Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
19. 9. 2014.
Predsjednik Sabora sudjelovao na parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu u Kongresu SAD-a

Washington – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjeluje na parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu koji se od 17. do 19. rujna održava u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država u Washingtonu.

Forum je okupio predstavnike parlamenata dvanaest europskih država koji s američkim kongresnicima i stručnjacima iz obavještajne zajednice raspravljaju o političkim izazovima koje terorizam postavlja pred obavještajne, sigurnosne i građanske slobode u SAD-u i Europi.

Leko je u četvrtak održao i bilateralne sastanke s čelnicom Demokratske stranke u Zastupničkom domu američkog Kongresa Nancy Pelosi, predsjednikom Pododbora za Europu, Euroaziju i nove sigurnosne opasnosti Danom Rohrbacherom te sa senatorom Markom Begichem. U svim razgovorima američka strana istaknula je kako cijeni Hrvatsku kao partnersku državu s velikim potencijalom za razvoj. Razgovaralo se i o viznom režimu te situaciji u Jugoistočnoj Europi, posebice u Bosni i Hercegovini. 

U izaslanstvu je Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman.

Najava  
Konferencija o zaštiti ljudskih prava na područjima posebne države skrbi

Nacionalna konferencija s temom „Ničiji ili svačiji problemi?“ o uvjetima života i zaštiti ljudskih prava u županijama posebne državne skrbi održava se u Hrvatskom saboru u utorak, 23. rujna 2014. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 11.00 sati.

Svrha je konferencije potaknuti raspravu o problemima socijalno isključenih osoba na područjima posebne državne skrbi, ali i o tome tko im i kako može/treba pomoći. Na konferenciji će se govoriti i o ulozi saborskih zastupnika izabranih na tim područjima u rješavanju ovih problema. Organizator je udruga B.a.B.e. u partnerstvu s udrugama ZvoniMir iz Knina i Delfin iz Pakraca uz podršku saborskoga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Najava  
Konferencija u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama

Konferencija u povodu obilježavanja 28. rujna - Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, održat će se u srijedu, 24. rujna 2014. u Hrvatskom saboru.

Konferencija o temi "Pristup informacijama u Republici Hrvatskoj: novi izazovi, nova rješenja" u organizaciji povjerenice za informiranje, a uz potporu britanskog veleposlanstva, počinje u 9.30 sati u dvorani Ivana Mažuranića. Na konferenciju su pozvani saborski zastupnici, čelnici tijela javne vlasti, službenici za informiranje u tim tijelima, stručna javnost i korisnici informacija o ostvarivanju ustavom zajamčenog prava na informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti.

Najava  
Okrugli stol o pregledu ljudskih prava UN-a

Okrugli stol za zastupnike o Univerzalnom periodičkom pregledu ljudskih prava UN-a održava se u Hrvatskome saboru u četvrtak, 25. rujna 2014. u dvorani Josipa Jelačića s početkom u 10.00 sati.

Na okruglom stolu u organizaciji pučke pravobraniteljice uvodno će izlagati predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak te voditeljica ureda UNDP-a Sandra Vlašić.

Priopćenja  
19. 9. 2014.
Peđa Grbin primio predstavnike makedonskog Helsinškog odbora za ljudska prava
Zagreb - Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin sastao se danas s predstavnicima Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Makedonije Uranijom Pirovskom i Kočom Andonovskim.
Priopćenja  
19. 9. 2014.
Melita Mulić sudjelovala na sastanku Odbora za prava žena Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran
Porto - Članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran i potpredsjednica njezina Odbora za prava žena Melita Mulić sudjelovala je na redovitom sastanku tog Odbora, koji je okupio zastupnice i zastupnike nacionalnih parlamenata država članica EU-a, Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata južnog Sredozemlja.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna 2014.

Sjednica je započela u srijedu, 17. rujna 2014. u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora. 

Dana 17. rujna 2014., nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, aktualno prijepodne.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 24. rujna 2014. u 9.30 sati raspravom o Godišnjem izvješću Vlade Republike Hrvatske.
EU  
Znate li...

... da se 22. rujna obilježava Europski dan bez automobila?

Na poticaj Europske komisije Europski dan bez automobila održava se od 2000. godine. Osnovna je namjera ove akcije skrenuti pozornost javnosti na problem onečišćenja zraka u velikim urbanim sredinama kao posljedicu prevelika korištenja automobila te promovirati biciklizam, pješačenje, upotrebu gradskog i drugih zamjenskih oblika prijevoza.

Današnji gradovi suočavaju se s prometnim zagušenjima, smanjuju se zelene površine, povećavaju se buka i stres, čime se narušava i kvaliteta života građana. Osvješćivanjem ovih problema te poduzimanjem konkretnih akcija, npr. provedbom održivih prometnih rješenja i smanjenjem ovisnosti o osobnim vozilima, gradovi mogu postati puno ugodniji prostori za život svojih stanovnika.

Europskim danom bez automobila ujedno završavaju i aktivnosti Europskog tjedna kretanja, manifestacije posvećene održivom kretanju. Sloganom ovogodišnje kampanje Naše ulice, naš izbor želi se ukazati na to da građani mogu utjecati na korištenje i oblikovanje javnog prostora u njihovim gradovima.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite