Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Europska unija
 
Hrvatski sabor - nacionalni parlament države članice Europske unije

Članstvom Hrvatske u Europskoj uniji od 1. srpnja 2013. godine promijenili su se položaj i uloga Hrvatskoga sabora. Naime, na razini Europske unije donose se zakonodavni i nezakonodavni akti koji su ili izravno primjenjivi u Hrvatskoj ili ih je Hrvatska obvezna prenijeti u svoje zakonodavstvo. Prilikom donošenja takvih akata, Hrvatsku u Vijeću Europske unije, kao zakonodavnom tijelu, predstavlja hrvatska Vlada. U drugom zakonodavnom tijelu Europske unije, Europskom parlamentu, hrvatske građane izravno zastupaju članovi Europskog parlamenta izabrani u Hrvatskoj.


Sudjelovanje Hrvatskoga sabora u postupku donošenja odluka na razini Europske unije uređeno je Ustavom Republike Hrvatske,  Zakonom o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima i Poslovnikom Hrvatskoga sabora.

Sabor u europskim poslovima sudjeluje posredno, nadzorom nad djelovanjem Vlade u institucijama Europske unije, te neposredno, izvršavanjem ovlasti dodijeljenih nacionalnim parlamentima Ugovorom iz Lisabona. Navedene ovlasti izvršava Odbor za europske poslove u ime Sabora.

Poslovnikom Hrvatskoga sabora predviđena je uključenost svih radnih tijela i saborskih zastupnika u europske poslove. Radnim programom za razmatranje stajališta Republike Hrvatske utvrđuju se prioriteti uključivanja Sabora u donošenje zakonodavnih i nezakonodavnih akata Europske unije. Raspravlja se i o sastancima Vijeća Europske unije i Europskoga vijeća, kako prije tako i nakon njihovog održavanja te po potrebi i o svim ostalim europskim poslovima. Članovi Europskog parlamenta izabrani u Hrvatskoj mogu sudjelovati na sjednicama svih saborskih radnih tijela.
 
Izgradnjom prikladnog okvira djelovanja Hrvatskoga sabora u europskim poslovima na najbolji se način osigurava učinkovito zastupanje hrvatskih stajališta na razini Europske unije.

  Autor: Ured za međunarodne i europske poslove  

Priopćenja  
3. 7. 2018.
Hrvatski sabor objavljuje pregled obavljanja europskih poslova od 1. srpnja 2013. do 30. lipnja 2018.
Zagreb - U povodu obilježavanja pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji Hrvatski sabor objavljuje pregled obavljanja europskih poslova u Hrvatskome saboru od 1. srpnja 2013. do 30. lipnja 2018. godine.

Europska unija
 
Austrijsko predsjedanje
Austrijsko predsjedanje
 
Europski parlament
 

Predstavništvo EK

 
Lisabonski ugovor
 
Međunarodni ugovori
 
Ured
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite