Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
22. 5. 2017.
Potpredsjednik Sabora Reiner upisao se u knjigu žalosti u povodu smrti bivšeg finskog predsjednika Koivista

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, uime Hrvatskoga sabora, upisao se danas u knjigu žalosti otvorenu u Veleposlanstvu Finske u povodu smrti bivšeg predsjednika Finske Mauna Koivista (1923.-2017.).

„S tugom sam primio vijest o smrti bivšeg predsjednika Finske. Njegova bogata životna i politička karijera pokazatelj je kako je dr. Mauno Koivisto razumio vrijeme u kojem živi i znao odgovoriti na izazove koji su stavljeni pred njega.

Ostavio je dubok trag na Finsku, ali i europsku i međunarodnu politiku, a njegovi memoari ostaju nam kao trajno nasljeđe i priručnik.

Uime Hrvatskoga sabora i svoje osobno izražavam duboko žaljenje obitelji i cijeloj Finskoj.“, upisao je potpredsjednik Sabora Reiner.

Najava  
Simulirana sjednica Sabora za studente

U organizaciji Europske udruge studenata prava (ELSA) u Hrvatskome saboru održat će se studentska simulirana sjednica parlamenta. Simulirana sjednica za studente održat će se u srijedu, 24. svibnja 2017. u Sabornici od 9.00 do 14.30 sati.

Na sjednici će sudjelovati studenti Pravnog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a tema sjednice je Prijedlog zakona o porezu na nekretnine. Simuliranom sjednicom predsjedat će student Pravnog fakulteta Ivan Livančić koji je i organizator projekta. Cilj projekta je, prema organizatoru, politički aktivirati studente, približiti im rad Hrvatskoga sabora te ih potaknuti na daljnje aktivnije sudjelovanje na političkoj sceni Republike Hrvatske.

Priopćenja  
19. 5. 2017.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija. Sugovornici su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o izazovima s kojima se suočava Europska unija, ulozi Hrvatske u osiguravanju stabilnosti jugoistočne Europe te o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor.

Priopćenja  
19. 5. 2017.
Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Radin održao sastanak s predsjednikom Europskog parlamenta Tajanijem
Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Furio Radin susreo se danas u Saboru s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem. Razmijenili su mišljenja o trenutačnoj političkoj situaciji u Europskoj uniji i u Hrvatskoj.
Priopćenja  
18. 5. 2017.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Portugala Marcelom Rebelom de Sousom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je danas radni ručak s predsjednikom Portugalske Republike Marcelom Rebelom de Sousom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Priopćenja  
18. 5. 2017.
Romana Jerković sudjelovala na međunarodnoj radionici s temom borbe protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu
Beograd - Članica Odbora za ravnopravnost spolova Romana Jerković sudjelovala je 17. i 18. svibnja u Beogradu na međunarodnoj radionici pod nazivom: „Suradnja europskih parlamentaraca u borbi protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu“. Radionica je održana u organizaciji Human Trafficking Foundationa i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova Narodne skupštine Republike Srbije.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 3. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 20., 25., 26., 27. siječnja i 1., 2., 3., 8., 9., 10., 15., 16., 17. veljače;
1., 2., 3., 8., 9., 10.,15., 16.,17., 22., 23., 24., 29., 30., 31. ožujka;
5., 6., 7., 19., 20., 21., 26., 27. i 28. travnja te 2., 3., 4. i 5. svibnja 2017. godine. 

dnevni red    prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)  kronologija rasprava 


Sjednica je zaključena 5. svibnja 2017.

EU  
Znate li...

… da Europska komisija svake godine jedan europski grad proglašava „europskom zelenom prijestolnicom“? Za 2017. godinu taj je prestižan naslov ponio njemački grad Essen, a naslijedio ga je od Ljubljane.

Od 2010. godine, otkako se dodjeljuje ovaj naslov, "europskim zelenim prijestolnicama" proglašeni su: Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Copenhagen, Bristol, Ljubljana, Essen te za 2018. nizozemski grad Nijmegen. Za nagradu se mogu natjecati gradovi s više od stotinu tisuća stanovnika koji svoj razvoj temelje na okolišnoj, socijalnoj i ekonomskoj održivosti.

U natjecanju za naslov „europske zelene prijestolnice“ svaki grad-kandidat procjenjuje se na temelju dvanaest pokazatelja. To su: doprinos ublažavanju posljedica klimatskih promjena, sustav održivog prijevoza, zelene gradske zone koje koje se koriste na održiv način, očuvanje prirode i bioraznolikosti, kvaliteta zraka, zaštita od buke, gospodarenje otpadom, održiva potrošnja vode, zbrinjavanje otpadnih voda, ekološke inovacije i održivo zapošljavanje, energetska učinkovitost te integrirano upravljanje zaštitom okoliša.

Budući da dvije trećine Europljana trenutačno živi u urbanim područjima, tako i pitanja poput potrošnje energije, onečišćenja, upravljanja otpadom, prometnim sustavom, zapošljavanjem, vodoopskrbom i mnoga druga postaju životno važna. Stoga Komisija ističe koliko je važna usporedba iskustava u rješavanju ovih pitanja u različitim europskim gradovima, a osobito se ističe važnost učenja na primjerima najuspješnijih gradova.

Slijedeći uspjeh projekta „europske zelene prijestolnice“, 2015. pokrenuta je i nagrada za manje gradove od dvadeset tisuća do stotinu tisuća stanovnika – "Europski zeleni list", a nositelj ovogodišnjeg naslova je irski Galway. Održivi gradovi jedan je od prioritetnih ciljeva u Akcijskom programu europske politike zaštite okoliša do 2020.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

12.00 (dvorana Ivana Mažuranića) – predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević s članovima Odbora te članovi Odbora za zaštitu okoliša i prirode održavaju sastanak s prvim potpredsjednikom STOA (Science and Technology Options Assessment) panela Europskog parlamenta Paulom Rübigom i članicom Panela Marijanom Petir


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
 
 
Javna nabava
 
Obavijest
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite