Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
24. 11. 2015.
Leko sudjeluje na gospodarskom forumu Kine i zemalja srednje i istočne Europe

Suzhou, Kina - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko s izaslanstvom u utorak je sudjelovao na Petom gospodarskom i trgovinskom forumu Kina - zemlje srednje i istočne Europe te na Četvrtom sastanku predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Napredak koji je postignut u suradnji Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe (tzv. 1+16)  te promicanje daljnje suradnje čiji je cilj stvaranje sveobuhvatnog strateškog partnerstva bile su osnovne teme Petoga gospodarskog i trgovinskog foruma u Suzhou. Zemlje sudionice iz Srednje i Istočne Europe su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Raspravljalo se o Srednjoročnom planu suradnje „1+16“,  dokumentu  kojim se nastoje uspostaviti smjernice i prioriteti za suradnju od 2015. do 2020. godine. U dokumentu je istaknuto kako će države članice Europske unije provoditi suradnju u skladu sa zakonodavstvom EU-a, propisima i politikama koje proizlaze iz članstva u EU-u, dok će se primjena Plana preispitivati na godišnjem sastanku šefova vlada.

Održan je i Četvrti sastanak predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine na kojem se obratio i predsjednik  Leko. – Republika Hrvatska snažno podupire mehanizam suradnje Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe jer ovaj oblik suradnje smatramo i jednim od tri ključna stupa ukupnih hrvatsko-kineskih odnosa, kazao je Leko. Dodao je kako je Hrvatska zainteresirana za projekte razvoja infrastrukture, širenje zračne, željezničke i morske komunikacije između Kine i Hrvatske te u tom smislu ocjenjuje pozitivnim novi projekt kinesko-europske kopneno-pomorske brze linije. Leko je izrazio je zadovoljstvo prihvaćenim srednjoročnim planom te smjernicama,  jer su oba dokumenta polazne točke za put prema naprijed, kazao je Leko. Jačanje gospodarske suradnje je jedan od glavnih ciljeva formata Kina+16, a na području energetike zajednički interes može se naći i između ove platforme i drugih regionalnih inicijativa, poput Baltičko-jadransko-crnomorske inicijative za suradnju koju je predložila predsjednica Republike Hrvatske, istaknuo je Leko. – Hrvatska se veseli domaćinstvu ministarskog sastanka u turizmu Kina+16 2016. godine, s obzirom da je za Hrvatsku turizam važna niša u formatu za suradnju Kina + 16, istaknuo je Leko na kraju svojega obraćanja.

Leko će se u utorak navečer susresti i s hrvatskim gospodarstvenicima koji sudjeluju na poslovnom forumu, a za srijedu je predviđen sastanak predsjednika Sabora  s predsjednikom Vlade NR Kine Lijem Keqiangom. U četvrtak su u Pekingu  predviđeni susreti s predsjednikom NR Kine Xijem Jinpingom i s predsjedavajućim Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Zhangom Dejiangom, kao i s predstavnicima tvrtke Huawei i COSCO.

Priopćenja  
24. 11. 2015.
Radin i Mulić sudjelovali na sarajevskoj konferenciji o ljudskim pravima
Sarajevo - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin i članica Odbora Melita Mulić sudjelovali su u utorak na Trećoj regionalnoj konferenciji parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska prava održanoj u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
Vijesti  
23. 11. 2015.
Započinje zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu
Strasbourg – Danas popodne započinje plenarno zasjedanje Europskog parlamenta i trajat će do 26. studenoga. Za ponedjeljak je predviđena izjava Komisije o stanju Razvojnog plana iz Dohe uoči 10. ministarske konferencije WTO-a.
Ljudska prava  
25. studenoga - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

 Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ujedinjeni narodi proglasili su još 1999. godine kako bi upozorili na žene žrtve nasilja u  svijetu.

Datum 25. studenoga odabran je u znak sjećanja na sestre Mirabel, političke aktivistice u Dominikanskoj Republici koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 1960. godine brutalno dao ubiti diktator Trujillo.

Nasilje nad ženama i djevojkama jedan je od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava, a prema globalnoj studiji oko 35 posto žena diljem svijeta iskusilo je tjelesno i/ili seksualno nasilje.

Jedno od ključnih područja djelovanja Ujedinjenih naroda jest prekidanje nasilja nad ženama u sklopu programa koji se provode na globalnoj razini. Agencija Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena koordinira UN-ovom ovogodišnjom kampanjom "Ujedinimo se kako bismo prekinuli nasilje nad ženama" (UNiTE). Narančasta je službena boja globalne kampanje UNiTE-a te se u skladu s tim pozivaju ljudi diljem svijeta da nose narančastu odjeću, a ove godine proširuje se trajanje Narančastog dana tijekom 16 dana aktivizma.

Na globalnoj razini organiziraju se različite aktivnosti kako bi se usmjerila pažnja na potrebu kontinuirana djelovanja u iskorjenjivanju nasilja nad ženama.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

(Suzhou; Peking, Narodna Republika Kina) - predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko s izaslanstvom sudjeluje na 5. gospodarskom i trgovinskom forumu Kina - zemlje srednje i istočne Europe te na 4. sastanku predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Naputak zastupnicima
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite