Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:

 

Hrvatski sabor

Trg sv. Marka 6

10 000 Zagreb

 

Tel.: 01/45 69 222
e-mail: mediji@sabor.hr

          gradjani@sabor.hr

Izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika
 
Priopćenja  
21. 9. 2010.
Odbor za ravnopravnost spolova održao tematsku sjednicu povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora, povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održao je u Hrvatskome saboru tematsku sjednicu na temu "Prevencija nasilja u obitelji: učinkovitost sustava psiho-socijalnog tretmana nasilnika".

Na sjednici su, uz članove i članice Odbora, sudjelovali i predstavnici nadležnih institucija, prekršajnih sudova, predsjednici županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova te predstavnici nevladinih udruga koje se bave problematikom zaštite žrtava obiteljskog nasilja. Uvodne riječi na sjednici održali su voditeljica Odjela psihijatrije Opće bolnice Virovitica Elvira Koić i glavni tajnik Društva za psihološku pomoć Dragan Jusupović.

Skup je otvorila predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol. Istaknula je da je provedba Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2008. do 2010. godine u završnoj godini, a u tijeku je izrada nove nacionalne strategije koja će obuhvatiti različite aspekte problema vezanih uz fenomen nasilja nad ženama i u obitelji. Predsjednica Odbora istaknula je da su, zahvaljujući naporu kako izvršnih, tako i zakonodavnih i sudskih tijela, učinjeni značajni pomaci u ovom vrlo osjetljivom i značajnom pitanju za cijelo društvo. Ipak, još uvijek se nameće pitanje nije li se moglo učiniti više i bolje na sprječavanju i suzbijanju tog pogubnog fenomena koji, usprkos svim dosad učinjenim mjerama i koordiniranim akcijama nadležnih institucija i nevladinih udruga, ne jenjava u hrvatskom društvu. Naime, prema podacima MUP-a za 2009. godinu, policija je zaprimila 18 951 zahtjev građana za pružanjem intervencije radi zaštite nasilja u obitelji, što je za 12,2 posto više nego u 2008. godini, a u prvoj polovici ove godine ta je brojka već sada za 5 posto veća nego u prošloj godini.

Prema policijskim izvješćima, policija je predložila izricanje 11 752 zaštitne mjere, od čega je najveći broj onih koji se odnose na obvezni psiho-socijalni tretman nasilnika, njih 5 471. Stoga začuđuje podatak da je od strane pravosudnih organa dosuđeno samo 2 505 mjera obveznog psiho-socijalnog tretmana za počinitelja obiteljskog nasilja, istaknula je Sobol, naglašavajući nerazmjer između podataka Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa. Ovo je posebno značajno znajući da rast upravo nasilničkih djela u obitelji završava najtragičnijim posljedicama, ubojstvom žrtve. Takvih je djela u prošloj godini zabilježeno čak 28, dok je do lipnja ove godine bilo 7 takvih ubojstava. Gordana Sobol smatra da je najvažnije pojačati aktivnosti prevencije, među kojima i dosuđivanje zaštitne mjere psiho-socijalnog tretmana nasilnika. Upravo o temi psiho-socijalnog tretmana obiteljskog nasilnika govorila su voditeljica Odjela psihijatrije Opće bolnice Virovitica dr. Elvira Koić i glavni tajnik Društva za psihološku pomoć Dragan Jusupović, nakon čega je uslijedila rasprava sudionika. Kao jedan od najvažnijih ciljeva psiho-socijalnog tretmana istaknuto je učenje socijalnih vještina kojima počinitelj nasilničkih djela može zamijeniti svoje neprihvatljivo ponašanje usvajanjem nenasilnih obrazaca ponašanja.

  Autor: Služba za odnose s javnošću  


Priopćenja
RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite