Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
26. 8. 2014.
Dowling najavio otvaranje irskog veleposlanstva u Zagrebu

Kieran Dowling i Domagoj HajdukovićZagreb -  Voditelj Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva Domagoj Hajduković primio je u oproštajni posjet veleposlanika Irske Kierana Dowlinga.

Veleposlanik Dowling najavio je skorašnje otvaranje veleposlanstva u Zagrebu te dodao kako je budućim rezidentnim veleposlanikom Irske imenovan Tim Harrington.
- Irsko veleposlanstvo trenutno iz Ljubljane pokriva tri države: Sloveniju, Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Otvaranjem veleposlanstva u Zagrebu produbit će se već ionako odlični odnosi dviju zemalja, istaknuo je Dowling.

Zastupnik Hajduković izrazio je zadovoljstvo otvaranjem irskog veleposlanstva u Zagrebu te zahvalio Dowlingu na angažmanu u uspostavi odlične suradnje dviju zemalja na različitim područjima.

U nastavku razgovora Hajduković i Dowling razmotrili su trenutnu situaciju u Hrvatskoj i Irskoj te aktualne teme iz regije.  Razgovarali su i o predstojećim predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj te nadolazećim imenovanjima povjerenika Europske komisije.

Priopćenja  
23. 8. 2014.
Predsjednik Sabora obilježio Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima
Jadovno/Sošice -  U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se kao spomendan obilježava 23. kolovoza, predstavnici Predsjednika Repubike, Hrvatskog sabora i Vlade sudjelovali su danas u komemoraciji na Spomen-području Jadovno, nakon čega su se uputili na komemoraciju kod jame Jazovka na Žumberku.
Vijesti  
11. 8. 2014.
Parlamentarna skupština Vijeća Europe obilježila 65 godina postojanja
Strasbourg - Parlamentarna skupština Vijeća Europe obilježila je 10. kolovoza 65. obljetnicu djelovanja. „Obljetnica treba biti podsjetnik na našu dužnost da budemo beskompromisni i ujedinjeni protiv netolerancije, ksenofobije i mržnje“, kazala je u obraćanju svim članovima predsjednica ove međunarodne parlamentarne organizacije Anne Brasseur.
Javnost rada  
Pregled zakonodavnog rada Sabora u prvoj polovini 2014. godine
Hrvatski je sabor do ljetne stanke u zasjedanju, 15. srpnja 2014. godine, održao 2 plenarne sjednice u trajanju od 68 dana, odnosno više od 460 radnih sati, pri čemu je raspravljeno 248 točaka dnevnog reda.
Javnost rada  
Pregled troškova rada saborskih zastupnika u prvoj polovini 2014. godine
Poštujući pravo javnosti na uvid u financijske pokazatelje vezane uz rad saborskih zastupnika, Hrvatski sabor objavljuje pregled troškova rada zastupnika u razdoblju od 1. siječnja do 11. srpnja 2014. godine.
Javnost rada  
Pregled objavljenih informacija o službenim susretima u Hrvatskome saboru u prvoj polovini 2014. godine

Hrvatski sabor proteklo desetljeće, osim detaljnog izvještavanja o zakonodavnom radu Sabora, izvještava javnost putem svojih web stranica i o svim drugim službenim aktivnostima saborskih dužnosnika. Među pokazateljima o ostvarenoj transparentnosti rada Sabora i putem Interneta u ovom razdoblju je i 748 najava i 264 priopćenja, 12 fotogalerija, 6 videovijesti itd.

Javnost rada  
Posjeti Hrvatskome saboru tijekom prve polovine 2014. godine

Prema podacima saborske Službe za građane, u prvih šest mjeseci 2014. godine Hrvatski sabor je posjetilo 9.286 građana u 259 organiziranih skupina. Nazočnost plenarnoj sjednici zatražilo je 4.060 posjetitelja. Uz najbrojniju skupinu posjetitelja, domaće i inozemne učenike i studente (7.280), Sabor je posjetilo još 2.006 osoba. U protokolarnim posjetima saborskim dužnosnicima bila je 231 službena osoba.

Javnost rada  
Pokazatelji posjećenosti saborskih internetskih stranica tijekom prve polovine 2014. godine

Internetske stranice Hrvatskoga sabora posjećene su 435 335 puta od početka siječnja do 15. srpnja 2014. godine. Jedinstvenih posjetitelja bilo je 201 557, a oni su otvorili 1 658 653 jedinstvene stranice na kojima su se prosječno zadržali 4 i pol minute. Posjetitelji su, kao i u prethodnim razdobljima, najviše posjećivali pregled aktualnosti, plenarni rad te informacije o zastupničkoj strukturi.

Novost je u odnosu na prethodna razdoblja izrazito visoka posjećenost stranice posvećene zastupnicima iz RH u Europskom parlamentu koja je pogledana približno 25 tisuća puta. Saborske internetske stranice na dan održavanja izbora za zastupnike iz RH u Europskom parlamentu, 25. svibnja, zabilježile su najveću dnevnu posjećenost u prvoj polovini 2014. Tako je i tema o euroizborima zabilježila 19 398 otvaranja i, nakon aktualnosti i zastupničke strukture, postala najposjećeniji sadržaj u proteklom polugodišnjem razdoblju.

Spomendani  

Znate li ...

... da se 23. kolovoza obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima?

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima te na promišljanje kompleksnih pitanja zajedničke europske povijesti potaknuo je Europski parlament Rezolucijom o europskoj savjesti i totalitarizmu 2009. godine.

Europski parlament je, između ostalog, naglasio da se svakoj zemlji ostavlja sloboda da obilježavanje sjećanja na žrtve totalitarnih režima prilagodi vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se tako pridružila Estoniji, Latviji, Litvi, Sloveniji i Švedskoj obilježavanjem 23. kolovoza, Europskog  dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, dok neke druge članice Europske unije obilježavaju 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava kao spomendan od 2011. godine.
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

(Nanjing) - predsjednik Sabora boravi u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini


Sjednice Sabora
Ljetna stanka u redovitom zasjedanju Hrvatskoga sabora, na temelju Ustava RH, je od 15. srpnja do 15. rujna.
sabornica_7_saziv.jpg
 
Dokumenti EU-a
 
Konferencija
Europska međuparlamentarna konferencija.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite