Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
26. 4. 2018.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković susreo se sa švedskom prijestolonasljednicom, princezom Viktorijom

Princeza Viktorija od Švedske s predsjednikom Sabora Jandrokovićem (Photo: Royal Court, Sweden)Stockholm - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković završio je u četvrtak dvodnevni službeni posjet Kraljevini Švedskoj audijencijom kod prijestolonasljednice princeze Viktorije od Švedske koju je tom prilikom pozvao u posjet Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora zahvalio je na toplom gostoprimstvu ukazanom hrvatskom izaslanstvu tijekom službenog posjeta Kraljevini Švedskoj te ukazao na dugu tradiciju prijateljskih odnosa između dviju zemalja kao i na sve intenzivniju bilateralnu suradnju u mnogim područjima.

Tijekom susreta, predsjednik Sabora Gordan Jandroković upoznao je princezu Viktoriju s iskustvima Hrvatske kao članice Europske unije, a s obzirom na sve veći broj švedskih turista u Hrvatskoj, razgovori su vođeni i o turističkoj suradnji dviju zemalja.

Priopćenja  
26. 4. 2018.
Održana tematska sjednica o održivom korištenju biomase
Zagreb – Odbor za gospodarstvo i Odbor za poljoprivredu održali su u četvrtak zajedničku tematsku sjednicu pod nazivom „Održivo korištenje biomase“ na kojoj se najviše razgovaralo o potencijalima za veće korištenje biomase, boljoj organizaciji bio-baziranog sektora, korištenju poljoprivredne i drvne biomase u proizvodnji energije te utjecaju biomase na gospodarstvo i industriju.
Priopćenja  
26. 4. 2018.
Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu organizirao raspravu o Nacrtu prijedloga zakona o brdsko-planinskim područjima
Zagreb - Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u suradnji s Udrugom Eko Kvarner organizirao  je u četvrtak tematsku raspravu o  Nacrtu prijedloga zakona o brdsko-planinskim područjima koji je u izradi i koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2019.
Priopćenja  
26. 4. 2018.
U Saboru obilježen Europski dan borbe protiv melanoma
Zagreb – Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma organizirali su u četvrtak u Hrvatskome saboru javno-preventivnu akciju pregledavanja kože za sve zainteresirane zastupnike i djelatnike Sabora.
Priopćenja  
26. 4. 2018.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković susreo se s vođom oporbe u švedskom Riksdagu Tobiasom Billströmom
Zagreb – Drugog dana službenog posjeta Švedskoj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i zastupnici Ines Strenja-Linić, Dragica Roščić i Ante Babić susreli su se s predsjednikom Kluba zastupnika Stranke umjerenih (Moderata) Tobiasom Billströmom.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 8. sjednicu Hrvatskoga sabora za

11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26., 27. travnja, 2., 3., 4., 9., 10., 11., 16., 17., 18., 23., 24., 25., 29., 30. svibnja,
6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. lipnja i 4., 5., 6., 11., 12., 13., srpnja 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u petak, 27. travnja 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o probaciji, prvo čitanje, P.Z. br. 312 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
EU  
Gradovi Leeuwarden i Valletta - europske prijestolnice kulture za 2018. godinu

Valletta_Leeuwarden_2018_300.jpgNizozemski grad Leeuwarden i malteški glavni grad Valletta europski su gradovi kulture u 2018. godini. Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u EU-u. Pokrenuta je 1985. godine. Od tada do danas 56 gradova diljem Europe nosilo je naslov europskog grada kulture.

Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora odražavati europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju. To je ujedno izvrsna prilika gradovima da promijene svoj imidž, preispitaju svoj razvoj kroz kulturu, postanu vidljiviji te posljedično privuku više turista.

Godina 2018. ima naglašen kulturni značaj jer je Odlukom Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta proglašena Europskom godinom kulturne baštine. Stoga su obje prijestolnice kulture svoje programe bazirale na programima kojima se promiče kulturna baština. Leeuwarden je glavni grad nizozemske regije Frizije. Ima 108 041 stanovnika. Projekt Europske prijestolnice kulture u Leeuwardenu je pretvoren u društveni eksperiment. Uz pomoć umjetnosti i kulture koncipirat će se model otvorenog društva. Na izložbama, radionicama i performansima raspravljat će se o temama kao što su održivost, različitost i nepravda. Organizatori se fokusiraju na seosko nasljeđe Frizije i poljoprivredu kao najjaču gospodarsku granu u regiji. Valletta je glavni i najveći grad Malte s 6 154 stanovnika. Zbog brojnih građevina od iznimne povijesne važnosti 1980. uvrštena je na popis UNESCO-ve svjetske baštine. U Valletti je svečanost inspirirana tradicionalnom malteškom festom - svojevrsnom seoskom proslavom s glazbom, plesom i uličnim umjetnicima. Tematski se nadovezujući na Europsku godinu kulturne baštine Valletta želi „nazdraviti jedinstvenom nasljeđu malteških otoka“.

Nakon Leeuwardena i Vallette 2018., buduće europske prijestolnice kulture bit će Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija) 2019. te Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) 2020., dok će u 2021. uz Temišvar (Rumunjska) i Elefsinu (Grčka) naslov europske prijestolnice kulture ponijeti i Novi Sad (Srbija).

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Natječaj
 
Javni poziv
 
Predsjedanje SEI-jem
Predsjedanje Hrvatskog sabora Parlamentarnom dimenzijom Srednjoeuropske inicijative
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite