Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
26. 5. 2015.
Leko i Goedecke: Tradicionalno vrlo dobri odnosi Hrvatske i Njemačke

Carina Godecke i Josip Leko u Hrvatskome saboruZagreb - Odnosi Hrvatske i Njemačke tradicionalno su vrlo dobri, kako na saveznoj tako i na pokrajinskoj razini, a savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija nam je posebno značajan gospodarski partner, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon sastanka s predsjednicom parlamenta ove njemačke savezne pokrajine Carinom Goedecke.

- Odnosi između Hrvatske i Njemačke su tradicionalno vrlo dobri i pritom mislim da odnose na saveznoj razini i na suradnju Hrvatske sa svim njemačkim saveznim pokrajinama. Sjeverna Rajna-Vestfalija nam je posebno značajan gospodarski partner, rekao je Leko. Prema njegovim riječima, trgovinska razmjena između Hrvatske i Sjeverne Rajne-Vestfalije iznosi oko 400 milijuna eura. - Gospodarska suradnja se dobro odvija, ali sigurno može i bolje (...) moramo raditi na privlačenju investicija, dodao je Leko.

Goedecke je potvrdila da su odnosi između dviju zemalja te pojedinački odnosi i suradnja Hrvatske sa svih 16 njemačkih saveznih pokrajina uistinu dobri. - Odnosi i suradnja između Hrvatskoga sabora s njemačkim saveznim parlamentom i pokrajinskim parlamentima su jako dobri. To je most koji nas spaja, koji ne treba graditi. On je tu i tim mostom samo treba nastaviti ići, kazala je Godecke.

Dvije zemlje, potvrdili su Leko i njegova gošća, imaju dinamičnu parlamentarnu suradnju, a također surađuju i u okviru EU-a. (Hina)

Najava  
Okrugli stol o izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina
Udruga GONG, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, provodi edukativnu kampanju o važnosti tzv. manjinskih izbora kojom pripadnike nacionalnih manjina educira i potiče na aktivno sudjelovanje na izborima. U okviru kampanje, u Hrvatskome saboru održat će se okrugli stol na kojemu će se govoriti o važnosti izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina te će se predstaviti dosadašnja najbolja iskustva u njihovu radu.
Okrugli stol održat će se u srijedu, 27. svibnja 2015. u dvorani Ivana Mažuranića od 9.30 do 13.00 sati.
Najava  
Tematska sjednica o implementaciji programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske

Odbor za poljoprivredu održat će zajedničku tematsku sjednicu s Odborom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Tematska sjednica o "Implementaciji Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske u razdoblju od 2014. do 2020." održat će se u srijedu, 27. svibnja 2015. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 10.00 sati.
Program ruralnoga razvoja Republike Hrvatske uvelike određuje smjer ruralnoga razvoja i svih povezanih gospodarskih djelatnosti. Stoga Odbor za poljoprivredu i Odbor za lokalnu i području (regionalnu) samoupravu u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede provode ovu tematsku raspravu na temelju inicijative Udruge općina u Republici Hrvatskoj. U raspravi će sudjelovati predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Zajednice županija u Republici Hrvatskoj, Udruga gradova i Udruga općina RH, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore i drugih zainteresiranih.

Najava  
Tematska sjednica o preispitivanju postupaka odlučivanja o uporabi genetski modificirane hrane
Odbor za poljoprivredu, Odbor za zaštitu okoliša i prirode, Odbor za europske poslove i Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održat će zajedničku tematsku sjednicu o „Inicijativi Europske komisije „Preispitivanje postupaka odlučivanja o GMO-u““. Zajednička sjednica četiriju odbora održat će se u četvrtak, 28. svibnja 2015. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 13.00 sati.
Na zajedničkoj sjednici raspravljat će se o Stajalištu Republike Hrvatske o Prijedlogu uredbe o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1829/2003 te nacionalnim interesima u području postupanja s genetski modificiranim organizmima. Rasprava se provodi u kontekstu Inicijative Europske komisije „Preispitivanje postupka odlučivanja o GMO-u“ od 27. travnja ove godine vezane uz mogućnosti država članica da ograniče ili zabrane uporabu genetski modificirane hrane i hrane za životinje na svojem državnom području COM (2015) 177 (Komunikacija Komisije; Prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća).
Priopćenja  
Šuker i Gödecke razgovarali o jačanju gospodarske i drugih poručja suradnje Hrvatske i Njemačke
Zagreb - Voditelj Hrvatsko-njemačke međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivan Šuker održao je sastanak s predsjednicom parlamenta savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Carinom Gödecke.
Priopćenja  
25. 5. 2015.
Održana treća simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala je u ponedjeljak treću simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola u kojoj su sudjelovali učenici iz 32 srednje škole iz svih dijelova Hrvatske.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja te 6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 22., 27., 28. i 29. svibnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 27. svibnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Redovitom godišnjem izvješću pučke pravobraniteljice za 2014. godinu.
Aktualno  
22. svibnja - Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

velebitska degenija - jedna od najpoznatijih endemskih vrsta u Hrvatskoj (foto: www.np-sjeverni-velebit.hr)„Biološka raznolikost za održivi razvoj“ tema je ovogodišnjeg 22. svibnja - Međunarodnog dana biološke raznolikosti. Ovaj dan obilježava se prema odluci Ujedinjenih naroda iz 1993. godine.

Brojne obrazovne, odgojne, stručne i druge aktivnosti koje se organiziraju toga dana imaju za cilj istaknuti važnost biološke raznolikosti u održivom razvoju i skrenuti pozornost na nju kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obvezu čovječanstva. Poremećaj biološke raznolikosti može imati dalekosežne posljedice i na ekosustave i na ljudske živote, a njezino očuvanje jedan je od uvjeta za uspostavu održivoga razvoja.

Hrvatski sabor 2003. godine proglasio je 22. svibnja i Danom zaštite prirode u Hrvatskoj. Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja zahvaljujući svojem specifičnom zemljopisnom položaju između četiriju biogeografskih regija te karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te se procjenjuje da ih je od 50 do 100 tisuća. U Hrvatskoj je zabilježen i znatan broj endema, a u području flore zabilježeno je preko 480 vrsta, od kojih je među najpoznatijima velebitska degenija.

U Hrvatskoj se nalazi i značajan dio populacija vrsta koje su ugrožene u Europi poput medvjeda, vuka i risa. Močvarni kompleksi s poplavnim šumama važna su područja za gniježđenje, zimovanje i migraciju europskih ptica. Osim toga, hrvatska ornitofauna među najbogatijima je u Europi.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite