Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
31. 5. 2016.
U Saboru održana tematska sjednica "Reforma hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj"

Zagreb – U Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s temom: "Reforma hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj".

Tematsku sjednicu otvorila je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić, istaknuvši kako je reforma hitne medicinske pomoći prva planirana reforma koju provodi Ministarstvo zdravlja, a izrazito je značajna za cjelokupni zdravstveni sustav. –Ciljevi reforme hitne medicinske pomoći su povećanje standarda hitne medicine, podizanje sigurnosti za bolesnike te ušteda na nepotrebnim dijagnostičkim pretragama, pojasnila je predsjednica Odbora.

Zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac izložio je okvir i glavne postavke reforme zdravstvenog sustava RH, istaknuvši kvalitetu, uvođenje reda, transparentnost i financijsku stabilnost kao osnovna mjerila reforme. Govoreći o reformi hitne medicinske pomoći Bekavac je naglasio da se ista nametnula kao gorući problem te je u tu svrhu Ministarstvo zdravlja formiralo Povjerenstvo za reformu hitne medicinske pomoći u RH. –Reformom hitne medicinske pomoći, između ostaloga, poboljšat će se način dolaska pacijenata u objedinjene bolničke hitne prijeme (OHBP) i u izvanbolničku hitnu pomoć, odnosno županijske zavode za hitnu medicinu, kako nehitni pacijenti ne bi ugrožavali one koji su doista hitni, istaknuo je Bekavac.

-"Hitna medicina hitnim pacijentima" i izjednačavanje svih sudionika u zdravstvenoj zaštiti, dva su temeljna cilja reforme hitne pomoći, istaknuo je voditelj radne skupine za reformu hitne medicinske pomoći Goran Hauser.

U nastavku su razmijenjena mišljenja o modalitetima ustroja određenih dijelova hitne pomoći, edukaciji medicinskih sestara i njihovom osposobljavanju za rad, radu turističkih ambulanti, smanjenju administrativnog opterećenja te financijskim aspektima reforme.

Na tematskoj sjednici sudjelovali su predstavnici Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, članovi Povjerenstva za reformu hitne medicinske pomoći  te drugi relevantni gosti.

Priopćenja  
30. 5. 2016.
Reiner pozvao građane da potiču zajedništvo
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner pozvao je u ponedjeljak, sa svečane saborske sjednice, zastupnike, ali i sve građane da potiču zajedništvo i da se ne dijele po bilo kojim "crtama razdjelnicama".
Priopćenja  
30. 5. 2016.
Održan sastanak državnoga vrha u povodu obilježavanja hrvatske državnosti
Zagreb - Uoči svečane sjednice Hrvatskoga sabora održan je sastanak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20. i 31. svibnja  te 1., 2., 3., 8., 9. i   
                                                10. lipnja 2016.
godine.   

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 1. lipnja 2016. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 48.
Spomendan  
30. svibnja - Dan Hrvatskoga sabora

Zgrada Hrvatskoga sabora Dan Hrvatskoga sabora obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora dr. sc. Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Do donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine, taj se značajan dan obilježavao kao Dan državnosti. Danas se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora - spomendan koji iznova podsjeća na temeljnu ulogu Hrvatskog sabora, zakonodavnog i najvišeg predstavničkog tijela svih građana Republike Hrvatske, kao središnje i nezamjenjive institucije svake demokracije.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni pozivi
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite