Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:

 

Hrvatski sabor

Trg sv. Marka 6

10 000 Zagreb

 

Tel.: 01/45 69 222
e-mail: mediji@sabor.hr

          gradjani@sabor.hr

Izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika
 
Priopćenja  
18. 5. 2010.
Skupština Zapadnoeuropske unije u suradnji s Hrvatskim saborom održala kolokvij skupštine na temu "Sadašnja zbivanja na zapadnom Balkanu"

Zagreb - Skupština Zapadnoeuropske unije u suradnji s Hrvatskim saborom održala je kolokvij skupštine na temu "Sadašnja zbivanja na zapadnom Balkanu".

Uvodno su nazočne pozdravili potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak, predsjednik Skupštine ESDA/WEU Robert Walter i predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Skupštini Zapadnoeuropske unije Zdenko Franić. Državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković naglasio je važnost uloge Skupštine Zapadnoeuropske unije u praćenju sigurnosne i obrambene politike EU, kao i ključnu ulogu nacionalnih parlamenata u tom procesu. Državni tajnik podsjetio je da se Hrvatska pridružila NATO-u u travnju 2009. godine, dok je sljedeći cilj pridruženje EU-u tijekom 2012. U svom izlaganju istaknuo je da je Hrvatska predana poticanju suradnje u regiji o čemu svjedoči i ustupanje prijevoda pravne stečevine EU susjednim zemljama. "Nadam se da će i predstojeća ministarska konferencija u Sarajevu dati dodatni poticaj za integraciju zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju", zaključio je Plenković. O pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i suradnji u regiji govorio je i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Frano Matušić.

Tema prijepodnevnog zasjedanja bila je "Aktivnosti na zapadnom Balkanu" na kojoj su govorili dužnosnici odgovorni za misije EU na zapadnom Balkanu - EULEX Kosovo, EUFOR ALTHEA, EUPM BiH. U izlaganjima su izneseni rezultati misija u osiguravanju sigurnosti kao i u jačanju kapaciteta Kosova i Bosne i Hercegovine u izgradnji vlastitih snaga. General bojnik Bernhar Bair, zapovjednik misije EUFOR ALTHEA, naglasio je važnost potpori BIH u približavanju euro-atlantskim integracijama.

U okviru poslijepodnevnog zasjedanja članovi Skupštine Zapadnoeuropske unije i parlamentarni zastupnici zemalja regije razgovarali su o napredovanju regije prema integraciji u euroatlantske strukture. Govoreći o aktualnoj situaciji, zajednički zaključak bio je kako je potrebno intenzivirati suradnju u regiji kao i suradnju s europskim partnerima, kako bi se riješile preostale poteškoće. Izvjestitelj i predsjednik Političkog odbora Skupštine Zapadnoeuropske unije Piero Fassino zaključio je kolokvij naglasivši da u regiji još uvijek postoje neka otvorena pitanja koja predstavljaju rizik stabilnosti. Zbog toga je nužno, zaključio je, ubrzati i postaviti jasnu strukturu pristupnog procesa približavanja zemalja regije europskim integracijama.

Zaključci kolokvija biti će uključeni u Izvješće koje će Politički odbor podnijeti Skupštini Zapadnoeuropske unije na zasjedanju u lipnju ove godine.

  Autor: Služba za odnose s javnošću  


Priopćenja
RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite