeuwarden i Valletta - europske prijestolnice kulture za 2018. godinu

Valletta_Leeuwarden_2018_300.jpgNizozemski grad Leeuwarden i malteški glavni grad Valletta europski su gradovi kulture u 2018. godini. Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u EU-u. Pokrenuta je 1985. godine. Od tada do danas 56 gradova diljem Europe nosilo je naslov europskog grada kulture.

Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora odražavati europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju. To je ujedno izvrsna prilika gradovima da promijene svoj imidž, preispitaju svoj razvoj kroz kulturu, postanu vidljiviji te posljedično privuku više turista.

Godina 2018. ima naglašen kulturni značaj jer je Odlukom Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta proglašena Europskom godinom kulturne baštine. Stoga su obje prijestolnice kulture svoje programe bazirale na programima kojima se promiče kulturna baština. Leeuwarden je glavni grad nizozemske regije Frizije. Ima 108 041 stanovnika. Projekt Europske prijestolnice kulture u Leeuwardenu je pretvoren u društveni eksperiment. Uz pomoć umjetnosti i kulture koncipirat će se model otvorenog društva. Na izložbama, radionicama i performansima raspravljat će se o temama kao što su održivost, različitost i nepravda. Organizatori se fokusiraju na seosko nasljeđe Frizije i poljoprivredu kao najjaču gospodarsku granu u regiji. Valletta je glavni i najveći grad Malte s 6 154 stanovnika. Zbog brojnih građevina od iznimne povijesne važnosti 1980. uvrštena je na popis UNESCO-ve svjetske baštine. U Valletti je svečanost inspirirana tradicionalnom malteškom festom - svojevrsnom seoskom proslavom s glazbom, plesom i uličnim umjetnicima. Tematski se nadovezujući na Europsku godinu kulturne baštine Valletta želi „nazdraviti jedinstvenom nasljeđu malteških otoka“.

Nakon Leeuwardena i Vallette 2018., buduće europske prijestolnice kulture bit će Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija) 2019. te Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) 2020., dok će u 2021. uz Temišvar (Rumunjska) i Elefsinu (Grčka) naslov europske prijestolnice kulture ponijeti i Novi Sad (Srbija).

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Natječaj
 
Javni poziv
 
Predsjedanje SEI-jem
Predsjedanje Hrvatskog sabora Parlamentarnom dimenzijom Srednjoeuropske inicijative
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite