Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
30. 4. 2016.
Reiner sudjelovao na na obilježavanju 5. spomendana Zrinskih i Frankopana

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je danas na obilježavanju petog Spomendana Zrinskih i Frankopana u zagrebačkoj katedrali.

Na samom početku svečanosti Zrinska garda Čakovec ispred zagrebačke katedrale izvršila je prijavak predsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru koji je pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja. Veličanstvena ceremonija započela je kad je zapovjednik garde ispred predsjednika Hrvatskog sabora izgovorio; '' Gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, Zrinska garda Čakovec postrojena je u vašu čast, molim izvršite pregled, prijavak podnio zapovjednik Goran Peričić ! ''

Nakon toga akademik Reiner je u pratnji zapovjednika i predsjednika Zrinske garde prošao uz svečani postroj, te ulaskom u zagrebačku katedralu uslijedilo je polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a na samom završetku ceremonije bilo je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. (Ured predsjednika Sabora)

Priopćenja  
29. 4. 2016.
Predsjednik Sabora čestitao Uskrs vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner uputio je čestitku vjernicima u Hrvatskoj koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru.
Priopćenja  
29. 4. 2016.
Reiner na Svečanoj sjednici i dodjeli nagrada u povodu obilježavanja HAZU
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je danas na Svečanoj sjednici i dodjeli nagrada u povodu obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u atriju palače Hrvatske akademije.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja te 4., 5., 6., 11., 12. i 13. svibnja 2016. godine.   

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 4. svibnja 2016. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt zaštite od poplava, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P. Z. br. 31
Blagdani  
1. svibnja - Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada - 1. svibnja u Hrvatskoj je tradicionalno državni blagdan, neradni dan. Po tome je Hrvatska među 80-ak zemalja svijeta koje ga službeno slave, dok se u mnogim zemljama ovaj dan obilježava i neslužbeno. Ovisno o državnom uređenju, političkoj povijesti i tradiciji te stupnju razvijenosti i zaštićenosti prava s područja rada, Praznik rada u svijetu se obilježava na različite načine: od obiteljskih izleta izvan gradova do radničkih demonstracija i vojnih mimohoda.

U Hrvatskoj se 1. svibnja obilježava od 1890. kada je po prvi put obilježen u zagrebačkom parku Maksimiru. Bilo je to iste godine kada je s pariškog kongresa Druge internacionale upućen poziv da se 1. svibnja obilježava u sjećanje na žrtve radničkih demonstracija u Chicagu 1886.

Tijekom 20. stoljeća 1. svibnja uglavnom se obilježavao u znaku simbolike Praznika rada. U 21. stoljeću pitanje zaštite prava s područja rada i zapošljavanja ponovo je aktualizirano kao reakcija na posljedice globalne gospodarske krize.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
XIV. konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative
logo jadransko-jonska inicijativa 110.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite