Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
24. 11. 2014.
Leko primio španjolskog veleposlanika Camposa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Eduarda Aznara Camposa. U razgovoru su potvrđeni dobri i partnerski odnosi dviju zemalja te je izražen interes za jačanje suradnje u gospodarstvu, znanosti i kulturi.

Campos je istaknuo kako Hrvatska i njezin narod imaju dobru reputaciju među Španjolcima, posebno hrvatski znanstvenici, zbog čega će se zauzimati za jaču suradnju u tom području. Kad je riječ o gospodarstvu, rekao je kako su španjolske tvrtke zainteresirane za investiranje u Hrvatsku, ali da su i oprezne jer traže stabilnu zakonodavnu i pravosudnu klimu. Kao uspješnu investiciju istaknuo je vjetroelektrane kod Splita.

Španjolska je, prema riječima veleposlanika Camposa, zainteresirana i za zajedničke twinning-projekte Europske unije u kojima bi Hrvatska i Španjolska zajednički nastupale u trećim zemljama u području Jugoistočne Europe, Sjeverne Afrike i Latinske Amerike.

Leko je rekao da je Hrvatska zainteresirana za španjolska iskustva u Europskoj uniji, osobito za jaču suradnju dvaju parlamenata u europskom zakonodavstvu i provedbi Lisabonskog ugovora. Kao prvi korak u jačanju te suradnje Leko je predložio da predsjednik Odbora za europske poslove španjolskoga parlamenta posjeti Hrvatski sabor.

Najava  
Tematska sjednica o „Otvorenim pitanjima i izazovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru“

Tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o „Otvorenim pitanjima i izazovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru“ održat će se u četvrtak, 27. studenoga 2014. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati.

Na sjednici će se razmatrati gospodarske aktivnosti u moru i priobalju u kontekstu zaštite i očuvanja biološke raznolikosti i morskih ekosustava. Raspravit će se o svim do sada poduzetim i planiranim aktivnostima i mjerama u području istraživanja i iskorištavanja ugljikovodika na Jadranu te učincima ove djelatnosti na zaštitu mora i morskog okoliša, razvoj turizma i ribarske djelatnosti, zaštitu javne sigurnosti, sigurnosti prometa te zaštitu nacionalnih bogatstava s povijesnim, umjetničkim i arheološkim vrijednostima. Sudionici tematske sjednice, uz saborske zastupnike, predstavnici su drugih tijela državne vlasti, akademske zajednice, civilnog društva i druge zainteresirane javnosti.

Vijesti  
24. 11. 2014.
Danas počinje zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu
Strasbourg - Europski parlament poslijepodne počinje plenarno zasjedanje koje će trajati do 27. studenoga 2014.
Priopćenja  
21. 11. 2014.
Zastupnici Hrelja i Murganić sudjelovali na sastanku parlamentarnih odbora za zapošljavanje država članica EU-a

Rim - Predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja i članica Odbora Nada Murganić sudjelovali su na sastanku mjerodavnih odbora za zapošljavanje nacionalnih parlamenata država članica EU-a i EP-a, koji se održao u Rimu 20. i 21. studenoga u sklopu talijanskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 15. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

12., 13., 14., 19., 20., 21., 26., 27. i 28. studenoga i 3., 4., 5., 10., 11. i 12. prosinca 2014. 

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u utorak, 25. studenoga 2014. u 9.30 sati glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda, dopunom dnevnog reda te raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 742.
Ljudska prava  
25. studenoga - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ujedinjeni narodi proglasili su još 1999. godine kako bi upozorili na žene žrtve nasilja u  svijetu.

Datum 25. studenoga odabran je u znak sjećanja na sestre Mirabel, političke aktivistice u Dominikanskoj Republici koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 1960. godine brutalno dao ubiti diktator Trujillo.

Nasilje nad ženama i djevojkama jedan je od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava, a prema globalnoj studiji provedenoj 2013. godine, oko 35 posto žena diljem svijeta iskusilo je tjelesno i/ili seksualno nasilje.

Jedno od ključnih područja djelovanja Ujedinjenih naroda jest prekidanje nasilja nad ženama u okviru programa koji se provode na globalnoj razini. Agencija Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena koordinira UN-ovom ovogodišnjom kampanjom 'Ujedinimo se kako bismo prekinuli nasilje nad ženama' (UNiTE). Narančasta je službena boja globalne kampanje UniTE-a te se u skladu s tim pozivaju ljudi diljem svijeta da nose narančastu odjeću, a ove godine proširuje se trajanje Narančastog dana tijekom 16 dana aktivizma.

Na globalnoj razini organiziraju se različite aktivnosti kako bi se usmjerila pažnja na potrebu kontinuiranog djelovanja u iskorjenjivanju nasilja nad ženama.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

17.00 (dvorana Janka Draškovića) - sjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite