Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
23. 5. 2015.
Leko: SEECP se treba usmjeriti na zajedničke projekte

zasjedanje Parlamentarne skupštine SEECP-a u TiraniTirana - Vrlo je važno to što se unutar Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) sada govori o provedbi zajedničkih projekata i to što su ove godine na sastanku njegove parlamentarne dimenzije na jednak način zastupljene sve zemlje, ocijenio je u subotu u Tirani, na rubu sjednice Parlamentarne skupštine SEECP-a, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

- Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi dobra je forma da zemlje jugoistoka Europe, djelujući međusobno i koordinirano, izgrađuju društva i države po demokratskim standardima koji će im omogućiti priključenje Europskoj uniji i NATO-u, kazao je predsjednik Sabora istaknuvši kako "SEECP kao organizacija ima političke rezone, određene rezultate i napredak". On je posebice ukazao na činjenicu da su ove godine na drugoj sjednici Parlamentarne skupštine zastupljene sve zemlje, uključujući Kosovo koje je zastupljeno na jednak način kao i druge zemlje, što predstavlja vrijedan politički korak na jugoistoku Europe.

- U SEECP-u se sada govori o provođenju zajedničkih projekata koji će bolje integrirati jugoistok Europe i potaknuti suradnju s Europskom unijom, što se posebno odnosi na infrastrukturne i energetske projekte, a razvijaju se i drugi oblici gospodarske suradnje te suradnja u obrazovanju i kulturi, rekao je Leko.

Najava  
Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

U Hrvatskome saboru održat će se simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola. Simulaciju zakonodavnoga postupka o temi sprečavanja nereda na sportskim natjecanjima održat će 153 učenika/”zastupnika” iz trideset četiri srednje škole i dva učenička doma iz svih dijelova Hrvatske. Simulirana učenička sjednica održat će se u ponedjeljak, 25. svibnja 2015. u Sabornici s početkom u 12.00 sati.
Učeničkoj sjednici, koja će trajati 90 minuta, prisustvovat će predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te predsjednica Ustavnoga suda Republike Hrvatske Jasna Omejec koja će učenicima govoriti o važnosti Ustava u pravnom sustavu Republike Hrvatske.
Simulirana sjednica za učenike srednjih škola u Saboru se održava treći put u organizaciji Službe za građane u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Svrha je programa poticanje mladih na aktivno i odgovorno građanstvo te razvoj demokratske političke kulture.

Priopćenja  
21. 5. 2015.
Mondekar, Boljunčić i članovi Odbora za obitelj, mlade i sport održali sastanak s povjerenikom Navracsicsem

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valter Boljunčić s članovima odbora te članovi Odbora za obitelj, mlade i sport održali su sastanak s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiborom Navracsicsem.

Priopćenja  
20. 5. 2015.
Leko studentima: Demokracija je naš svijet i budućnost
Zagreb – Demokracija je naš svijet, naša odluka i budućnost, poručio je u srijedu predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko studentima prava koji u organizaciji hrvatskoga ogranka Europske udruge studenata prava (ELSA) sudjelovali u projektu Simulirani parlament.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja te 6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 22., 27., 28. i 29. svibnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 27. svibnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Redovitom godišnjem izvješću pučke pravobraniteljice za 2014. godinu.
Aktualno  
22. svibnja - Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

velebitska degenija - jedna od najpoznatijih endemskih vrsta u Hrvatskoj (foto: www.np-sjeverni-velebit.hr)„Biološka raznolikost za održivi razvoj“ tema je ovogodišnjeg 22. svibnja - Međunarodnog dana biološke raznolikosti. Ovaj dan obilježava se prema odluci Ujedinjenih naroda iz 1993. godine.

Brojne obrazovne, odgojne, stručne i druge aktivnosti koje se organiziraju toga dana imaju za cilj istaknuti važnost biološke raznolikosti u održivom razvoju i skrenuti pozornost na nju kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obvezu čovječanstva. Poremećaj biološke raznolikosti može imati dalekosežne posljedice i na ekosustave i na ljudske živote, a njezino očuvanje jedan je od uvjeta za uspostavu održivoga razvoja.

Hrvatski sabor 2003. godine proglasio je 22. svibnja i Danom zaštite prirode u Hrvatskoj. Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja zahvaljujući svojem specifičnom zemljopisnom položaju između četiriju biogeografskih regija te karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te se procjenjuje da ih je od 50 do 100 tisuća. U Hrvatskoj je zabilježen i znatan broj endema, a u području flore zabilježeno je preko 480 vrsta, od kojih je među najpoznatijima velebitska degenija.

U Hrvatskoj se nalazi i značajan dio populacija vrsta koje su ugrožene u Europi poput medvjeda, vuka i risa. Močvarni kompleksi s poplavnim šumama važna su područja za gniježđenje, zimovanje i migraciju europskih ptica. Osim toga, hrvatska ornitofauna među najbogatijima je u Europi.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

12.00 (Sabornica) - prigodno obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora na 3. simuliranoj sjednici Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite