Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Europska unija
 
EU  
31. 1. 2018.
Zajednička poljoprivredna politika Europske unije
Zajednička poljoprivredna politika nastala je prije 56 godina kako bi se u tim ranim godinama europske integracije osigurala stabilnost u opskrbi hranom i restrukturirala poljoprivreda.

U počecima Zajednička poljoprivredna politika bila je usmjerena na proizvodnju i održavanje cijena poljoprivrednih proizvoda otkupom viškova, a danas su njezini prioriteti i strateški ciljevi posve drugačiji. Mjerama Zajedničke poljoprivredne politike danas osigurava se sigurnost i sljedivost hrane, štite se poljoprivrednici od prekomjerne nestabilnosti cijena i tržišnih kriza, pruža im se pomoć pri ulaganju u modernizaciju njihovih gospodarstava, provode se mjere očuvanja ruralnih zajednica i raznolikost gospodarstava, stvaraju se i čuvaju radna mjesta u prehrambenoj industriji te štiti okoliš i dobrobit životinja.

Nakon reforme ove politike iz 2013. godine nastavljen je trend smanjenja izdvajanja sredstava iz zajedničkog proračuna. Dok je udio poljoprivrede u proračunu Europske unije sedamdesetih godina prošloga stoljeća činio 70 posto, danas je on približan polovini toga udjela. Svrha smanjenja proračunskih izdvajanja je  povećanje konkurentnosti europskih poljoprivrednih proizvoda na svjetskim tržištima.

U pogledu ulaganja u poljoprivredu Unije u razdoblju od 2014. do 2020., među ostalim planovima su i mjere bolje zaštite bioraznolikosti na 30.6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta i 4.1 milijun hektara šuma što čini 17.4 posto poljoprivrednog zemljišta u EU-u i 3.5 posto europskih šuma. Planirano je i ulaganje 5.5 milijarda eura u projekte energetske učinkovitosti i u obnovljive izvore energije, ali i smanjenje emisija plinova s farmi te amonijaka, pomoć putem poslovnih start-upa za 170 tisuća mladih poljoprivrednika te mjere razvoja kompetencija i osobno savjetovanje za 60 tisuća poduzetnika u poljoprivredi. Procjenjuje se da sektor poljoprivrede u EU-u ovom razdoblju može otvoriti 46 tisuća novih radnih mjesta te dodatnih 77 tisuća radnih mjesta u djelatnostima koje podupiru ili se naslanjaju na poljoprivredni sektor. (više: Europska komisija)
   

EU  
12. 1. 2018.
2018. - Europska godina kulturne baštine
Europski parlament i Vijeće EU proglasilo je 2018. Europskom godinom kulturne baštine. Cilj je inicijativama i događanjima diljem Europe približiti kulturnu baštinu građanima te potaknuti razmjenu i vrednovanje kulturne baštine Europe kao zajedničkog resursa, podići svijest o zajedničkoj povijesti i vrijednostima te osnažiti osjećaj pripadanja zajedničkom europskom prostoru.
EU  
23. 1. 2018.
Gradovi Leeuwarden i Valletta - europske prijestolnice kulture za 2018. godinu
Nizozemski grad Leeuwarden i malteški glavni grad Valletta europski su gradovi kulture u 2018. godini. Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u EU-u. Pokrenuta je 1985. godine. Od tada do danas 56 gradova diljem Europe nosilo je naslov europskog grada kulture. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora odražavati europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju.
EU  
30. 1. 2017.
Gradovi Aarhus i Pafos - europske prijestolnice kulture za 2017. godinu
Danski Aarhus i ciparski Pafos europski su gradovi kulture u 2017. godini. Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u EU. Pokrenula ju je 1985. tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri. Od tada pa do danas 54 grada diljem Europe nosila su naslov europskog grada kulture. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora odražavati europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju. To je ujedno izvrsna prilika gradovima da promijene svoj imidž, preispitaju svoj razvoj kroz kulturu, postanu vidljiviji te posljedično privuku više turista.
EU  
4. 4. 2016.
Europeana - digitalizirana europska kulturna baština
Europski projekt Europeana – digitalni muzej, knjižnica i arhiv europske kulturne baštine – trenutačno daje slobodan uvid u više od 52 milijuna knjiga, fotografija, slika, arhivskih dokumenata, filmova, zvučnih zapisa, zemljopisnih karata, novina i drugih vrsta kulturnoga blaga iz 28 zemalja članica.
EU  
23. 3. 2015.
Odobreno 150 milijuna eura za program distribucije voća u školama
Države članice prihvatile su nacionalnu raspodjelu 150 milijuna eura iz sredstava EU-a za program distribucije voća i povrća školama u razdoblju od 2015. do 2016. godine koji je predložila Europska komisija. Cilj programa je u školama dijeliti voće i povrće koje bi dobilo dvanaest milijuna djece u dobi između šest i deset godina u 25 država članica.
EU  
17. 2. 2015.
Gradovi Plzeň i Mons - Europske prijestolnice kulture za 2015. godinu
Češki Plzeň i belgijski Mons ovogodišnji su nositelji titule Europske prijestolnice kulture. Od 1985. europskim gradovima dodjeljuje se navedena titula kako bi se istaknula kulturna raznolikost i bogatstvo u EU-u, ali i gradio europski identitet. Više od 50 gradova u cijeloj Europi već su imali počasnu titulu, a od 2011. dijele je po dva grada.
EU  
29. 1. 2015.
Europska unija podržava razvoj sjevernojadranskih luka
Europska unija će, u okviru programa TEN-T , osigurati gotovo 3 milijuna eura kao potporu studijama o boljem povezivanju sjevernojadranskih luka s glavnim mrežama željeznice i unutarnje plovidbe u regiji. Tim se projektom želi doprinijeti razvoju tih luka kao čvorišta za povezivanje pomorskog i drugih oblika prijevoza.
EU  
15. 10. 2014.
Mjere zapošljavanja mladih u Europskoj uniji
Svih 28 država članica EU-a u rujnu 2014. godine Europskoj komisiji dostavilo je svoje planove za provedbu programa zapošljavanja mladih „Jamstvo za mlade“ na temelju kojih mogu povlačiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda u kojem im je od 2014. do 2020. godine na raspolaganju više od 10 milijarda eura.
EU  
1. 8. 2014.
Optimizam Europljana porastao nakon svibanjskih izbora
Nakon ovogodišnjih svibanjskih izbora za Europski parlament, broj Europljana koji smatraju da je njihov glas u Europskoj uniji bitan povećao se s 29 posto u studenom 2013. na 42 postizborna postotka, što je rekordno povećanje u posljednjih deset godina.
EU  
10. 7. 2014.
Europski vodič kroz prava putnika dostupan i na hrvatskom jeziku putem mobilnih uređaja
Europska komisija objavila je nadogradnju besplatne aplikacije za smartphone koja sadrži sveobuhvatne informacije o putničkim pravima u EU-u. Aplikacija sadrži detaljne informacije o pravima putnika u zrakoplovima, brodovima, vlakovima i autobusima te kada ih i kako ostvariti. Novost u aplikaciji je podrška za slabovidne osobe te cjelovit sadržaj i na hrvatskom, srpskom i albanskom jeziku, pored već postojeća 22 jezika.
EU  
22. 5. 2014.
Izbori za zastupnike u Europskom parlamentu za saziv od 2014. do 2019. godine
U 28 država članica Europske unije od 22. do 25. svibnja 2014. provode se izbori za novi, petogodišnji saziv Europskoga parlamenta. Hrvatski građani svojih 11 predstavnika u Europskom parlamentu biraju u nedjelju, 25. svibnja 2014. Novi, osmi saziv Europskoga parlamenta bira se za razdoblje od 2014. do 2019. godine, a činit će ga 751 zastupnik.
EU  
28. 4. 2014.
Fond solidarnosti EU-a novim mjerama olakšava pristup novčanoj pomoći zemljama i regijama pogođenim prirodnim katastrofama
Novina Fonda solidarnosti Europske unije, nastalog nakon poplava u središnjoj Europi 2002. godine, podrazumijeva produžetak roka prijave prirodnih katastrofa sa 10 na 12 tjedana, plaćanje 10 posto pomoći unaprijed te pojednostavljenje kriterija za odobravanje pomoći kod manjih regionalnih katastrofa.
EU  
7. 4. 2014.
Europska komisija: Vidljivi su prvi znaci poboljšanja života Roma
Bruxelles - Političari i čelnici s lokalne i nacionalne razine te razine EU-a sastali su se s predstavnicima civilnog društva u Bruxellesu 4. travnja ove godine radi razgovora o integraciji Roma u cijeloj Europi.
EU  
1. 4. 2014.
Pokrenut novi program EU-a za obrazovanje i osposobljavanje Erasmus+ za razdoblje 2014. - 2020.
Erasmus+ novi je program Europske komisije namijenjen prvenstveno obrazovanju i osposobljavanju mladih, koji od akademske godine 2014./2015. zamjenjuje i objedinjuje sedam postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje, Mladi na djelu, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink te Program suradnje s industrijaliziranim zemljama.
EU  
12. 3. 2014.
Uspostavljen novi Fond europske pomoći najsiromašnijima
Podaci Eurostata pokazuju da je u Europskoj uniji i Hrvatskoj 2012. godine 124,5 milijuna ljudi ili gotovo četvrtina stanovništva bila u riziku od siromaštva i/ili društvene isključenosti.
EU  
7. 3. 2014.
Neki pokazatelji o položaju žena u Europi danas

UN Women flyer 2014U svjetlu obilježavanja 8. ožujka - Međunarodnog dana žena, prigoda je podsjetiti se početaka ove tradicije, promotriti što se na tom stogodišnjem putu postiglo, a osobito uvidjeti s kojim se društvenim problemima suočavaju žene danas i kako ih valja rješavati.

EU  
27. 2. 2014.
Osnivanje prvih katedri Europskog istraživačkog prostora
Europska komisija objavila je kako je odabrala 11 sveučilišta i istraživačkih organizacija koji će osnovati katedre Europskog istraživačkog prostora (ERA katedre), a financirat će se u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanja i razvoj (FP7). Katedre će tim institucijama omogućiti razvoj istraživačke izvrsnosti.
EU  
24. 2. 2014.
Nova Europska strategija za promicanje pomorskog i priobalnog turizma
Europska komisija će 10. ožujka 2014. u Ateni, na zajedničkoj konferenciji s grčkim predsjedništvom Europske unije, nadležnim državnim tijelima, proizvođačima i ostalim interesnim skupinama raspravljati o novodonesenoj Europskoj strategiji promicanja pomorskog i priobalnog turizma u Europi.
EU  
12. 2. 2014.
"Right2Water" - prva europska građanska inicijativa
Europski parlament u ponedjeljak, 17. veljače 2014. organizira javno predstavljanje prve inicijative europskih građana o pravu na pitku vodu i odvodnju. Europska građanska inicijativa pod nazivom "Right2Water" (Pravo na vodu) prikupila je više od milijun i šesto tisuća potpisa građana u 25 država članica EU-a kako bi se Europsku komisiju pozvalo na izradu zakonskih rješenja kojima bi se omogućio pristup opskrbi pitkom vodom i odvodnji svim građanima EU-a.
EU  
2. 1. 2014.
Rīga i Umeå - europski gradovi kulture u 2014. godini
Prijestolnica Latvije Rīga i švedski grad Umeå, prema odluci Europske komisije, europski su gradovi kulture u 2014. godini. Svoje kulturne programe Rīga će službeno započeti 17., a Umeå 31. siječnja.
EU  
16. 9. 2013.
16. - 22. rujna - Europski tjedan mobilnosti
Europski tjedan mobilnosti, edukativna i motivacijska manifestacija, održava se od 16. do 22. rujna na ulicama više od 2000 gradova u 43 zemlje. Kao i prethodnih godina, aktivno sudjeluje i Hrvatska čijih je 11 gradova službeno prijavilo programe. To su: Crikvenica, Ivanić Grad, Karlovac, Koprivnica, Kutina, Labin, Ogulin, Pula, Šibenik, Zabok i Zagreb.
EU  
2. 5. 2013.
Europski parlament poziva zagrebačke srednje škole na sudjelovanje u programu Euroscola
Europski parlament putem svojeg Ureda za informiranje u Republici Hrvatskoj poziva srednje škole u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji da iskažu interes i registriraju učeničke ekipe u dobi od 16 do 18 godina za selekcijsko prednatjecanje za sudjelovanje u programu Europskog parlamenta Euroscola, objavila je Delegacija EU-a u RH u biltenu za travanj.
EU  
9. 1. 2013.
Dominantne teme u Europskom parlamentu u 2013. godini
Europski će parlament u 2013. godini donositi odluke koje će utjecati na svakodnevni život građana EU-a ne samo u ovoj godini nego do kraja desetljeća. U pravilu je riječ o nastavku već otvorenih rasprava u 2012. godini ili ranije.
EU  
9. 1. 2013.
2013. - Europska godina građana

Godina 2013. u Europskoj uniji je proglašena Europskom godinom građana. Tijekom godine održat će se mnoštvo manifestacija koje će biti u znaku promišljanja što je europskim građanstvom postignuto u posljednjih dvadeset godina, ali i u znaku aktualnih očekivanja građana Europe. Dvadeset godina nakon uvođenja europskog građanstva, stupanjem na snagu Ugovora iz Maastrichta 1993., cjelogodišnje aktivnosti pokazat će kakve stvarne koristi građani mogu imati u svakodnevnom životu od europskoga građanstva.

EU  
7. 1. 2013.
Marseille i Košice - europski gradovi kulture 2013.
Francuski Marseilles i slovačke Košice europski su gradovi kulture u 2013. godini. Kulturni programi službeno započinju 12. siječnja u Marseilleu i 19. siječnja u Košicama.
EU  
13. 7. 2012.
Projektom Pomicatelji granica Europljani upoznaju buduće članice

Europski projekt Pomicatelji granica (BorderMovers.eu), namijenjen upoznavanju Europljana sa specifičnostima zemalja kandidatkinja, predvidio je zabilježiti i neke kulturne osobitosti Hrvatske.

EU  
1. 3. 2012.
50 godina Zajedničke poljoprivredne politike
Tijekom 2012. godine Europska unija obilježava 50 godina zajedničke poljoprivredne politike. Iako su Europske zajednice osnovane prvenstveno s ciljem očuvanja mira u poslijeratnoj Europi, zajednička poljoprivredna politika nametnula se kao prioritet nakon desetljeća obilježenog ratom izazvanim nestašicama hrane.
EU  
8. 2. 2012.
Europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, 2012.
Ova godina proglašena je Europskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Cilj ovog programa je promicanje inovativnih rješenja za gospodarske i socijalne izazove s kojima se suočava starija europska populacija.
EU  
9. 2. 2012.
Iz Europskog parlamenta - izmjena izbornog modela za izbor eurozastupnika
Odbor za ustavna pitanja (Committee on Constitutional Affairs) u siječnju je ponovio zahtjev za radikalnom reformom izbornog modela za sastav Europskog parlamenta. Odbor predlaže uvođenje dvostrukog biračkog prava za građane Unije na izborima za političko predstavništvo u Europskom parlamentu. Svrha je omogućiti građanima biranje zastupnika u dvije razine političkog predstavništva: pored postojećeg nacionalnog izbora zastupnika koji u Parlamentu djeluju sukladno svojim ideološkim stajalištima, biralo bi se i transnacionalno, „europsko“ predstavništvo.
EU  
30. 1. 2012.
"Erasmus Mundus" obilježava 25 godina djelovanja
Tijekom 2012. godine program "Erasmus Mundus" slavi 25. godišnjicu djelovanja. Riječ je programu sveučilišne razmjene putem kojeg je od 1987. više od tri milijuna europskih studenata provelo dio svog školovanja ili studentsku praksu u inozemstvu. Hrvatska je članica "Erasmusa" od 2011. godine. 
EU  
24. 1. 2012.
Guimarães i Maribor - Europske prijestolnice kulture u 2012.
Portugalski grad Guimarães te slovenski Maribor preuzeli su 1. siječnja naslov Europskih prijestolnica kulture za 2012. godinu. Oba su grada pripremila gust raspored kulturnih događanja tijekom cijele godine kojima će se predstaviti svijetu te nadgraditi kulturno naslijeđe svojih građana.
EU  
24. 10. 2011.
Prvi sateliti sustava Galileo poslani u orbitu
Prva dva satelita europskog sustava za satelitsku navigaciju Galileo uspješno su lansirana u petak, 21. listopada, iz europske svemirske baze smještene blizu grada Kouroa, u Francuskoj Gvajani.
EU  
27. 9. 2011.
Obilježava se Europski dan turizma
Europski dan turizma obilježit će se danas u Bruxellesu konferencijom s temom "Industrijsko nasljeđe: diferencijacija europske turističke ponude". Europski dan turizma označava se u prigodi Svjetskog dana turizma.
EU  
19. 9. 2011.
Nizozemski Senat zamijenio papir iPad računalima

Prvu sjednicu nakon ljetne stanke, 13. rujna, 75 nizozemskih senatora započelo je bez ijednoga papira, a sve radne materijale od toga dana koristit će jedino s miniprijenosnih osobnih računala iPad. Tako je nizozemski Senat prvi parlamentarni dom u Europi koji je u potpunosti prešao na digitalni način distribucije i uporabe informacija, izvijestio je IPEX.

EU  
8. 8. 2011.
Schengenski prostor - 26 godina poslije
U lipnju ove godine obilježena je 26. godišnjica potpisivanja Schengenskog sporazuma. Schengenski prostor danas čini 25 zemalja. Uglavnom su to članice EU (izuzev Velike Britanije, Irske, Rumunjske, Bugarske i Cipra) te nečlanice Norveška, Island, Švicarska i Lihtenštajn čije se priključenje očekuje krajem ove godine. Otvorene schengenske granice omogućuju slobodno kretanje više od 400 milijuna Europljana, a prema riječima europske povjerenice za unutarnje poslove Cecilie Malmström, svake godine ovaj prostor zabilježi 1,25 milijarda putovanja.
EU  
16. 5. 2011.
Više od polovine Europljana ove će se godine odmarati unutar Europske unije
Prema istraživanju Eurobarometra objavljenom u svibnju ove godine, 38 posto Europljana ne planira ove godine otići na odmor izvan svoje zemlje, a 20 posto njih planira odmor unutar EU. Samo 16 posto njih namjerava otputovati izvan granica EU. Nije sigurno gdje će provesti odmor ili nije odgovorilo na to pitanje čak 23 posto ispitanika, a oko 4 posto tvrdi da ove godine neće otići na odmor.
EU  
4. 4. 2011.
Prema demografskom izvješću Europske komisije Hrvatska ispod europskog prosjeka
Prema trećem demografskom izvješću, koje je za Europsku komisiju izradio Ured za statistiku Europske unije - Eurostat, Europljani žive dulje te vode zdravije živote.
EU  
2. 3. 2011.
2011. - Europska godina volontiranja
Europska komisija proglasila je 2011. godinu Europskom godinom volontiranja i u tu svrhu osigurala šest milijuna eura iz proračuna. Godina 2011. također se označava kao deseta obljetnica međunarodnog volontiranja.
EU  
21. 1. 2011.
EU: ojačati pravni okvir zaštite osobnih podataka
Europski nadzornik zaštite podataka Peter Hustinx iznio je 14. siječnja mišljenje o komunikaciji Komisije „Sveobuhvatan pristup zaštiti osobnih podataka u Europskoj uniji“, izdanoj 4. studenoga 2010. Komunikacija predstavlja bitan orijentir na putu prema novom zakonskom okviru koji će predstavljati značajan korak u području zaštite podataka u Europskoj uniji.
EU  
21. 1. 2011.
Prava potrošača: osigurati povjerenje pri kupnji na zajedničkom tržištu
Europska je komisija u siječnju otvorila javnu raspravu o poboljšanju sustava prigovora potrošača na zajedničkom tržištu. Inicijativa je dijelom politike zaštite potrošača koja bi u ožujku ove godine trebala bi biti raspravljena u Europskom parlamentu, a potkraj godine Komisija bi je u proceduru uputila kao zakonski prijedlog.
EU  
20. 12. 2010.
Europska diplomatska služba započela s radom

Početkom prosinca s radom je započela Europska diplomatska služba (European Union External Action, EEAS). Riječ je o službi koja pruža diplomatsku podršku Europskoj uniji uključujući delegacije Unije u trećim zemljama.

Arhiva zanimljivosti

 

 
Aktualno u Europskoj uniji
eu bastina 18 180.jpg
 
your_europe logo180.jpg
 
EK logo180.jpg
 
europska-gradjanska-inicijativa-logo180.jpg
RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite