Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
25. 4. 2018.
Predsjednik Sabora sastao se sa švedskom ministricom za migracije i gradonačelnicom Stockholma

Stockholm – Prvi dan službenog posjeta Švedskoj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković završio je susretima s gradonačelnicom Stockholma Evom-Louise Erlandsson Slorach te ministricom za migracije Helénom Fritzon.

S gradonačelnicom Stockholma predsjednik Sabora razgovarao je o razvojnim projektima glavnog grada Švedske u području održivog urbanog razvoja u kojemu Stockholm raspolaže velikim iskustvom i značajnim rezultatima. Tijekom susreta razmotrene su i mogućnosti suradnje sa Zagrebom te je u tu svrhu Erlandsson Slorach upućen poziv za posjet Zagrebu i Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora Jandroković sastao se u srijedu i s ministricom za migracije Heléne Fritzon s kojom je razmijenio mišljenja o europskoj migracijskoj politici. Jankroković je švedsku ministricu tom prilikom upoznao i sa sljedećim hrvatskim prioritetom - pristupanjem schengenskom području - te u tom smislu zatražio švedsku potporu.

fotogalerija

Najava  
Javnozdravstvena akcija za prevenciju melanoma

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma organiziraju javno-preventivnu akciju pregledavanja kože za sve zainteresirane zastupnike i djelatnike Hrvatskog sabora u četvrtak, 26. travnja 2018. u Crvenom i Žutom salonu od 9.00 do 15.00 sati. Cilj ovogodišnje kampanje je probuditi svijest o porastu incidencije melanoma u europskim zemljama koji je zastupljeniji od bilo kojeg drugog zloćudnog tumora. Akcija započinje u predvorju Sabornice u 9.20 izjavama za medije potpredsjednika Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivana Ćelića i predsjednice Hrvatskog dermatovenerološkog društva i predstavnice Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva Mirne Šitum.

Najava  
Tematska sjednica o izradi Nacrta zakona o brdsko-planinskim područjima

Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu održava sjednicu s temom: „Kakav je Zakon o brdsko-planinskim područjima potreban Republici Hrvatskoj“. Sjednica će se održati u četvrtak, 26. travnja 2018. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 10.00 sati. Cilj rasprave je doprinos kvaliteti izrade Nacrta zakona o brdsko-planinskim područjima. Novi zakon trebao bi potaknuti razvoj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u brdsko-planinskim područjima u skladu s njihovim posebnostima. Uvodna izlaganja održat će eksperti iz Austrije, Francuske i Švicarske pri čemu će nazočne upoznati s iskustvima alpskih zemalja u razvoju i realizaciji javnih politika brdsko-planinskih područja. Nakon uvodnih izlaganja, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a govorit će o smjeru izrade Nacrta zakona o brdsko-planinskim područjima.

Najava  
Tematska sjednica o održivom korištenju biomase

Odbor za gospodarstvo i Odbor za poljoprivredu održavaju zajedničku sjednicu s temom: "Održivo korištenje biomase". Sjednica će se održati u četvrtak, 26. travnja 2018. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.30 sati. Namjera je dvaju odbora raspraviti kako bolje pozicionirati zelene energente u energetskim bilancama Republike Hrvatske, kao i o potrebnom utjecaju na kulturu ponašanja u korištenju proizvoda biomase. Sudionici u raspravi su predstavnici ministarstava zaštite okoliša i energetike, poljoprivrede, gospodarstva, poduzetništva i obrta, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, EI Hrvoje Požar, Šumarskog fakulteta, Agronomskog fakulteta, Hrvatskih šuma, Hrvatskog operatora tržišta energije, Hrvatskog drvnog klastera, CROBIOM – Udruga biomase i ostali zainteresirani.

Priopćenja  
25. 4. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice i predsjednikom švedskog parlamenta Urbanom Ahlinom

Stockholm - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, na poziv predsjednika Riksdaga Urbana Ahlina, boravi u dvodnevnom uzvratnom posjetu Švedskoj.

Priopćenja  
25. 4. 2018.
Članovi Hrvatsko-australske skupine prijateljstva primili australsku veleposlanicu Elizabeth Marianne Petrovic
Zagreb – Voditelj Hrvatsko-australske skupine prijateljstva Stevo Culej i članovi Skupine potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić i zastupnik Ivica Mišić primili su u srijedu veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Elizabeth Marianne Petrovic.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 8. sjednicu Hrvatskoga sabora za

11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26., 27. travnja, 2., 3., 4., 9., 10., 11., 16., 17., 18., 23., 24., 25., 29., 30. svibnja,
6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. lipnja i 4., 5., 6., 11., 12., 13., srpnja 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  
Sjednica se nastavlja u četvrtak, 26. travnja 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o audiovizualnim djelatnostima, prvo čitanje, P.Z. br. 319 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
EU  
Gradovi Leeuwarden i Valletta - europske prijestolnice kulture za 2018. godinu

Valletta_Leeuwarden_2018_300.jpgNizozemski grad Leeuwarden i malteški glavni grad Valletta europski su gradovi kulture u 2018. godini. Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u EU-u. Pokrenuta je 1985. godine. Od tada do danas 56 gradova diljem Europe nosilo je naslov europskog grada kulture.

Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora odražavati europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju. To je ujedno izvrsna prilika gradovima da promijene svoj imidž, preispitaju svoj razvoj kroz kulturu, postanu vidljiviji te posljedično privuku više turista.

Godina 2018. ima naglašen kulturni značaj jer je Odlukom Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta proglašena Europskom godinom kulturne baštine. Stoga su obje prijestolnice kulture svoje programe bazirale na programima kojima se promiče kulturna baština. Leeuwarden je glavni grad nizozemske regije Frizije. Ima 108 041 stanovnika. Projekt Europske prijestolnice kulture u Leeuwardenu je pretvoren u društveni eksperiment. Uz pomoć umjetnosti i kulture koncipirat će se model otvorenog društva. Na izložbama, radionicama i performansima raspravljat će se o temama kao što su održivost, različitost i nepravda. Organizatori se fokusiraju na seosko nasljeđe Frizije i poljoprivredu kao najjaču gospodarsku granu u regiji. Valletta je glavni i najveći grad Malte s 6 154 stanovnika. Zbog brojnih građevina od iznimne povijesne važnosti 1980. uvrštena je na popis UNESCO-ve svjetske baštine. U Valletti je svečanost inspirirana tradicionalnom malteškom festom - svojevrsnom seoskom proslavom s glazbom, plesom i uličnim umjetnicima. Tematski se nadovezujući na Europsku godinu kulturne baštine Valletta želi „nazdraviti jedinstvenom nasljeđu malteških otoka“.

Nakon Leeuwardena i Vallette 2018., buduće europske prijestolnice kulture bit će Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija) 2019. te Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) 2020., dok će u 2021. uz Temišvar (Rumunjska) i Elefsinu (Grčka) naslov europske prijestolnice kulture ponijeti i Novi Sad (Srbija).

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

(Stockholm, Švedska) - predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravi u uzvratnom službenom posjetu Kraljevini Švedskoj na poziv predsjednika švedskog parlamenta Riksdaga Urbana Ahlina


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje SEI-jem
Predsjedanje Hrvatskog sabora Parlamentarnom dimenzijom Srednjoeuropske inicijative
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite