Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
13. 12. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Velike Gorice

Velika Gorica - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana grada Velike Gorice.

Čestitajući svim stanovnicima Velike Gorice njihov Dan grada, koji se obilježava na današnji blagdan sv. Lucije, istaknuo je vidljiv neprestani napredak Velike Gorice što je, rekao je “potvrda da se ovdje radi organizirano, sustavno i s vizijom i na tome čestitam i gradonačelniku Draženu Barišiću i njegovim suradnicima, Gradskome vijeću i svima onima koji sudjeluju u radu i razvoju grada Velike Gorice.”

U svojemu obraćanju na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Velike Gorice osvrnuo se i na ono što taj grad čini tako uspješnim. ”Čini mi se da ste uspjeli pronaći formulu koja se temelji na kvalitetnom odnosu prema mladim ljudima, prema obrazovanju te  prema poduzetnicima, zaposlenicima i razvoju poduzetništva i industrije u Velikoj Gorici. To je model koji može poslužiti i brojnim drugim gradovima u Hrvatskoj, jer ako analiziramo situaciju u Hrvatskoj, često naglašavamo da je važno stvarati dobru poduzetničku klimu, a ona je u Velikoj Gorici očito stvorena. Vidi se to po otvaranjima brojnih novih pogona, po tome što pojedine velike kompanije ovdje premještaju svoja središta, a vidi se to i po najvećoj prosječnoj plaći u Republici Hrvatskoj, po velikom broju poduzetnika koji daleko nadilaze prosječne brojeve koje imamo u drugim gradovima.” naglasio je predsjednik Sabora Jandroković.

Nadovezavši se na riječi predsjednika velikogoričkog Gradskog vijeća Nevena Karasa, koji je govorio o potrebi suradnje svih političkih aktera u gradu Velikoj Gorici, rekao je kako je bitno baviti se u prvome redu kvalitetom života naših sugrađana i koncentrirati se na ono što je doista i smisao jedinica lokalne samuprave – brigu za građane, za infrastrukturu i za kvalitetu života – poručio je u svojemu obraćanju na obilježavanju Dana grada Velike Gorice predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Priopćenja  
12. 12. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković dobitnicima Državnih nagrada za znanost: Ovu nagradu zaslužujete jer kvaliltetom svoj profesionalnog djelovanja pridonosite razvoju znanosti u Hrvatskoj i razvoju cijelog hrvatskog društva

Zagreb - U Hrvatskome saboru svečano su dodijeljene državne nagrade za znanost za 2017. godinu, i to nagrade za životno djelo, godišnje nagrade za znanost, godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnje nagrade za znanstvene novake.

Priopćenja  
12. 12. 2018.
U Saboru održana svečana dodjela "Nagrade Ivan Filipović" za 2017. godinu
Zagreb – U Hrvatskome saboru održana je u srijedu svečana dodjela "Nagrade Ivan Filipović" za 2017. godinu, a  dodijeljene su dvije nagrade za životno djelo i deset godišnjih nagrada pojedincima.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora predsjednik Sabora sazvao je 10. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

14., 15., 16., 19., 20., 21., 27., 28., 29., i 30. studenoga
te 3., 4., 5., 6., 7., 10., 11., 12., 13. i 14. prosinca 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u petak, 14. prosinca 2018. s početkom u 9.30 sati izjašnjavanjem o amandmanima na raspravljene prijedloge zakona.
Ljudska prava  
Znate li....
un-human+rights.jpg... da se Međunarodni dan ljudskih prava obilježava svake godine 10. prosinca, na dan kada je 1948. godine potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima, dokument kojim je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika“?

Prvi članak Opće deklaracije o ljudskim pravima glasi: „Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i trebaju jedni prema drugima postupati u duhu bratstva“. Ovim dokumentom štite se građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka, od prava na život do prava na dostojanstvo. Donošenje Opće deklaracije je prekretnica u suvremenoj povijesti kada su se narodi svijeta udružili kako bi jednom i zauvijek stali na kraj genocidu nastalom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Opća deklaracija o ljudskim pravima jedan je od prvih značajnijih dostignuća Ujedinjenih naroda koji kao dokument predstavlja osnovnu filozofiju pravno obvezujućih međunarodnih dokumenata nastalih nakon 1948. godine.

Dan ljudskih prava ove godine slavi 70. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima. Aktivnosti širom svijeta pružaju priliku za promicanje, angažiranje i promišljanje o Deklaraciji i njezinoj važnosti u svakodnevnom životu. Tom prigodom, Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održat će 7. prosinca 2018. godine tematsku sjednicu u Hrvatskome saboru.
Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Natječaj
 
Predsjedanje
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite