Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
21. 6. 2018.
Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu Dana antifašističke borbe

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe u kojoj stoji:

„Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam u ime Hrvatskog sabora i osobno ime Dan antifašističke borbe.

22. lipnja obilježavamo dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska ustrojena jedna od prvih antifašističkih postrojbi u Europi, Prvi sisački partizanski odred. 

Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu čemu je pridonio i antifašistički pokret u Hrvatskoj odredila je budućnost suvremene Europe. Trajna opredijeljenost Republike Hrvatske u promicanju antifašizma potvrđena je u izvorišnim osnovama Ustava kao i u Deklaraciji o antifašizmu Hrvatskoga sabora.

Današnja samostalna i neovisna Republika Hrvatska, čiji je temelj Domovinski rat, okrenuta je prema budućnosti, te u potpunosti dijeli vrijednosti suvremene Europe – mir, slobodu, demokraciju, toleranciju, solidarnost, međusobno uvažavanje i uvažavanje različitosti, kao i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma.“

Priopćenja  
20. 6. 2018.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio uzoritog kardinala Vinka Puljića nadbiskupa i metropolita Vrhbosanske nadbiskupije
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je danas uzoritog kardinala i nadbiskupa metropolita Vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića koji je u Hrvatskome saboru sudjelovao na tematskoj sjednici o održivom ostanku i povratku hrvatskih prognanika i izbjeglica u BiH.
Priopćenja  
20. 6. 2018.
Održana tematska sjednica o uvjetima povratka hrvatskih prognanika i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu i održivosti njihovog ostanka
Zagreb -  U Hrvatskom saboru u srijedu je održana tematska sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske s temom: „Održivi ostanak i povratak hrvatskih prognanika i izbjeglica u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na entitet Republika Srpska“.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 8. sjednicu Hrvatskoga sabora za

11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26., 27. travnja, 2., 3., 4., 9., 10., 11., 16., 17., 18., 23., 24., 25., 29., 30. svibnja,
6., 7., 8., 13., 14., 15., 19., 20., 21., 27., 28., 29. lipnja i 4., 5., 6., 11., 12., 13., srpnja 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  
Sjednica se nastavlja u srijedu, 27. lipnja 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, s Konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 362 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
Obilježavanje  
Znate li...

...da se 22. lipnja obilježava kao Dan antifašističke borbe?

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno te je  tijekom rata u Hrvatskoj osnovano je 250 partizanskih odreda, 70 brigada, 17 divizija, 5 korpusa i 1 armija. Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske. Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite