Priopćenja o aktivnostima predsjednika Sabora - studeni 2005.
 

Predsjednik Sabora primio u službeni posjet predsjednika vlade Irske Bertija Aherna

Vladimir Šeks i Bertie Ahern(Zagreb, 29. studenog 2005.) – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet predsjednika vlade Irske Bertija Aherna.

Predsjednik Sabora i irski premijer su razgovarali o priključenju Republike Hrvatske Europskoj uniji i mogućnostima širenja parlamentarne suradnje. Irska snažno i otvoreno podržava Hrvatsku na putu prema punopravnom članstvu u EU, te joj je do sada uvijek izražavala potporu u svim fazama priključenja Europskoj uniji kao i spremnost da pomogne savjetima na temelju vlastitih iskustava tijekom pregovora s EU-om.

Premijer Ahern je pohvalio Hrvatsku zbog napretka ostvarenog u političkim i gospodarskim reformama kazavši kako je usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s europskim golemi izazov za svaki parlament.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je sa zadovoljstvom rekao da su hrvatsko-irski odnosi na zavidnoj razini, uključivši i parlamentarnu suradnju, te je, s obzirom na dugogodišnje irsko iskustvo u području poljoprivrede u okviru EU, podržao mogućnost da u službeni posjet Republici Hrvatskoj dođe predsjednik Odbora za poljoprivredu i hranu irskog parlamenta Johnny Brady, kako bi, u sklopu priprema RH za pregovore s EU-om, hrvatskim zastupnicima prenio irska iskustva.

Proslava 100. obljetnice osnutka i 15. obljetnice obnove Družbe "Braća hrvatskog zmaja" pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora

(Zagreb, 27. studenog 2005.) -  Družba "Braća hrvatskoga zmaja" (DBHZ) proslavila je u nedjelju, 27. studenog 2005. godine, 100. obljetnicu osnutka i 15. obljetnicu obnove svečanom akademijom u Hrvatskome glazbenom zavodu u nazočnosti pokrovitelja, predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je nazočnima kako želi da članovi Družbe ustraju na oživotvorenju plemenitih ciljeva toga bratstva, ističući kako uvijek mogu računati na potporu Hrvatskoga sabora, koji će predložiti da se Družbi dodijeli Povelja Republike Hrvatske kao najviše državno priznanje.

Podsjećajući na veze Hrvatskoga sabora i Družbe, Vladimir Šeks je rekao kako one sežu doboko u prošlost, kada je 1907. i 1910. Družba poslala Hrvatskome saboru peticiju za donošenje posebnih zakona o zaštiti i očuvanju hrvatske kulturne i prirodne baštine.

Od godine 1905. do 1918. i od godine 1990. do 2005. mnogobrojni članovi Družbe bili su zastupnici u Hrvatskome saboru, rekao je Šeks, dodajući kako su mnogi zastupnici u Hrvatskome saboru bili ujedno i članovi Meštarskog zbora, upravnog tijela Družbe. (HS/Hina)

Predsjednik Sabora na proslavi 170. obljetnice hrvatske himne

(Kumrovec, 24. studenog 2005.) -  Proslava 170. obljetnice nastanka "Lijepe naše" i 70 godina podizanja spomenika u čast hrvatskoj himni u prvom je redu prigoda da današnjim i budućim naraštajima jasno poručimo što zapravo znače ljudske i nacionalne slobode i prava i koliko je ponekad visoka cijena njihova ostvarenja, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kod spomenika "Lijepoj našoj" u Zelenjaku kod Kumrovca.

Šeks je podsjetio kako je hrvatski narod prošao trnovit put do ostvarenja svojega stoljetnog sna, života u slobodi na svojoj rodnoj grudi.

U Zelenjaku se, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, danas slavila velika obljetnica nastanka hrvatske himne, za koju je 1835. stihove napisao Antun Mihanović, te sedam desetljeća od podizanja spomenika himni u čast. Spomenik je podigla Družba "Braće hrvatskog zmaja", koja također slavi svoj veliki jubilej - 100. obljetnicu osnutka.

Nakon polaganja vijenca kod spomenika hrvatskoj himni glumac Adam Končić recitirao je izvorni tekst himne, a nastupili su i članovi kumrovečkog KUD-a, tuheljski Puhački orkestar "Lipa" i kuburaši.

U povodu jubileja himne tiskano je dopunjeno izdanje spomen-monografije "Lijepa naša domovina" autora Nadice Jagarčec i Zvonimira Blažička. 

Časnik i skladatelj Josip Runjanin (1821.-1878.), pristaša hrvatskoga narodnog preporoda, skladao je 1846. melodiju na Mihanovićev tekst "Horvacka domovina". (HS/Hina)

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks: Vukovar - sjećanje na veličanstvenu hrvatsku pobjedu

(Zagreb, 18. studenog 2005.) - Na 14. godišnjicu okupacije Vukovara,  u Muzeju Mimara je održan koncert sjećanja "Da se ne zaboravi - sveto ime Vukovar" pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, a u organizaciji Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke.

Obraćajući se nazočnima, Šeks je podsjetio da je Hrvatski sabor u listopadu 1999. donio odluku kojom se današnji dan, 18. studenoga, proglašava Danom sjećanja na žrtve Vukovara.

Okupacija Vukovara bila je tužan, ali i veličanstven događaj Domovinskog rata, rekao je Šeks. "Koliko smo tužni, toliko smo i ponosni na veliku kolonu koja je od vukovarske bolnice, ishodišta jedne velike tragedije, završila na Ovčari monstruoznim zločinom".

Danas je to, dodao je Šeks, sjećanje na veličanstvenu hrvatsku pobjedu, jer je neprijatelj u Vukovaru poražen, slomljena je vojska koja se s raznim grupama terorista borila protiv branitelja Hrvatske.  U to vrijeme Hrvatskoj vojsci i Vladi bilo je zapovjeđeno da poduzmu sve što mogu da se slomi blokada Vukovara.

Današnje slavlje u Vukovaru, održano pod geslom "Gdje da nađem sina svoga?", podsjetilo nas je na sve kalvarije stanovnika Vukovara i njegove žrtve koje su trajni zalog hrvatske suverenosti.

O vukovarskoj tragediji moramo govoriti današnjoj mladeži, a u tom gradu je ostala mladost koje više nema i koju ne smijemo zaboraviti, jer bi zaboravom Vukovar opet postao žrtvom, istaknuo je Šeks.

Predsjednik Udruge branitelja Podravke Mladen Pavković istaknuo je da je Vukovar simbol cijele Hrvatske jer bez njega ne bi bila stvorena ni hrvatska država. (HS/Hina)

Predsjednik Sabora primio predsjednika Vlade Republike Srbije Vojislava Koštunicu

Vladimir Šeks i Vojislav Koštunica(Zagreb, 23. studenog 2005.) – Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika Vlade Republike Srbije Vojislava Koštunicu.

Predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao je predsjedniku Koštunici na početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između SCG i EU naglasivši kako je i u hrvatskom interesu da se zemlje u regiji što brže integriraju u EU čime bi se ostvarila puna stabilizacija i napredak ovih prostora.

U razgovoru je istaknuto da su hrvatsko-srpski odnosi ključni za sve bitne političke događaje u ovom području, a u tijesnoj vezi s time je odnos prema nacionalnim manjinama, srpskoj u Hrvatskoj te hrvatskoj u SCG.

Predsjednik Sabora je rekao da potpisani Sporazum o zaštiti manjina predstavlja zaista pravi povijesni iskorak u odnosima između dvije zemlje, ali i da težište mora biti na njegovoj punoj provedbi. Zaključeno je da je položaj hrvatske manjine u Srbiji te srpske manjine u Hrvatskoj u međuovisnom odnosu, te da treba ubrzati rješavanje svih problema koji su rezultat zajedničke povijesti.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Vlade Republike Srbije suglasno su zaključili da ukupnom poboljšanju bilateralnih odnosa pridonosi i suradnja na razini parlamenata koju treba intenzivirati.

Predsjednik Sabora u Vukovaru na 14. obljetnici stradanja tog grada u srpskoj agresiji

(Vukovar, 18. studenog 2005.) -   Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji je u Vukovaru sudjelovao u obilježavanju 14. obljetnice stradanja toga grada u srpskoj agresiji, izjavio je novinarima kako je žrtva Vukovara 1991. bila ključna za pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu.

Međunarodnoj zajednici predsjednik Sabora je zamjerio što je, kako je rekao, dopustila da se nad Vukovarom i Hrvatskom dogodi zločin.

"Europa i međunarodna zajednica morale su i trebale znati što će se ovdje dogoditi", rekao je Šeks, izrazivši uvjerenje kako će svi oni koji su u Vukovaru bili počinitelji ili nalogodavci izvršenja ratnih zločina kad-tad odgovarati za ono što su učinili." (HS/Hina)

Predsjednik Sabora primio predsjednika valonskog parlamenta Joséa Happarta

Vladimir Šeks i José Happart(Zagreb, 8. studenog 2005.) – Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika valonskog parlamenta Joséa Happarta s izaslanstvom.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo dobrim ukupnim hrvatsko-belgijskim odnosima, osobito u svjetlu kontinuirane potpore Belgije hrvatskom eurointegracijskom putu.

Kao dugogodišnji zastupnik Europskog parlamenta predsjednik valonskog parlamenta José Happart je istaknuo kako Europska unija, od prvotno zamišljene ekonomske zajednice, postupno poprima značajke jedne države, pa uz bilateralne odnose među članicama EU sve važniju ulogu ima regionalna suradnja koja omogućuje dodatni stupanj zaštite nacionalnim zajednicama u višeetničkim državama.

Europska unija mora gospodarski biti dovoljno snažna da može štititi svoje ekonomske interese na globalnom tržištu pružajući time zaštitu svakoj od pojedinih zemalja članica, složili su se predsjednici Šeks i Happart, naglasivši pritom da treba voditi računa o očuvanju identiteta i raznolikosti te osigurati ravnopravnost zemalja članica kroz političku arhitekturu.

Kao posebno složeno i osjetljivo područje kako u postupku pregovaranja tako i nakon priključenja Happart je naznačio poljoprivredu, koja i danas kod najstarijih članica EU zauzima prioritetno mjesto u raspravama o gospodarskom prosperitetu EU.

Čestitika predsjednika Sabora Dragutinu Tadijanoviću povodom njegovog 100. rođendana

(Zagreb, 3. studenog 2005.) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je akademiku Dragutinu Tadijanoviću, najvećem živućem hrvatskom piscu, uredniku i prevoditelju čestitku povodom njegovog 100. rođendana kojeg će ovaj velikan hrvatske književnosti, jednako popularan u svim generacijama, proslaviti u petak, 4. studenog 2005. godine.

„Kada se između pjesnika i njegovih pjesama stvori nevidljiv znak jednakosti, kada u pjesmi osjećamo i vidimo pjesnika, a u pjesnikovom liku, govoru, u njegovom oku čitamo njegove pjesme -  i kada njegova lirika uvijek iznova prodire u dubine srca novih i novih čitatelja – onda možemo slobodno ustvrditi da je pjesnik time sam sebi podigao vječiti, uvijek živući spomenik.

„'Dok pjesme budu žive, dotle ću živjeti i ja', rekli ste jednom prigodom izrazivši time Vašu i našu veliku zajedničku želju koja se i obistinila, na radost svih zaljubljenika u Vašu poeziju“, stoji u pismu predsjednika Hrvatskog sabora koji je, čestitajući doajenu hrvatske lirike Dragutinu Tadijanoviću rođendan, izrazio želju da nastavi stvarati istim žarom i istom vedrinom unoseći tako u živote čitatelja toplinu svojstvene mu neposrednosti.

Autor:   Ured predsjednika
Ispis stranice