Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Mapa weba
Naslovna
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Arhiva 4. saziva Hrvatskoga sabora
 
Predsjedništvo Sabora u 4. sazivu

U četvrtom sazivu Hrvatskoga sabora u predsjedništvu su bili: predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, te potpredsjednici mr. Mato Arlović, Baltazar Jalšovec, dr. Ivica Kostović, akademik Vlatko Pavletić i dr. Zdravko Tomac.

   
Zlatko Tomčić - predsjednik Sabora u 4. sazivu
Zlatko TomčićZlatko Tomčić (HSS) bio je predsjednik Zastupničkog doma i predsjednik Sabora* tijekom četvrtog saziva, od 2000. do 2003. godine. Za zastupnika u Zastupničkom domu Hrvatskoga državnog sabora izabran je 1995. godine.

Prema ustavnim ovlastima, nakon izbora 2000., privremeno preuzima dužnost predsjednika Republike Hrvatske do izbora novog predsjednika. Funkciju ministra graditeljstva i zaštite okoliša obnašao je od 1993. do 1994.

Rođen je 1945. u Zagrebu. Inženjer je građevine. Bavio se projektiranjem građevinskih objekata, investicijskim consulting poslovima u hotelskim tvrtkama. Područja njegove specijalnosti su organizacija građenja u visokogradnji i vođenje građevinskih investicija. U područja njegova posebnog rada ubrajaju se program "Zdravo stanovanje" i građevinska revitalizacija objekata spomenika kulture i ekologija.

* Izmjenama Ustava od 9. studenoga 2000. godine, Hrvatski državni sabor mijenja naziv u Hrvatski sabor, a izmjenama Ustava od 28. ožujka 2001. Hrvatski sabor postaje jednodoman.

   
Mato Arlović - potpredsjednik Sabora u 4. sazivu

Mato ArlovićMr. sc. Mato Arlović, zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske, obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine.

Rođen je 4. studenoga 1952. godine u Oštroj Luci (Republika Bosna i Hercegovina). Diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Objavio je tridesetak znanstvenih i stručnih radova. Više je puta nagrađivan i odlikovan. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskoga pravnog centra (HPC-a). Surađuje sa sindikatima i udrugama građana, ponajviše s onima koji se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, humanitarnim radom i ekologijom. Potpredsjednik je Hrvatskoga crvenog križa.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabran je peti put zaredom za zastupnika u Sabor, a dužnost potpredsjednika Sabora obnašao po drugi put.

   
Baltazar Jalšovec - potpredsjednik Sabora u 4. sazivu

Baltazar JalšovecBaltazar Jalšovec, zastupnik Libre, obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine.

Baltazar Jalšovec rođen je 3. siječnja 1947. godine u Štrukovcu. Završio je Industrijsko-građevinsku školu u Čakovcu. Bavio se poljoprivrednim gospodarstvom te obnašao dužnost predsjednika Mjesne zajednice Štrukovec, zatim člana Skupštine općine Čakovec, a 1986. godine izabran je u Vijeće udruženog rada Sabora Republike Hrvatske.

Saborski zastupnik bio je do 2003. godine.

   
Ivica Kostović - potpredsjednik Sabora u 4. sazivu

Ivica KostovicDr. sc. Ivica Kostović, zastupnik Hrvatske demokratske zajednice, obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine.

Ivica Kostović rođen je 7. lipnja 1943. godine u Zagrebu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Redoviti je profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovao je u mnogim znanstvenim projektima, obavljao niz javnih djelatnosti, bavio se humanitarnim radom te sudjelovao u ratnom zdravstvu. Više je puta odlikovan, a dobitnik je i međunarodnih nagrada i počasti.

Od samostalnosti Republike Hrvatske bio je i potpredsjednik Vlade te zastupnik u Županijskom domu Sabora.

   
Vlatko Pavletić - potpredsjednik Sabora u 4. sazivu

Vlatko PavleticAkademik Vlatko Pavletić, zastupnik Hrvatske demokratske zajednice, izabran je za predsjednika Zastupničkog doma i predsjednika Sabora tijekom trećeg saziva od 1995. do 2000. godine, a od 2000. do 2003. bio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora.

Rođen je 1930. u Zagrebu. Diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao urednik niza časopisa, bio je direktor Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, glavni urednik izdanja Matice hrvatske. Uredio je na stotine knjiga i niz odabranih djela hrvatskih pisaca, sastavio je kritičke panorame, književne preglede i antologije. Autor je desetak književnih djela. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1987. godine i redoviti profesor Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Nakon smrti dr. Franje Tuđmana 1999. godine privremeno je obnašao, prema ustavnim ovlastima, dužnost predsjednika Republike Hrvatske. Bio je ministar prosvjete, kulture, tehničke kulture i športa Republike Hrvatske od 1990. do 1992.

Bio je zastupnik u Saboru od 1992. do 2003. godine.

Preminuo je 19. rujna 2007. godine u Zagrebu.

   
Zdravko Tomac - potpredsjednik Sabora u 4. sazivu

Zdravko TomacDr.sc. Zdravko Tomac, zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske, obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine.

Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Redoviti je profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Od samostalnosti Republike Hrvatske bio je potpredsjednik Vlade, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik Županijske skupštine Grada Zagreba, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na izborima 1997. i potpredsjednik SDP-a.

   


4. saziv Sabora
Hrvatski sabor 4. saziva konstituiran je 2. veljače 2000., a odluku o svome raspuštanju donio je 17. listopada 2003. godine.
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite