Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
1. 10. 2014.
Predsjednik Sabora Josip Leko izrazio sućut povodom smrti Luciana Delbianca

Zagreb –  Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izrazio je sućut članovima obitelji nekadašnjeg saborskog zastupnika, prvog istarskog župana, pulskog gradonačelnika i profesora Luciana Delbianca:

"Vijest da nas je zauvijek napustio naš nekadašnji saborski kolega Luciano Delbianco ispunila me tugom.

Bio je iznimna osoba, veliki političar, veliki čovjek. Njegove izvrsne kvalitete uvjerenog demokrata došle su do izražaja već u prvim danima rađanja demokracije u Hrvatskoj i u prijelomnim trenucima Domovinskog rata. Pamtit ćemo ga i po dosljednosti u njegovim političkim uvjerenjima utemeljenima prije svega na toleranciji i dijalogu čime je stekao poštovanje široke javnosti.

U mislima s Vama u ovim žalosnim trenucima, poštovanoj obitelji gospodina Luciana Delbianca izražavam duboku sućut u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime."

Najava  
Sastanak Odbora za energetiku, okoliš i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

U Hrvatskome saboru u ponedjeljak, 6. listopada 2014. u dvorani Ivana Mažuranića u vremenu od 9 do 17 sati održat će se sastanak Odbora za energetiku, okoliš i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran. Sudionici sastanka zastupnici su nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, nacionalnih parlamenata južnog Sredozemlja i stručnjaci iz područja zaštite okoliša. Uime Hrvatskoga sabora na sastanku sudjeluju članovi Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Melita Mulić i Ante Babić. Sudionicima će se uvodno obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Tijekom sastanka sudionici će se upoznati s politikom zaštite okoliša u Hrvatskoj, a raspravljat će i o temama poput uporabe obnovljivih izvora energije u području gradnje, razvoja održivog turizma na Mediteranu, daljnjeg razvoja projekta „Eko-gradovi“ i „Let's do it!Mediterranean“. Na sastanku će gradonačelnici Visa i Komiže potpisati pristupanje tih gradova projektu „Eko-gradovi“. Sastanak je otvoren za medije.

Priopćenja  
30. 9. 2014.
Leko: dvodnevni posjet BiH bio je plodonosan
Orašje - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u utorak je svoj dvodnevni boravak u Bosni i Hercegovini, u sklopu kojeg je posjetio područja Tuzle, Distrikta Brčko, Odžaka, Domaljevac-Šamca i Orašja, ocijenio plodonosnim.
Priopćenja  
30. 9. 2014.
Josipović te izaslanstva Sabora, Vlade i SDP-a položili vijence na grobu Borisa Šprema
Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te izaslanstva Hrvatskoga sabora, Vlade i SDP-a položili su vijence i zapalili svijeće na grobu pokojnog predsjednika Sabora Borisa Šprema u povodu druge obljetnice njegove smrti.
Priopćenja  
30. 9. 2014.
Hrvatska će razmotriti pomoć poplavljenima u Bosanskoj Posavini
Domaljevac-Šamac - Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je u utorak da će Hrvatska razmotriti mogućnost pružanja pomoći općinama u Bosanskoj Posavini koje su najteže stradale u nedavnim poplavama.
Priopćenja  
29. 9. 2014.
Leko: Koridor VC otvara perspektive Odžaku
Odžak - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u ponedjeljak navečer u Odžaku izjavio je kako će koridor VC otvoriti perspektive toga kraja te je najavio angažman na razvoju projekata koji bi odžačko područje zaštitili od elementarnih nepogoda poput poplava koje su nedavno zahvatile područje Bosanske Posavine.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna, 1., 2. i 3. listopada 2014.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u četvrtak, 2. listopada 2014. u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, prvo čitanje, P.Z. br. 687.
Ljudska prava  
2. listopada - Međunarodni dan nenasilja

UNMeđunarodni dan nenasilja obilježava se 2. listopada u spomen na Mahatmu Gandhija, predvodnika indijskog pokreta za nezavisnost i utemeljitelja filozofije i društvene strategije nenasilja (nenasilnog otpora).

Opća skupština Ujedinjenih naroda Rezolucijom o nenasilju 2007. godine uspostavila je godišnje obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja kako bi se „obrazovanjem i podsjećanjem javnosti širila poruka nenasilja“ koje je prepoznato kao općeprihvatljivo načelo u promicanju kulture mira, tolerancije i razumijevanja.

„Oko za oko oslijepit će cijeli svijet“, kazao je Gandhi prije gotovo stoljeća. Time je slikovito opisao načelo i svrhu nenasilnog otpora koji se sredinom prošloga stoljeća proširio svijetom kao oblik društvenog i političkog otpora za veća građanska prava i socijalne promjene, bez uporabe nasilja. Načelo da se nasilnim postupcima ne može graditi mirno društvo ugrađeno je tijekom prošloga stoljeća, među ostalim temeljnim dokumentima, i u Opću deklaraciju o ljudskim pravima UN-a te Deklaraciju o pravu čovjeka na mir.

„Pozivam sve ljude da se suprotstave netoleranciji, promiču globalno građanstvo i jačaju solidarnost utemeljenu na Gandhijevoj filozofiji nenasilja“, ističe glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ovogodišnjoj poruci u povodu Međunarodnog dana nenasilja.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite