Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
1. 4. 2015.
Leko zadovoljan razgovorima s čelnicima Bugarske

Narodno sobranje Republike BugarskeSofija -  Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, na kraju trodnevnog službenog posjeta Republici Bugarskoj, izrazio je zadovoljstvo razgovorima s bugarskim dužnosnicima.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u kojem su, osim Leke, bili zastupnici Ilija Filipović i Silvano Hrelja, održalo je bilateralne sastanke s predsjednicom Narodnog sobranja Republike Bugarske Ceckom Cačevom, predsjednikom Republike Bugarske Rosenom Plevnelijevim, predsjednikom Vlade Republike Bugarske Bojkom Borisovim, upraviteljem Oblasne uprave Plovdiv Rozalinom Petkovim, a danas su razgovarali i s članovima Odbora za vanjsku politiku Narodnog sobranja. Leko se susreo i s predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatskih gospodarstvenika u Bugarskoj, a na kraju posjeta održao je predavanje studentima hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu Sv. Kliment Ohridski u Sofiji.

U razgovorima s bugarskim dužnosnicima istaknute su prijateljske i partnerske veze Hrvatske i Bugarske te izražena želja za jačom političkom suradnjom unutar Europske unije kao i za jačanjem gospodarske suradnje. S obje strane postoji interes u suradnji u energetici, poljoprivredi i turizmu. Dogovorena je jača suradnja parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i europske poslove kao i posjet članova parlamentarne skupine bugarsko-hrvatskog prijateljstva Hrvatskom saboru.

Priopćenja  
1. 4. 2015.
U Saboru održan okrugli stol o iskustvima suradnje političkih stranaka i organizacija civilnog društva
Zagreb - Klub zastupnika SDP-a, u suradnji s Europskom mrežom političkih zaklada (ENoP), organizirao je  okrugli stol na kojem je predstavljen prvi radni dokument ENoP-a o iskustvu izgradnje suradničkih odnosa političkih stranaka i organizacija civilnog društva  te ulozi političkih zaklada u tom procesu, posebice u mladim demokracijama na prostoru europskog jugoistoka. ENoP je paneuropska mreža koju čine 63  zaklade raznih političkih usmjerenja iz 23 države članice EU-a.
Priopćenja  
1. 4. 2015.
Zasjedanje IPU-a: Đurović se založio za snažniju ulogu parlamenata u postizanju ciljeva održivoga razvoja

Dražen Đurović pri izlaganju na plenarnom zasjedanju IPU-aHanoj - Predsjednik Izvršnoga odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Dražen Đurović sudjelovao je na plenarnome zasjedanju ove međunarodne parlamentarne organizacije koje je održano od 28. ožujka do 1. travnja u vijetnamskome gradu Hanoju.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 16. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

21., 22., 23., 28., 29. i 30. siječnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. veljače te  4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. ožujka 2015.

Sjednica je zaključena 27. ožujka 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Ljudska prava  
Znate li...

foto: UN ... da se 2. travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu?

Na prijedlog Katara Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 18. prosinca 2007. godine rezoluciju 62/139 kojom se taj datum poglašava Svjetskim danom svjesnosti o autizmu, pozivajući sve države članice i organizacije UN-a, nevladine udruge te druge privatne i javne organizacije na sudjelovanje u podizanju svijesti o autizmu na svim razinama u društvu.

Autizam je vrlo složen biološki razvojni poremećaj mozga koji se očituje slabom socijalnom interakcijom i komunikacijom te ograničenim i ponavljajućim obrascima ponašanja. Poremećaj se javlja do treće godine života, utječe na mnoge dijelove mozga, no uzrok tome još uvijek nije poznat. Postojeća istraživanja ukazuju na rasprostranjenost autizma od jedan do dva slučaja na 1000 ljudi. Autizam obuhvaća spektar poremećaja koji se kreću od blagih do teških, a češći je kod muškaraca nego kod žena (4:1).

Kako se autizam uglavnom ne dijagnosticira prije treće godine života, jer se klinička slika razvija sazrijevanjem središnjega živčanog sustava, osobito je važno prepoznavanje ranih simptoma s ciljem ranoga otkrivanja rizične djece te djece s razvojnim poteškoćama. Naime, znanstveno je dokazano kako se ciljanom ranom intervencijom značajno može poboljšati životni ishod odnosno kvaliteta života djeteta, pomažući mu u stjecanju određenih socijalnih vještina i samostalnosti. Iako je nekoliko terapija zasnovanih na znanstvenim istraživanjima u primjeni, za sada ne postoji lijek za autizam. Stoga je, uz uključivanje i edukaciju roditelja i obitelji, potrebno provođenje stručnih tretmana djeteta, a koji među ostalim obuhvaćaju terapije igrom, govorno-jezične, radne i fizikalne terapije.

Skupština Svjetske zdravstvene organizacije donijela je u svibnju prošle godine Deklaraciju o autizmu kojom se definira skup postupaka za sveobuhvatan međusektorski odgovor na potrebe osoba s autizmom i poremećajima iz autističnoga spektra. Deklaraciju je podržalo više od 50 zemalja. 

U Hrvatskome saboru u proceduri je Posebno izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom vezano za zaštitu prava osoba s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Natječaj
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite