Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
17. 9. 2014.
Josip Kregar sudjelovao na pariškom međuparlamentarnom sastanku s temom aktualnih zakonodavnih postupaka EU-a

Nacionalna skupština Francuske RepublikePariz - Predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar sudjelovao je jučer na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za europske poslove i Odbora za zakonodavstvo francuske Nacionalne skupštine. Predstavnici parlamenata 16 država članica EU-a tom su prigodom raspravljali o pojedinim otvorenim pitanjima koja su se pojavila tijekom zakonodavnih postupaka donošenja Uredbe Vijeća o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja te zakonodavnog paketa o zaštiti osobnih podataka.

U obraćanju Kregar je istaknuo važnost postizanja konsenzusa država članica o ustrojavanju Ureda na kolegijalnom modelu kao najracionalnijem rješenju. Vrlo je značajno i pitanje izbora glavnog državnog odvjetnika, pri čemu glavni kriterij mora biti profesionalizam, rekao je Kregar. Pri donošenju Uredbe potrebno je voditi računa o uspostavi povjerenja građana u učinkovita zakonodavna rješenja, uz istodobno jačanje zaštite financijskih interesa Europske unije.

Govoreći o donošenju zakonodavnog paketa u području zaštite osobnih podataka, Kregar je istaknuo kako brzina tehnološkog napretka zahtijeva da europske institucije pravodobno donose odgovarajuća zakonodavna rješenja. Pritom je važno pronaći ravnotežu između slobode izražavanja, zaštite privatnosti pojedinca kao i omogućavanja neometane obrade i razmjene osobnih podataka radi učinkovita procesuiranja kaznenih djela.

Odbor za zakonodavstvo Nacionalne skupštine Francuske u što skorijem roku uputit će Europskoj komisiji zajednička stajališta predstavnika nacionalnih parlamenata o svim trima zakonodavnim prijedlozima. Zajednička stajališta potpisali su predstavnici parlamenata država članica u svoje ime. Potpisivanju zajedničkog  stajališta kojim se promovira uspostava kolegijalnog modela Ureda europskog javnog tužitelja nisu pristupili predstavnici britanskog, nizozemskog i švedskog parlamenta, dok su stajalište koje se zalaže za uspostavu zajedničkih standarda u zaštiti osobnih podataka temeljenih na europskim vrijednostima u svoje ime potpisali predstavnici parlamenata svih 16 država.

Priopćenja  
17. 9. 2014.
Predsjednik Odbora za europske poslove Mondekar primio zamjenika ministra vanjskih poslova Litve Kriščiunasa

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar primio je zamjenika ministra vanjskih poslova Republike Litve Rolandasa Kriščiunasa.

Priopćenja  
16. 9. 2014.
Gordan Jandroković održao sastanak s veleposlanikom Japana Keijijem Ideom
Zagreb - Potpredsjednik Odbora za europske poslove i član Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković sastao se danas s veleposlanikom Japana u Hrvatskoj Keijijem Ideom.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna 2014.

Sjednica je započela u srijedu, 17. rujna 2014. u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora. 

Dana 17. rujna 2014., nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, aktualno prijepodne.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  
PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK – predlagatelj Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada, prvo čitanje, P.Z. br. 650;
Sabor i EU  
Europski poslovi u Saboru u prvoj godini članstva u EU-u

Hrvatska je 1. srpnja ove godine obilježila prvu godinu članstva u Europskoj uniji. U tom je razdoblju Hrvatski sabor - zastupnici i stručne službe - uspješno odradio niz poslova koji proizlaze iz njegove uloge parlamenta države članice EU-a.

Kako bi javnost imala uvid u sve aktivnosti Sabora u obavljanju europskih poslova, Hrvatski sabor počeo je s objavom biltena „Europski poslovi u Hrvatskom saboru“ koji će na saborskim mrežnim stranicama biti dostupan kao mjesečnik. U uvodniku prvoga broja predsjednik Sabora Josip Leko izrazio je nadu da će mjesečnik s detaljnim pregledom europskih poslova u Saboru hrvatskoj javnosti biti koristan izvor informacija, ali i da će pridonijeti većoj zainteresiranosti za europske teme te rad Sabora na ovome važnom području.

Odbor za europske poslove objavio je zaseban pregled svoga rada u prvoj godini članstva. Pregled donosi uvid u sve aktivnosti predsjednika Odbora Daniela Mondekara i članova Odbora, pregled bilateralnih i multilateralnih sastanaka, tematskih sjednica i okruglih stolova među kojima je bila i vrlo važna prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima te o zastupanju hrvatskih interesa u EU-u.

Tijekom prve godine članstva pojačana je međuparlamentarna suradnja i na području informacijske razmjene. Tako je u okviru suradnje putem Europskog centra za parlamentarna istraživanja i dokumentaciju (ECPRD) Sabor u ovom razdoblju odgovorio na 46 posto više upita drugih parlamenta nego u godini koja je prethodila članstvu. S druge strane, saborski zastupnici postavili su većinu upita drugim parlamentima putem platforme ECPRD, a većina njihovih upita bila je s područja parlamentarne prakse i procedura. Više informacija o međuparlamentarnoj suradnji Sabora putem ECPRD-a u prvoj godini članstva dostupno je u zasebnom letku.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

(Washington) - predsjednik Sabora sudjeluje na parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Konferencija
Europska međuparlamentarna konferencija.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite