Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
23. 1. 2017.
Milošević i Saucha sudjelovali na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC

Valletta – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i potpredsjednik Tomislav Saucha sudjelovali su na sastanku predsjednika odbora okupljenih u konferenciju odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC). Ovaj takozvani mini-COSAC održava se početkom svakog predsjedanja Vijećem Europske unije u državi predsjedateljici radi rasprave o prioritetima u predstojećem razdoblju i pripreme plenarnog sastanka COSAC-a.

Na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC održanom na Malti pod predsjedanjem predsjednika Odbora za vanjske i europske poslove malteškog parlamenta Luciana Busuttila sudionici su raspravljali o prioritetima malteškog predsjedanja Vijećem Europske unije i Programu rada Europske komisije za 2017. godinu. Domagoj Milošević je, u osvrtu na malteške prioritete među kojima se ističe pitanje migracija, upozorio da je iz političkog diskursa nestao pojam izbjeglica te je naglasio potrebu razlikovanja između izbjeglica i migranata. U nastavku je ukazao na nemogućnost postojanja jedinstvenog europskog tržišta bez jedinstvenog tržišta rada te je pozvao na nastavak politike proširenja. U sklopu rasprave o Programu rada Komisije kao prioritete saborskog Odbora za europske poslove u ovoj godini istaknuo je izbjegličku krizu, migracije i sigurnost, gospodarske politike Europske unije s posebnim naglaskom na energetiku te politiku susjedstva.

Sastanak je zaključen najavom plenarnog COSAC-a koji će se održati od 28. do 30. svibnja 2017., također na Malti, a među ostalim temama, raspravljat će se i o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz članstva u Europskoj uniji, migracijama i pomorskoj politici.

Najava  
Stručno-edukativni skup s temom: „Prevencija i zaštita osobnih podataka djece“

Foto: AZOPU Hrvatskome saboru, u povodu obilježavanja 28. siječnja – Europskog dana zaštite osobnih podataka, održat će se stručno-edukativni skup s temom: „Prevencija i zaštita osobnih podataka djece“ u organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka. Skup će se održati u utorak, 24. siječnja 2017. u dvorani Ivana Mažuranića u vremenu od 10.00 do 11.00 sati.

Cilj skupa je podizanje svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka i privatnosti djece pri korištenju interneta i novih tehnologija u čemu posebnu ulogu imaju roditelji (skrbnici), odgojno-obrazovne institucije, udruge, strukovne organizacije i mediji (više).

Priopćenja  
23. 1. 2017.
Izaslanstvo Odbora za zakonodavstvo albanskoga parlamenta u posjetu Hrvatskome saboru
Zagreb - Predsjednik Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković, član Odbora Goran Aleksić te zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine Ermina Lekaj-Prljaskaj održali su u ponedjeljak sastanak s predstavnicima Odbora za zakonodavstvo albanskoga parlamenta koji borave u Hrvatskoj kako bi se pobliže upoznali s radom hrvatskih pravosudnih institucija,  hrvatskim iskustvima u reformi pravosuđa u procesu pretpristupnih pregovora s EU-om te ojačali suradnju s Odborom za zakonodavstvo hrvatskoga parlamenta.
Priopćenja  
20. 1. 2017.
Brkić: potrebno je razvijati dobre odnose Hrvatske i Izraela te unaprijediti parlamentarnu suradnju
Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Hrvatsko-izraelske skupine prijateljstva Milijan Brkić sastao se u petak s veleposlanicom Države Izrael Zinom Kalay Kleitman.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 3. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 20., 25., 26., 27. siječnja i 1., 2., 3., 8., 9., 10., 15., 16., 17. veljače;
1., 2., 3., 8., 9., 10.,15., 16.,17., 22., 23., 24., 29., 30., 31. ožujka i 5., 6., 7. travnja 2017. godine. 

dnevni red    prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)  kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 25. siječnja 2017. u 9.30 raspravom o Prijedlogu zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, prvo čitanje, P.Z.E. br. 67.
Europska unija  
Znate li ...

… da se 22. siječnja ove godine navršilo 5 godina od provedbe referenduma o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji?

Hrvatski državljani s pravom glasa odlučivali su putem referenduma o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji u nedjelju, 22. siječnja 2012. na biračkim mjestima u zemlji i inozemstvu. Na referendumsko pitanje „Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?“ potvrdno je odgovorilo 1.299.008 ili 66,27 posto birača koji su pristupili referendumu. Protiv ulaska glasovalo je 649.490 ili 33,13 posto birača. Nevažećih listića bilo je 0,56 posto. Za pozitivan ishod referenduma, tj. za odluku o udruživanju, bilo je potrebno da najmanje polovina plus jedan birač od ukupnog broja birača koji su pristupili referendumu valjano zaokruži „za“.

Referendum je proveden na temelju Odluke Hrvatskoga sabora o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji od 23. prosinca 2011. Ova odluka Hrvatskoga sabora bila je kruna desetogodišnjeg suglasja političkih aktera o pitanju političke budućnosti Republike Hrvatske utemeljene na europskim vrijednostima. Uoči referenduma Hrvatski sabor 19. siječnja 2012. donio je Deklaraciju o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji kao strateškom interesu Republike Hrvatske kojom poziva sve građane RH da izađu na referendum i izraze svoju demokratsku volju te time doprinesu razvoju Republike Hrvatske kao države demokratskog, pluralističkog i otvorenog društva.

Odluci Sabora o provedbi referenduma o pristupanju prethodio je dug put. Hrvatski je sabor 18. prosinca 2002. donio Rezoluciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kojom „utvrđuje da je ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji strateški nacionalni cilj kojem će u daljnjem djelovanju Hrvatski sabor davati punu i stalnu potporu“.

Vlada RH je 21. veljače 2003. podnijela zahtjev za članstvo, u lipnju 2004. Europsko vijeće je Hrvatskoj dodijelilo status kandidata, a u listopadu je Komisija objavila Pretpristupnu strategiju za Hrvatsku. U prosincu 2004. sve parlamentarne stranke izrazile su suglasje o punopravnom članstvu Republike Hrvatske u EU-u, a ovo jedinstvo stajališta Sabor je usvojio u Zajedničkoj izjavi svih parlamentarnih stranaka o početku pregovora Republike Hrvatske i Europske unije. Slaganje oko strateškog vanjskopolitičkog pitanja u Saboru je iskazano u siječnju 2005. usvajanjem Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo u EU-u, Izjave Hrvatskoga sabora i Vlade RH o zajedničkom djelovanju u procesu pregovora za članstvo u EU te Odlukom o osnivanju Nacionalnog odbora. Bilateralnom Međuvladinom konferencijom EU - Hrvatska 3. listopada 2005. svečano su otvoreni pristupni pregovori za ulazak Hrvatske u EU.

Nakon gotovo šest godina pregovaranja Europska komisija je 10. lipnja 2011. objavila da je zaključila pregovore s Hrvatskom i predložila Vijeću ministara EU-a datum stupanja Hrvatske u članstvo EU-a, 1. srpnja 2013. Nakon referendumske odluke hrvatskih državljana o pristupanju EU-u, ta se odluka ratificirala u Hrvatskome saboru te u parlamentima svih 27 članica Europske unije, a Hrvatska je postala 28. članicom, kako je to predložila i Europska komisija, 1. srpnja 2013.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni pozivi
 
Obavijest
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite