Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
25. 6. 2016.
U Saboru održana svečana sjednica u prigodi Dana državnosti i 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske
Zagreb – Himnom u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ te minutom šutnje za sve poginule branitelje u Saboru je u subotu započela svečana sjednica u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske kojom je predsjedao potpredsjednik Sabora Ante Sanader.

Uzvanicima su se obratili predsjednik Vlade Tihomir Orešković, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

- Na današnji dan 1991. godine Sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i postavio pravne temelje našoj neovisnosti. Puno smo postigli u ovih 25 godina, ali je još puno toga možemo napraviti. Svatko mora poći od sebe i zato uvijek ističem načelo osobne odgovornosti u svakodnevnom radu. Danas imamo svoju državu, ali moramo uložiti još veći napor u izgradnju njenih institucija. Moramo inzistirati da institucije brzo i efikasno djeluju i to uvijek u službi pravednosti, rekao je predsjednik Vlade Tihomir Orešković obraćajući se okupljenim uzvanicima. -Mnogo se govori o reformama, ali iskustvo pokazuje da ih nije lako provesti. Ovdje vidim potrebu za puno više odlučnosti, hrabrosti i vodstva. Liberalna demokracija i tržišno gospodarstvo europskog tipa nemaju alternative. Oni neće funkcionirati sami od sebe, nego moramo njegovati političku kulturu koja će ih održati. Naši građani moraju vidjeti da se osobno zalaganje isplati i da politika zaista štiti njihova prava i radi u njihovom najboljem interesu, kazao je predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

- Na današnji dan prije 25 godina rođena je, željom njezinih građana, samostalna i neovisna demokratska hrvatska država, obranjena životima i krvlju tih istih njezinih građana nošenih čvrstom vjerom u pobjedu demokracije i slobode za koju su se u konačnici i izborili. Iako su velika većina branitelja bili Hrvati, Hrvatsku su branili i mnogi Srbi, Mađari, Slovaci, Česi, Rusini, Bošnjaci i drugi, koji su je doživljavali kao svoju ljubljenu, no ugroženu domovinu, istaknuo je Reiner te dodao kako današnji dan ispunjava srećom i ponosom jer je prije 25 godina ostvareno ono za što su se borile i ginule generacije prije toga, a „kako bismo to sačuvali, naša najveća briga danas mora biti kako ubrzati gospodarski rast koji će potaknuti zapošljavanje i donijeti razvitak i u drugim područjima života.“ -To je ono što građani Hrvatske od nas državnika i političara očekuju i to je ono o čemu ovisi budućnost ove zemlje. Gospodarska kriza plodno je tlo za porast međusobnog nepovjerenja iz kojeg se rađaju nesnošljivost i mržnja. Mi državnici i političari imamo najveću odgovornost da do toga ne dođe, da ostvarimo bolji život svih naših građana, kazao je među ostalim predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

fotogalerija

Priopćenja  
24. 6. 2016.
Predsjednik Sabora Željko Reiner čestitao Dan državnosti
Zagreb - 25. lipnja 1991. godine bio je povijesni dan za našu domovinu. Toga je dana Hrvatski sabor donio dvije važne odluke koje su ustavno-pravni temelj današnje moderne hrvatske države: Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske.
Priopćenja  
23. 6. 2016.
Jasen Mesić i Gordan Jandroković sudjeluju na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe
Strasbourg - U Strasbourgu se od 20.-24. lipnja 2016. održava ljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) na kojem sudjeluju Jasen Mesić, voditelj Izaslanstva u PSVE-u te Gordan Jandroković, član Izaslanstva.
Priopćenja  
23. 6. 2016.
Domagoj Hajduković sudjelovao na Forumu za temeljna prava
Beč - Potpredsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Domagoj Hajduković sudjelovao je u radu Foruma za temeljna prava koji je u organizaciji Agencije Europske unije za temeljna prava od 20. do 23. lipnja održan Beču.
Priopćenja  
22. 6. 2016.
Dan antifašističke borbe svečano obilježen u šumi Brezovica

Sisak - U šumi Brezovica kod Siska u srijedu je svečano obilježen Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, u spomen na osnivanje prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u Spomen-parku Brezovica obraćanjem uzvanika istaknuta je važnost ideje antifašizma.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20. i 31. svibnja  te 1., 2., 3., 8., 9.,   
                                                10., 15., 16., 17., 20., 23. i 24. lipnja 2016.
godine. 

Dana 20. lipnja 2016. Hrvatski sabor donio je odluku o svome raspuštanju koja stupa na snagu 15. srpnja 2016. 

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  

Svečana sjednica Hrvatskoga sabora u povodu obilježavanja 25. lipnja – Dan državnosti Republike Hrvatske održat će se u subotu, 25. lipnja 2016. u Sabornici s početkom u 12.00 sati.
Blagdani  
Znate li...

...da se 25. lipnja obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske, blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika?

Toj odluci prethodila je odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine, kada su se građani sa 93,24 posto glasova „za“ izjasnili da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama, te sa 92,18 posto glasova „protiv“ ostanka Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća (Vijeće udruženog rada, Državno-političko vijeća i Vijeće općina)  25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Na istoj sjednici Sabor je donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze s ostalim republikama te postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni pozivi
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite