Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
16. 10. 2018.
Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio izaslanstvo Zaklade Konrad Adenauer

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner održao je u utorak sastanak s članovima njemačke Zaklade Konrad Adenauer Holgerom Haibachom i Florianom C. Feyerabendom te direktorom Ureda Zaklade u Zagrebu zaduženog za Hrvatsku i Sloveniju Michaelom A. Langeom.

Potpredsjednik Sabora Reiner ocijenio je rad i aktivnosti Zaklade vrlo značajnim, posebice u programima i projektima političke edukacije kako samih političara tako i civilnoga društva. Sugovornici su se složili da je u budućnosti potrebno dodatno raditi na političkoj edukaciji mladih ljudi, na uvažavanju različitih mišljenja u javnoj komunikaciji te stvaranju nove slike političara koji mogu odgovoriti na aktualne izazove kao što su društvene mreže, lažne vijesti itd.

Ovom prigodom najavljena je i skorašnja primopredaja dužnosti sadašnjega direktora Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu Michaela A. Langea i novoga direktora Holgera Haibacha.

Priopćenja  
16. 10. 2018.
Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na jesenskom zasjedanju Interparlamentarne unije
Ženeva - Predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Saša Đujić i članovi Ivan Ćelić i Ljubica Maksimčuk sudjeluju na redovitom 139. zasjedanju Interparlamentarne unije (IPU) koje se održava od 14. do 18. listopada u Ženevi.
Priopćenja  
15. 10. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner razgovarao s nizozemskim veleposlanikom Voskampom
Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s veleposlanikom Kraljevine Nizozemske Hendrikom Janom Voskampom s kojim je razgovarao o aktualnim političkim i gospodarskim temama.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 9. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

19., 20., 21., 26., 27., 28. rujna te 3., 4., 5., 10., 11., 12., 17., 18., 19., 24., 25., 26., 29., 30. i 31. listopada 2018.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 17. listopada 2018. godine s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o sudskim pristojbama, prvo čitanje, P. Z. br. 441 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
Ljudska prava  
Znate li...

...da se 17. listopada obilježava Međunarodni dan iskorjenjivanja siromaštva? Namjera je da se obilježavanjem ovog dana upozori na problem siromaštva i bijede diljem svijeta te ukaže na potrebu za njihovim iskorjenjivanjem.

Povijest obilježavanja započinje 17. listopada 1987. godine kad se na pariškom trgu Trocadero okupilo više tisuća ljudi kako bi odali počast žrtvama ekstremnog siromaštva, nasilja i gladi. Okupljeni su se tada složili kako je siromaštvo oblik kršenja ljudskih prava i utvrdili potrebu za zajedničkim djelovanjem radi zaštite i davanja potpore najranjivijima. 

Nakon okupljanja u Parizu, Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 1992. godine rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana iskorjenjivanja siromaštva te pozvala sve države da na nacionalnoj razini, konkretnim aktivnostima, sudjeluju u obilježavanju ovog dana. Diljem svijeta toga se dana kroz različite manifestacije svjedoči o iskustvima onih koji žive u siromaštvu i ukazuje na potrebu njihovog uključivanja u društvo, zaštitu njihovih ljudskih prava i dostojanstva te se poziva na jačanje politika iskorjenjivanja siromaštva, bijede i drugih problema koji iz toga proizlaze.

Ove godine obilježava se 25. godišnjica rezolucije te 70. godišnjica proglašenja Opće deklaracije o ljudskim pravima, a ovogodišnjom temom obilježavanja - „Zajednički izgradimo svijet uključivosti i općeg poštivanja ljudskih prava i dostojanstva“ – posebno se ukazuje na kršenje ljudskih prava osobama koje žive u siromaštvu.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite