Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
3. 3. 2015.
Leko razgovarao s predsjednikom poljskog Sejma Sikorskim

predsjednik Sabora polaže vijenac na Grobu neznanog vojnika u VaršaviVaršava - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji boravi u službenom posjetu Republici Poljskoj, razgovarao je s predsjednikom Sejma Radoslawom Sikorskim.

Središnje teme bile su gospodarska suradnja Hrvatske i Poljske, energetska neovisnost Europe i kriza u Ukrajini. Sikorski je rekao kako bi Poljska ove godine trebala dovršiti izgradnju LNG terminala čime bi omogućila uvoz američkog plina i tako ukinula monopol Rusije na cijenu tog energenta. Leko je istaknuo važnost projekta LNG-a na Krku te energetskog povezivanja sjevera i juga Europe.

Leko i Sikorski izrazili su zabrinutost stanjem na istoku Ukrajine te ponovili kako je nužno poštivanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta te države. Sikorski je istaknuo kako je riječ o geopolitičkom problemu oko kojeg Europska unija mora postići jedinstveno stajalište.

Kad je riječ o gospodarstvu, Leko je iskazao zanimanje za poljska iskustva u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Sikorski je istaknuo važnost sve većeg broja poljskih turista koji godišnji odmor provode u Hrvatskoj. Ocijenjeno je da Hrvatsku i Poljsku povezuje staro prijateljstvo, slična povijest i kultura, a danas i činjenica da su obje zemlje vanjska granica Europske unije.

Leko je u Varšavi položio i vijenac na Grob nezanog vojnika, a u srijedu će se sastati s predsjednikom poljskog Senata Bogdanom Borusewiczem kao i s predsjednicima parlamentarnih odbora za Europsku uniju i vanjske poslove. U izaslanstvu Hrvatskoga sabora su i zastupnici Ivo Jelušić, Zvonko Milas i Damir Tomić.

Najava  
Tematska sjednica Odbora za financije i državni proračun i Odbora za europske poslove o suzbijanju poreznih prijevara i utaja

Odbor za financije i državni proračun održat će s Odborom za europske poslove zajedničku tematsku sjednicu o „Suzbijanju poreznih prijevara i utaja“. Sjednica će se održati u srijedu, 4. ožujka 2015. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.30 sati.

O inicijativi Europske komisije za suzbijanje poreznih utaja i prijevara te o sustavu suzbijanja poreznih utaja i prijevara u Republici Hrvatskoj govorit će ravnatelj Porezne uprave Boris Šuvak. Ova inicijativa Komisije uvrštena je u Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu na prijedlog Odbora za financije i državni proračun. Cilj inicijative je osigurati pravedniji pristup oporezivanju uspostavom sustava u kojem bi se dobit oporezivala u onoj državi u kojoj je ostvarena, mjerama za stabilizaciju osnovice poreza na dobit te uspostavom sustava automatske razmjene informacija o poreznim pitanjima.

Priopćenja  
3. 3. 2015.
Jean-Marc Sauvé održao predavanje o ulozi Državnoga savjeta Francuske Republike

Zagreb – Predavanje Jean-Marca Sauvéa, predsjedatelja Državnoga savjeta Francuske Republike, o temi "Izrada zakona, savjetovanje institucija: Koja je uloga Državnog savjeta?" održano je u Hrvatskome saboru u organzaciji voditelja Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Srećka Gvozdena Flege i francuske veleposlanice Michèle Boccoz te uz nazočnost ministra Uprave Arsena Bauka.

Priopćenja  
2. 3. 2015.
Marija Lugarić sudjeluje na sastanku geopolitičke skupine 12+ pri Interparlamentarnoj uniji
Bruxelles – Članica Izvršnoga odbora Nacionalne skupine Hrvatskoga sabora i članica Upravnoga odbora 12+ geopolitičke skupine pri Interparlamentarnoj uniji (IPU) Marija Lugarić sudjeluje na radnome sastanku Upravnoga odbora 12+ geopolitičke skupine pri IPU-u, koji se održava 2. ožujka u belgijskome Senatu u Bruxellesu.
Priopćenja  
27. 2. 2015.
Leko se sastao sa sudionicima projekta "Umrežavanje za integraciju manjina"

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se sa sudionicima regionalnoga projekta "Umrežavanje za integraciju manjina" koji okuplja mlade Srbe iz Hrvatske i Hrvate iz Srbije.

Priopćenja  
27. 2. 2015.
Odbor za europske poslove donio Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu
Zagreb - Odbor za europske poslove donio je na 53. sjednici Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu. Radni je program instrument kojim se odabiru prioriteti Sabora u europskim poslovima, a ovo je treći takav program od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 16. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

21., 22., 23., 28., 29. i 30. siječnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. veljače te  4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. ožujka 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 4. ožujka 2015. u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 799.
EU  
Znate li ...

…da je najveća ostvarena vrijednost poljoprivredne proizvodnje, iskazana u milijunima eura, među članicama EU-a u 2014. godini bila u Francuskoj (70584), Njemačkoj (51032) i Italiji (48350)? Da je Hrvatska među članicama s najnižom ostvarenom vrijednosti (2388), kao što je Slovačka, Slovenija, Latvija i druge?

Prema podacima Eurostata za prošlu godinu, 52 posto poljoprivredne proizvodnje odnosi se na bilje, dok su proizvodi životinjskog podrijetla zastupljeni s 43 posto. Uzgoj bilja u nacionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji najzastupljeniji je u Rumunjskoj (73 posto), Grčkoj (69), Bugarskoj (65) i Hrvatskoj (62), a uzgoj životinja u Irskoj (70), Danskoj (63) i Finskoj (60).

Najveći europski proizvođač žitarica je Francuska koja ostvaruje 22 posto njihove proizvodnje. Gotovo polovina proizvodnje žitarica EU-a ostvaruje se u četiri zemlje: Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Španjolskoj. U uzgoju rajčica predvodi Italija s više od 5 milijuna tona (Hrvatska 21 tisuću); najveći proizvođač mrkve je Poljska s 735 tisuća tona (Hrvatska 4 tisuće); luka se najviše proizvede u Nizozemskoj, više od milijun i tristo tisuća tona (Hrvatska 17 tisuća), a jabuka najviše proizvede Poljska - više od 3 milijuna tona (Hrvatska 107 tisuća).

Njemačka je najveći proizvođač svinjskog mesa u EU-u. Proizvodnjom od 5,5 milijuna tona, Njemačka proizvede četvrtinu ukupne europske proizvodnje svinjetine (Hrvatska 80 tisuća tona). Francuska je najveći proizvođač govedine s približno milijun i pol tisuća tona (Hrvatska 47 tisuća), isto kao i mesa peradi u približnoj količini (Hrvatska 56 tisuća). Njemačka je i najveći proizvođač kravljeg mlijeka pri čemu - količinom od 31,3 milijuna tona - u ukupnoj proizvodnji EU-a sudjeluje s 20 posto (Hrvatska 588 tisuća).

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Javna rasprava
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite