Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
22. 10. 2014.
Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo - tema razgovora saborskih zastupnika s dužnosnicima britanske vlade

Zagreb - Zastupnice i zastupnici u Hrvatskome saboru Daniel Mondekar, Peđa Grbin, Mirela Holy, Martina Dalić i Domagoj Hajduković održali su danas sastanak s dužnosnicima Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Davidom Henigom i Stephenom Hillom, zaduženima za rad na pregovorima o sklapanju Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva između EU-a i SAD-a (TTIP).

U uvodnom obraćanju predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar upoznao je britanske sugovornike s tijekom rasprava u Hrvatskome saboru o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu između EU-a i SAD-a. Izdvojio je niz otvorenih pitanja o važnim elementima predmetnog sporazuma o kojima bi se sljedećih mjeseci trebalo raspravljati: ulozi nacionalnih parlamenata u postupku pregovora, deklasifikaciji pregovaračkog mandata kao važnog koraka prema osiguranju transparentnosti pregovora, GMO standardima, izdavanju dvostrukih certifikata o podrijetlu proizvoda itd.

Na upite nazočnih zastupnica i zastupnika, britanski su dužnosnici pojasnili stajalište Ujedinjene Kraljevine o TTIP-u. – Mi smo snažni podupiratelj TTIP-ija jer smatramo da može donijeti financijsku i mnoge druge dobrobiti, posebno za srednje i malo poduzetništvo, rekao je Henig.

Najava  
Predstavljanje publikacije "Romska svakodnevica u Hrvatskoj: prepreke i mogućnosti za promjenu"

U povodu obilježavanja 24. listopada - Dana Ujedinjenih naroda, u Saboru će se održati javno predstavljanje publikacije "Romska svakodnevica u Hrvatskoj: prepreke i mogućnosti za promjenu". Predstavljanje će se održati u petak, 24. listopada u dvorani Josipa Šokčevića od 11.00 do 13.30 sati. Uvodno izlaganje održat će predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin.

Organizator predstavljanja agencije su Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj: Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).  Svrha predstavljanja publikacije i rasprave koja će uslijediti doprinos je uspješnijem socijalnom uključivanju Roma, kao najbrojnije europske manjine, i poboljšanju njihova statusa.

Priopćenja  
21. 10. 2014.
Leko se sastao s danskom kraljicom Margaretom II.

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u Saboru s danskom kraljicom Margaretom II., koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Priopćenja  
21. 10. 2014.
U Saboru održana konferencija o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji
Zagreb – U Hrvatskome saboru održana je međunarodna konferencija posvećena Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u organizaciji Centra za žene žrtve rata - ROSA, a u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova.
Priopćenja  
21. 10. 2014.
Melita Mulić sudjelovala na konferenciji u Klagenfurtu s temom "Balkan kao prilika"
Klagenfurt - Članica Odbora za vanjsku politiku Melita Mulić 21. listopada 2014. godine sudjelovala je na konferenciji u Klagenfurtu pod nazivom "Balkan kao prilika".
Priopćenja  
20. 10. 2014.
Leko primio u nastupni posjet novoga albanskog veleposlanika Meloa
Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet novog veleposlanika Albanije u Hrvatskoj Ilira Meloa s kojim je tijekom razgovora potvrdio namjeru da se unaprijedi međuparlamentarna suradnja.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna, 1., 2., 3., 9., 10., 15., 16., 17., 22., 23. i 24. listopada 2014.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u četvrtak, 23. listopada u 9.30 sati raspravom o Izvješću o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. godine.
EU  
Znate li

… da je svih 28 država članica EU-a u rujnu ove godine Europskoj komisiji dostavilo svoje planove za provedbu programa zapošljavanja mladih „Jamstvo za mlade“ na temelju kojih mogu povlačiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda u kojem im je od 2014. do 2020. godine na raspolaganju više od 10 milijarda eura?

EU se zbog gospodarske krize već godinama suočava s gorućim problemom nezaposlenosti mladih. U srpnju 2014. u 28 država EU-a evidentirano je više od 5 milijuna nezaposlenih mlađih od 25 godina. To znači da je u prosjeku svaki peti mladi Europljanin nezaposlen. U Hrvatskoj je među nezaposlenima svaka treća osoba između 15 i 29 godina starosti. Kako bi zaustavile ovaj negativan trend, institucije EU-a i države članice usuglasile su sveobuhvatan pristup u borbi protiv nezaposlenosti mladih.

Jedna je od mjera provedba programa „Jamstvo za mlade“ koju su članice prihvatile 2013. godine. Provedbom ovoga programa svaka bi država trebala omogućiti mladima do 25 godina (u Hrvatskoj i još nekim zemljama do 30 godina starosti) da u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla nađu odgovarajuće radno mjesto ili se nastave školovati ili stjecati vještine i iskustva potrebna za buduće zaposlenje. Iz fonda „Jamstvo za mlade“ Hrvatskoj je za ovu i sljedeću godinu osigurano 66,35 milijuna eura u obliku bespovratnih sredstava bez obveze nacionalnog sufinanciranja.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite