Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
18. 9. 2018.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u službenom posjetu Ministarstvu obrane RH

foto: Hina / Damir SenčarZagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković posjetio je Ministarstvo obrane RH, gdje su ga primili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov predsjedniku Hrvatskoga sabora Jandrokoviću prezentirali su aktivnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, postignuća Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u 2017. i 2018. te smjernice za rad u 2019. godini.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je da je Hrvatska vojska stvorena u Domovinskom ratu, kada je dokazala svoje herojstvo i ratno umijeće. Dodao je kako je puno toga učinjeno u transformaciji oružanih snaga te istaknuo kako je Hrvatska vojska danas suvremena, profesionalna vojna organizacija, ustrojena i organizirana kako bi mogla ispuniti u svakom trenutku svoju ustavnu zadaću te biti pripravna odgovoriti novim sigurnosnim prijetnjama i izazovima. Podsjetio je da ćemo sljedeće godine obilježiti i desetu godišnjicu članstva u NATO-u te rekao kako se tijekom svih godina članstva Hrvatska potvrdila kao predan i pouzdan partner.

fotogalerija

Priopćenja  
18. 9. 2018.
Posjet izaslanstva Odbora za obrazovanje, znanost, kulturu, ljudska prava i peticije Senata Parlamenta Republike Češke Hrvatskome saboru

Zagreb – Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković s članovima Odbora, sastala se u utorak s izaslanstvom Odbora za obrazovanje, znanost, kulturu, ljudska prava i peticije Senata Parlamenta Republike Češke, na čelu s potpredsjednikom tog Odbora Zdeněkom Berkom.

Priopćenja  
18. 9. 2018.
Grozdana Perić sudjelovala na međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u EU-u
Beč – Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić sudjelovala je na međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji koja je 17. i 18. rujna održana u Beču.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 9. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

19., 20., 21., 26., 27., 28. rujna te 3., 4., 5., 10., 11., 12., 17., 18., 19., 24., 25., 26., 29., 30. i 31. listopada 2018.

Sjednica će početi u srijedu, 19. rujna 2018. u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora, Zagreb, Trg sv. Marka 6.

Dana 19. rujna 2018., nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, aktualno prijepodne.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u četvrtak, 20. rujna 2018. u 9.30 raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, prvo čitanje, P.Z.E. br. 398.
Parlamentarizam  
Međunarodni dan demokracije, 15. rujna, u znaku nadzorne ovlasti parlamenata

Slika: ipu.orgMeđunarodni dan demokracije obilježava se 15. rujna svake godine počevši od 1998. Ove godine Interparlamentarna unija (IPU) Dan demokracije posvetila je temi nadzorne ovlasti parlamenata. Nadzor parlamenta nad izvršnom vlašću tema je i Globalnog izvješća o parlamentima objavljenoga 2017. u suradnji IPU-a, Programa za razvoj Ujedinjenih naroda te 150 svjetskih parlamenata.

Interparlamentarna unija smatra da moć parlamenta da poziva na odgovornost izvršnu vlast, propituje i kontrolira njezin rad, jest njegova kritično važna ovlast i dužnost za zdrav demokratski sustav vlasti. Smatra se, nadalje, da je uspješnost u provedbi nadzorne ovlasti pokazatelj političke i društvene relevantnosti parlamenta u 21. stoljeću.

Da bi bio demokratski relevantan, za parlament nije dostatna samo ustavna ovlast nadzora vlade, nego i niz drugih preduvjeta među kojima IPU osobito ukazuje na: značaj nadzorne ovlasti u parlamentu kao prioritetne, jačanje mandata (zakon i parlamentarne procedure) i parlamentarnih kapaciteta kao pretpostavke za uspješnost provedbe nadzorne ovlasti, potpora društvenih partnera - ostalih institucija s nadzornim ovlastima, civilnog društva i javnosti, kvaliteta u provedbi nadzorne ovlasti što uključuje preglednost procesa parlamentarnih preporuka i reakcije vlade, izgradnja podrške javnosti u obnašanju nadzorne funkcije te davanje mogućnosti zastupnicima za izgradnju učinkovitog parlamentarnog okruženja za nadzor izvršne vlasti.

Temeljni smisao parlamentarnog nadzora nad vladom, ističe IPU, jest "promicanje temeljnih sloboda i općeg dobra te unaprjeđenje u obnašanju vlasti". U praktičnom smislu, učinkovit parlamentarni nadzor omogućuje donošenje političkih odluka koje odražavaju interese društva u cjelini, unaprjeđuje transparentnost u obnašanju vlasti, smanjuje korupciju te jača legitimitet parlamenta kao responzivne, inkluzivne i reprezentativne institucije.

Budući da su očekivanja javnosti od parlamenata sve veća, IPU smatra da parlamenti trebaju dati svoj doprinos demokraciji, uz uspješno obnašanje nadzora nad vladama, i poboljšanjem komunikacije s javnošću o ovoj važnoj dimenziji svoga rada, a svakako pridonositi i boljem razumijevanju javnosti temeljnih razlika i odvojenih političkih uloga parlamenata i vlada.

Opća deklaracija o demokraciji

O demokraciji (ipu.org)

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite