Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
7. 7. 2015.
Održan 10. susret Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima

Zagreb - Pod nazivom Dječji forumi u društvima "Naša djeca" u oko 70 gradova i općina Hrvatske sudjeluju djeca, razvijaju dobrovoljnu aktivnost u organizaciji svojega slobodnog vremena, upoznaju prava djeteta i na osnovi toga poduzimaju moguće aktivnosti i akcije kojima doprinose ostvarivanju prava djeteta. Između ostaloga, osmišljavaju i upućuju poruke odraslima radi bržeg i boljeg ostvarivanja prava djeteta u sredinama u kojima žive.

Na 10. susretu Dječjih foruma sudjelovala su djeca u dobi od 9 do 15 godina iz trinaest gradova i općina diljem Hrvatske.

Potpredsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Tatjana Šimac Bonačić podsjetila je na važnost dječjih aktivnosti u slobodno vrijeme koje razvijaju humanost i potiču kreativnost.

- Osjetljivost za problematiku dječjih prava pomaže i nama odraslima da probleme sagledamo iz dječjeg kuta gledanja, dodala je Šimac Bonačić.

Zamjenica predsjednice Saveza društava "Naša djeca Hrvatske" Sanja Škorić zahvalila je na dobrodošlici Odboru za obitelj, mlade i sport podsjetivši da se forumaši već deseti put susreću sa saborskim zastupnicima.

Najava  
Tematska sjednica o Nacionalnom programu zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću 2015. - 2020.

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održava tematsku sjednicu na kojoj će biti predstavljen novi Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću 2015. - 2020. Sjednica će se održati u srijedu, 8. srpnja 2015. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati.

Prema podacima CroDiab registra, u Hrvatskoj je 2014. godine bilo 254.296 odraslih osoba sa šećernom bolešću. Procjenjuje se da je oboljelih više od 400.000 jer gotovo polovina bolesnika nije otkrila da je oboljela. Šećerna bolest nalazi se na 8. mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti u 2013.godini, s trendom porasta posljednjih desetljeća, sa standardiziranim i kumulativnim stopama mortaliteta za sve dobne skupine višim od onih u europskoj regiji i EU-u. U radu tematske sjednice sudjeluju predstavnici Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Veleposlanstva Kraljevine Danske, Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i drugi.

Po završetku sjednice, u 14.15 sati ispred Baščanske ploče, izjave za medije dat će predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović, ministar zdravlja Siniša Varga, veleposlanik Kraljevine Danske Poul Erik Dam Kristensen i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin.

Vijesti  
6. 7. 2015.
Započelo zasjedanje Europskoga parlamenta u Strasbourgu
Strasbourg - Srpanjsko zasjedanje Europskoga parlamenta trajat će od 6. do 9. srpnja 2015. Sjednica započinje obilježavanjem 20. obljetnice genocida u Srebrenici, a u nastavku će se raspravljati o stvaranju unije tržišta kapitala, učinkovitoj upotrebi resursa u kontekstu cirkularne ekonomije, budućnosti sektora mlijeka i mliječnih proizvoda EU-a te o vanjskim utjecajima politike EU-a na području trgovine i ulaganja izvan EU-a.
Priopćenja  
3. 7. 2015.
Održana tematska sjednica o jedinstvenom europskom digitalnom tržištu

Zagreb - Saborski Odbor za europske poslove održao je u petak tematsku sjednicu o jedinstvenom europskom digitalnom tržištu koja je, prema riječima predsjednika Odbora Daniela Mondekara, prva u nizu rasprava koje će Sabor organizirati u sljedeće dvije godine o ovoj temi sa svrhom uključivanja u raspravu i analizu ukupne zainteresirane javnosti.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29., 30. travnja, 6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 22., 27., 28., 29. svibnja, 2., 3., 10., 11., 12., 17., 18., 19. i 30. lipnja, 1., 2., 3., 7., 8., 9. i 10. srpnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 8. srpnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o doplatku za djecu, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 871.
EU  
Znate li ...

da, prema podatcima Europske komisije, gotovo polovina Europljana (47 posto) još nije stekla odgovarajuće digitalne vještine koje će prema procjeni Komisije uskoro biti potrebne za obavljanje 90 posto poslova na europskom tržištu rada?

Europska komisija je među prioritetnim aktivnostima istaknula izgradnju jedinstvenoga europskog digitalnog tržišta koje bi, prema njezinoj procjeni, moglo osigurati stotine tisuća novih radnih mjesta, proizvesti 415 milijarda eura dodane vrijednosti te pridonijeti razvoju dinamičnog društva znanja. U lipnju ove godine Komisija je objavila Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu u kojoj ističe nužnost uklanjanja postojećih prepreka s kojima se susreću građani i gospodarstvenici te navodi tri cilja. To su: bolji pristup digitalnim dobrima i uslugama za potrošače i gospodarstvenike diljem Europe; stvaranje pogodnoga okruženja za rast digitalnih mreža i usluga te oblikovanje europskoga digitalnog gospodarstva i društva s potencijalom rasta.

Osloboditi potencijale e-trgovine, pojednostavniti pitanje poreza na dodanu vrijednost, modernizirati regulativu autorskoga i srodnih prava, ojačati zaštitu osobnih podataka, osigurati svima dostupnost brzoga širokopojasnog interneta, razviti usluge podrške za „big data“ i „cloud“ te omogućiti svima usvajanje digitalnih vještina preduvjeti su za ostvarenje jedinstvenoga europskog digitalnog tržišta, smatra Komisija.

Komisija je objavila podatke o trenutačnom stanju razvoja digitalnoga tržišta za svaku zemlju članicu. Među podatcima za Hrvatsku stoji i sljedeće: korisnika interneta je 65 posto (EU 75 posto); 40 posto njih kupuje internetom (EU 63), a svega 12 posto njih kupuje prekogranično (EU 18); 25 posto malih i srednjih poduzeća trguje internetom (EU 15 posto), a svega 8 posto njih obraća se inozemnim tržištima (polovina ih smatra da su najveće prepreke za to cijena dostave, jamstava i povrata robe te nepoznavanje regulative); 61 posto kućanstava s pristupom internetu ima fiksni širokopojasni pristup (EU 70 posto) dok je na najnoviju generaciju brzih širokopojasnih mreža priključeno samo 33 posto korisnika (EU 62 posto); za ruralna područja Hrvatske ne postoji pokrivenost širokopojasnim internetom (EU 18 posto).

Osim toga Komisija je registrirala da se u Hrvatskoj 28 posto stanovništva ne koristi internetom (EU 18 posto), a 39 posto ima stečene temeljne digitalne vještine (EU 59). Uslugama e-uprave koristi se 18 posto hrvatskoga stanovništva (EU 33 posto), dok je usluga e-recept zaživjela u 99 posto ordinacija opće prakse  (EU 27 posto).

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
Javni poziv
 
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite