Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
3. 10. 2015.
Predsjednik Sabora sastao se s predsjednikom iranskog parlamenta Larijanijem i ministrom industrije, rudarstva i trgovine Irana Ne'matzadehom

Josip Leko i Ali Larijani u Parlamentu Islamske Republike IranaTeheran - Predsjednik iranskog parlamenta Ali Ardeshir Larijani dočekao je u subotu hrvatsko izaslanstvo koje je predvodio predsjednik Sabora Josip Leko na početku službenog posjeta Iranu.

Tijekom susreta Leko i Larijani razgovarali su o situaciji na Bliskom istoku i aktualnoj terorističkoj krizi zbog takozvane islamske republike. No, glavni fokus sastanka bio je na jačanju bilateralne suradnje pogotovo na gospodarskom, znanstvenom i kulturnom planu.

Razgovaralo se, među ostalim, o suradnji sa splitskim sveučilištem na području tehničkih, informatičkih i medicinskih znanosti. Iranu bi uskoro trebale biti ukinute sankcije pa je ta mnogoljudna zemlja postala osobito zanimljiva našim poduzetnicima.

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je da je i tijekom najveće zatvorenosti Irana Hrvatska održavala dobre političke odnose s Iranom. -Mogu reći da je naša posjeta Parlamentu Islamske Republike Irana od velike važnosti za nastavak te suradnje i konkretizaciju te dobre političke suradnje na gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i investicijskom polju, rekao je Leko na konferenciji za tisak nakon sastanka s Larijanijem.

-U današnjem razgovoru razmotrili smo sektore u kojima možemo imati bolju suradnju, posebno na području zajedničkih investicija gdje se hrvatski gospodarstvenici mogu angažirati u Iranu. Razmotrili smo sve prijedloge, a oni će poslije toga nastaviti razgovore u Gospodarskoj komori Irana, dodao je Larijani.

Kasnije tijekom dana, predsjednik Sabora i gospodarsko izaslanstvo susreli su se s ministrom industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohammadom Rezom Ne'matzadehom. (izvor: HRT)

Najava  
Predstavljanje rezultata istraživanja političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola

U prigodi obilježavanja Svjetskoga dana učitelja udruga Gong - u ponedjeljak, 5. listopada 2015. godine u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 14 sati - predstavlja rezultate istraživanja političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj.

Riječ je o kvantitativnom istraživanju koje je obuhvatilo reprezentativni uzorak učenika završnih razreda srednjih škola tijekom školske godine 2014./2015.

Priopćenja  
2. 10. 2015.
Zastupnici Branko Vukšić i Romana Jerković u OESS-ovu izaslanstvu promatraju izbore u Kirgistanu i Bjelorusiji
Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Branko Vukšić te članica Izaslanstva Romana Jerković sudjelovat će 4. listopada, kao promatrači OESS-a, na predstojećim parlamentarnim izborima u Kirgistanu te 11. listopada na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji.
Priopćenja  
1. 10. 2015.
Predsjednik Sabora Josip Leko putuje u službeni posjet Islamskoj Republici Iranu
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, zajedno sa saborskim i gospodarskim izaslanstvom, u petak, 2. listopada putuje u četverodnevni posjet Islamskoj Republici Iranu.
Priopćenja  
30. 9. 2015.
Izbjeglička i migracijska kriza obilježila zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - U Strasbourgu se od 28. rujna do 2. listopada 2015. održava Jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) na kojem sudjeluju voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE-u Gvozden Srećko Flego te član Izaslanstva Frano Matušić.

Priopćenja  
28. 9. 2015.
Donesena odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. godinu
Zagreb - Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost, pod predsjedanjem predsjednika toga Odbora i predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke, donio je u ponedjeljak odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. godinu trideset jednom znanstveniku.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 20. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

16., 17., 18., 22., 23., 24. i 25. rujna 2015.

Sjednica je započela u srijedu 16. rujna 2015. u 9.30 sati, u Sabornici Hrvatskoga sabora.

 dnevni red       kronologija rasprava         prijenos sjednice 

Sjednica je zaključena 25. rujna 2015.

Hrvatski sabor donio je odluku o svome raspuštanju 28. rujna 2015.

Spomendani  
25. rujna – Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom

Nakon kapitulacije Italije, 8. rujna 1943., narodnooslobodilački pokret u hrvatskim područjima, koja su se nalazila u sastavu talijanske države (Istra, Cres, Lošinj, Rijeka, Zadar i Lastovo) snažno se razvio.
 
U proglasu Narodnooslobodilačkoga odbora za Istru koji je prethodio Odluci, između ostaloga, stoji: da nepokoreni Hrvati nisu htjeli postati poslušno roblje, da su pokazali visoku nacionalnu svijest i dokazali da je Istra hrvatska zemlja te da će to i ostati.

Narodnooslobodilački odbor za Istru donio je, 13. rujna 1943., izjavu o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, a time i o ujedinjenju tamošnjih Hrvata „sa ostalom (…) hrvatskom braćom.“ Tu izjavu potvrdio je i ZAVNOH odlukom od 20. rujna 1943. „o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj“.

U Pazinu je, 25. rujna 1943., održana skupština predstavnika stanovništva iz svih dijelova Istre na kojoj je potvrđena Odluka o pripajanju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj. Republika Hrvatska time je definirala vlastiti teritorij i granicu na zapadu.

Prema izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj iz rujna 2005. godine, 25. rujna obilježava se kao spomendan.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

(Teheran) - predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sa saborskim i gospodarskim izaslanstvom u službenom posjetu Islamskoj Republici Iranu


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Naputak zastupnicima
 
Dokumenti EU-a
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Međunarodna konferencija
U organizaciji Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, uz potporu Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" 19. i 20. listopada 2015. održava se znanstvena konferencija o temi "Innovation-Driven Defence Enterprising"
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite