Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
26. 4. 2015.
Leko: Ne smijemo dopustiti da žrtve ustaškoga režima budu zaboravljene!

predsjednik Sabora Josip Leko polaže vijenac kod spomen-obilježja u Jasenovcu (foto: FaH)Jasenovac -  Nikada ne smijemo dopustiti da žrtve ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu budu zaboravljene, ili još gore, da bilo tko pokuša umanjivati ili čak negirati ustaške zločine, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u obraćanju na komemoraciji u povodu 70. obljetnice proboja zatočenika iz ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac.

Istaknuo je i kako Republika Hrvatska nije i ne želi biti slijednica NDH, već je izgrađena na temeljima antifašizma.

- Strahote Jasenovca opominju i pozivaju sve nas da više nikada ne dopustimo diskriminaciju i progone na temelju nacionalnih, vjerskih, ideoloških ili rodnih razlika, rekao je Leko. Dodao je kako nas te strahote pozivaju i opominju da se odlučno suprotstavimo svakoj politici mržnje, nejednakosti, nesnošljivosti i nasilja među ljudima, narodima i državama. Upozorio je kako ni današnji svijet nije lišen zla mržnje, te da je stoga borba protiv diskriminacije i danas važna.

- U svijetu mir ni danas nije trajno sačuvan, niti su potpuno poražene ideje fašizma, rekao je Leko. Dodao je kako podsjećanjem na zločine pružamo priliku mladim naraštajima da čuju povijesnu opomenu Jasenovca i drugih stratišta.

Vijesti  
27. 4. 2015.
Zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu
Strasbourg - Europski parlament  danas započinje plenarno zasjedanje koje će trajati do 30. travnja 2015. Pred  parlamentarcima je opsežan dnevni red, a među temama o kojima će raspravljati nalazi se i uvođenje sustava (e Poziv ) u vozila.
Priopćenja  
24. 4. 2015.
U Saboru održana konferencija o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu

Zagreb - Odbor za europske poslove organizirao je u Hrvatskome saboru konferenciju o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP).

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 29. travnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, drugo čitanje P. Z. E. br. 697.
Povijest saborovanja  
Znate li ...

... da je Sabor Kraljevinah Hrvatske, Slavonije i Dalmacije prije 99 godina donio Zakon o priznanju islamske vjeroispovijesti u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji?

U Saboru je raspravljan dva dana, a jednoglasno je usvojen 7. ožujka 1916. Na snagu je stupio 27. travnja 1916. godine nakon bečke kraljevske sankcije (suglasnosti). Donošenjem ovoga Zakona, islam je postao zakonom priznata konfesija, a ta je činjenica otvorila muslimanima mogućnost stjecanja državljanstva te prava koje državljanstvo omogućuje.

Ediktom o toleranciji Josipa II. iz 1781. godine zajamčena je vjerska trpeljivost Židovima, protestantima i pravoslavcima, ali još dugo ne i muslimanima. Budući da je u hrvatskim zemljama, kao i u Ugarskoj, na snazi bio pravni konfesionalizam, muslimanima je naseljavanje u te krajeve bilo gotovo onemogućeno. Pravni konfesionalizam značio je da svaki državljanin mora pripadati jednoj od zakonom priznatih vjera i to zbog „konfesionalnog značaja svih matica i ženidbenog prava te zbog obvezatne školske poduke djece u vjeri“.

Stota obljetnica priznavanja islama prigodno će se obilježiti 2016. godine i u Hrvatskome saboru.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Poziv
 
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite