Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
22. 10. 2014.
Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo - tema razgovora saborskih zastupnika s dužnosnicima britanske Vlade

Zagreb - Zastupnice i zastupnici u Hrvatskome saboru Daniel Mondekar, Peđa Grbin, Mirela Holy, Martina Dalić i Domagoj Hajduković održali su danas sastanak s dužnosnicima Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Davidom Henigom i Stephenom Hillom, zaduženima za rad na pregovorima o sklapanju Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva između EU-a i SAD-a (TTIP).

U uvodnom obraćanju predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar upoznao je britanske sugovornike s tijekom rasprava u Hrvatskome saboru o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu između EU-a i SAD-a. Izdvojio je niz otvorenih pitanja o važnim elementima predmetnog sporazuma o kojima bi se sljedećih mjeseci trebalo raspravljati: ulozi nacionalnih parlamenata u postupku pregovora, deklasifikaciji pregovaračkog mandata kao važnog koraka prema osiguranju transparentnosti pregovora, GMO standardima, izdavanju dvostrukih certifikata o podrijetlu proizvoda itd.

Na upite nazočnih zastupnica i zastupnika britanski su dužnosnici pojasnili stajalište Ujedinjene Kraljevine o TTIP-u. – Mi smo snažni podupiratelj TTIP-a jer smatramo da može donijeti financijsku i mnoge druge dobrobiti, posebno za srednje i malo poduzetništvo, rekao je Henig.

Najava  
Predstavljanje publikacije "Romska svakodnevica u Hrvatskoj: prepreke i mogućnosti za promjenu"

U povodu obilježavanja 24. listopada - Dana Ujedinjenih naroda, u Saboru će se održati javno predstavljanje publikacije "Romska svakodnevica u Hrvatskoj: prepreke i mogućnosti za promjenu". Predstavljanje će se održati u petak, 24. listopada u dvorani Josipa Šokčevića od 11.00 do 13.30 sati. Uvodno izlaganje održat će predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin.

Organizator predstavljanja agencije su Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj: Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).  Svrha predstavljanja publikacije i rasprave koja će uslijediti doprinos je uspješnijem socijalnom uključivanju Roma, kao najbrojnije europske manjine, i poboljšanju njihova statusa.

Priopćenja  
21. 10. 2014.
Leko se sastao s danskom kraljicom Margaretom II.

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u Saboru s danskom kraljicom Margaretom II., koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Priopćenja  
21. 10. 2014.
U Saboru održana konferencija o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji
Zagreb – U Hrvatskome saboru održana je međunarodna konferencija posvećena Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u organizaciji Centra za žene žrtve rata - ROSA, a u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova.
Priopćenja  
21. 10. 2014.
Melita Mulić sudjelovala na konferenciji u Klagenfurtu s temom "Balkan kao prilika"
Klagenfurt - Članica Odbora za vanjsku politiku Melita Mulić 21. listopada 2014. godine sudjelovala je na konferenciji u Klagenfurtu pod nazivom "Balkan kao prilika".
Priopćenja  
20. 10. 2014.
Leko primio u nastupni posjet novoga albanskog veleposlanika Meloa
Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet novog veleposlanika Albanije u Hrvatskoj Ilira Meloa s kojim je tijekom razgovora potvrdio namjeru da se unaprijedi međuparlamentarna suradnja.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna, 1., 2., 3., 9., 10., 15., 16., 17., 22., 23. i 24. listopada 2014.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  
Sjednica se nastavlja u petak, 24. listopada 2014. u 9.30 sati raspravom o Izvješću o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2013. godinu.
Međunarodni odnosi  
Znate li

logotip: UN, 70. obljetnica… da se 24. listopada u svijetu obilježava Dan Ujedinjenih naroda?

Danom Ujedinjenih naroda obilježava se stupanje na snagu Povelje Ujedinjenih naroda 24. listopada 1945. godine. Ovaj osnivački dokument potpisala je 51 država kako bi zajednički djelovale na području izgradnje svjetskog mira i sigurnosti, razvoju prijateljskih odnosa među narodima, promicanju društvenog napretka, boljih uvjeta života i ljudskih prava.

Danas je ova organizacija globalni forum kojeg čine 193 zemlje članice. UN je danas prisutan u gotovo svakom kutku svijeta putem mnogobrojnih aktivnosti svojih agencija, fondova i programa. Podaci UN-a među ostalim pokazuju da ova organizacija: osigurava hranu za više od 90 milijuna ljudi u 80 zemalja, cijepi 58 posto djece u svijetu čime spašava 3 milijuna njihovih života, djeluje u svih 193 članice na programima suočavanja s klimatskim promjenama i održivom razvoju, sudjeluje u 16 mirovnih misija na 4 kontinenta, raspoređuje 22 milijarde dolara humanitarne pomoći, educira žene u pitanjima materinstva i reproduktivnog zdravlja čime spašava živote 30 milijuna žena.

Kao i mnoge druge, i ova svjetska organizacija već više godina razmatra i pitanje svoje prilagodbe novim zahtjevima vremena. Među tim ključnim pitanjima nametnulo se i pitanje iznalaženja drugačijega modela ustroja i rada Vijeća sigurnosti, jednoga od temeljnih tijela UN-a, gdje bi se na drugačiji način trebalo riješiti pitanje stalnih članica te pravo veta.

Hrvatska je članica UN-a od 22. svibnja 1992. godine. Otada ona aktivno djeluje u tijelima i aktivnostima UN-a. S druge strane, od stupanja u članstvo UN-a, u Hrvatskoj aktivno djeluju agencije UN-a kojih je trenutačno sedam.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite