Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
26. 10. 2016.
Predsjednik Vlade Plenković Saboru prenio zaključke Europskog vijeća

Foto: FaH/ Daniel KasapZagreb - Presudno je imati sveobuhvatan pristup migracijskoj politici, počevši od pravih uzroka migracija do dijaloga s državama njihovog podrijetla i tranzita oko upravljanja migracijskim tijekovima, rekao je u srijedu u Saboru predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prilikom predstavljanja izvješća o sastanku Europskog vijeća koji se održao 20. i 21. listopada u Bruxellesu te na kojem se, osim o migracijama, razgovaralo i o trgovinskoj politici, odnosu prema Rusiji i Brexitu.

- Zbog produbljivanja dijaloga između Vlade i Hrvatskoga sabora, posebno o onim temama koje su u fokusu Europske unije, danas želim započeti s praksom redovitog izvještavanja javnosti pa i zastupnika, o raspravama i zaključcima sastanaka Europskog vijeća, istaknuo je Plenković na početku svog govora, izrazivši namjeru da se takvo predstavljanje održi nakon svakog susreta Europskog vijeća.

Premijer Slovačke, članice koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, na sastanku je naglasio prioritete za sljedeće razdoblje, a to su povratak Schengenu, operacionalizacija Europske granične i obalne straže te provođenje sustavnih provjera na vanjskim granicama, stoji u predstavljenom izvješću. Istaknuo je uspješno ratificiranje Pariškog sporazuma, pozvao na dodatne napore oko potpisivanja sporazuma CETA-e te moderniziranje zaštitnih trgovinskih mehanizama.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u uvodnom govoru susreta pozvao je na što skorije ukidanje viza ukrajinskim građanima te na nastavak politike nepriznavanja nezakonitog pripajanja Krima Rusiji. Rusija je bila tema sastanka neformalnije naravi na kojem se razgovaralo o njezinoj ulozi u Siriji i u Ukrajini, te o važnosti načelnog i jasnog stajališta Europske unije o poštivanju međunarodnog prava, bilateralnih sporazuma, teritorijalnog integriteta te još uvijek aktualnog restriktivnog režima prema toj državi, rekao je Plenković. (Hina)

Priopćenja  
19. 10. 2016.
Sabor iskazao povjerenje 14. Vladi Republike Hrvatske
Zagreb - Hrvatska je u srijedu navečer dobila novu, 14. Vladu Republike Hrvatske. Sabor je nakon cjelodnevne rasprave glasovima većine zastupnika iskazao povjerenje predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću (HDZ) i njegovim ministrima. Od 139 nazočnih zastupnika za povjerenje novoj Vladi glasovao je 91 zastupnik, tri su bila suzdržana, a 45 protiv.
Priopćenja  
18. 10. 2016.
U Saboru osnovano dvanaest klubova zastupnika

Zagreb - U prvome tjednu rada novoga saziva Hrvatskoga sabora osnovano je dvanaest klubova zastupnika. Zastupnici mogu biti članovi samo jednoga kluba, a ako su zastupnici nacionalnih manjina, tada mogu biti članovi i kluba zastupnika nacionalnih manjina te još jednoga kluba uz suglasnost toga kluba. Zastupnički klubovi djeluju u skladu s odredbama Poslovnika Hrvatskoga sabora, a o svome radu najčešće donose pravilnike o radu kluba.

Sjednica Sabora  

Predsjednica Republike Hrvatske, na temelju Ustavnih ovlasti, donijela je Odluku o sazivanju prvoga zasjedanja Hrvatskoga sabora u 9. sazivu.

Prvo zasjedanje održano je u petak, 14. listopada 2016. u Sabornici Hrvatskoga sabora, Trg sv. Marka 6, Zagreb, s početkom u 15.00 sati.

 dnevni red        prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  
PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O PRAVIMA I DUŽNOSTIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKOM SABORU, prvo čitanje, P.Z. br. 7 - predlagatelji Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista;
Statistike  
Zastupljenost žena u parlamentima

Na izborima za zastupnike u Hrvatskome saboru provedenima 2016., prema pokazateljima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), od ukupno 2456 kandidata bilo je 1480 muškaraca i 976 žena.

DIP-ovi podatci o zastupljenosti žena u kandidaturama na prethodnim parlamentarnim izborima pokazuju sljedeći trend: 2000. godine (23,66 posto), 2003. (25,11), 2007. (29,87), 2011. (34,96), 2015. (41,41) i 2016. (39,74).

Prema rezultatima izbora 2016., mandate su osvojila 132 muškaraca i 19 žena što u zastupničkoj strukturi čini udio od 87 posto muškaraca i 13 posto žena. Nakon uobičajenih izmjena u zastupničkoj strukturi na početku 9. saziva Sabora (stavljanja mandata u mirovanje i aktiviranje mandata zamjenika zastupnika te drugih poslovničkih razloga) trenutačno mandate obnaša 121 muškarac (75 posto) i 30 žena (25 posto).

Aktualni podatci Interparlamentarne unije o zastupljenosti spolova u nacionalnim predstavničkim tijelima pokazuju da je svjetski prosjek zastupljenosti žena 22,8 posto, u jednodomnim parlamentima ili donjim domovima u svijetu prosjek je 22,9 posto, a europski je prosjek za jednodomne parlamente 25,8 posto zastupljenosti žena. Najveća prosječna zastupljenost žena trenutačno je u nordijskim parlamentima (41,1 posto), a najmanja u parlamentima pacifičkih zemalja (13,9 posto).

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Naputak zastupnicima
 
 
Javna rasprava
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite