Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
24. 5. 2018.
U Saboru održana tematska sjednica o mogućnostima uključivanja hrvatskog iseljeništva u društveni i gospodarski život Hrvatske

Zagreb – Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirao je u četvrtak sjednicu s temom: „Uključenje hrvatske dijaspore u društveni i gospodarski život Republike Hrvatske“.

Uvodničari i sudionici sjednice iznijeli su niz prijedloga kojima bi se olakšalo poslovanje hrvatskih poduzetnika iz iseljeništva u Hrvatskoj te stvorili uvjeti za snažniju prisutnost dijaspore u društvenom životu Hrvatske.

Predsjednik Odbora Božo Ljubić podsjetio je da izvan Hrvatske živi više od 3,5 milijuna Hrvata čime je Hrvatska uz Irsku država s najvećom dijasporom u odnosu na broj stanovnika. Osvrnuo se na povijesni kontekst iseljavanja Hrvata te na veliki ljudski i financijski doprinos iseljene Hrvatske tijekom uspostave samostalne Hrvatske i kasnije.

- Potrebno je raditi na uspostavi sustavne suradnje s Hrvatima izvan Hrvatske, što je posebno važno u suočavanju s dva nova izazova: očuvanjem identiteta hrvatskog naroda u BiH i problemom demografskog propadanja i depopulacije, naglasio je Ljubić. Od administrativnih prepreka osvrnuo se na dugotrajan proces primitka u hrvatsko državljanstvo te Zakon o strancima koji hrvatskim iseljenicima ne olakšava boravak ili pokretanje poslovanja u Hrvatskoj. U vezi s prijedlogom o potrebi povećanja broja zastupnika iz redova dijaspore, Ljubić je kazao kako u Saboru nema konsenzusa za promjenu Ustava koji je za to potreban.

Priopćenja  
24. 5. 2018.
Održana tematska sjednica o sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima i investicijama u željezničku infrastrukturu

Zagreb - Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu održao je u četvrtak sjednicu o temi: „Stanje sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima i planirani investicijski projekti u željezničkoj infrastrukturi" na kojoj se razgovaralo o potrebi modernizacije cijelog željezničkog prometa i pripadajuće infrastrukture s posebnim naglaskom na boljem osiguranju željezničko-cestovnih prijelaza.

Priopćenja  
24. 5. 2018.
Ivica Mišić primio kanadskog veleposlanika Daniela Maksymiuka
Zagreb - Voditelj Hrvatsko-kanadske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivica Mišić primio je veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj Daniela Maksymiuka. Razgovarali su o suradnji dviju zemalja u turizmu, brodogradnji, farmaceutskoj industriji te energetskom sektoru te o obilježavanju 25. obljetnice diplomatskih odnosa RH i Kanade.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 8. sjednicu Hrvatskoga sabora za

11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26., 27. travnja, 2., 3., 4., 9., 10., 11., 16., 17., 18., 23., 24., 25., 29., 30. svibnja,
6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. lipnja i 4., 5., 6., 11., 12., 13., srpnja 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  
Sjednica se nastavlja u petak, 25. svibnja 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu, prvo čitanje, P.Z. br. 338 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
Zaštita okoliša i prirode  
Znate li ...

... da se 22. svibnja obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti?

Ujedinjeni narodi proglasili su ovaj datum Međunarodnim danom biološke raznolikosti s ciljem povećanja razumijevanja i svijesti o biološkoj raznolikosti. Ove godine obilježava se i 25 godina od stupanja na snagu Konvencije o biološkoj raznolikosti  koja je donesena na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru. Konvencija je  jedan od najvažnijih međunarodnih dokumenata koji sadrži pravne mehanizme za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti.

Ova obljetnica predstavlja jedinstvenu priliku za sagledavanje ostvarenih ciljeva na nacionalnoj i globalnoj razini i za praćenje provedbe Strateškog plana za biološku raznolikost 2011.-2020. Za svaku državu potpisnicu Konvencije važno je do kraja 2020. integrirati vrijednosti ekosustava i biološke raznolikosti u nacionalno i lokalno planiranje kao i  razvojne procese i  strategije za smanjenje siromaštva.

Očuvanje biološke raznolikosti je i jedan od globalnih ciljeva UN-ove agende održivoga razvoja do 2030.,  a cilj 15 agende preporučuje: zaštitu, uspostavu i promoviranje održivoga korištenja kopnenih ekosustava, održivo upravljanje šumama, suzbijanje dezertifikacije, zaustavljanje degradacije tla i održavanje unutrašnjih slatkovodnih ekosustava.

Hrvatska se kao potpisnica Konvencije pridružila svijetu u nastojanjima očuvanja biološke raznolikosti i promicanja zaštite prirode, a Hrvatski sabor je 2003. donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite