Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
3. 7. 2015.
Održana tematska sjednica o jedinstvenom europskom digitalnom tržištu

Zagreb - Saborski Odbor za europske poslove održao je u petak tematsku sjednicu o jedinstvenom europskom digitalnom tržištu. Ova inicijativa koju je Europska komisija objavila u svibnju 2015. u dokumentu "Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu", uvrštena je u Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu te je jedan od prioriteta Hrvatskoga sabora u europskim poslovima. Kako je najavio predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, ovo je prva u nizu rasprava koje će Sabor organizirati u sljedeće dvije godine, čime će politička, gospodarska i cjelokupna zainteresirana hrvatska javnost dobiti priliku što detaljnije provesti rasprave o ovoj inicijativi i doprinijeti kvalitetnijoj analizi stajališta i direktiva Europske komisije.

U radu sjednice sudjelovali su, osim saborskih zastupnika, i predstavnici Europske komisije, Europskoga parlamenta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva uprave, Ministarstva kulture, drugih tijela državne vlasti, predstavnici gospodarstvenika i zainteresirane javnosti.

Osnovne smjernice strategije Europske komisije za stvaranje jedinstvenog europskog digitalnog tržišta predstavio je veleposlanik Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. – Svjetsko se gospodarstvo ubrzano digitalizira, digitalna tehnologija donosi promjene u svim dijelovima društva i područjima poslovanja i tim novim uvjetima se treba što bolje i kvalitetnije prilagoditi, istaknuo je Baričević. Jedan od prioriteta je otkloniti regulatorne prepreke i omogućiti bolji pristup potrošača i poduzeća digitalnim dobrima i uslugama u cijeloj Europi npr. promijeniti propise kojima će se olakšati prekogranična e-trgovina, poduzećima olakšati prodaju u drugim državama članicama EU-a, omogućiti učinkovitiju, jeftiniju i povoljniju dostavu paketa koji se kupuju putem interneta itd.. Među predloženim mjerama Strategije EK-a Baričević je govorio i o potrebi ukidanja neopravdanog uskraćivanja pristupa na temelju lokacije, potrebu stvaranja suvremenijeg zakonodavstva o autorskim pravima itd.. Dodao je, kako bi funkcionalno jedinstveno digitalno tržište stvorilo uvjete za otvaranje stotina tisuća novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude. Sve mjere obuhvaćene ovom Strategijom EK bi trebala provesti do kraja 2016. godine.

Najava  
Deseti susret Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima

 Deseti susret Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima održat će se u utorak, 7. srpnja 2015. u 11.00 sati u dvorani Josipa Šokčevića.

Ovogodišnji 10. susret Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima i drugim zainteresiranim državnim dužnosnicima zamišljen je kao zajednička sjednica. Nakon pozdravnog govora u ime domaćina susreta - Odbora za obitelj, mlade i sport, djeca iz dječjih foruma održat će kratka izlaganja o nekoj - za njih aktualnoj temi, iznijeti svoja mišljenja, poruke i prijedloge.

Priopćenja  
3. 7. 2015.
Ivan Račan održao sastanak sa savjetnikom u veleposlanstvu Kazahstana Jeanom Kystaubayevom
Zagreb - Voditelj Hrvatsko-kazahstanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora Ivan Račan primio je Jeana Kystaubayeva, savjetnika u veleposlanstvu Republike Kazahstana, s kojim je razgovarao o aktualnim političkim temama te o gospodarskoj suradnji.
Priopćenja  
2. 7. 2015.
Održan okrugli stol o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Zagreb - Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora održao je okrugli stol o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29., 30. travnja, 6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 22., 27., 28., 29. svibnja, 2., 3., 10., 11., 12., 17., 18., 19. i 30. lipnja, 1., 2., 3., 7., 8., 9. i 10. srpnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u utorak, 7. srpnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, drugo čitanje, P. Z. br. 834.
EU  
Znate li ...

da, prema podacima Europske komisije, gotovo polovina Europljana (47 posto) još nije stekla odgovarajuće digitalne vještine koje će prema procjeni Komisije uskoro biti potrebne za obavljanje 90 posto poslova na europskom tržištu rada?

Europska komisija je među prioritetnim aktivnostima istaknula izgradnju jedinstvenoga europskog digitalnog tržišta koje bi, prema njezinoj procjeni, moglo osigurati stotine tisuća novih radnih mjesta, proizvesti 415 milijarda eura dodane vrijednosti te pridonijeti razvoju dinamičnog društva znanja. U lipnju ove godine Komisija je objavila Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu u kojoj naglašava nužnost uklanjanja postojećih barijera s kojima se susreću građani i gospodarstvenici te navodi tri cilja. To su: bolji pristup digitalnim dobrima i uslugama za potrošače i gospodarstvenike diljem Europe; stvaranje pogodnog okruženja za rast digitalnih mreža i usluga te oblikovanje europskoga digitalnog gospodarstva i društva s potencijalom rasta.

Osloboditi potencijale e-trgovine, pojednostavniti pitanje poreza na dodanu vrijednost, modernizirati regulativu autorskog i srodnih prava, ojačati zaštitu osobnih podataka, osigurati svima dostupnost brzog širokopojasnog Interneta, razviti usluge podrške za „big data“ i „cloud“ te omogućiti svima usvajanje digitalnih vještina, preduvjeti su za zaživljavanje jedinstvenoga europskog digitalnog tržišta, smatra Komisija.

Komisija je objavila podatke o trenutačnom stanju razvoja digitalnoga tržišta za svaku zemlju članicu. Među podacima za Hrvatsku stoji i sljedeće: korisnika Interneta je 65 posto (EU 75 posto); 40 posto njih kupuje putem Interneta (EU 63), a svega 12 posto njih kupuje prekogranično (EU 18); 25 posto malih i srednjih poduzeća trguje putem Interneta (EU 15 posto), a svega 8 posto njih se obraća inozemnim tržištima (polovina ih smatra da su najveće prepreke za to cijena koštanja dostave, jamstava i povrata robe te nepoznavanje regulative); 61 posto kućanstava s pristupom Internetu ima fiksni širokopojasni pristup (EU 70 posto) dok je na najnoviju generaciju brzih širokopojasnih mreža priključeno samo 33 posto korisnika (EU 62 posto); za ruralna područja Hrvatske ne postoji pokrivenost širokopojasnim Internetom (EU 18 posto).

Pored toga, Komisija je registrirala da u Hrvatskoj 28 posto stanovništva ne koristi Internet (EU 18 posto), a 39 posto ima stečene temeljne digitalne vještine (EU 59). Uslugama e-uprave koristi se 18 posto hrvatskoga stanovništva (EU 33 posto), dok je usluga e-recept zaživjela u 99 posto ordinacija opće prakse  (EU 27 posto).

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
Javni poziv
 
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite