Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
17. 9. 2014.
Predsjednik Odbora za europske poslove Mondekar primio zamjenika ministra vanjskih poslova Litve Kriščiunasa

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar primio je zamjenika ministra vanjskih poslova Republike Litve Rolandasa Kriščiunasa.

Sugovornici su uvodno razmijenili mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Ukrajini. Razgovaralo se i o odnosima u regiji s naglaskom na europskoj perspektivi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar istaknuo je da Hrvatska podržava svoje susjede u kontekstu eurointegracija te im pomaže kroz različite oblike suradnje.

U nastavku je zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Litve Rolandas Kriščiunas predstavio Danielu Mondekaru "europske projekte" na kojima trenutačno radi Ministarstvo vanjskih poslova Litve.

Desetogodišnje članstvo u EU-u te prošlogodišnje predsjedanje Vijećem EU-a predstavlja značajno iskustvo Litve koje treba iskoristiti kroz zajedničku suradnju na budućim EU projektima, slažu se Kriščiunas i Mondekar.

Priopćenja  
16. 9. 2014.
Gordan Jandroković održao sastanak s veleposlanikom Japana Keijijem Ideom
Zagreb - Potpredsjednik Odbora za europske poslove i član Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković sastao se danas s veleposlanikom Japana u Hrvatskoj Keijijem Ideom.
Priopćenja  
16. 9. 2014.
Mondekar i Kolman sudjelovali na konferenciji "Zašto je bitna Europska unija?"
Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar i potpredsjednik Odbora Igor Kolman sudjelovali su na konferenciji o uključenosti organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka u Europskoj uniji i pripremi nacionalnih stajališta s temom „Zašto je bitna Europska unija?“.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna 2014.

Sjednica je započela u srijedu, 17. rujna 2014. u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora. 

Dana 17. rujna 2014., nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, aktualno prijepodne.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  


Sjednica se nastavlja u četvrtak, 18. rujna 2014. u 9.30 sati raspravom o Izvješću o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2013. godinu.

Sabor i EU  
Europski poslovi u Saboru u prvoj godini članstva u EU-u

Hrvatska je 1. srpnja ove godine obilježila prvu godinu članstva u Europskoj uniji. U tom je razdoblju Hrvatski sabor - zastupnici i stručne službe - uspješno odradio niz poslova koji proizlaze iz njegove uloge parlamenta države članice EU-a.

Kako bi javnost imala uvid u sve aktivnosti Sabora u obavljanju europskih poslova, Hrvatski sabor započeo je s objavom biltena „Europski poslovi u Hrvatskom saboru“ koji će na saborskim web stranicama biti dostupan kao mjesečnik. U uvodniku prvoga broja predsjednik Sabora Josip Leko izrazio je nadu da će mjesečnik s detaljnim pregledom europskih poslova u Saboru hrvatskoj javnosti biti koristan izvor informacija, ali i da će pridonijeti većoj zainteresiranosti za europske teme te rad Sabora na ovome važnom području.

Odbor za europske poslove objavio je zaseban pregled svoga rada u prvoj godini članstva. Pregled donosi uvid u sve aktivnosti predsjednika Odbora Daniela Mondekara i članova Odbora, pregled bilateralnih i multilateralnih sastanaka, tematskih sjednica i okruglih stolova među kojima je bila i vrlo važna prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima te o zastupanju hrvatskih interesa u EU-u.

Tijekom prve godine članstva intenzivirana je međuparlamentarna suradnja i na području informacijske razmjene. Tako je u okviru suradnje putem Europskog centra za parlamentarna istraživanja i dokumentaciju (ECPRD) Sabor u ovom razdoblju odgovorio na 46 posto više upita drugih parlamenta nego što je to bio slučaj u godini koja je prethodila članstvu. S druge strane, saborski zastupnici postavili su većinu upita drugim parlamentima putem platforme ECPRD, a većina njihovih upita bila je s područja parlamentarne prakse i procedura. Više informacija o međuparlamentarnoj suradnji Sabora putem ECPRD-a u prvoj godini članstva dostupno je u zasebnom letku.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

(Washington) - predsjednik Sabora sudjeluje na parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Konferencija
Europska međuparlamentarna konferencija.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite