Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
4. 5. 2016.
U Saboru održana sjednica o pripremi Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti

Zagreb - Inicijativa saborskoga Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Ministarstva zdravlja za donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti okupila je u srijedu u Hrvatskome saboru ključne dionike zdravstvenoga sustava, onkološke stručnjake i predstavnike državne vlasti.

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u uvodnome obraćanju istaknuo je da su zloćudne bolesti javnozdravstveni problem od ključne važnosti. –U Hrvatskoj je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti na prvome mjestu, dok je na drugome mjestu smrtnost od zloćudnih bolesti, rekao je predsjednik Sabora Reiner.

Dodao je da je prema posljednjim raspoloživim podacima u Hrvatskoj u 2014. godini od malignih bolesti umrla svaka četvrta osoba. Ukazao je također i na problem starenja stanovništva u Hrvatskoj kod kojeg ove bolesti najčešće dolaze do izražaja, dok se s druge strane pojavljuje sve više novih lijekova i mogućnosti liječenja koji su međutim vrlo skupi. -Kako bi hrvatski zdravstveni sustav bio održiv, dodao je Reiner, mora se pronaći ravnoteža između dostupnosti novih metoda liječenja i financijskih mogućnosti, zaključio je predsjednik Sabora.

-Tendencija rasta malignih bolesti u Hrvatskoj potiče nas da zajednički krenemo u provođenje zdravstvene politike koja uključuje i izradu Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti kako bismo pronašli i unaprijedili rješenja za smanjenje pojavnosti i smrtnosti od zloćudnih bolesti, rekao je ministar zdravlja Dario Nakić. –Moramo iskoristiti sve potencijale kako bismo pacijentima pružili sve što je potrebno, no isto tako uzeti u obzir i naša financijska ograničenja u odnosu na razvijenije zemlje, kazao je Nakić.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić iznijela je podatak da se po pojavnosti malignih oboljenja unutar Europske unije Hrvatska nalazi na sredini ljestvice, no po postotku smrtnosti je na zabrinjavajuće visokom mjestu. –U interesu zdravstvenoga sustava je povećati stopu preživljavanja kod malignih oboljenja, a to se može postići donošenjem i provođenjem Nacionalnog plana, rekla je Strenja-Linić.

Priopćenja  
4. 5. 2016.
U Saboru predstavljena Strategija Vijeća Europe za prava djeteta od 2016. do 2021.

Zagreb -  Odbor za obitelj, mlade i sport, na inicijativu i u suradnji s pravobraniteljicom za djecu, organizirao je predstavljanje Strategije Vijeća Europe za prava djeteta od 2016. do 2021. – novi okvir i poticaj za unapređivanje prava sve djece.

Priopćenja  
4. 5. 2016.
Jandroković i Mitov: Jačanje multilateralne suradnje u Jugoistočnoj Europi u zajedničkom interesu
Zagreb - Nakon sastanka s predsjednikom Sabora Reinerom i ministrom vanjskih poslova Kovačem, bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov sastao se i s predsjednikom Odbora za europske poslove Gordanom Jandrokovićem.
Priopćenja  
4. 5. 2016.
Božo Ljubić primio predstavnike hrvatske zajednice iz Crne Gore
Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić i članovi Odbora Arsen Bauk, Domagoj Hajduković i Ivo Jelušić održali su sastanak s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i članom Hrvatske građanske inicijative Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb Ivom Škanatom.
Priopćenja  
3. 5. 2016.
Veljko Kajtazi susreo se s dekanom Zdravstvenoga veleučilišta u Zagrebu Aleksandrom Raczom
Zagreb - Zastupnik dvanaest nacionalnih manjina Veljko Kajtazi susreo se s dekanom Zdravstvenoga veleučilišta u Zagrebu Aleksandrom Raczom i članom Upravnoga vijeća Veleučilišta i pomoćnikom pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba Slavkom Antolićem.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja te 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19. i 20. svibnja 2016. godine.   

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u četvrtak, 5. svibnja 2016. u 9.30 raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o provedbi Uredbe (EZ) br. 1060/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. rujna 2009. o agencijama za kreditni rejting, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 28.
Ljudska prava  
Znate li ...

... da je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine 3. svibnja proglasila Svjetskim danom slobode medija?

Cilj obilježavanja toga dana promicanje je temeljnih načela slobode medija te odavanje dužnoga poštovanja novinarima koji su, obavljajući svoj posao, izgubili život. Ove se godine Svjetski dan slobode medija obilježava u svjetlu 250. obljetnice prvoga zakona o slobodi informiranja (Švedska i Finska) te 25. obljetnice Deklaracije o načelima slobode medija predložene na inicijativu afričkih novinara u Windhoeku, Namibiji te poslije usvojenoj na Općoj konferenciji UNESCO-a (Windhoeška deklaracija).

Ujedinjeni narodi Svjetski dan slobode medija ove godine obilježavaju s naglaskom na povezanost slobode medija, kulture otvorenosti i prava na slobodu informiranja te održivoga razvoja u digitalnome dobu. Zajednička nit ovim temama je novinarstvo te važnost zaštite novinara koji informacije prenose javnosti. U okviru različitih programa u povodu Svjetskoga dana slobode medija ova će se pitanja razmatrati iz tri različite perspektive: slobode informiranja kao temeljne slobode i ljudskoga prava, zaštite slobode medija od cenzure i drugih utjecaja te osiguravanja zaštite novinarstvu, i na internetu i u drugim medijima.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite