Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
3. 5. 2016.
Reiner se sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u utorak, 3. svibnja 2016. godine u Hrvatskome saboru sastao se s Danielom Mitovim, ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske.

Znatan broj posjeta na visokoj razini između Bugarske i Hrvatske potvrđuje dobre  prijateljske bilateralne odnose. Slični vanjskopolitički ciljevi poput stabilizacije i poticanja euroatlanske integracije u Jugoistočnoj Europi te zajednički prioriteti i razmišljanja u vezi s Europskom unijom i NATO-om pridonose bliskosti odnosa dviju zemalja.

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je kako Bugarska i Hrvatska imaju velik potencijal za daljnje unaprjeđenje bilateralne gospodarske suradnje, unatoč našim trenutačno skromnim bilateralnim odnosima na tom području.

Potencijal za jačom suradnjom hrvatskih i bugarskih gospodarstvenika postoji posebno u području turizma, prehrambene industrije i poljoprivrede, prometne infrastrukture te informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Bliska suradnja Hrvatske i Bugarske potrebna je i u području energetike, posebice na umrežavanju plinske infrastrukture na području Jugoistočne Europe te u podupiranju izgradnje Europske energetske unije i osiguranju poveznice između sjevera i juga Europe. Istaknuli su mogućnosti za suradnju u prenošenju bugarskoga iskustva u iznimno uspješnome korištenju europskih fondova.

Predsjednik Reiner istaknuo je da je Hrvatska uz druge članice Europske unije pomogla Bugarskoj za vrijeme velikoga priljeva izbjeglica iz Sirije 2013. donacijom od 30 tisuća eura i humanitarnom pomoći iz strateških robnih zaliha. (Ured predsjednika Sabora)

Najava  
Strategija Vijeća Europe o pravima djeteta od 2016. do 2021.
strategija150.jpgOdbor za obitelj, mlade i sport, na inicijativu i u suradnji s pravobraniteljicom za djecu, organizira predstavljanje „Strategije Vijeća Europe o pravima djeteta od 2016. do 2021. – novi okvir i poticaj za unapređivanje prava sve djece“. Predstavljanje Strategije će se održati u srijedu, 4. svibnja 2016. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 11.00 sati.
Najava  
Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održava sjednicu s temom: „Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti“. Tematska sjednica će se održati u srijedu, 4. svibnja 2016. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati. Sudionicima će se obratiti predsjednik Sabora Željko Reiner.

Tematskom sjednicom nastoji se, u raspravi ključnih dionika zdravstvenog sustava, onkoloških stručnjaka i predstavnika državne vlasti, iznaći i unaprijediti rješenja za smanjenje pojavnosti i smrtnosti od zloćudnih bolesti iniciranjem izrade i donošenja nacionalnog plana. Nacionalnim planom za borbu protiv zloćudnih bolesti u sljedećih 20 godina unaprijedile bi se i ujednačile aktivnosti i klinička praksa u RH, definirala i organizirala mreža onkoloških ustanova i zdravstvenih djelatnika, osigurala dostupnost terapijskih mogućnosti te uveo sustav kontrole praćenja kvalitete i ishoda liječenja.

Prema službenim podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2013. od malignih bolesti oboljelo 20.905 osoba od čega 11.136 muškaraca i 9.769 žena. Procjene su Zavoda da podaci i za 2014. godinu znatnije ne odstupaju. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u Hrvatskoj 2014. od malignih bolesti umrlo 13.939 osoba. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), Hrvatska se 2012. po dobno-standardiziranoj incidenciji ukupnog raka nalazila na 19. mjestu u Europi od 40 zemalja, a po stopi mortaliteta bila je na 5. mjestu.

Priopćenja  
3. 5. 2016.
Predsjednik Sabora Reiner uputio čestitku u povodu Svjetskoga dana slobode medija
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u povodu Svjetskoga dana slobode medija uputio je čestitku svim medijskim djelatnicima i novinarskim udrugama.
Priopćenja  
2. 5. 2016.
Reiner primio izaslanstvo vojvođanskih Hrvata
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u ponedjeljak, 2. svibnja 2016., u Uredu predsjednika Hrvatskoga sabora susreo se s izaslanstvom vojvođanskih Hrvata i Velimirom Pleše, generalnim konzulom Republike Hrvatske u Subotici.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja te 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19. i 20. svibnja 2016. godine.   

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 4. svibnja 2016. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt zaštite od poplava, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P. Z. br. 31
Ljudska prava  
Znate li ...

... da je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine 3. svibnja proglasila Svjetskim danom slobode medija?

Cilj obilježavanja toga dana promicanje je temeljnih načela slobode medija te odavanje dužnoga poštovanja novinarima koji su, obavljajući svoj posao, izgubili život. Ove se godine Svjetski dan slobode medija obilježava u svjetlu 250. obljetnice prvoga zakona o slobodi informiranja (Švedska i Finska) te 25. obljetnice Deklaracije o načelima slobode medija predložene na inicijativu afričkih novinara u Windhoeku, Namibiji te poslije usvojenoj na Općoj konferenciji UNESCO-a (Windhoeška deklaracija).

Ujedinjeni narodi Svjetski dan slobode medija ove godine obilježavaju s naglaskom na povezanost slobode medija, kulture otvorenosti i prava na slobodu informiranja te održivoga razvoja u digitalnome dobu. Zajednička nit ovim temama je novinarstvo te važnost zaštite novinara koji informacije prenose javnosti. U okviru različitih programa u povodu Svjetskoga dana slobode medija ova će se pitanja razmatrati iz tri različite perspektive: slobode informiranja kao temeljne slobode i ljudskoga prava, zaštite slobode medija od cenzure i drugih utjecaja te osiguravanja zaštite novinarstvu, i na internetu i u drugim medijima.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite