Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
30. 9. 2014.
Leko: dvodnevni posjet BiH bio je plodonosan

OrašjeOrašje - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u utorak je svoj dvodnevni boravak u Bosni i Hercegovini, u sklopu kojeg je posjetio područja Tuzle, Distrikta Brčko, Odžaka, Domaljevac-Šamca i Orašja, ocijenio plodonosnim.

- Ovaj je posjet sa stajališta Hrvatskoga sabora bio zanimljiv, plodonosan i instruktivan, a nadam se da su i kolege u BiH zadovoljni našim principijelnim stajalištima o dobrosusjedskim, prijateljskim i partnerskim odnosima i da ćemo tako i nastaviti, rekao je Leko u Orašju novinarima nakon sastanka s lokalnim dužnosnicima.

Po njegovu tumačenju Hrvatska i BiH imaju iste interese kada je riječ o približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u. - Hrvatska podupire takvu politiku BiH jer je to i u interesu RH, prema mjerilima i standardima koji vrijede za sve zemlje Europske unije, dodao je Leko.

On je izvijestio kako je za dvodnevnog boravka u BiH sa svojim domaćinima razgovarao o svim načinima suradnje te da je u tim razgovorima vrlo često isticana važnost izgradnje koridora VC i mosta preko Save kod Odžaka, a da to podupire i Republika Hrvatska. - U razgovorima su često isticani trajni problemi vezani za  Posavinu (bosansku) posebno kada je riječ o poplavi koja je drastično pogodila dio Posavine u BiH, kazao je Leko napomenuvši kako je tim područjima potrebna pomoć BiH, međunarodne zajednice i Hrvatske.

Istaknuo je kako će Hrvatska nastojati i u Europskoj uniji, odnosno na skorašnjem sastanku Dunavske incijative u Budimpešti, upoznati predstavnike Europske unije sa situacijom u BiH, Republici Hrvatskoj i Srbiji nakon nedavnih poplava, kako bi se na njih ubuduće moglo preventivno djelovati. Leko je također rekao kako su danas u Bosanskoj Posavini boravili i predstavnici triju tvrtki iz Republike Hrvatske: Podravke, Vindije i TDR-a. - Oni su najavili vrlo ozbiljne i konkretne razgovore kako bi sve tri tvrtke našle svoj interes u BiH i području Posavine i u tom smislu gdje žele investirati, raditi i proizvoditi, kazao je Leko. (Hina)

Najava  
Sastanak Odbora za energetiku, okoliš i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

U Hrvatskome saboru u ponedjeljak, 6. listopada 2014. u dvorani Ivana Mažuranića u vremenu od 9 do 17 sati održat će se sastanak Odbora za energetiku, okoliš i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran. Sudionici sastanka zastupnici su nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, nacionalnih parlamenata južnog Sredozemlja i stručnjaci iz područja zaštite okoliša. Uime Hrvatskoga sabora na sastanku sudjeluju članovi Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Melita Mulić i Ante Babić. Sudionicima će se uvodno obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Tijekom sastanka sudionici će se upoznati s politikom zaštite okoliša u Hrvatskoj, a raspravljat će i o temama poput uporabe obnovljivih izvora energije u području gradnje, razvoja održivog turizma na Mediteranu, daljnjeg razvoja projekta „Eko-gradovi“ i „Let's do it!Mediterranean“. Na sastanku će gradonačelnici Visa i Komiže potpisati pristupanje tih gradova projektu „Eko-gradovi“. Sastanak je otvoren za medije.

Priopćenja  
30. 9. 2014.
Hrvatska će razmotriti pomoć poplavljenima u Bosanskoj Posavini
Domaljevac-Šamac - Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je u utorak da će Hrvatska razmotriti mogućnost pružanja pomoći općinama u Bosanskoj Posavini koje su najteže stradale u nedavnim poplavama.
Priopćenja  
29. 9. 2014.
Leko: Koridor VC otvara perspektive Odžaku
Odžak - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u ponedjeljak navečer u Odžaku izjavio je kako će koridor VC otvoriti perspektive toga kraja te je najavio angažman na razvoju projekata koji bi odžačko područje zaštitili od elementarnih nepogoda poput poplava koje su nedavno zahvatile područje Bosanske Posavine.
Priopćenja  
29. 9. 2014.
Leko u Tuzli: BiH je za Hrvatsku više od partnera i susjeda

Tuzla - Bosna i Hercegovina je za Hrvatsku i više od partnera i susjeda i RH će joj pomagati na putu u Europsku uniju, rekao je u ponedjeljak u Tuzli predsjednik Sabora Josip Leko koji je danas počeo dvodnevni posjet BiH u sklopu kojeg će osim Tuzle posjetiti i Brčko, Odžak, Orašje i općinu Domaljevac-Šamac.

Priopćenja  
29. 9. 2014.
Srđan Gjurković sudjelovao na Međuparlamentarnoj konferenciji o gospodarskom upravljanju u EU-u
Rim – Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković sudjelovao je na redovnoj Međuparlamentarnoj konferenciji o gospodarskom upravljanju u EU-u koja je okupila zastupnike nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna, 1., 2. i 3. listopada 2014.

Sjednica je započela u srijedu, 17. rujna 2014. u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora. 

Dana 17. rujna 2014., nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, aktualno prijepodne.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 1. listopada 2014. u 9.30 sati raspravom o Izvješću Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za 2013. godinu.
Statistike  
Aktualna zastupnička struktura u Hrvatskome saboru

U Hrvatskome saboru trenutačno je aktivan 151 zastupnički mandat, 25 mandata je zaključeno, a 32 mandata miruje. Od ukupnog broja zastupnika 139 mandata raspodijeljeno je među 15 parlamentarnih stranaka, a 12 mandata pripada nezavisnim zastupnicima.

Parlamentarne stranke raspolažu mandatima kako slijedi: Socijaldemokratska partija Hrvatske (57), Hrvatska demokratska zajednica (41), Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati (12), Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (7), Hrvatski laburisti - Stranka rada (5), Hrvatska stranka umirovljenika (4), Samostalna demokratska srpska stranka (3), Hrvatska građanska stranka (2), Istarski demokratski sabor (2), Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (1), Demokratski centar (1), Hrvatska seljačka stranka (1), Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (1), Održivi razvoj Hrvatske (1) i Novi val - Stranka razvoja (1).

Od 12 mandata nezavisnih zastupnika osam ih je pridruženo klubovima zastupnika: Josip Kregar u Klubu zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Veljko Kajtazi u Klubu zastupnika Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata, Furio Radin u Klubu zastupnika Istarskog demokratskog sabora i nezavisnog zastupnika Furia Radina, Jadranka Kosor u Klubu nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika Hrvatske građanske stranke, Petar Baranović i Natalija Martinčević u Klubu zastupnika DC-a, Novog vala i nezavisnih zastupnika Petra Baranovića i Natalije Martinčević i Slavko Linić i Branko Vukšić u Klubu nezavisnih zastupnika Slavka Linića i Branka Vukšića te Nedžada Hodžića, zastupnika Bošnjačke demokratske stranke. U ukupnom broju od 151 zastupnika osam je zastupnika nacionalnih manjina.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite