Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Europska unija
 
EU  
1. 10. 2009.
Europski sustavi socijalne zaštite uspješno suzbijaju učinke gospodarske krize
Povjerenstvo za socijalnu zaštitu Europske komisije predstavilo je Izvješće o strategiji gospodarskog rasta i rasta zaposlenosti.
EU  
28. 5. 2009.
Pokrenut internetski portal koji objedinjuje novinarske članke o EU
Europska komisija i konzorcij predvođen francuskim Courrier Internationalom pokrenuli su prvi višejezični internetski portal koji prenosi članke s problematikom Europske unije. Portal se nalazi na adresi www.presseurop.eu i posjetiteljima nudi izbor članaka objavljenih taj dan ili dan ranije.
EU  
16. 3. 2009.
Europska komisija upozorava na gospodarsku važnost informacijsko-komunikacijskih tehnologija
Europska je komisija, u svojoj strategiji razvoja i istraživanja informacijsko-komunikacijskih tehnologija i inovacija, pozvala na znatno povećanje ulaganja u ovaj sektor.
EU  
27. 2. 2009.
Europska godina kreativnosti i inovacija – 2009.
Diljem Europe 2009. godina obilježava se kao godina kreativnosti i inovacija. Europska godina kreativnosti i inovacija svečano je otvorena u Pragu, glavnom gradu prve ovogodišnje predsjedateljice Vijećem Europske unije.
EU  
8. 12. 2008.
Vijeće Europske unije potiče održivu upotrebu prirodnih resursa
Europski ministri okoliša poručili su s prošlotjedne sjednice da dostupnost prirodnih resursa te njihova učinkovita i održiva upotreba trebaju biti ključni čimbenici konkurentnosti europskog gospodarstva.
EU  
3. 10. 2008.
Europska komisija objavila rezultate istraživanja o prekograničnoj online trgovini
Europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva objavila je jučer rezultate dvaju najnovijih istraživanja o stavu trgovaca i potrošača o prekograničnoj online trgovini.
EU  
30. 7. 2008.
Mađarski parlament objavio internetski arhiv za razdoblje od 1861. do 1918. godine
Mađarska parlamentarna zbirka omogućuje pristup online arhivu svih dokumenata o radu parlamenta nastalih između 1861. i 1918. godine. Sljedeća faza, izvijestio je europski portal za e-upravu www.epractice.eu, bit će digitalizacija parlamentarne građe do 1990. godine.
EU  
9. 7. 2008.
Europska unija financirat će programe zdrave prehrane u školama
Europska komisija predložila je izdvajanje 90 milijuna eura godišnje za nabavu i distribuciju svježeg voća i povrća u europske škole.
EU  
9. 7. 2008.
INSPIRE Community Geoportal - europski geografski portal
Inicijativa Europske komisije za stvaranje infrastrukture prostornog informacijskog sustava u Europi – INSPIRE, dostupna je i preko internetskog geoportala.
EU  
6. 6. 2008.
112 – telefon za brzu pomoć u Europskoj uniji

112 je telefonski broj za brzu pomoć bilo gdje na području Europske unije, a dostupan je i sa fiksne i mobilne mreže. Iako ovaj sustav postoji već nekoliko godina i uspješno funkcionira, tek je 3. lipnja ove godine službeno promoviran kao općevažeća usluga na prostoru EU.

EU  
6. 6. 2008.
Eurostat: sat rada u Švedskoj 32, a u Bugarskoj 1, 65 eura
Ured za statistiku Europske komisije, Eurostat, izdao je statistički godišnjak za 2008. godinu u kome je pregled usklađenih i međusobno usporedivih statističkih pokazatelja iz raznih područja života, pretežito zemalja članica Europske unije, ali i zemalja kandidatkinja te partnerskih država.
EU  
16. 5. 2008.
Europskom socijalnom fondu deset posto proračuna EU do 2013. godine
European_Social_Fund_logo_thumb.jpgEuropski socijalni fond osnovan 1957. godine najstariji je strukturalni fond Europske unije i predstavlja jedan od glavnih financijskih instrumenata putem kojim Europska unija investira u ljudske resurse.
EU  
8. 5. 2008.
Dan Europe 2008.
U Europskoj se uniji 9. svibnja obilježava kao Dan Europe. Toga se dana obilježava donošenje Schumanove deklaracije, dokumenta koji je 1950. godine postavio temelj europskog ujedinjenja.
EU  
7. 4. 2008.
Natura 2000 – europski program očuvanja bioraznolikosti

Natura 2000, europska mreža zaštićenih staništa, proširila se nedavno na zemlje petog vala proširenja. Trenutačno pokriva 20 posto ukupne površine EU. Cilj je EU zaustaviti gubitak bioraznolikosti do 2010. godine, a za tu svrhu osnovan je i poseban fond LIFE - Nature.

EU  
5. 2. 2008.
Europska komisija pokrenula mehanizam nadgledanja unutarnjeg tržišta Unije
Europska komisija pokrenula je novi proces praćenja unutarnjeg tržišta Europske unije iz potrošačke perspektive.
EU  
1. 2. 2008.
Europski parlament potiče uporabu oznaka eko i energetskih razreda proizvoda
Bruxelles – U sklopu nastojanja Europske unije za povećanjem energetske učinkovitosti Europski parlament podržao je izvješće britanske zastupnice Fione Hall naslovljen „Akcijski plan za energetsku učinkovitost: ostvarivanje potencijala“.
EU  
29. 1. 2008.
Eurostat: Europljani smatraju da je svijest o zaštiti osobnih podataka na niskoj razini
U članicama Europske unije 28. siječnja se obilježava Europski dan zaštite podataka kojim se prije svega ističe važnost zaštite osobnih podataka.
EU  
23. 1. 2008.
Eurozona se proširila na 15 zemalja članica
Kada su točno u ponoć 1. siječnja ove godine Cipar i Malta uveli jedinstvenu europsku valutu, eurozona se proširila s 13 na 15 zemalja članica Europske unije i danas ima 318 milijuna stanovnika.
EU  
18. 12. 2007.
Betlehemsko svjetlo mira - običaj u europskim parlamentima

Kao simbol nadolazećih blagdana mira i ljubavi Betlehemsko svjetlo gori u predvorju Velike vijećnice Hrvatskoga sabora. Betlehemsko svjetlo prvi je put doneseno u Hrvatski sabor 2002. godine.

EU  
4. 12. 2007.
Europska godina međukulturnog dijaloga - 2008.

Godina 2008. proglašena je europskom godinom međukulturnog dijaloga na temelju odluke Europskog parlamenta i Vijeća EU. Međukulturni dijalog povezan je s težnjom zbližavanja europskih građana koji mora uključivati sve dimenzije kulturne različitosti koja postoji unutar zemalja članica Unije i među njima.

EU  
13. 11. 2007.
Europa prvi put obilježila Dan zdrave prehrane i kuhanja
Europske su članice 8. studenoga, u organizaciji Europske komisije i Udruženja europskih kuhara Euro-Toques, prvi put obilježile Europski dan zdrave prehrane i kuhanja.
EU  
5. 11. 2007.
Od studenoga 2007. Europski parlament službeno podržava sve jezike članica
Umjesto dosadašnje prakse prevođenja zakonodavnog rada Europskog parlamenta na jedanaest jezika „starih“ članica, od kraja 2007. godine podržavaju se sva 23 jezika.
EU  
21. 9. 2007.
Europske građane najviše zanimaju medicinska i znanstvena istraživanja
Eurobarometar je ovih dana objavio rezultate najnovijeg istraživanja o zanimanju građana za istraživanja i razvoj u području medicine i zdravlja, ali i znanosti i tehnologije.
EU  
23. 7. 2007.
Sto milijuna europskog stanovništva godišnje osjeti nestašicu vode
Kada su se krajem lipnja ove godine sastali europski ministri za okoliš i izradili analizu o nestašici vode i problemima suše u Europskoj uniji, zemlje članice zatražile su dodatnu raspravu o tom problemu. Zato je Europska komisija izradila sveobuhvatnu procjenu stanja u zemljama članicama Europske unije.
EU  
10. 7. 2007.
Portugal – najzapadnija zemlja kontinentalne Europe
Prošle je godine Portugal obilježio 20. obljetnicu pristupanja Europskoj uniji. Ove godine, 1. srpnja, preuzeo je predsjedanje Europskom unijom od Njemačke.
EU  
15. 6. 2007.
Europska unija planira uvesti centralni registar kriminalnih dosjea
Na sastanku Vijeća ministara pravosuđa Europske unije održanom u lipnju u Luxembourgu postignut je sporazum kojim će se u skoroj budućnosti pokrenuti sustav razmjene informacija iz kriminalnih dosjea između zemalja članica EU.
EU  
4. 6. 2007.
Započelo obilježavanje Zelenog tjedna u EU
Bruxelleskom izložbom „Inovativna šetnja parkom“ započelo je obilježavanje Zelenog tjedna u Europskoj uniji u 2007. godini. Ove godine Zeleni tjedan Europske unije traje od 12. do 15. lipnja, a predstavlja najveći godišnji događaj posvećen ekološkoj politici Europske unije.
EU  
17. 5. 2007.
Europska komisija pokrenula dječju internetsku stranicu o zdravoj prehrani
Europska komisija u suradnji s Europskom udrugom kuhara ovoga je tjedna pokrenula dječju internetsku stranicu EU – mali kuhari radi informiranja djece o zdravoj prehrani i borbi protiv pretilosti.
EU  
15. 5. 2007.
Francuski parlamentarci najaktivniji u praćenju zakonodavstva Europske unije
Zastupnici u parlamentima Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Češke i Nizozemske bili su najaktivniji u praćenju zakonodavstva Europske unije, pokazuje izvješće Europske komisije. Ove pokazatelje Europska je komisija prikupila u europskim nacionalnim predstavničkim tijelima koja su bila pozvana da uz primljene prijedloge zakona iznesu i svoje mišljenje o njima.
EU  
27. 3. 2007.
Estonija - glasovanje na parlamentarnim izborima i putem Interneta

Estonija je prva europska zemlja koja je biračima omogućila glasovanje na izborima putem Interneta. Na izborima za parlament, početkom ovoga mjeseca, oko 3.4 posto građana Estonije svoj je glasački listić poslalo elektroničkim putem.

EU  
5. 3. 2007.
Unija do 2012. želi administrativno i financijski rasteretiti gospodarstvo za 25 posto
Zakoni koji reguliraju gospodarstvo Europske unije u primjeni su se pokazali presloženima, a neki i nepotrebnima, zaključila je Europska komisija. No, kako svaki od ovih zakona i drugih propisa pridonosi uređenom funkcioniranju tržišta 25 zemalja članica, Europska unija pokrenula je postupke pojednostavnjenja zakononskog okvira za područje gospodarstva i gospodarskih odnosa. 
EU  
5. 3. 2007.
Europska unija i zakonodavstvom protiv pušenja
Kada je Francuska početkom ovoga mjeseca zabranila pušenje na većini javnih mjesta, uključujući restorane, urede, trgovine i neke barove, stupila je na snagu jedna od najstrožih zabrana u Europi. Bio je to prvi korak na putu potpune zabrane pušenja na javnim mjestima koja će se kasnije proširiti na barove i restorane.
EU  
5. 2. 2007.
Baza podataka PARLINE - rezultati parlamentarnih izbora svih zemalja na jednom mjestu
Početkom 2007. godine Interparlamentarna unija pokrenula je na svojim internetskim stranicama novu bazu podataka o nacionalnim parlamentima dostupnu javnosti, a namijenjenu prije svega studentima i istraživačima.
EU  
16. 1. 2007.
ERAWATCH - novi europski izvor informacija o istraživanjima

Europska komisija pokrenula je novi internetski portal o istraživačkim sustavima i istraživačkim politikama Europske unije, ERAWATCH.

Novo internetsko sjedište nudi prvi put na jednom mjestu sveobuhvatne i pravodobne informacije o istraživanjima u članicama Europske unije, zemljama koje sudjeluju u okvirnom programu iz toga područja, te u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Japanu.

EU  
9. 1. 2007.
Sibiu i Luksemburg – glavni europski gradovi kulture u 2007.

Rumunjski grad Sibiu i Luxembourg proglašeni su europskim prijestolnicama kulture za 2007. godinu. U ta će se dva grada tijekom cijele godine održavati niz izložbi, kazališnih predstava, filmskih projekcija i konferencija. Bit će organizirani koncerti na otvorenom i vatrometi.

EU  
5. 1. 2007.
Europska unija uvodi nove sigurnosne standarde korištenja pirotehnike
Europski parlament i države članice složile su se oko prijedloga Europske komisije o izradi zajedničkih pravila koja bi potaknula sigurniju upotrebu pirotehničkih sredstava i stvaranje jedinstvenog tržišta za sve proizvode u Europskoj uniji.
EU  
2. 1. 2007.
Irski jezik postao službenim jezikom EU

eu_irski_thumb.jpgPočetkom rada institucija Europske unije u siječnju ove godine irski će zastupnici moći govoriti svojim materinskim jezikom. Na temelju odluke Vijeća od 13. lipnja 2005. irski galski jezik postao je 21. službenim jezikom Europske unije. Službeni status za irski jezik u institucijama Unije stupio je na snagu 1. siječnja 2007.

EU  
2. 1. 2007.
Valovi proširenja Europske unije
Nakon što su Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg i Nizozemska 1951. godine osnovali Europsku zajednicu za ugljen i čelik, Europska je unija do danas doživjela pet valova proširenja broja zemalja članica:
EU  
19. 12. 2006.
Europljani najviše cijene mir, poštivanje ljudskog života i ljudskih prava
Mir, poštivanje ljudskog života i ljudskih prava najviše su vrednote građanima Europske unije. Pokazali su to rezultati jesenskog istraživanja Eurobarometra.

Rezultati ispitivanja javnoga mnijenja građana Unije, nadalje, pokazuju da je pozitivan stav o članstvu na razini Unije u prosjeku manji za dva posto u odnosu na proljetno istraživanje pa sada iznosi 53 posto. S najviše optimizma na EU gledaju u Irskoj, 78 posto, a u samom vrhu je i Nizozemska sa 72 posto, iako je ta zemlja nedavno odbila ratificirati europski Ustav.

EU  
17. 12. 2006.
Program Erasmus: Do 2012. godine planira se potpora za 3 milijuna studenata
Europska komisija i 31 zemlja sudionica programa Erasmus tijekom 2007. godine obilježit će dvadesetu obljetnicu toga obrazovnog programa Europske unije nizom događanja.
EU  
23. 11. 2006.
Europska komisija objavila Zelenu knjigu o modernizaciji radnog zakonodavstva Europske unije
Radno zakonodavstvo, politika zapošljavanja i socijalna pitanja postala su važnim predmetom rasprava unutar Europske unije tek početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Dotad su se prioriteti Europske unije vezali isključivo za zajedničke gospodarske interese zemalja članica.
EU  
22. 11. 2006.
EU portal o proširenju: Politika proširenja Unije na jednom mjestu
Europska unija trenutačno ima 25 članica. Bugarska i Rumunjska uskoro bi trebale postati nove članice, što će biti šesto proširenje članstva Europske unije u njezinoj 55 godina dugoj povijesti. No, to zasigurno neće biti i posljednje proširenje jer status kandidata za članstvo u Uniji imaju još tri zemlje: Hrvatska, Turska i Makedonija. Kojom dinamikom će Europska unija nastaviti proces proširenja? Koji kandidati napreduju brže prema članstvu? Kako su izgledala prethodna proširenja Unije? To su pitanja na koja odgovore nudi novi portal Europske komisije o proširenju.
EU  
17. 11. 2006.
Broj predmeta Ureda pučkog pravobranitelja Europske unije u stalnom porastu
Godišnje izvješće pučkog pravobranitelja Europske unije za 2005. godinu, prihvaćeno prošlog tjedna u Europskom parlamentu, pokazalo je kako je Ured pučkog pravobranitelja u prošloj godini zaprimio 3 920 pritužbi, što je za 5 posto više u odnosu na 2004. To je ujedno najveći broj pritužbi zaprimljenih od 1995. godine kada je Ured i utemeljen.
EU  
10. 11. 2006.
Postani zastupnik Europskog parlamenta - edukativna internetska igra za građane
Fundacija "Robert Schuman" u suradnji s Europskim parlamentom i Zakladom "Konrad Adenauer" pokrenula je internetsku igru „Postani zastupnik Europskog parlamenta“. Igra je namijenjena svim zainteresiranim građanima zemalja Europske unije te Rumunjske, Turske i Hrvatske koji bi željeli - zahvaljujući prednostima Interneta - iskusiti izazove europske politike i parlamentarne diplomacije.
EU  
7. 11. 2006.
Europski radnik zadovoljan je uvjetima rada
Svakih pet godina Europska fundacija za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) provodi veliko istraživanje o kvaliteti uvjeta rada među građanima Europske unije.
EU  
2. 11. 2006.
Negativni demografski trendovi Europske unije
Europska se unija danas suočava s negativnim trendovima u demografskoj slici, upozorava Europska komisija, ističući kako će do 2050. godine Unija imati 20 milijuna stanovnika manje nego danas.
EU  
19. 10. 2006.
Europska unija u promotivnoj kampanji protiv diskriminacije

Europska je komisija danas u Bruxellesu predstavila pobjednika natječaja za najbolji plakat na temu "Protiv stereotipa". Pobjednički je plakat rad poljske studentice umjetnosti Aleksandre Woldańsk. Žiri koji su činili europski stručnjaci iz područja dizajna ocijenio je plakat najkreativnijim i najpoticajnijim na razmišljanje, stoji u priopćenju Europske komisije.

EU  
17. 10. 2006.
Izabran logotip za 50. rođendan Europske unije
Pobjednik natječaja za najbolji logotip koji će se koristiti u obilježavanju 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora proglašen je u Bruxellesu. Pobjedničkim logotipom koristit će se institucije Europske unije za sve aktivnosti i događaje u 2007. godini, a koji će se odnositi na 50. obljetnicu začetka europskih integracija - potpisivanje Rimskih ugovora. Europske institucije pozvale su države članice, regionalne i lokalne vlasti da se služe istim logotipom za vlastita prigodna događanja.
EU  
9. 10. 2006.
Postignut novi dogovor između EU i SAD-a o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu
Zastupnici Europskog parlamenta podržali su prošlog tjedna novi prijedlog Europske komisije koji bi trebao zamijeniti dosadašnji Sporazum o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu koji je između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država postignut još 2004. godine, a koji je prestao važiti 30. rujna ove godine na temelju presude Europskog suda
EU  
29. 9. 2006.
Više od dvije trećine europskih škola koristi se brzim pristupom Internetu
Surfanje Internetom i virtualna komunikacija postali su sastavnim dijelom obrazovnog programa škola u Europskoj uniji. Prema istraživanju koje je provela Europska komisija, škole u Uniji u pravilu imaju dostupnu brzu širokopojasnu internetsku vezu koja omogućuje laku dostupnost kvalitetnih sadržaja s Interneta.
EU  
25. 9. 2006.
Proces pristupanja Europskoj uniji
Zemlja koja želi postati punopravnom članicom Europske unije svoju namjeru iskazuje zahtjevom za članstvo u Uniji koji predaje Vijeću Europske unije. Vijeće zadužuje Europsku komisiju da procijeni sposobnost ispunjavanja kriterija i uvjeta zemlje podnositeljice za pristupanje Europskoj uniji.
EU  
22. 9. 2006.
Najveći korisnik proračunskih sredstava EU u 2005. bila je Španjolska, a među novim članicama Poljska
Izvješće o provedbi proračuna Europske unije za 2005. godinu, predstavljeno 21. rujna ove godine u Bruxellesu, pokazalo je uspješnost provedbe proračuna, ocjena je Europske komisije. Tom je prigodom članica Europske komisije zadužena za financije i proračun Dalia Grybauskaite prošlu godinu ocijenila vrlo uspješnom u provedbi proračuna Unije i racionalizaciji rashoda zemalja članica. Razlog učinkovitosti provedbe, smatra članica Komisije, je u boljem i kvalitetnijem planiranju te pojačanom nadzoru nad proračunskim rashodima.
EU  
18. 9. 2006.
Osniva se Agencija za zaštitu ljudskih prava u EU
Agencija za zaštitu ljudskih prava Europske unije, čije uspostavljanje predlaže Europska komisija, trebala bi biti nezavisni stručni centar za pitanja temeljnih ljudskih prava koji će sadržati bazu podataka i analiza, a povezivat će se i sa srodnim institucijama.
EU  
13. 9. 2006.
Eurostatovo istraživanje zabilježilo rast zaposlenosti u Europskoj uniji

Na temelju velikog prošlogodišnjeg istraživanja europskog tržišta radne snage Ured za statistička istraživanja Europske unije - Eurostat, objavio je najznačajnije pokazatelje trendova na tom području za 2005. godinu. Ono što je - osim ukupnog rasta stope zaposlenosti u Europskoj uniji - važno istaknuti jest činjenica da Hrvatska prema dobivenim statističkim pokazateljima pripada velikoj obitelji Europske unije.

EU  
17. 7. 2006.
U pripremi Europski tjedan regija i gradova - središnji događaj regionalne politike EU
Europska će komisija ovoga tjedna predstaviti program Otvorenih dana 2006. – Europskog tjedna regija i gradova. Najveće je to godišnje događanje na području regionalne politike Europske unije koje nastoji približiti javne i privatne partnere i uključiti ih u regionalnu politiku. Cilj je Otvorenih dana informirati ih o praktičnim izvorima financiranja te približiti poslovne ulagače i donositelje odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.
EU  
12. 7. 2006.
Europska unija pokreće reformu u vinarstvu

Više do 45 posto vrsta vina na svijetu potječe iz zemalja Europske unije koja u svjetskoj proizvodnji, ali i potrošnji sudjeluje sa čak 60 posto. Europska je unija najveći izvoznik vina, ali istovremeno i najveći uvoznik. U Uniji je registrirano više od 1,5 milijuna proizvođača vina od kojih 40 posto proizvodi stolna, a 60 posto kvalitetna vina. Cijeli sektor vinarstva zapošljava 1,5 milijuna ljudi.

EU  
5. 7. 2006.
Europska unija priprema prvu strategiju o zaštiti prava djeteta
Europska komisija uputila je ovoga mjeseca Europskom parlamentu prijedlog nove europske strategije za zaštitu prava djece, koja će po prvi put na jednom mjestu obuhvatiti sve mjere i aktivnosti Europske unije u tom području. Strategija je rezultat zabrinjavajućeg porasta broja nestale i zlostavljane djece, ali isto tako i izostanka statističke baze podataka na razini Europske unije o ovom problemu. Kompleksnost problema vidljiva je tek iz nacionalnih statističkih pokazatelja.
EU  
3. 7. 2006.
Razvojem internetskih usluga EU administracija može ustedjeti nekoliko milijarda eura godišnje
Europska unija i njene institucije trenutno zadovoljavaju standard prema kojem polovica od predviđenih dvadeset usluga za građane i gospodarske subjekte mora biti dostupna preko Interneta. Europska je komisija u svom istraživanju o razvoju e-Government usluga, zaključila kako je to jedini put prema učinkovitijem i kvalitetnijem sustavu pružanja usluga.
EU  
27. 6. 2006.
Proširenje eurozone: Slovenija – trinaesta zemlja koja uvodi euro
Kada 1. siječnja 2007. godine uvede euro, Slovenija će postati trinaesta zemlja Europske unije s jedinstvenom europskom valutom. Taj prijedlog Europske komisije odobrili su šefovi država i vlada Europske unije na Europskom vijeću održanom 15. i 16. lipnja 2006. godine u Bruxellesu.
EU  
13. 6. 2006.
Što su to pregovori o pristupanju Europskoj uniji?
Ugovoru o pristupanju kao zaključnom aktu o pristupanju jedne države Europskoj uniji prethode dugotrajni pregovori o uvjetima pod kojima država kandidatkinja pristupa Europskoj uniji, odnosno na koji će način preuzeti i primijeniti pravnu stečevinu Unije – acquis communautaire. Pod tim se pojmom podrazumijevaju osnivački ugovori (primarno zakonodavstvo), sve uredbe, direktive, preporuke i mišljenja (sekundarno zakonodavstvo) te drugi izvori prava koji uključuju opća načela prava, međunarodne ugovore, presude Europskog suda, smjernice, izjave, zajedničke akcije i stajališta i slično.
EU  
7. 6. 2006.
Europska komisija pokrenula akciju „Vi kontrolirate klimatske promjene“
Mnoge europske zemlje ovih se dana aktivno uključuju u akciju „Vi kontrolirate klimatske promjene“ (You Control Climate Change) koju je krajem svibnja pokrenula Europska komisija s ciljem educiranja građana Europske unije o načinima na koje mogu utjecati na nepoželjne posljedice klimatskih promjena.
EU  
1. 6. 2006.
Zeleni tjedan u EU: gotovo polovica karakterističnih vrsta je ugrožena
Poduzimanje mjera kojima bi se spriječio rapidan gubitak biološke raznolikosti – bogatstvo vrsta, ekosustava i gena koji tvore tkivo života – glavni je cilj ovogodišnjeg Zelenog tjedna, koji se u Europskoj uniji obilježava od 30. svibnja do 2. lipnja pod geslom "Biološka raznolikost je život!" Zeleni tjedan 2006. održava se uoči Svjetskog dana okoliša 5. lipnja, a u obilježavanju sudjeluje nekoliko tisuća sudionika.
EU  
11. 5. 2006.
Europska komisija želi modernizirati europska sveučilišta
Europska komisija će tijekom svibnja usvojiti odluke kojima je svrha moderniziranje sustava visokog obrazovanja Europske unije. U tim su odlukama naglašeni uvjeti koje bi europska sveučilišta trebala ispuniti kako bi se uspješno mogla nositi s izazovima u obrazovanju, istraživanju i inovacijama, a da bi mogla sudjelovati u postizanju društvenih i gospodarskih ciljeva Europske unije.
EU  
18. 4. 2006.
Sjednice Europskog parlamenta simultano prevodi i do 750 prevoditelja
Najveću svjetsku prevoditeljsku službu možda najbolje predočavaju brojke - 20 službenih jezika, 380 različitih jezičnih kombinacija, 350 stalnih simultanih prevoditelja, 400 vanjskih suradnika. Poslovnik Europskog parlamenta omogućuje zastupnicima da se služe svojim jezikom na plenarnim sjednicama, što ne bi bilo moguće bez stalno prisutnih simultanih prevoditelja.
 
6. 4. 2006.
Kvalitetnije i dostupnije informacije među prioritetima zdravstvene politike Europske unije
Trenutno otvoren natječaj za financiranje projekata u sklopu provedbe Akcijskog programa zajednice za javno zdravstvo za razdoblje od 2003. do 2008. godine najbolja je potvrda kako zdravstvena politika ima vrlo značajnu ulogu u ukupnom zakonodavstvu Europske unije. Naime, Europska će unija tijekom šestogodišnjeg razdoblja samo za financiranje projekata u javnom zdravstvu putem javnih natječaja odvojiti gotovo 354 milijuna eura, od čega 56 milijuna eura samo u ovoj godini.
EU  
27. 3. 2006.
Pokrenuta on-line rasprava o budućnosti Europe
Europska je komisija danas pokrenula internetski forum na dvadeset jezika o budućnosti Europe. Nakon odbijanja Europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj, Europsko je vijeće pozvalo institucije Europske unije na razdoblje razmatranja nastale situacije. Kao odgovor tome, Europska je komisija u sklopu svog "Plana D – dijalog, diskusija i demokracija" inicirala otvaranje foruma, te pozvala sve građane Europske unije da sudjeluju u javnoj raspravi.
EU  
22. 3. 2006.
Eurostat: prosječno 90 posto kućanstava Unije ima priključak za tekuću i za otpadnu vodu
Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, Statistički ured Europskih zajednica – Eurostat, predstavio je pokazatelje vezane za opskrbu pitkom vodom i zbrinjavanje otpadnih voda u zemljama Europske unije.
EU  
27. 2. 2006.
Europski parlament će nadzirati provedbu međunarodnih sporazuma Unije radi kontrole poštivanja ljudskih prava i demokratskih načela
Na posljednjoj plenarnoj sjednici održanoj od 13. do 16. veljače u Strasbourgu, Europski je parlament raspravio i usvojio Rezoluciju o obveznim odredbama poštivanja ljudskih prava u međunarodnim sporazumima prema kojoj će svi budući međunarodni ugovori Europske unije s trećim zemljama morati sadržavati i odredbu o poštivanju ljudskih prava i demokratskih načela.
EU  
20. 2. 2006.
Europska komisija predstavila Opće izvješće o aktivnostima Europske unije u 2005. godini
U skladu s obvezama koje joj propisuju Ugovori, Europska je komisija 17. veljače 2006. u Bruxellesu objavila Opće izvješće o aktivnostima Europske unije u 2005. godini. Izvješće je zastupnicima Europskog parlamenta predstavio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. U Izvješću se na dvjestotinjak stranica obrazlažu glavne zakonodavne aktivnosti i ključna dostignuća koja su obilježila proteklu godinu.
EU  
31. 1. 2006.
U Europi prijeko potrebna štednja energije
Odbor za energiju Europskog parlamenta i predstavnici nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije na sjednici održanoj 24. i 25. siječnja 2006. u Bruxellesu raspravljali su o iskoristivosti energetskih izvora Europske unije. Nakon dvodnevne sjednice bezrezervno su se složili da je štednja energetskih izvora nužna, a da je svaki dan odgađanja štednje - pogreška.
EU  
14. 11. 2005.
Projekt REACH - najkompleksniji paket zakona europskog zakonodavstva
Na ovotjednoj sjednici Europskog parlamenta na dnevnom je redu rasprava i glasovanje o projektu REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) koji uključuje paket zakona o kemikalijama. Projekt REACH je jedno od najkompleksnijih pitanja kojima se bavilo europsko zakonodavstvo, a cilj je projekta stvoriti europski nadzorni okvir za kemijske proizvode.
EU  
9. 11. 2005.
Europski parlamentarci za dosljednije pridržavanje kodeksa pravilnog postupanja administracije EU
Europski je parlament na prošloj sjednici održanoj u Strasbourgu potkraj listopada usvojio rezoluciju kojom se prihvaća Godišnje izvješće Europskog pravobranitelja za 2004. godinu.
EU  
4. 11. 2005.
Europski svemirski program – najopsežniji projekt Europske unije
Europski bi parlament na idućoj plenarnoj sjednici trebao odobriti dodatnih milijardu eura za razvoj svemirskog programa Galileo prema kojem bi se već sljedeće godine postavili prvi europski navigacijski sateliti u zemljinu orbitu.
EU  
26. 10. 2005.
Europska unija – najveći svjetski humanitarac
Europska unija nesumnjivo je najveći svjetski donator humanitarne pomoći. Europska komisija u ime Unije i sve njene zemlje članice sudjeluju u ukupnoj svjetskoj humanitarnoj pomoći sa više od 55 posto razvojne pomoći i pomoći zemljama pogođenima velikim prirodnim katastrofama.
EU  
21. 10. 2005.
Europski se zastupnici zalažu za strogo ograničenje radnog tjedna na 48 sati
Zastupnici Europskog parlamenta uskoro bi mogli tražiti da se radni tjedan u Europskoj uniji zakonom ograniči na 48 sati, bez iznimaka. O tom bi prijedlogu Europski parlament trebao glasovati prvi put u svibnju iduće godine, no ne očekuje se prihvaćanje ovoga zakona u prvom čitanju.
EU  
29. 9. 2005.
Eurobarometar: Samo polovica građana Europske unije govori strani jezik
Istraživanje Eurobarometra provedeno u svibnju i lipnju ove godine pokazalo je kako samo 50 posto građana Europske unije govori barem jedan strani jezik. Najčešće je to engleski kojim se trećina EU populacije koristi u sporazumijevanju sa strancima. Slijedi njemački kojeg koristi 12 posto građana, te francuski s 11 posto. Na ljestvici naroda koji govore još jedan jezik Luksemburžani su daleko ispred svih. Čak 99 posto građana Luksemburga služi se stranim jezikom. Najslabije stoje Mađari (29 posto) i Britanci (30 posto).
EU  
19. 9. 2005.
Kvaliteta života u europskim gradovima
Europska komisija je tijekom siječnja 2004. godine obavila prvo istraživanje javnoga mnijenja stanovnika 31 europskog grada o njihovoj procjeni zadovoljstva kvalitetom života u njihovu gradu. Drugo istraživanje provedeno je tijekom prve polovice ove godine. Anketa se sastojala od 8 dijelova i pokazala je zanimljive rezultate.
EU  
12. 9. 2005.
Europska komisija pokrenula inicijativu za zakonsku regulaciju lobiranja u Europskoj uniji
Potpredsjednik Europske komisije Siim Kallas predstavio je u ožujku ove godine na sastanku Europske fundacije za menadžment u Birminghamu inicijativu (ETI-European Transparency Intitative) kojom se želi potaknuti javna rasprava o problemima transparentnosti unutar institucija Europske unije. Osim zahtjeva za javnim prikazom korisnika proračuna Unije, Inicijativa se prvenstveno odnosi na stvaranje zakonskog okvira za lobiranje koje se u Bruxellesu razvilo kao iznimno unosna i razgranata djelatnost, a koja nedvojbeno utječe na politički proces odlučivanja u Europskoj uniji.
EU  
12. 9. 2005.
Zaposlenost u Hrvatskoj znatno slabija od prosjeka EU, no ipak bolja nego u Poljskoj, Malti i Bugarskoj

Na temelju ankete koju je ovih dana objavio Eurostat, stopa zaposlenosti u Hrvatskoj znatno je manja od one u EU. Prema toj je anketi u EU lani radilo 194,5 milijuna ljudi u životnoj dobi između 15 i 64 godine, ili 63,3 posto. Istodobno je u Hrvatskoj bilo zaposleno 54,9 posto starijih od 15 godina, što je manje čak i u odnosu na Rumunjsku (57,7 posto), te neznatno više nego u Bugarskoj (54,2 posto).

EU  
7. 9. 2005.
Monarhije Europske unije

Od 25 zemalja članica, koliko ih broji Europska unija, čak su sedam njih prema državnom uređenju ustavne monarhije. Koliko god to bajkovito zvučalo u današnje vrijeme Belgija, Danska, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Velika Britanija imaju kraljeve i kraljice, prinčeve i princeze, krune optočene dijamantima, ukrašene kočije i počasne straže.

EU  
7. 9. 2005.
Zajamčena minimalna cijena rada u EU

Prema izvješću Ureda za statistiku Europske unije - EUROSTAT, u Europi dvadesetpetorice, uključujući i tri zemlje kandidatkinje, u siječnju ove godine mogle su se razlikovati tri grupe zemalja prema visini najniže zajamčene plaće.

EU  
6. 9. 2005.
Europske države izvan EU
Temeljna ideja Europske unije je ujedinjenje država europskog kontinenta. Da bi se to ostvarilo, članicama Europske unije trebalo bi postati još dvadeset europskih država. Danas su to četiri države kandidatkinje za članstvo u EU i šesnaest preostalih koje ili ovom članstvu ne teže, ili još nisu službeno započele proces zahtijevanja članstva.
EU  
14. 7. 2005.
Izdvajanja za zajedničku blagajnu Europske unije
Neprihvaćanje financijskog proračuna Europske unije za razdoblje 2007.-2013. potreslo je europsku javnost i uz francusko i nizozemsko odbijanje ratifikacije europskog Ustava, otvorilo mnogobrojne rasprave o ozbiljnosti krize u kojoj se našla Europska unija.
EU  
7. 7. 2005.
Nove članice Europske unije rade tri tjedna godišnje više od starih
Prema rezultatima istraživanja koje je provela Europska fondacija za poboljšanje životnih i radnih uvjeta u prošloj su godini radnici novih država članica Europske unije u prosjeku radili 112 sati više od radnika u starim državama članicama, što je gotovo tri radna tjedna više.
EU  
29. 6. 2005.
Europska unija godišnje izdvaja 800 milijuna eura za prevoditelje

U višejezičnoj Europi učenje stranih jezika otvara mnoga vrata – ona prema boljoj karijeri, mogućnosti življenja, studiranja ili rada u inozemstvu, prema globalnom tržištu. Europska unija broji dvadeset službenih jezika, a od 1. siječnja 2007. godine službenim će jezikom postati i irski.

EU  
8. 6. 2005.
Što je sve Europa?
Pojam Europa rabi se u mnoštvu značenja. Na prijelazu drugoga u treće tisućljeće najčešće se rabi u geopolitičkom kontekstu označavajući integraciju približno polovice država Europskog kontinenta, njih 25, - Ujedinjenu Europu. U ovom kontekstu Europa često označava i proces integriranja, institucije nadnacionalne zajednice, gospodarsku moć, pa i specifičnu kulturu u nastajanju.
EU  
2. 6. 2005.
Grenland – zemlja koja je istupila iz Europske unije
Najveći otok na svijetu sa 81 posto površine prekrivene ledom nije jedina prepoznatljiva karakteristika Grenlanda. U novijoj političkoj povijesti Europe Grenland predstavlja jedinu zemlju koja je istupila iz Europske unije čiji je član bila 12 godina.
EU  
10. 5. 2005.
Pokrenuta nova informacijska mreža Europske unije - Europe Direct
Na inicijativu Europske komisije od 1. svibnja 2005. godine, umjesto dosadašnje mreže „Info-Points Europe“ i „Carrefours“, djeluje nova službena informacijska mreža Europske unije „Europe Direct Information Network“ preko koje su dostupne sve informacije vezane za Europsku uniju uključujući i savjete za ostvarivanje prava građana unutar pravnog poretka Unije.
EU  
8. 5. 2009.
Dan Europe – 9. svibnja
Zastava EU ispred Berlaymontove zgrade u BruxellesuU Europskoj uniji 9. svibnja obilježava se kao Dan Europe. Na taj je dan 1950. godine tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio svoj plan ujedinjenja njemačke i francuske industrije ugljena i čelika, što se smatra početkom europskog ujedinjenja.
EU  
6. 5. 2005.
Dan Europe - 9. svibnja
Dana 9. svibnja u svim zemljama, sadašnjim i budućim članicama Europske unije, prigodnim se manifestacijama obilježava Dan Europe koji simbolizira zajedništvo i snagu europske zajednice država i ljudi.
EU  
2. 5. 2005.
Europski program "i2010"
Europska komisija se programom „i2010“ zalaže za najširi mogući pristup informacijskom društvu što uključuje 24-satne informacijske usluge e-governmenta, putem koje će europski građani uštediti milijune.
EU  
27. 4. 2005.
Jean Monnet - "otac Europe"
Jean Monnet, u povijesti 20. stoljeća poznat kao „otac Europe“, rođen je 9. studenog 1888. godine u malom francuskom mjestu Cognac.

S tek navršenom 31 godinom Monnet je 1919. godine imenovan glavnim tajnikom Lige naroda, a tu je dužnost obnašao četiri godine. Nakon toga se posvetio gospodarstvu i vrlo brzo postao međunarodno priznat financijski stručnjak zaslužan za vrlo uspješnu provedbu mnogih gospodarskih reformi u zemljama srednje i istočne Europe. 

EU  
4. 3. 2005.
Europska unija u Ujedinjenim narodima
Započeta još 1950. godine kao projekt za zaštitu ekonomskih interesa, današnja ujedinjena Europa sa 25 članica jedan je od najrespektabilnijih subjekata međunarodnih ekonomskih i političkih odnosa.


 
Aktualno u Europskoj uniji
eu bastina 18 180.jpg
 
your_europe logo180.jpg
 
EK logo180.jpg
 
europska-gradjanska-inicijativa-logo180.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Powered by iSite