Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
12. 12. 2017.
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije oštro osuđuje sve napade na novinare

Zagreb - Potaknut nedavnim prijetnjama i napadima na pojedinačne hrvatske novinare, saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije objavljuje sljedeće priopćenje za javnost:

”Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora oštro osuđuje sve napade na novinare i prijetnje koje su im upućene te poziva nadležna tijela RH da hitno i temeljito istraže sve činjenice vezane za takvo djelovanje kako bi počinitelji bili primjereno sankcionirani.

Podjednako oštro osuđujemo i netoleranciju, prijetnje i govor mržnje spram političkih neistomišljenika koji se sve više šire javnim prostorom - neovisno iz kojeg ideološkog spektra dolazili.

Sloboda mišljenja i izražavanja te političkog djelovanja zajamčene su Ustavom Republike Hrvatske, međunarodnim ugovorima i pozitivnim zakonskim propisima zajedno s ostalim građanskim i ljudskim pravima i kao takve su jamstvo istinske demokracije.”

Najava  
Svečanost podjele Državnih nagrada za znanost za 2016. godinu

Svečana podjela Državnih nagrada za znanost za 2016. godinu održat će se u Hrvatskome saboru u srijedu, 13. prosinca 2017. godine u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 13.00 sati.

Nagrade za životno djelo, znanost, popularizaciju i promidžbu znanosti te nagrade znanstvenim novacima uručuju predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ujedno i predsjednik Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost, i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci, sukladno odredbama Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost. (program dodjele)

Priopćenja  
12. 12. 2017.
Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu blagdana Hanuke
Zagreb -  Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj u povodu blagdana Hanuke.
Priopćenja  
12. 12. 2017.
Izaslanstvo Filozofskog fakulteta iz Nikšića posjetilo Hrvatski sabor

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu akademik Željko Reiner i predsjednica Odbora Vesna Bedeković primili su u utorak izaslanstvo Filozofskog fakulteta iz Nikšića.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 6. sjednicu Hrvatskoga sabora za

8., 9., 10., 15., 16., 17., 22., 23., 24., 28., 29. i 30. studenoga te 1., 5., 6., 7., 8., 12., 13., 14. i 15. prosinca 2017. godine.

dnevni red     prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)     kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 13. prosinca 2017. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći, s Konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 246 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
Ljudska prava  
Znate li ...

... da se 13. prosinca obilježava 15. obljetnica donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine?


Zaštitu prava nacionalnih manjina Republika Hrvatska preuzela je neposredno i kao pravna sljednica bivše SFRJ, potvrdivši  je od samog početka svoje neovisnosti  u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske donesenog 22. prosinca 1990. godine, s ciljem da na najvišoj razini dostignutoj u demokratskim sredinama suvremene međunarodne zajednice zaštiti i osigura ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Ta su prava već 1991. godine razrađena Ustavnim zakonom o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj (NN 65/91), kojim su manjinama zajamčena kulturna autonomija, proporcionalno sudjelovanje u predstavničkim i drugim tijelima, samoupravni (autonomni) položaj u općinama (područjima) u kojima prema popisu stanovništva iz 1981. godine čine natpolovičnu većinu, te puno poštivanje načela nediskriminacije, pravo zaštite od svake djelatnosti koja bi mogla ugroziti njihov opstanak, pravo na identitet, kulturu, vjeroispovijed, javno i privatno korištenje jezika i pisma te obrazovanje, pravo na ravnopravno sudjelovanje u javnim poslovima, uživanje političkih i ekonomskih sloboda, pristup medijima, i dr.

Taj je Ustavni zakon do 2000. godine doživio nekoliko dopuna i izmjena s kojima su se -  paralelno s izmjenama Ustava, izbornog zakonodavstva te  zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi - sukcesivno povećavala manjinska prava da bi Hrvatski sabor 2002. godine donio trenutačno važeći Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina (NN 155/02) koji je, globalno promatrano, ostvario iznimno visok standard zaštite prava manjina, za što je Hrvatska dobila brojna priznanja relevantnih međunarodnih institucija i stručnjaka u području zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Ustav Republike Hrvatske izrijekom navodi ukupno 22 nacionalne manjine: Srbe, Čehe, Slovake, Talijane, Mađare, Židove, Nijemce, Austrijance, Ukrajince, Rusine, Bošnjake, Slovence, Crnogorce, Makedonce, Ruse, Bugare, Poljake, Rome, Rumunje, Turke, Vlahe i Albance.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Javni poziv
 
 
Natječaj
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Powered by iSite