Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
19. 10. 2018.
Potpredsjednik Sabora akademik Reiner primio parlamentarnog zamjenika ministra vanjskih poslova Japana Yamadu

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner razgovarao je u petak s parlamentarnim zamjenikom ministra vanjskih poslova Japana Kanjijem Yamadom o političkim i gospodarskim temama te mogućnostima japanskih ulaganja u hrvatske strateške infrastrukturne projekte.

Potpredsjednik Sabora Reiner pozdravio je današnje sklapanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Japana te pokretanje razgovora o sporazumu o zračnom prometu čime bi se ispunile pretpostavke za izravnu zračnu liniju Hrvatska-Japan. U tom kontekstu Reiner je spomenuo i veće mogućnosti gospodarske suradnje i trgovinske razmjene posebno ističući mogućnost investiranja u infrastrukturne projekte.

– Zainteresirani smo za japanska ulaganja, primjerice u pomorske luke Rijeku, Zadar i Ploče, te za razmjenu iskustava s japanskim stručnjacima u području modernizacije željeznica, rekao je Reiner. U nastavku je istaknuo kako uz dobru mrežu autocesta Hrvatska treba modernizirati i obnoviti željezničke pravce čime će se omogućiti brži transport robe iz luka prema srednjoj i zapadnoj Europi.

Priopćenja  
18. 10. 2018.
U Saboru održana tematska sjednica o stanju migracija i međunarodnoj zaštiti migranata u Hrvatskoj
Zagreb - Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održao je u četvrtak tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o stanju migracija i međunarodnoj zaštiti migranata u Republici Hrvatskoj.
Priopćenja  
18. 10. 2018.
Zastupnik Kajtazi sudjelovao na međuparlamentarnom sastanku o uključivanju Roma i borbi protiv rasizma i netolerancije protiv Roma
Bruxelles - Član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Veljko Kajtazi sudjelovao je na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta pod nazivom „Aspekti temeljnih prava uključivanja Roma i borba protiv anticiganizma“.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 9. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

19., 20., 21., 26., 27., 28. rujna te 3., 4., 5., 10., 11., 12., 17., 18., 19., 24., 25., 26., 29., 30. i 31. listopada 2018.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 24. listopada 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o državnom inspektoratu, prvo čitanje, P.Z. br. 459 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
Ljudska prava  
Znate li...

...da se 17. listopada obilježava Međunarodni dan iskorjenjivanja siromaštva? Namjera je da se obilježavanjem ovog dana upozori na problem siromaštva i bijede diljem svijeta te ukaže na potrebu za njihovim iskorjenjivanjem.

Povijest obilježavanja započinje 17. listopada 1987. godine kad se na pariškom trgu Trocadero okupilo više tisuća ljudi kako bi odali počast žrtvama ekstremnog siromaštva, nasilja i gladi. Okupljeni su se tada složili kako je siromaštvo oblik kršenja ljudskih prava i utvrdili potrebu za zajedničkim djelovanjem radi zaštite i davanja potpore najranjivijima. 

Nakon okupljanja u Parizu, Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 1992. godine rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana iskorjenjivanja siromaštva te pozvala sve države da na nacionalnoj razini, konkretnim aktivnostima, sudjeluju u obilježavanju ovog dana. Diljem svijeta toga se dana kroz različite manifestacije svjedoči o iskustvima onih koji žive u siromaštvu i ukazuje na potrebu njihovog uključivanja u društvo, zaštitu njihovih ljudskih prava i dostojanstva te se poziva na jačanje politika iskorjenjivanja siromaštva, bijede i drugih problema koji iz toga proizlaze.

Ove godine obilježava se 25. godišnjica rezolucije te 70. godišnjica proglašenja Opće deklaracije o ljudskim pravima, a ovogodišnjom temom obilježavanja - „Zajednički izgradimo svijet uključivosti i općeg poštivanja ljudskih prava i dostojanstva“ – posebno se ukazuje na kršenje ljudskih prava osobama koje žive u siromaštvu.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite