Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Hrvatski sabor

Trg sv. Marka 6

10 000 Zagreb

 

Tel.: 01/45 69 222, 63 03 222
Faks: 01/63 03 018
e-mail: sabor@sabor.hr

Izvješće Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o Prijedlogu deklaracije o osudi Holodomora, masovnog usmrćivanja glađu, prouzročenog prisilnom kolektivizacijom koju je provodio Staljinov komunistički režim

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora razmotrio je, na 15. sjednici održanoj 2. prosinca 2008. godine, Prijedlog deklaracije o osudi Holodomora, masovnog usmrćivanja glađu, prouzročenog prisilnom kolektivizacijom koju je provodio Staljinov komunistički režim, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio Klub zastupnika HNS-a u Hrvatskome saboru, aktom od 12. studenoga 2008. godine.

Odbor je razmatrao kao zainteresirano radno tijelo.

Odbor je, također, zaprimio inicijativu Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Koordinacije ukrajinske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj da se Holodomor u Ukrajini 1932.-1933. godine prizna kao povijesna činjenica i osudi kao čin genocida nad ukrajinskim narodom.

Predstavnica predlagatelja je u uvodnom izlaganju istaknula da donošenje ove Deklaracije predstavlja značajan doprinos određivanju zajedničkih civilizacijskih standarda Europe, predstavlja znak njezine privrženosti poštivanju ljudskih prava, te pridonosi postizanju općeg političkog konsenzusa o osudi ekstremnih oblika terora kakav je bio Staljinov komunistički režim.
Također je naglasila da je Europski parlament 23. listopada 2008. donio Rezoluciju o obilježavanju Holodomora, umjetno izazvane gladi u Ukrajini, kojom je Holodomor proglasio zločinom protiv ukrajinskog naroda i zločinom protiv čovječnosti. U Rezoluciji se Europski parlament poziva na Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvenciju UN-a o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, Zajedničku izjavu donesenu na 58. Plenarnoj sjednici Opće skupštine UN-a povodom 70. obljetnice Holodomora u Ukrajini, koju je podržalo 68 država, uključujući svih tadašnjih 25 država članica Europske unije.

Istaknula je da je i Parlamentarna skupština Vijeća Europe početkom 2006. osudila Holodomor u Ukrajini kao zločin komunističkog režima, a Vijeće Ministara OESS-a i Opća skupština UNESCO-a su prošle godine odali počast žrtvama Holodomora.

U raspravi su se članovi Odbora složili da se donošenjem ove Deklaracije Republika Hrvatska pridružuje brojnim zemljama i međunarodnim institucijama u osudi svih zločina totalitarnih komunističkih režima i naglašava njezina privrženost najvišim vrijednostima zaštite ljudskih prava koje su zapisane i u Ustavu Republike Hrvatske. Istaknuto je, također, da se ovom Deklaracijom izražava i poseban pijetet milijunskim žrtvama koje su umorene glađu u samo petsto dana čime je Ukrajina izgubila više od četvrtine svoga stanovništva. Republika Hrvatske se na ovaj način posebno solidarizira s ukrajinskim narodom i pripadnicima ukrajinske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Nakon provedene rasprave Odbor je jednoglasno odlučio Hrvatskome saboru predložiti da donese

Deklaraciju o osudi Holodomora, masovnog usmrćivanja glađu, prouzročenog prisilnom kolektivizacijom koju je provodio Staljinov komunistički režim

Za svog izvjestitelja na sjednici Hrvatskoga sabora Odbor je odredio dr. sc. Furia Radina, predsjednika Odbora.

PREDSJEDNIK ODBORA

dr. sc. Furio Radin

   


Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite