Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
17. 10. 2014.
U Saboru predstavljen rad Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora

članice i član EGSO-a u Hrvatskom saboruZagreb - U organizaciji Odbora za europske poslove u Saboru je predstavljen rad Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). EGSO je predstavilo šest od njegovih devet članova iz Republike Hrvatske: Ana Milićević-Pezelj, Marija Hanževački, Violeta Jelić, Lidija Pavić-Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan.

Europski gospodarski i socijalni odbor savjetodavno je tijelo Europske unije koje okuplja predstavnike civilnog društva država članica. Organiziran je u tri skupine od kojih prva obuhvaća predstavnike poslovne zajednice, druga predstavnike zaposlenika, odnosno sindikata, a treća predstavnike organizacija civilnog društva. Hrvatska u svakoj od skupina ima po tri predstavnika.

Članovi EGSO-a predstavili su okupljenim zastupnicima svoj rad tijekom prve godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji te su izrazili želju za jačanjem suradnje sa Saborom, osobito kada je riječ o definiranju strateških prioriteta djelovanja.

Sastanak je zaključen dogovorom o budućoj suradnji i načinima razmjene informacija između Sabora i Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora radi osiguranja što učinkovitijeg zastupanja hrvatskih interesa u zakonodavnom postupku na razini Europske unije.

Najava  
Konferencija o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Centar za žene žrtve rata - ROSA, u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora, organizira međunarodnu konferenciju posvećenu Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja će se održati u utorak, 21. listopada 2014. godine u dvorani Josipa Šokčevića u 10.00 sati.

Sudionike konferencije uvodno će pozdraviti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Srećko Flego, koordinatorica Centra za žene žrtve rata - ROSA Nela Pamuković te predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora Nansi Tireli.

Na konferenciji će biti prezentirana studija „Analiza usklađenosti zakonodavstva RH s Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“ te istaknuta potreba što skorije ratifikacije ove Konvencije.

Priopćenja  
16. 10. 2014.
Predsjednik Sabora Josip Leko primio zastupnike iranskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko susreo se danas s članovima Međuparlamentarne skupine prijateljstva Irana i Hrvatske parlamenta Islamske Republike Irana.

Priopćenja  
16. 10. 2014.
Daniel Mondekar održao sastanak s izaslanstvom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Irana i Hrvatske iranskoga parlamenta
Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, zajedno s članovima Odbora Ingrid Antičević Marinović i Igorom Kolmanom, sastao se danas s izaslanstvom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Irana i Hrvatske iranskoga parlamenta koje je predvodio voditelj Skupine Jabare Kucheki Nezhad.
Priopćenja  
16. 10. 2014.
Dražen Đurović i Marija Lugarić sudjelovali na 131. zasjedanju Interparlamentarne unije

Dražen Đurović i Marija Lugarić na zasjedanju IPU-a u ŽeneviŽeneva - Predsjednik Izvršnoga odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Dražen Đurović i članica Marija Lugarić sudjelovali su na 131. skupštini Interparlamentarne unije (IPU) koja je održana od 12. do 16. listopada u Ženevi.

Priopćenja  
14. 10. 2014.
Predsjednik Hrvatskoga sabora primio u nastupni posjet izraelsku veleposlanicu Kleitman
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanicu Države Izrael u Hrvatskoj Zinu Kalay Kleitman.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna, 1., 2., 3., 9., 10., 15., 16., 17., 22., 23. i 24. listopada 2014.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 22. listopada 2014. u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2014. godine i Prijedlogu polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2014. godine.
EU  
Znate li

… da je svih 28 država članica EU-a u rujnu ove godine Europskoj komisiji dostavilo svoje planove za provedbu programa zapošljavanja mladih „Jamstvo za mlade“ na temelju kojih mogu povlačiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda u kojem im je od 2014. do 2020. godine na raspolaganju više od 10 milijarda eura?

EU se zbog gospodarske krize već godinama suočava s gorućim problemom nezaposlenosti mladih. U srpnju 2014. u 28 država EU-a evidentirano je više od 5 milijuna nezaposlenih mlađih od 25 godina. To znači da je u prosjeku svaki peti mladi Europljanin nezaposlen. U Hrvatskoj je među nezaposlenima svaka treća osoba između 15 i 29 godina starosti. Kako bi zaustavile ovaj negativan trend, institucije EU-a i države članice usuglasile su sveobuhvatan pristup u borbi protiv nezaposlenosti mladih.

Jedna je od mjera provedba programa „Jamstvo za mlade“ koju su članice prihvatile 2013. godine. Provedbom ovoga programa svaka bi država trebala omogućiti mladima do 25 godina (u Hrvatskoj i još nekim zemljama do 30 godina starosti) da u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla nađu odgovarajuće radno mjesto ili se nastave školovati ili stjecati vještine i iskustva potrebna za buduće zaposlenje. Iz fonda „Jamstvo za mlade“ Hrvatskoj je za ovu i sljedeću godinu osigurano 66,35 milijuna eura u obliku bespovratnih sredstava bez obveze nacionalnog sufinanciranja.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite