Priopćenja o aktivnostima predsjednika Sabora - lipanj 2006.
 

Predsjednik Sabora primio predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća

Vladimir Šeks i predstavnici Hrvatskoga nacionalnog vijeća iz Republike Srbije i AP Vojvodine (Zagreb, 29. lipnja 2006.) Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predstavnike Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) iz Republike Srbije i AP Vojvodine i u cijelosti podržao njihov zahtjev da se novim Ustavom Srbije osigura zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u srbijanskoj Skupštini.

Predsjednik HNV-a Josip Zvonko Pekanović je detaljno upoznao predsjednika Hrvatskog sabora s položajem hrvatske zajednice u Srbiji, odnosno u Vojvodini. U tome je smislu naglasio kako Hrvati u Srbiji, u okolnostima kada se priprema novi Ustav Srbije, traže zastupljenost iz redova hrvatske zajednice u srbijanskoj Skupštini, onakvu kakvu ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Pekanović je tijekom razgovora izvijestio predsjednika Hrvatskog sabora o sadržajnoj i vrlo korisnoj suradnji između dvije manjinske zajednice, Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji i Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj.

Predsjednik Šeks je pozdravio je dobru suradnju SNV-a i HNV-a, ocijenivši da na tom tragu treba razvijati i odnose te bolje razumijevanje između dviju država i naroda. Izrazio je čvrstu potporu težnji o zastupljenosti Hrvata u srbijanskoj skupštini, te se zauzeo i za dosljednu primjenu zakona koji hrvatskoj manjini jamče u potpunosti kulturnu autonomiju, posebno pravo da biraju redakcije koje će uređivati emisije elektroničkih medija na hrvatskom jeziku.

Šeks je podržao i ideju HNV-a da se u nekadašnjoj kući bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu uredi Hrvatski dom, kao središnje okupljalište vojvođanskih Hrvata, te istaknuo da će taj projekt financijski poduprijeti i Republika Hrvatska. Predsjednik HNV-a Pekanović je pozvao predsjednika Sabora u posjet Hrvatskom nacionalnom vijeću, koji je taj poziv prihvatio, najavljujući da će se to dogoditi tijekom njegova posjeta Skupštini Republike Srbije.

Predsjednik Sabora uručio državne nagrade za znanost

Vladimir Šeks uručio državne nagrade za znanost(Zagreb, 27. lipnja 2006.) Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac uručili su danas 29 državnih nagrada za znanost za 2005. godinu: pet za životno djelo, 15 godišnjih nagrada, četiri nagrade za populariziranje i promidžbu znanost, te pet nagrada znanstvenim novacima.

Naglašavajući kako je znanje temelj kreiranja društvenog života, Vladimir Šeks je ustvrdio da je Hrvatska prepoznala ključnu ulogu znanja u gospodarskom razvoju, što se očituje 25-postotnim povećanjem izdvajanja za znanost. Lisabonska strategija, koje je Hrvatska potpisnica od 2000., naglašava obrazovanje kao ključni čimbenik gospodarskog rasta, rekao je Šeks.

Ministar Primorac je ocijenio da su u posljednjih desetak godina učinjeni veliki pomaci u hrvatskoj znanost, a znanstvena politika Republike Hrvatske slijedi smjernice Europske unije. Zahvalivši u ime nagrađenih, dobitnik nagrade za životno djelo Željko Horvatić rekao je kako su državne nagrade za znanost čast i priznanje, ali i poticaj za daljnje znanstveno djelovanje, što se posebno odnosi na najmlađe dobitnike.

Odluku o državnim nagradama za znanost, koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, donio je Odbor za dodjelu tih nagrada pod predsjedanjem Vladimira Šeksa.

Nagrada za životno djelo iznosi 80.000 kuna, Godišnja nagrada za znanost i Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti iznosi 30.000 kuna, a Godišnja nagrada za znanstvene novake 20.000 kuna. (HS/Hina)

Čestitka predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa u povodu Dana državnosti

(Zagreb, 23. lipnja 2006.) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je građanima Republike Hrvatske čestitku u povodu državnog blagdana, Dana državnosti, 25. lipnja.

"25. lipnja 1991. godine Hrvatski je sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Tim je povijesnim odlukama Hrvatskog sabora ostvaren višestoljetni san hrvatskog naroda -učinjen je odlučujući korak prema punoj neovisnosti Republike Hrvatske, te je konačno ostvareno suvereno i neotuđivo pravo građana Republike Hrvatske da potpuno slobodno i samostalno odlučuju o vlastitoj daljnjoj sudbini.

Obilježavajući Dan državnosti Republike Hrvatske prisjećamo se svih hrvatskih branitelja i domoljuba, čiji su životi ugrađeni u temelje suvremene Hrvatske, te im s ponosom i dubokom zahvalnošću odajemo najvišu počast, pronalazeći u njihovoj nesebičnoj žrtvi naše trajno nadahnuće.

Prisjećajući se tog ključnog datuma hrvatske povijesti s odmakom od petnaest godina, postajemo još svjesniji mudrosti, odlučnosti i ispravne vizije tadašnjeg hrvatskog čelništva predvođenog prvim predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom.

Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti i Deklaracijom o proglašenju samostalne i neovisne Hrvatske, Hrvatski je sabor, u teškim i presudnim vremenima, dalekosežno i sudbinski usmjerio naš put prema Hrvatskoj danas, međunarodno uvaženoj i afirmiranoj zemlji, istinski privrženoj vrijednostima suvremene demokracije, okrenutoj prema budućnosti, prema jačanju gospodarstva i socijalne sigurnosti, prema punopravnom članstvu u Euro-atlanskim integracijama.

Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske, čestitam vam Dan državnosti u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora, te u moje osobno ime !", navodi se u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

Čestitka predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa povodom Dana antifašističke borbe

(Zagreb, 20. lipnja 2006.) – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je građanima Republike Hrvatske čestitku povodom Dana antifašističke borbe u kojoj stoji:

„Obilježavajući državni blagdan – Dan antifašističke borbe, podsjećamo na značaj i ulogu Hrvatske u borbi protiv nacističkog i fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu kao i na još uvijek nedovoljno priznatu činjenicu da je na teritoriju Hrvatske djelovao jedan od najsnažnijih antifašističkih pokreta u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Na današnji dan odajemo i počast svim hrvatskim građanima koji su se u ime čovječnosti aktivno uključili u borbu protiv jednog od najvećih zala novije povijesti, i koji su u odlukama ZAVNOH-a postavili temelje državne suverenosti na kojima je izgrađena i današnja, suvremena i demokratska Hrvatska.

Antifašizam – a to znači: demokracija, sloboda, tolerancija, solidarnost, odbacivanje svih vrsta ekstremizama i totalitarizama - je kao civilizacijska tekovina upisan i u temelje današnje Europe, čije demokratske stečevine i vrijednosti dijeli i prihvaća Republika Hrvatska.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe!“

Veleposlanici Kraljevine Švedske, Republike Slovenije, Republike Indije, Republike Srbije i Japana kod predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Vladimir Šeks i Theolin Sture(Zagreb, 19. lipnja 2006.) – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u oproštajni posjet veleposlanika Kraljevine Švedske u RH Theolina Sturea, te u nastupne posjete veleposlanike Republike Slovenije Milana Orožena Adamiča, Republike Indije Rajiva Misru, Republike Srbije Radivoja Cvjetićanina i Japana Tetsuhisu Shirakawu.

Predsjednik Sabora je švedskom veleposlaniku Theolinu Stureu zahvalio na podršci koju Švedska pruža Republici Hrvatskoj na njenom putu prema članstvu u Europskoj uniji. U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo visokim stupnjem političkih odnosa na najvišoj državnoj razini, koji bi trebali biti prošireni i razmjenom posjeta na parlamentarnoj razini, a zaključeno je i da postoje snažan obostrani interes te veliki potencijali za jačanje gospodarske suradnje.

U razgovoru sa slovenskim veleposlanikom Milanom Oroženom Adamičem je istaknuto da Slovenija i Hrvatska kao susjedne zemlje imaju poseban interes za međudržavnu suradnju, a sva naslijeđena pitanja iz bivše zajedničke države, koja u određenoj mjeri opterećuju hrvatsko-slovenske odnose, treba rješavati na način da se izbjegne zaoštravanje odnosa, čemu u znatnoj mjeri pomaže komunikacija na parlamentarnoj razini. Slovenski je veleposlanik predsjednika Hrvatskog sabora izvijestio o današnjem predstavljanju Bijele knjige o granici između Slovenije i Hrvatske u Ljubljani na koju, kako je naglasio, treba gledati kao na temelj za raspravu.

Indijski veleposlanik Rajiva Misra i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima bez ijednog otvorenog pitanja. Posebno mjesto u razvoju bilateralnih odnosa ima parlamentarna suradnja koja se kontinuirano razvija, te je dogovoreno da predsjednik Hrvatskog sabora u najskorije vrijeme dođe u uzvratni posjet Republici Indiji.

Vladimir Šeks i Tetsuhiso ShirakawaU razgovoru s veleposlanikom Republike Srbije Radivojem Cvjetićaninom predsjednik Hrvatskog sabora je naglasio kako Hrvatska snažno podržava Srbiju na njenom putu prema Europskoj uniji i NATO-u budući da su napredak i stabilizacija Srbije i drugih susjednih država u hrvatskom interesu. Srbijanski se veleposlanik suglasio da su euroatlantske integracije povoljan okvir koji može olakšati rješavanje pitanja nastalih raspadom zajedničke države, u prvom redu humanitarnih pitanja i pitanja ljudskih prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Srbiji, te je predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu zahvalio na iskazanoj spremnosti za pružanje pomoći i savjeta. U razgovoru sa srbijanskim veleposlanikom je bilo riječi i o obilježavanju Godine Nikole Tesle.

Dobri odnosi na parlamentarnoj razini, naročito razmjena posjeta između skupina prijateljstava u hrvatskom i japanskom parlamentu, te mogućnosti daljnjeg intenziviranja parlamentarne suradnje i produbljivanja gospodarske suradnje bile su glavne teme razgovora predsjednika Hrvatskog sabora s japanskim veleposlanikom Tetsuhisom Shirakawom.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks u Našicama povodom Dana grada i blagdana Sv. Antuna Padovanskog

(Našice, 13. lipnja 2006.) - U Našicama je proslavljen Dan grada i blagdan Sv. Antuna Padovanskog, a na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća bili su nazočni predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i ministar obrane Berislav Rončević.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks je, obrativši se nazočnima, istaknuo kako se Našičani mogu ponositi svojim doprinosom u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Šeks je izrazio uvjerenje da će Našice idućih godina ostvariti svoje ciljeve glede povećanja zaposlenosti i gospodarskog razvoja.

Dan grada Našica i blagdan Sv. Antuna Padovanskog proslavljen je svečanom misom u istoimenoj crkvi te procesijom središtem grada. (HS/Hina)

Predsjednik turske vlade Recep Tayyip Erdogan u službenom posjetu kod predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Vladimir Šeks i Recep Tayyip Erdogan(Zagreb, 12. lipnja 2006.) – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika vlade Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik turske vlade razgovarali su o procesu priključenja Hrvatske i Turske Europskoj uniji te zaključili da je i ovaj susret u funkciji razvijanja dobrih bilateralnih odnosa, posebice gospodarske suradnje, kao i razmjeni iskustava u pitanjima koja se tiču članstva ovih dviju država u Europskoj uniji i NATO-u.

U razgovoru je istaknuto da se odnosi Hrvatske i Turske uspješno razvijaju na bilateralnom, regionalnom i multiregionalnom planu te je ocijenjeno da su u zadnjih godinu dana na uzlaznoj liniji, što se reflektira u brojnim susretima na najvišoj državnoj razini kao i u okviru parlamentarne suradnje.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na svečanoj sjednici finskog parlamenta povodom 100. godišnjice parlamentarne demokracije u Finskoj

(Helsinki, 1. lipnja 2006.) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sudjelovao je na svečanoj sjednici finskog parlamenta kojom je obilježena stota godišnjica parlamentarne reforme kojom je Finska, kao prva zemlja na svijetu, novim izbornim zakonom 1. lipnja 1906. dala ženama kako pravo glasa, tako i pravo da budu birane. Na izborima održanim godinu dana kasnije, Finci su u svoj parlament izabrali 19 žena.

Povijesnom odlukom Finska je tako 1906., sedam godina prije Norveške, 38 godina prije Francuske i 66 godina prije Švicarske, dala ženama pravo glasa. Glasačko pravo u Hrvatskoj žene su dobile 1945. godine, kada se to dogodilo i u Italiji i Sloveniji.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je novinarima nakon svečane sjednice u Helsinkiju kako očekuje da će njegovi dosadašnji susreti s finskim dužnosnicima te predstojeći uzvratni posjet Finskoj u listopadu, pridonijeti potpori te zemlje Hrvatskoj na putu prema EU-u.

On je kazao kako će se suradnja i preuzimanje iskustava finskih parlamentaraca u njihovu radu u okviru EU-a produbiti i na razini suradnje parlamentarnih odbora dvije zemlje. (HS/Hina)

Autor:   Ured predsjednika
Ispis stranice