Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Vijesti  
11. 8. 2014.
Parlamentarna skupština Vijeća Europe obilježila 65 godina postojanja

Strasbourg - Parlamentarna skupština Vijeća Europe obilježila je 10. kolovoza 65. obljetnicu djelovanja. „Obljetnica treba biti podsjetnik na našu dužnost da budemo beskompromisni i ujedinjeni protiv netolerancije, ksenofobije i mržnje“, kazala je u obraćanju svim članovima predsjednica ove međunarodne parlamentarne organizacije Anne Brasseur.

Prvo zasjedanje ovoga tijela, tada pod nazivom Savjetodavna skupština Vijeća Europe, održano je 10. kolovoza 1949. godine u Strasbourgu prilikom kojeg se okupilo stotinu zastupnika iz dvanaest zemalja. Parlamentarna skupština Vijeća Europe danas okuplja 47 država članica koje u ovom tijelu predstavlja 318 njihovih parlamentarnih zastupnika. Parlamentarna skupština je stoga forum u kojem je zastupljeno 800 milijuna Europljana. Misija joj uključuje promicanje zajedničkih vrednota poštivanja ljudskih prava, demokracije i vladavine zakona kao zajedničkog nasljeđa europskih naroda. Plenarno zasjeda četiri puta godišnje pri čemu raspravlja i donosi stajališta o nizu aktualnih pitanja, od poštivanja demokratskih standarda do rješavanja humanitarnih kriza.

Republika Hrvatska postala je punopravnom članicom Vijeća Europe 6. studenoga 1996. godine. Otada njezini predstavnici redovito sudjeluju u radu više od pedeset stalnih i ad hoc tijela Vijeća Europe, te na raznim stručnim skupovima u Strasbourgu, u zemljama članicama i u Hrvatskoj. Hrvatski sabor u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe ima stalno izaslanstvo koje aktivno sudjeluje u svim njezinim aktivnostima.

Priopćenja  
6. 8. 2014.
Predsjednik Sabora s državnim čelnicima sudjelovao u proslavi Dana pobjede u Kninu
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i predsjednikom hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem, sudjelovao je u programu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.
Priopćenja  
4. 8. 2014.
Leko položio vijence na groblju branitelja u Splitu
Split - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko položio je vijence na groblju branitelja u Splitu u povodu sutrašnjega državnog blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Javnost rada  
Pregled zakonodavnog rada Sabora u prvoj polovini 2014. godine
Hrvatski je sabor do ljetne stanke u zasjedanju, 15. srpnja 2014. godine, održao 2 plenarne sjednice u trajanju od 68 dana, odnosno više od 460 radnih sati, pri čemu je raspravljeno 248 točaka dnevnog reda.
Javnost rada  
Pregled troškova rada saborskih zastupnika u prvoj polovini 2014. godine
Poštujući pravo javnosti na uvid u financijske pokazatelje vezane uz rad saborskih zastupnika, Hrvatski sabor objavljuje pregled troškova rada zastupnika u razdoblju od 1. siječnja do 11. srpnja 2014. godine.
Javnost rada  
Pregled objavljenih informacija o službenim susretima u Hrvatskome saboru u prvoj polovini 2014. godine

Hrvatski sabor proteklo desetljeće, osim detaljnog izvještavanja o zakonodavnom radu Sabora, izvještava javnost putem svojih web stranica i o svim drugim službenim aktivnostima saborskih dužnosnika. Među pokazateljima o ostvarenoj transparentnosti rada Sabora i putem Interneta u ovom razdoblju je i 748 najava i 264 priopćenja, 12 fotogalerija, 6 videovijesti itd.

Javnost rada  
Posjeti Hrvatskome saboru tijekom prve polovine 2014. godine

Prema podacima saborske Službe za građane, u prvih šest mjeseci 2014. godine Hrvatski sabor je posjetilo 9.286 građana u 259 organiziranih skupina. Nazočnost plenarnoj sjednici zatražilo je 4.060 posjetitelja. Uz najbrojniju skupinu posjetitelja, domaće i inozemne učenike i studente (7.280), Sabor je posjetilo još 2.006 osoba. U protokolarnim posjetima saborskim dužnosnicima bila je 231 službena osoba.

Javnost rada  
Pokazatelji posjećenosti saborskih internetskih stranica tijekom prve polovine 2014. godine

Internetske stranice Hrvatskoga sabora posjećene su 435 335 puta od početka siječnja do 15. srpnja 2014. godine. Jedinstvenih posjetitelja bilo je 201 557, a oni su otvorili 1 658 653 jedinstvene stranice na kojima su se prosječno zadržali 4 i pol minute. Posjetitelji su, kao i u prethodnim razdobljima, najviše posjećivali pregled aktualnosti, plenarni rad te informacije o zastupničkoj strukturi.

Novost je u odnosu na prethodna razdoblja izrazito visoka posjećenost stranice posvećene zastupnicima iz RH u Europskom parlamentu koja je pogledana približno 25 tisuća puta. Saborske internetske stranice na dan održavanja izbora za zastupnike iz RH u Europskom parlamentu, 25. svibnja, zabilježile su najveću dnevnu posjećenost u prvoj polovini 2014. Tako je i tema o euroizborima zabilježila 19 398 otvaranja i, nakon aktualnosti i zastupničke strukture, postala najposjećeniji sadržaj u proteklom polugodišnjem razdoblju.

Svjetski dan humanitaraca  
Znate li ...

... da se 19. kolovoza obilježava „Svjetski dan humanitaraca“ ?

Ovaj dan posvećen je humanitarnim radnicima koji su izgubili svoje živote pomažući drugima, kao i onima koji i dalje provode humanitarne operacije kako bi se osigurala pomoć ugroženima, često u vrlo teškim i opasnim okolnostima. Opća skupština UN-a 2008. donijela je odluku da se "Svjetskim danom humanitaraca" proglasi 19. kolovoza kao podsjetnik na bombaški napad u Bagdadu 2003. godine u kojem je ubijeno 22 djelatnika Ujedinjenih naroda.

Kampanja "Svjetskog dana humanitaraca" nastavlja se i ove godine pod geslom "Svijetu treba više…". Među brojnim aktivnostima treba istaknuti i  osnivanje internetske zajednice "Glasnici humanosti". Ova zajednica okuplja ljude koji putem društvenih mreža Facebooka, Twittera i LinkedIna mogu širiti informacije o humanitarnim akcijama koje poduzimaju UN i brojne nacionalne i međunarodne nevladine organizacije, te i na ovaj način  doprinijeti podizanju svijesti javnosti o potrebi humanitarnog djelovanja i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Ljetna stanka u redovitom zasjedanju Hrvatskoga sabora, na temelju Ustava RH, je od 15. srpnja do 15. rujna.
sabornica_7_saziv.jpg
 
Dokumenti EU-a
 
Konferencija
Europska međuparlamentarna konferencija.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite