Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
29. 7. 2014.
Predsjednik Sabora Josip Leko primio japanskog ministra pravosuđa Sadakazua Tanigakija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je ministra pravosuđa Japana Sadakazua Tanigakija, koji je ujedno i predsjednik međuparlamentarne japansko-hrvatske skupine prijateljstva.

Leko je ocijenio da posjet japanskog ministra pravosuđa ponovno potvrđuje dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Japana, i na bilateralnom i na multilateralnom planu. Istaknuo je da unatoč udaljenosti dvije zemlje dijele iste vrijednosti te izrazio nadu da će, uz sve veći broj turista iz Japana, uskoro porasti i investicije iz te azijske zemlje. Osim jačanja suradnje u gospodarstvu treba nastaviti suradnju i u obrazovanju, turizmu i kulturnoj razmjeni kako bi se građani dviju zemalja bolje upoznali, zaključio je.

Japanski ministar pravosuđa Sadakazu Tanigaki izrazio je zadovoljstvo odličnim političkim odnosima te podržao želju za jačanjem gospodarskih odnosa istaknuvši konkretan interes pojedinih japanskih tvrtki za ulaganja u RH, posebice u energetiku. Čestitavši na ulasku u Europsku uniju, istaknuo je da za japanske investitore to znači i potvrdu pravne sigurnosti ulaganja što će vjerojatno pospješiti njihov interes. Zahvalio je na pomoći koju je Hrvatska pružila Japanu nakon razornog potresa i cunamija te rekao da Japan želi uzvratiti pomoć i prijateljsku potporu pomažući dijelovima Hrvatske pogođenim poplavama.

Leko i Tanigaki izrazili su zadovoljstvo i nedavnim posjetom skupine zastupnika Donjeg doma japanskog parlamenta i potvrdili obostranu želju za daljnjim jačanjem međuparlamentarnih odnosa.

Priopćenja  
29. 7. 2014.
Davorin Mlakar primio ministra pravosuđa Japana Sadakazua Tanigakija
Zagreb - Voditelj Hrvatsko-japanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Davorin Mlakar s članovima skupine Sašom Đujićem i Draženkom Pandekom održao je sastanak s ministrom pravosuđa Japana Sadakazuom Tanigakijem i veleposlanikom Japana Keijijem Ideom.
Priopćenja  
28. 7. 2014.
Predsjednik Sabora Josip Leko čestitao Ramazanski bajram islamskim vjernicima u Hrvatskoj
Zagreb – Povodom velikog muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću i vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj
Javnost rada  
Pregled zakonodavnog rada Sabora u prvoj polovini 2014. godine
Hrvatski je sabor do ljetne stanke u zasjedanju, 15. srpnja 2014. godine, održao 2 plenarne sjednice u trajanju od 68 dana, odnosno više od 460 radnih sati, pri čemu je raspravljeno 248 točaka dnevnog reda.
Javnost rada  
Pregled troškova rada saborskih zastupnika u prvoj polovini 2014. godine
Poštujući pravo javnosti na uvid u financijske pokazatelje vezane uz rad saborskih zastupnika, Hrvatski sabor objavljuje pregled troškova rada zastupnika u razdoblju od 1. siječnja do 11. srpnja 2014. godine.
Javnost rada  
Pregled objavljenih informacija o službenim susretima u Hrvatskome saboru u prvoj polovini 2014. godine

Hrvatski sabor proteklo desetljeće, osim detaljnog izvještavanja o zakonodavnom radu Sabora, izvještava javnost putem svojih web stranica i o svim drugim službenim aktivnostima saborskih dužnosnika. Među pokazateljima o ostvarenoj transparentnosti rada Sabora i putem Interneta u ovom razdoblju je i 748 najava i 264 priopćenja, 12 fotogalerija, 6 videovijesti itd.

Javnost rada  
Posjeti Hrvatskome saboru tijekom prve polovine 2014. godine

Prema podacima saborske Službe za građane, u prvih šest mjeseci 2014. godine Hrvatski sabor je posjetilo 9.286 građana u 259 organiziranih skupina. Nazočnost plenarnoj sjednici zatražilo je 4.060 posjetitelja. Uz najbrojniju skupinu posjetitelja, domaće i inozemne učenike i studente (7.280), Sabor je posjetilo još 2.006 osoba. U protokolarnim posjetima saborskim dužnosnicima bila je 231 službena osoba.

Javnost rada  
Pokazatelji posjećenosti saborskih internetskih stranica tijekom prve polovine 2014. godine

Web stranice Hrvatskoga sabora posjećene su 435,335 puta od početka siječnja do 15. srpnja 2014. godine. Jedinstvenih posjetitelja bilo je 201.557, a oni su otvorili 1.658.653 jedinstvene stranice na kojima su se prosječno zadržali 4 i pol minute. Posjetitelji su, kao i u prethodnim razdobljima, najviše posjećivali pregled aktualnosti, plenarni rad te informacije o zastupničkoj strukturi.

Novost u odnosu na prethodna razdoblja je izrazito visoka posjećenost stranice posvećene zastupnicima iz RH u Europskom parlamentu koja je pogledana približno 25 tisuća puta. Saborske web stranice na dan održavanja izbora za zastupnike iz RH u Europskom parlamentu, 25. svibnja, zabilježile su najveću dnevnu posjećenost u prvoj polovini 2014. Tako je i tema o euroizborima zabilježila 19.398 otvaranja i, nakon aktualnosti i zastupničke strukture, postala najposjećeniji sadržaj u proteklom polugodišnjem razdoblju.

Blagdani  
Znate li...

Kninska tvrđava... da se u skladu s odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 5. kolovoza obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja?

Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin, a do 7. kolovoza oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja.

5. kolovoza obilježavan je kao državni blagdan - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti - od 1996. do 2008. godine. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Ljetna stanka u redovitom zasjedanju Hrvatskoga sabora, na temelju Ustava RH, je od 15. srpnja do 15. rujna.
sabornica_7_saziv.jpg
 
Dokumenti EU-a
 
Konferencija
Europska međuparlamentarna konferencija.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite