Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
22. 1. 2015.
Matušić i Jandroković održali sastanak s ukrajinskim veleposlanikom Levčenkom

Oleksandr Levčenko i Frano Matušić u SaboruZagreb - Zastupnici u Hrvatskome saboru i članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frano Matušić i Gordan Jandroković održali su danas sastanak s veleposlanikom Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandrom Levčenkom.
 
Veleposlanik Levčenko izvijestio je zastupnike o aktualnostima vezanim uz kriznu situaciju u Ukrajini, posebno u svjetlu skorašnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja će se od 26. do 30. siječnja 2015. godine održati u Strasbourgu. Govorio je i o raspravama koje će se na plenumu, odborima i političkim grupacijama voditi o Ukrajini te o obnavljanju akreditacija za izaslanstvo Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini.

Levčenko je u tom kontekstu zatražio podršku za stajališta ukrajinske strane, a članovi hrvatskoga izaslanstva Matušić i Jandroković izrazili su razumijevanje te naglasili kako tijekom zasjedanja stoje na raspolaganju za suradnju s članovima ukrajinskoga izaslanstva u PSVE-u.

Najava  
Tematska sjednica Odbora za turizam o hrvatskoj enogastronomiji

Odbor za turizam, u suradnji s Međimurskom županijom, održava tematsku sjednicu o hrvatskoj enogastronomiji u kontekstu razvoja turizma. Sjednica će se održati u četvrtak, 29. siječnja 2015. s početkom u 11.00 sati u Toplicama Sveti Martin u Svetome Martinu na Muri.

Odbor za turizam i ovom sjednicom nastoji pridonijeti promociji i popularizacije te stalnom unapređenju kvalitete hrvatskog turističkog proizvoda, njegove jedinstvenosti i autohtonosti. U raspravi sudjeluju predstavnici hrvatskog vinarstva i gastronomije.

Priopćenja  
22. 1. 2015.
Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić boravio u radnome posjetu Slovačkoj

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić vratio se s dvodnevnoga radnog posjeta Republici Slovačkoj u kojoj je, na poziv potpredsjednice slovačkoga parlamenta Jane Laššákove, boravio od 20. do 21. siječnja 2015. godine.

Priopćenja  
21. 1. 2015.
Predsjednik Sabora sudjelovao na obilježavanju 22. obljetnice osloboditeljske akcije Maslenica

Predsjednik Sabora Josip Leko tijekom polaganja vijenaca na spomen obilježju 3. imotske bojne 4. gardijske brigade (foto: FaH)Zadar - Na središnjoj svečanosti obilježavanja 22. godišnjice vojno-redarstvene akcije Maslenica, jedne od najuspješnijih osloboditeljskih operacija, u srijedu je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao da je ona potvrdila vjeru u hrvatsku državu i branitelje.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 16. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

21., 22., 23., 28., 29. i 30. siječnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. veljače te  4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. ožujka 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 28. siječnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Izvješću predsjednika Vlade Republike Hrvatske o održanim sastancima Europskog vijeća u 2014. godini.
Ljudska prava  
27. siječnja - Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

"Sloboda, život i nasljeđe preživjelih" tema je ovogodišnjeg obilježavanja 27. siječnja - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Ovogodišnje obilježavanje u znaku je 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata kada su savezničke snage oslobodile zatočenike koncentracijskih logora među kojima i najvećeg nacističkog koncentracijskog logora smrti Auschwitza. Dan kada je sovjetska Crvena armija oslobodila Auschwitz, 27. siječnja 1945., Ujedinjeni narodi su odabrali za dan sjećanja na sve žrtve holokausta. Procjenjuje se da je samo u Auschwitzu, od njegova otvorenja u lipnju 1940. do oslobađanja, pobijeno milijun i stotinu tisuća ljudi.

Višednevnim programima sjećanja, odavanja počasti žrtvama i edukacijom svijet se prisjeća jedne od najstrašnijih pojava u novijoj ljudskoj povijesti - holokausta. Holokaust (pogrom, istrijebljenje) je proveo nacistički njemački režim nad šest milijuna Židova te drugih skupina kao što su Romi, Slaveni, homoseksualci, osobe s invaliditetom, politički oponenti nacizmu, ratni zarobljenici. Sustavno i masovno uništavanje njemački nacistički režim i njegovi kvislinzi provodili su od dolaska na vlast u Njemačkoj 1933. do kraja Drugog svjetskog rata. Najveći intenzitet uništenja proveden je, prema podacima Jad Vashema, 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova. Među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta - 27. siječnja, obilježava se od 2006. godine, a prethodilo mu je donošenje Rezolucije o danu sjećanja na holokaust na Općoj skupštini UN-a 2005. godine. Cilj obilježavanja je, prema UN-u, povući pouke iz povijesti i spriječiti moguće pojave genocida. Deklaracija "bezrezervno osuđuje sve oblike religijske netolerancije, poticanje, šikaniranje ili nasilje osoba ili zajednica temeljeno na etničkoj pripadnosti ili religijskim uvjerenjima".

U hrvatskom obrazovnom sustavu poučava se o holokaustu i drugim genocidima. Prema zakonu, dan kada se Hrvatska prisjeća svih žrtava je spomendan 23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
Javna rasprava
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite