Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontaktni centar:

 

Hrvatski sabor

Trg sv. Marka 6

10 000 Zagreb

 

Tel.: 01/45 69 222, 45 69 460
Faks: 01/45 69 611
e-mail: sabor@sabor.hr

Mjesečni pregled
 
Lipanj 2012  
4. 7. 2012.
Lipanj 2012. - Hrvatska obilježila Dan državnosti i Dan antifašističke borbe

Državni vrh na Mirogoju prilikom obilježavanja Dana državnosti (foto: FaH)Zagreb - Državni dužnosnici Republike Hrvatske, među kojima i izaslanik predsjednika Sabora, potpredsjednik Josip Leko, prigodnim su programom i odavanjem počasti svim zaslužnima za hrvatsku državnu samostalnost, 25. lipnja obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske. Bila je to prigoda da se domaća i inozemna javnost prisjeti kako je Sabor Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine donio odluku o pokretanju postupka državnog osamostaljenja. Donesena je tada Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske kojom je parlament utvrdio da "Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ" te da "Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Sabor je istodobno donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Ovim odlukama parlamenta prethodio je referendum na kome se 94 posto građana izjasnilo da želi izlazak Republike Hrvatske iz savezne države.


U lipnju su saborski dužnosnici odali počast svim zaslužnima za hrvatsku državnu samostalnost na obilježavanju 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske, kao i počast antifašističkim snagama na obilježavanju Dana antifašističke borbe, 22. lipnja.

U lipnju je kao državni blagdan obilježen i Dan antifašističke borbe. Na taj je blagdan potpredsjednik Sabora Josip Leko, kao izaslanik predsjednika Sabora, s predsjednicima države i vlade, položio vijenac kod spomenika sisačkom partizanskom odredu, prvoj antifašističkoj postrojbi nastaloj 1941. godine u ovom dijelu Europe.

Aktivnosti predsjednika Sabora Borisa Šprema tijekom lipnja obilježio je odlazak u službeni posjet Mađarskoj na poziv njegova kolege, predsjednika Nacionalne skupštine Laszla Kövera. Dvojica predsjednika parlamenata konstatirala su da su bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske tradicionalno vrlo dobri i plodonosni te da su primjer dobrosusjedskih odnosa. Predsjednik Sabora se sastao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ministrom vanjskih poslova Mađarske Janosom Martonyjem s kojima se suglasio da treba ojačati gospodarsku i kulturnu suradnju dviju država. Šprem je također nazočio na prijemu u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti u prigodi Dana državnosti RH te obilježavanja 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Mađarske.

Predsjednik Zastupničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga Laurent Mosari predsjednik Sabora Boris ŠpremU Saboru je tijekom lipnja Šprem održao susrete s predsjednicom Republike Kosovo Atifetom Jahjagom, s predsjednikom Zastupničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga Laurentom Mosarom, s parlamentarnim izaslanstvom Ujedinjenog Kraljevstva te s predsjednikom Europskog revizorskog suda Vitorom Manuelom da Silvom Caldeirom. Predsjednik Sabora primio je i studente polaznike poslijediplomskog specijalističkog studija Odnosi s javnošću pri Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na čelu s voditeljem Studija doc.dr.sc. Božom Skokom s kojima je razgovarao o recentnim istraživanjima Fakulteta s temom odnosa s javnošću, brendiranja i ugleda Hrvatske u međunarodnoj zajednici te o niskoj razini povjerenja građana u hrvatske institucije i o pokrenutim inicijativama za pospješivanje komunikacije Sabora sa širom javnošću, podizanju ugleda i povjerenja hrvatskih građana u rad Hrvatskoga sabora.

Radi privremene spriječenosti u obavljanju predsjedničke dužnosti, predsjednik Sabora Boris Šprem je 26. lipnja donio odluku da ga zamjenjuje potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko.

Potpredsjednik Sabora Josip Leko i zamjenik predsjednika Vlade Savezne države Hessen i ministar za pravosuđe, integracije i Europu Jörg-Uwe HahnPotpredsjednik Sabora Leko, u ime predsjednika Sabora, primio je zamjenika predsjednika Vlade Savezne države Hessen i ministra za pravosuđe, integracije i Europu Jörg-Uwea Hahna s kojim je, među ostalim, razgovarao o odnosima vlade i parlamenta u europskim poslovima u kontekstu Lisabonskog ugovora. S Hahnom su se susreli i predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar te potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac održao je odvojene susrete s britanskim veleposlanikom Davidom Slinnom, s predsjednikom Zastupničkog doma Luksemburga Laurentom Mosarom, a primio je i otpravnicu poslova australskog veleposlanstva Susan Cox. Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar sastao se s parlamentarnim izaslanstvima Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke. S njemačkim parlamentarnim izaslanstvom, članovima Odbora za promet, graditeljstvo i urbanizam Bundestaga, susreli su se i predsjednici Odbora za pomorstvo, promet i veze Nada Turina-Đurić i Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Mihael Zmajlović. Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković održao je susret s luksemburškim parlamentarnim izaslanstvom koje je predvodio predsjednik Zastupničkog doma Laurent Mosar.
Stručnjaci Misije Europske komisije, koji Komisiji podnose svoje mišljenje za njezino sveobuhvatno izvješće o monitoringu Hrvatske koje će biti predstavljeno u listopadu, održali su sastanak s predsjednicom Nacionalnoga vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Anom Lovrin s kojom su razgovarali o parlamentarnom nadzoru provedbe Strategije suzbijanja korupcije i mjerama suzbijanja korupcije.

Izaslanstvo Odbora za zaštitu potrošača Zastupničkog doma Kraljevine Tajland sa svojim domaćinom predsjednikom Odbora za gospodarstvo Igorom Rađenovićem razmijenilo je iskustva s područja zaštite potrošača, a posebno su razgovarali o mogućnostima intenziviranja gospodarske suradnje osobito u kontekstu skorog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji čime ona postaje zanimljiviji gospodarski partner ovoj dalekoistočnoj zemlji. Predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić primio je 6. lipnja sudionike Konferencije prvih dočasnika kopnenih vojski Europe koja je 5. lipnja započela u Zagrebu i okupila izaslanike iz 38 zemalja. Ivić je gostima predstavio parlamentarni nadzor Oružanih snaga ističući kako u Saboru postoji konsenzus političkih stranaka kada su u pitanju obrana i članstvo Hrvatske u NATO savezu.

Saborski zastupnici, u okviru svojih dužnosti u odborima i izaslanstvima, sudjelovali su tijekom lipnja na nizu međunarodnih skupova među kojima su: redovito godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Konferencija Rio+20, Europa Wachau Forum s temom europskog identiteta i Orijentacijski program NATO-a održan u Bruxellesu. (iRedakcija)

  Autor: Internet redakcija  


Mjesečni pregled
RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite