Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
29. 5. 2015.
Leko primio predsjednika Svjetskoga saveza baptista dr. Uptona

John Upton pri susretu s predsjednikom Sabora LekomZagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u petak s predsjednikom Svjetskoga saveza baptista (Baptist World Alliance) dr. Johnom Uptonom.

Kao predsjednik kršćanske denominacije koja okuplja oko 100 milijuna vjernika u svijetu, dr. Upton zahvalio je Republici Hrvatskoj na otvorenosti prema svim kršćanskim zajednicama. Istaknuo je i da iznimno cijeni vodstvo Baptističke crkve u Hrvatskoj.

Dr. Upton izvijestio je predsjednika Sabora kako Svjetski savez baptista ima dobar dijalog s islamskom zajednicom u svijetu s kojom razgovara o tome „kako biti dobar susjed, poštujući istodobno i svoju vlastitu tradiciju“.

Najava  
Svečana sjednica Hrvatskoga sabora povodom 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora


Svečana sjednica Hrvatskoga sabora u prigodi obilježavanja 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora održat će se u subotu, 30. svibnja 2015. s početkom u 10.00 sati.

Uzvanicima će se obratiti potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te će se prikazati film "Hrvatski sabor u demokratskim procesima Republike Hrvatske".

Najava  
31. svibnja - Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora

Hrvatski sabor, u povodu obilježavanja 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora, otvara svoja vrata posjetiteljima.

Svi zainteresirani posjetitelji moći će razgledati prostore Sabora uz stručno vodstvo te se susresti i razgovarati sa zastupnicima u nedjelju, 31. svibnja 2015. od 10.00 do 17.00 sati. Organizirano vođenje skupina do najviše 50 osoba bit će svakih 30 minuta, a stručno vodstvo na engleskome jeziku bit će u 12.00 i 15.00 sati. Građani će u Sabor moći ući bez prethodne najave, a na ulazu prolaze uobičajeni sigurnosni pregled.

Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora je otkazan.

Priopćenja  
29. 5. 2015.
Održan sastanak saborskih odbora s potpredsjednikom Europske komisije Dombrovskisom

Zagreb - Predsjednici Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo, Odbora za financije i državni proračun i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unje, Daniel Mondekar, Ivo Jelušić, Srđan Gjurković i Rajko Ostojić s članovima odbora sastali su se s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom.

Priopćenja  
28. 5. 2015.
Predsjednik Sabora položio vijence na Mirogoju u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga RH
Zagreb - U povodu 24. obljetnice Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u četvrtak je položio vijence i zapalio svijeće na Gradskom groblju Mirogoju te na Krematoriju.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja te 6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 22., 27., 28., 29. svibnja i 2. lipnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u utorak, 2. lipnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu stečajnog zakona, drugo čitanje, P. Z. br. 777.
Spomendani  
30. svibnja - Dan Hrvatskoga sabora
Dan Hrvatskoga sabora obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Do donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine, taj se značajan dan obilježavao kao Dan državnosti. Danas se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora - spomendan koji iznova podsjeća na temeljnu ulogu Hrvatskog sabora, zakonodavnog i najvišeg predstavničkog tijela svih građana Republike Hrvatske, kao središnje i nezamjenjive institucije svake demokracije.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite