Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
13. 7. 2018.
Hrvatski sabor u prvoj polovici ove godine radio intenzivnom dinamikom

Foto: Hina/Denis CerićZagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zaključio je danas 8. sjednicu Hrvatskoga sabora čime je nastupila ustavna ljetna stanka u zasjedanju.

Predsjednik Sabora Jandroković u obraćanju novinarima rekao je kako je Sabor u prvoj polovici ove godine radio intenzivnom dinamikom, a i više u usporedbi s 2015., 2016. i 2017. godinom, što pokazuje statistika. Istaknuo je kako se na posljednjoj, 8. sjednici bez prestanka radilo tri mjeseca. -Ne sjećam se da je bilo saziva Sabora gdje se radilo tom dinamikom. Imali smo 76 radnih dana rada plenarnih sjednica, dakle to je više nego 2015., 2016. i 2017. Donijeli smo 104 zakona i raspravili gotovo tristo točaka u prvoj polovici ove godine što su stvarno jake statističke brojke. Ali očito da još uvijek građani traže i očekuju od nas bolji i kvalitetniji rad, kazao je.

Istaknuo je i da su promjene saborskog Poslovnika učinile da rasprave budu sadržajnije i fokusiranije na sam sadržaj. - Jedan dio zastupnika koji možda nije bio vidljiv u radu Sabora po starom Poslovniku, sada je kroz pojedinačne i rasprave klubova zastupnika dobio nešto vidljivije mjesto, rekao je predsjednik Sabora Jandroković te dodao da se mora nastaviti u istom duhu i pokazati ozbiljnost, fokusiranost na sadržaje i donošenje kvalitetnih zakona.

U prvoj polovici ove godine Sabor je održao dvije sjednice u ukupnom trajanju od 76 dana. Donesena su 104 zakona od kojih je 39 usklađeno s pravnom stečevinom Europske unije. U postupku odlučivanja na plenarnoj sjednici odbijeno je 26 prijedloga zakona, a 10 prijedloga zakona je povučeno iz procedure. U redovnom zakonodavnom postupku doneseno je 77, a po hitnom postupku 27 zakona.

Niz pokazatelja iz rada Sabora u prvom polugodištu, u skladu s dosadašnjom višegodišnjom praksom transparentnosti rada, objavljen je na internetskim stranicama Hrvatskoga sabora. 

U skladu s odredbama Ustava Hrvatski sabor ne zasjeda od 15. srpnja do 15. rujna, kao ni u razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja. Tijekom ljetne stanke u Hrvatskome saboru stručne službe rade od 8.30 do 16.30 sati, a prema potrebi i duže.

Javnost rada  
Pregled rada Hrvatskoga sabora od 1. siječnja do 13. srpnja 2018.
Hrvatski sabor održao je u razdoblju od 17. siječnja do 13. srpnja 2018. dvije plenarne sjednice u ukupnom trajanju od 76 plenarnih dana, tijekom kojih je raspravljeno 299 točaka dnevnoga reda. Donesena su 104 zakona, od kojih je 39 usklađeno sa zakonodavstvom Europske unije.
Javnost rada  
Pregled troškova rada saborskih zastupnika od 1. siječnja do 10. srpnja 2018. godine
Foto: Hina/Lana Slivar DominićPoštujući pravo javnosti na uvid u financijske pokazatelje vezane uz rad saborskih zastupnika, Hrvatski sabor objavljuje pregled troškova rada zastupnika u razdoblju od 1. siječnja do 10. srpnja 2018. godine.
Javnost rada  
Pregled sjednica radnih tijela od 1. siječnja 2018. do 13. srpnja 2018.
U razdoblju od 17. siječnja do 13. srpnja 2018. radna tijela Hrvatskoga sabora odradila su ukupno 268 sjednica, od čega 219 redovnih i čak 49 tematskih sjednica. Odbor za zakonodavstvo održao je ukupno 26 sjednica, dok su Odbor za financije i državni proračun i Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održali po 17 sjednica. Slijede Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu sa 16 sjednica te Odbor za poljoprivredu sa 14 održanih sjednica.
Javnost rada  
Izvješće o posjetima Saboru i radu Službe za građane od 1. siječnja do 30. lipnja 2018.
U razdoblju od siječnja do lipnja 2018. Sabor su posjetile 11.824 osobe u 322 organizirane skupine. Plenarnoj sjednici prisustvovalo je 7.318 posjetitelja. Najveći broj posjetitelja bili su učenici srednjih škola (5.075). Slijede učenici osnovnih škola (4.185) te studenti hrvatskih i inozemnih sveučilišta (1.132).
Javnost rada  
Posjećenost web stranica Hrvatskoga sabora od 1. siječnja do 15. srpnja 2018.
Web stranice Hrvatskoga sabora od 1. siječnja do 15. srpnja 2018. posjećene su 1.944.323 puta od čega je bilo 1.346.829 jedinstvenih pregleda. Promatrano po kategoriji sadržaja, najviše posjeta zabilježile su saborske aktualnosti: pregled najava aktivnosti, uvid u tijek plenarne sjednice, najnovija priopćenja o aktivnostima u Saboru, pregled novih javnih poziva, natječaja i javnih rasprava. Ova skupina informacija zabilježila je 1.316.955 posjeta što znači da je gotovo svaki jedinstveni posjetitelj bio najprije zainteresiran za kratak pregled svih saborskih aktualnosti, a zatim za ostale tematske sadržaje.
Iz rada Sabora  
Znate li...

... da je 1. srpnja ove godine Hrvatska obilježila pet godina članstva u Europskoj uniji
… da su u tom razdoblju radna tijela Hrvatskoga sabora razmotrila ukupno 3491 akt koji su im izravno dostavile institucije Europske unije sa svrhom sudjelovanja nacionalnog parlamenta države članice u procesu donošenja odluka na razini Europske unije bilo da je riječ o razmatranju zakonodavnih i nezakonodavnih akata, bilo akata iz postupka političkog dijaloga
… da je najviše izravno dostavljenih akata pred radnim tijelima bilo u 2016. godini (723)
… da su mrežne stranice Hrvatskoga sabora jedinstveno mjesto u Hrvatskoj na kojemu se dnevno ažurno objavljuju svi izravno dostavljeni dokumenti
… da je Sabor u razdoblju članstva u okviru političkog dijaloga Europskoj komisiji dostavio osam podnesaka, a u okviru nadzora nad poštovanjem načela supsidijarnosti utvrdio nepoštovanje načela supsidijarnosti za dva dostavljena akta, a da je jedan od njih (Prijedlog direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu COM(2014) 397) Komisija povukla iz procedure nakon upozorenja
… da je u pet godina članstva u Saboru doneseno 151 stajalište Republike Hrvatske o prijedlozima zakonodavnih akata Europske unije (D.E.U.), da su nadležni saborski odbori o prijedlozima europskih zakonodavnih akata donijeli 173 mišljenja, a Odbor za europske poslove 114 zaključaka
… da je Vlada RH na sjednicama saborskog Odbora za europske poslove podnijela 32 izvješća o sastancima Vijeća Europske unije, a da je najviše izvješća podnijelo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (9) te Ministarstvo poljoprivrede (7)
… da je Sabor u razdoblju članstva uskladio 221 zakon s pravnom stečevinom Europske unije
… da su saborski zastupnici tijekom pet godina članstva sudjelovali na 230 sastanaka u okviru međuparlamentarne suradnje koja predstavlja oblik ostvarivanja utjecaja nacionalnih parlamenata na postupak donošenja odluka na europskoj razini 
... da je Hrvatski sabor prvi nacionalni parlament države članice koji je uređivao obavljanje svojih europskih poslova u okolnostima novih, proširenih ovlasti nacionalnih parlamenata nakon stupanja na snagu Ugovora iz Lisabona 2009. godine?

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
U skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor ne zasjeda u razdoblju od 15. srpnja do 15. rujna.
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite