Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
30. 8. 2014.
Leko i Zhang za jaču suradnju Hrvatske i Kine

Josip Leko i Zhang DejiangZagreb/Peking – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji s političkim i gospodarskim izaslanstvom boravi u službenom posjetu Kini, sastao se s čelnikom Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom u Pekingu.

Predsjedavajući Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Zhang naglasio je da je između dvije zemlje produbljeno političko povjerenje, međusobno poštovanje i razumijevanje o pitanjima koje obje države smatraju važnima, javlja kineska novinska agencija Xinhua. Iznimnim je ocijenio napredak u suradnji na području trgovine, gospodarstva, znanosti, obrazovanja i poljoprivrede kao i blisku komunikaciju u međunarodnim i multilateralnim pitanjima. Budući da će se iduće godine obilježiti deseta godišnjica kinesko-hrvatskog partnerstva, Zhang je pozvao da dvije zemlje dobru političku suradnju ojačaju i na gospodarskom planu naglasivši potrebu da se utvrde područja u kojima se poslovne potrebe i interesi Kine i Hrvatske poklapaju.

Zhang je također pozvao Hrvatsku da iskoristi priliku sve veće suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe. Predložio je jaču parlamentarnu suradnju posebice u razmjeni iskustava u zakonodavstvu, izgradnji otvorene ekonomije i jačanju društvene stabilnosti. -Dva parlamenta trebala bi unaprijediti međusobno razumijevanje kineskog i hrvatskog naroda, promicati bilateralnu suradnju u obrazovanju, turizmu, razmjeni stručnih kadrova te stvoriti političko, zakonodavno i društveno okruženje za suradnju, istaknuo je Zhang.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire politiku jedne Kine te da tu državu smatra pouzdanim prijateljem. -Hrvatski sabor surađivat će sa Svekineskim narodnim kongresom kako bi se potaknule promjene na svim razinama i potaknula produktivnija suradnja na svim područjima, naglasio je Leko.

Leko je u četverodnevnom službenom posjetu Narodnoj Republici Kini, u sklopu kojeg se u četvrtak sastao i s kineskim premijerom Lijem. Sa saborskim i gospodarskim izaslanstvom u nedjelju putuje u službeni posjet Republici Koreji.

Priopćenja  
28. 8. 2014.
Leko s kineskim premijerom o jačanju gospodarske suradnje

Nanjing – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na početku četverodnevnog službenog posjeta Kini sastao se u Nanjingu s kineskim premijerom Lijem Keqiangom. Obojica su istaknula kako Hrvatska i Kina nemaju otvorenih pitanja te da dobru političku suradnju treba unaprijediti i na gospodarskom planu.

Priopćenja  
26. 8. 2014.
Dowling najavio otvaranje irskog veleposlanstva u Zagrebu
Zagreb -  Voditelj Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva Domagoj Hajduković primio je u oproštajni posjet veleposlanika Irske Kierana Dowlinga.
Javnost rada  
Pregled zakonodavnog rada Sabora u prvoj polovini 2014. godine
Hrvatski je sabor do ljetne stanke u zasjedanju, 15. srpnja 2014. godine, održao 2 plenarne sjednice u trajanju od 68 dana, odnosno više od 460 radnih sati, pri čemu je raspravljeno 248 točaka dnevnog reda.
Javnost rada  
Pregled troškova rada saborskih zastupnika u prvoj polovini 2014. godine
Poštujući pravo javnosti na uvid u financijske pokazatelje vezane uz rad saborskih zastupnika, Hrvatski sabor objavljuje pregled troškova rada zastupnika u razdoblju od 1. siječnja do 11. srpnja 2014. godine.
Javnost rada  
Pregled objavljenih informacija o službenim susretima u Hrvatskome saboru u prvoj polovini 2014. godine

Hrvatski sabor proteklo desetljeće, osim detaljnog izvještavanja o zakonodavnom radu Sabora, izvještava javnost putem svojih web stranica i o svim drugim službenim aktivnostima saborskih dužnosnika. Među pokazateljima o ostvarenoj transparentnosti rada Sabora i putem Interneta u ovom razdoblju je i 748 najava i 264 priopćenja, 12 fotogalerija, 6 videovijesti itd.

Javnost rada  
Posjeti Hrvatskome saboru tijekom prve polovine 2014. godine

Prema podacima saborske Službe za građane, u prvih šest mjeseci 2014. godine Hrvatski sabor je posjetilo 9.286 građana u 259 organiziranih skupina. Nazočnost plenarnoj sjednici zatražilo je 4.060 posjetitelja. Uz najbrojniju skupinu posjetitelja, domaće i inozemne učenike i studente (7.280), Sabor je posjetilo još 2.006 osoba. U protokolarnim posjetima saborskim dužnosnicima bila je 231 službena osoba.

Javnost rada  
Pokazatelji posjećenosti saborskih internetskih stranica tijekom prve polovine 2014. godine

Internetske stranice Hrvatskoga sabora posjećene su 435 335 puta od početka siječnja do 15. srpnja 2014. godine. Jedinstvenih posjetitelja bilo je 201 557, a oni su otvorili 1 658 653 jedinstvene stranice na kojima su se prosječno zadržali 4 i pol minute. Posjetitelji su, kao i u prethodnim razdobljima, najviše posjećivali pregled aktualnosti, plenarni rad te informacije o zastupničkoj strukturi.

Novost je u odnosu na prethodna razdoblja izrazito visoka posjećenost stranice posvećene zastupnicima iz RH u Europskom parlamentu koja je pogledana približno 25 tisuća puta. Saborske internetske stranice na dan održavanja izbora za zastupnike iz RH u Europskom parlamentu, 25. svibnja, zabilježile su najveću dnevnu posjećenost u prvoj polovini 2014. Tako je i tema o euroizborima zabilježila 19 398 otvaranja i, nakon aktualnosti i zastupničke strukture, postala najposjećeniji sadržaj u proteklom polugodišnjem razdoblju.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Ljetna stanka u redovitom zasjedanju Hrvatskoga sabora, na temelju Ustava RH, je od 15. srpnja do 15. rujna.
sabornica_7_saziv.jpg
 
Dokumenti EU-a
 
Konferencija
Europska međuparlamentarna konferencija.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite