Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Web redakcija
 
Novosti  
12. 8. 2011.
Posjećenost saborskih stranica od 1. siječnja do 15. srpnja 2011.

Zagreb - Od siječnja do polovine srpnja saborsko je web sjedište zabilježilo 457 459 posjeta. U tom je broju približno 170 701 jedinstvenih posjetitelja koji su pregledali više od milijun i šesto tisuća stranica. Prosječan dnevni broj posjeta je 2253, a najposjećeniji dani bili su dani održavanja aktualnih prijepodneva: 6. travnja sa zabilježenih 5400 posjeta i 26. siječnja sa 4969 posjeta.

Zanimanje posjetitelja je u skladu s dosadašnjim trendom: najviše se posjećuje pregled aktualnosti, zatim sadržaji o plenarnim sjednicama, o ustrojstvu i propisima na kojima se temelji rad Sabora, o predsjedniku Sabora i njegovim aktivnostima itd. Pojačano zanimanje javnosti u ovom razdoblju zabilježeno je za stranice s temom Europske unije, a značajan porast posjećenosti, u odnosu na prijašnja razdoblja, zabilježila je stranica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa (7349 posjeta).

Najposjećenije zastupničke stranice su: Marijane Petir (6089 posjeta), Ingrid A. Marinović (2833), Milanke Opačić (2489), Željka Jovanovića (2408), Vesne Pusić (2353), Vladimira Šeks (2325), Željke Antunović (2239), Milorada Pupovca (2171), Ivana Jarnjaka (2098) i Đurđe Adlešič (2066). Ostali zastupnici imaju posjećenost osobnih stranica manju od dvije tisuće za polugodišnje razdoblje. I najposjećenije zastupničke stranice zadržale su dinamiku posjećenosti kao u prethodnom polugodišnjem razdoblju izuzev stranice zastupnice Marijane Petir čija je stranica zabilježila trostruko veću posjećenost od prosjeka posjećenosti zastupničke stranice.

Zakonodavni rad

Web stranice s uvidom u zakonodavni rad Sabora posjetilo je više od četvrtine svih posjetitelja, njih oko 120 tisuća. Pri tome ih je najviše zanimao uvid u aktualni dnevni red plenarne sjednice (57 tisuća), videoprijenos rasprava iz sabornice (20 tisuća), uvid u nove akte u proceduri koji još nisu uvršteni u dnevni red (8 tisuća), uvid u akte povučene iz procedure (3 tisuće), u aktualno prijepodne (2,5 tisuće) itd. Među videosadržajima, najveće zanimanje je bilo za snimku rasprave o Prijedlogu zakona o policiji (oko 500 preuzimanja), o Prijedlogu zakona o sestrinstvu (oko 350) te o Prijedlogu zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (oko 320 preuzimanja).

Za dvije plenarne sjednice održane u prvoj polovini godine, Internet redakcija je trenutačno izvještavala o statusu 256 raspravljenih točaka dnevnog reda. Radna tijela su objavila 305 poziva za sjednice s priloženim dnevnim redovima i 585 izvješća sa svojih sjednica koja se odnose na akte u zakonodavnoj proceduri.

Najave i priopćenja

S područja informiranja o aktivnostima saborskih dužnosnika objavljeno je: 100 najava aktivnosti predsjednika Sabora i 110 priopćenja; 225 najava aktivnosti zastupnika i 139 priopćenja te 25 najava aktivnosti klubova zastupnika. Uz posjete visokih gostiju predsjedniku Sabora, objavljeno je sedam tematskih fotogalerija s visokokvalitetnim sadržajima pogodnima za tisak i medijsku objavu pri izvještavanju o radu Sabora. Prateći rad temeljnih institucija Europske unije, Internet redakcija je od početka godine objavila 41 vijest što uključuje vijest o svakom zasjedanju Europskog parlamenta s kratkim pregledom tema u raspravi.

Javnost i navike

Ni struktura javnosti saborskoga web sjedišta u prvoj polovini ove godine nije zabilježila značajnijih odstupanja od prijašnjeg razdoblja. Saborske stranice, tako, najbrojnije prate službe u tijelima državne vlasti RH, u jedinicama lokalne uprave, medijima, obrazovnim, kulturnim i istraživačkim institucijama, inozemnim političkim institucijama, domaći i inozemni gospodarski subjekti, institucije civilnog društva i drugi, manji segmenti javnosti. Najviše posjetitelja dolazi s internetskih tražilica (s Googlea 301 tisuća posjeta ili 67 posto ukupnih posjeta), a najtraženije riječi bile su: „Sabor“, „Marijana Petir“ „Povjerenstvo za sukob interesa“, „Ustav“ i „sjednica Sabora“. S društvene mreže Facebook i s mobilnih uređaja broj posjeta je ujednačen u odnosu na prijašnje razdoblje i iznosi 5-6 tisuća posjeta za svaki od njih. 

Prema zemljopisnoj odrednici, najviše je posjetitelja iz Hrvatske, zatim iz susjednih zemalja: BiH, Slovenije, Srbije i Crne Gore te iz Njemačke, Austrije i SAD. Među ovim posjetiteljima, najaktivniji su oni iz Crne Gore i Srbije koji pri svakom posjetu saborskom web sjedištu otvore više od pet stranica.

Novoobjavljeni sadržaji

Na temelju novih zakonskih obveza, u ovoj godini su na web sjedištu objavljeni i novi sadržaji: pregled sklopljenih ugovora o javnoj nabavi i izvješća o donacijama za potporu političke aktivnosti nezavisnih i zastupnika nacionalnih manjina.

Za inozemnu javnost objavljeni su ovlašteni prijevodi niza propisa na kojima se temelji rad Sabora: pročišćeni tekst Ustava RH, Ustavni zakon o izmjenama i dopunama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Zakon o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe s izmjenama ovoga Zakona, Zakon o političkim strankama, Zakon o izbornim jedinicama, Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te Etički kodeks državnih službenika.

  Autor: Internet redakcija  


RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite