Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika, siječanj 2004.

Mato Arlović, Vesna Pusić i Luka Bebić primili veleposlanika Republike Finske

(Četvrtak, 29. siječnja 2004.) Potpredsjednici Hrvatskoga sabora mr. sc. Mato Arlović, dr. sc. Vesna Pusić i g. Luka Bebić primili su u radni posjet veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj Ilpu Manninena.
Teme razgovora bile su aktualna politička situacija u Hrvatskoj nakon izbora, nastojanja naše zemlje glede euroatlantskih integracija, te mogućnosti suradnje Hrvatske i Finske.
U vezi s članstvom u Europskoj uniji i NATO-paktu nema promjene politike u Hrvatskoj, naglasio je u razgovoru potpredsjednik Arlović, dodavši kako će njegova stranka glede tih pitanja ostati na tragu državnog konsenzusa, dok će u ostalim saborskim raspravama biti konstruktivna oporba. Finskog veleposlanika posebno je zanimalo na koji će način Hrvatska ostvariti strateške ciljeve, na što mu je potpredsjednik Arlović odgovorio da je oporba spremna na svaki dijalog.
Na pitanje što smatra ključnim pitanjima hrvatske politike u bližoj budućnosti, potpredsjednica Vesna Pusić odgovorila je da je to razvoj hrvatskog regionalizma, te izjednačavanje regija u ekonomskom i svakom drugom pogledu. Sličnost Finske i Hrvatske sugovornici su vidjeli u potencijalima koje nude otoci jedne i druge zemlje.
U razgovoru s potpredsjednikom g. Lukom Bebićem g. Manninen osvrnuo se na odnos snaga vlasti i oporbe u parlamentu. Potpredsjednik Bebić istaknuo je da to za aktualnu vlast predstavlja samo dodatni poriv da zakonski prijedlozi budu što bolje pripremljeni. Na pitanje o najavljenim mjerama u poreznom sustavu, potpredsjednik Bebić je kao primjer kojeg se Vlada drži istaknuo Republiku Irsku koja je smanjenjem poreza pridonijela većim stranim ulaganjima i punijoj državnoj kasi. Na kraju razgovora zaključeno je da će na gospodarskom planu Hrvatskoj itekako biti korisna iskustva Finske, s čime se složio i g. Manninen.

Darko Milinović primio predsjednika i tajnika Udruge oboljelih od leukemije i limfoma

(Četvrtak, 29. siječnja 2004.) Potpredsjednik Hrvatskog sabora dr. Darko Milinović primio je predsjednika i tajnika Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, gosp. Dejana Levačića i gosp. Emila Vibovića, koji su ga upoznali s problemom liječenja bolesnika oboljelih od GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora), te o studija korištenja lijeka GLIVEC, koja se provodi.
GLIVEC se nalazi na listi lijekova HZZO-a za oboljele od leukemije, ali ne i za oboljele od GIST-a, kojih je u Hrvatskoj 20-ak. Cijena mjesečne doze lijeka po pacijentu iznosi 21 – 25.000 Kn, što je velik financijski teret za oboljele i njihove obitelji. Prof. Vrbanac, voditelj tima liječnika za praćenje oboljelih od GIST-a u RH, već 2,5 godine prati oboljele.
Udruga oboljelih od leukemije i limfoma nastoji pomoći svim oboljelima od GIST-a u Republici Hrvatskoj. Kao udruga, inicirali su i međunarodnu studiju za praćenje oboljelih od GIST-a. Konkretno su zainteresirani za kontakte sa stranim donatorima koji bi sufinancirali pilot-projekt "Sekundarne prevencije iz područja onkologije Republike Hrvatske".
Potpredsjednik Hrvatskog sabora, dr. Darko Milinović iskazao je razumijevanje za navedene probleme, te najavio svoju potporu i pomoć u njihovu rješavanju.

Darko Milinović, Zdenka Babić-Petričević Furio Radin te članovi Odbora za ljudska prava primili predstavnike Hrvata iz Crne Gore

Darko Milinović, Zdenka Babić-Petričević Furio Radin te članovi Odbora za ljudska prava primili predstavnike Hrvata iz Crne Gore (Srijeda, 28. siječnja 2004.) Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Darko Milinović, predsjednica Odbora za useljeništvo Zdenka Babić-Petričević, predsjednik Odbora za ljudska prava dr. sc. Furio Radin te članovi Odbora za ljudska prava Ivana Sučec- Trakoštanec, Ivanka Roksandić, Stjepan Bačić i Niko Rebić, primili su u radni posjet predstavnike Hrvata iz Crne Gore u sastavu: Dario Musić i Luka Ciko, te skupinu Hrvata iz Makedonije koju su činili: Ivan Šišak, Zvonimir Drageša, Ivan Bradić i Suzana Novak-Talevska.
Tema razgovora bila je nova politika prema hrvatskim manjinama. Potpredsjednik Milinović napomenuo je kako vjeruje da će suradnja hrvatskih manjina i matične im države biti bolja nego što je bila do sada. Smatra da su hrvatske manjine bogatstvo Hrvatske te da ih treba štiti ma gdje bile.  Iskazao je i nadu da položaj Hrvata u susjednim državama uskoro bude jednak položaju nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.
Dr. Radin je pak bio mišljenja da treba donijeti zakon o hrvatskoj manjini kako bi se odredio točan iznos financijskih sredstava koji se u te svrhe svake godine ima izdvojiti iz Proračuna.
Gosti su ukazali na težak položaj Hrvata u državama bivše SFRJ naglasivši dosadašnju neefikasnost hrvatske vanjske politike na tom planu.
Gđa. Babić-Petričević je na kraju razgovora zaključila da je konstituiran novi saziv Hrvatskog sabora te se nada da će zastupnici opravdati povjerenje kada su Hrvati izvan domovine u pitanju. 

Darko Milinović primio izaslanstvo talijanskih poduzetnika korporacije Bissol

(Utorak, 13. siječnja 2004.) Potpredsjednik Hrvatskoga sabora g. Darko Milinović, primio je izaslanstvo talijanskih poduzetnika korporacije Bissol, koje je predvodio glavni menadžer g. Diego Miro Moscheni, te gradonačelnika Grada Gospića g. Milana Kolića, sa suradnicima. 
U tijeku su dogovori o realizaciji opsežnog ivesticijskog projekta koji bi u prvoj fazi doveo do ulaganja od 70 milijuna eura i zaposlio stotinjak ljudi. U Ličkom Osiku podigla bi se cinčara, koja bi radila za potebe Hrvatske, BiH i daljnjeg izvoza. Riječ je o postrojenju visoke tehnologije, uz potpunu zaštitu okoliša.
Postoje uvjeti i za druga ulaganja, primjerice za rješavanje aktualnog poblema otpada.
Ostvarenje prve faze projekta,  u ovom mjestu na području posebne državne skrbi, plnira se do konca 2004. godine.

Predsjedništvo Sabora o raspodjeli radnog prostora

(Ponedjeljak, 12. siječnja 2004.) Predsjedništvo Hrvatskoga sabora održalo je sjednicu na kojoj je izvršena raspodjela radnog prostora za potpredsjednike Sabora, odbore i klubove zastupnika.
Predsjedištvo je potaknulo donošenje Pravilnika o javnosti rada Hrvatskoga sabora, Kodeksa o ponašanju zastupnika i izbor Povjerenstva za primjenu Zakona o sukobu interesa. Predsjedništvo je odlučilo za zamjenicu tajnika Sabora ponovno predložiti gđu Jadranku Blažević.

 

 

   


Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Powered by iSite