Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
20. 11. 2014.
Leko razgovarao s katarskim premijerom Al Thanijem o gospodarskoj suradnji i stanju na Bliskom istoku

Leko i katarski premijer Al Thani u Dohi (Foto: Qatar News Agency) Doha - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko drugog dana službenoga posjeta Državi Katar sastao se s premijerom Abdullahom Al Thanijem. U središtu razgovora bila je želja za jačom gospodarskom suradnjom, a razmijenili su mišljenja i o stanju na Bliskom istoku.

Leko je rekao da će hrvatska vlada uskoro osnovati zajednički odbor za gospodarstvo s Katarom te istaknuo da su mogućnosti za investicije u Hrvatskoj velike, osobito u energetici i turizmu. Premijer Al Thani rekao je da je osnivanje zajedničkog odbora vrlo važno jer će biti temelj za daljnju suradnju.

Katarski premijer je istaknuo kako je njegova zemlja izložena medijskom ratu te je izrazio čuđenje što ih pojedini mediji optužuju da pomažu teroriste. Podsjetio je da je Katar dio koalicije koja se bori protiv terorizma. Leko je rekao da se Hrvatska zauzima za mirno rješenje sukoba kroz dijalog i poštivanje međusobnih različitosti.

Leko je održao bilateralne sastanke i s katarskim ministrom gospodarstva i trgovine Ahmedom Al Thanijem i s pomoćnikom ministra vanjskih poslova Mohhamedom Al Thanijem. Istodobno su predstavnici hrvatskih tvrtki (Podravka, Vindija, Zagreb Montaža i AKD) imali odvojene susrete sa zainteresiranim katarskim gospodarstvenicima.

Priopćenja  
20. 11. 2014.
Održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu
Zagreb - Predstavnici brodskih ekoloških udruga upozorili su u danas na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode da je najveći problem Brođana "zagađivač u nesređenoj državi, a posljedice u drugoj", apelirajući da se što prije s BiH potpiše međudržavni sporazum o zaštiti okoliša.
Priopćenja  
20. 11. 2014.
Održan okrugli stol o proračunu i fiskalnoj politici
Zagreb - Sudionici okruglog stola o proračunu i fiskalnoj politici u slijedeće tri godine suglasili su se u četvrtak da Hrvatskoj treba ustavno ograničenje visine deficita, ali za to nema političke volje.
Priopćenja  
19. 11. 2014.
Leko razgovarao s emirom Katara šeikom Tamimom Al Thanijem i predsjednikom Šure Mohamedom Al Khulaifijem

Doha - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prvog dana službenoga posjeta Državi Katar sastao se s njezinim poglavarom emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem i s predsjednikom Savjetodavnog vijeća Šure Mohamedom Al Khulaifijem.

Priopćenja  
19. 11. 2014.
Mladen Novak primio izaslanstvo Međunarodnog novinarskog instituta

Zagreb - Predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Mladen Novak sastao se danas s izaslanstvom Međunarodnog novinarskog instituta (IPI- International Press Institut) iz Beča.

Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 15. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

12., 13., 14., 19., 20., 21., 26., 27. i 28. studenoga i 3., 4., 5., 10., 11. i 12. prosinca 2014. 

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u petak, 21. studenoga u 9.30 sati objedinjenom raspravom o prijedlozima zakona o investicijskim fondovima.
Ljudska prava  
20. studenoga - Međunarodni dan djeteta

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece te senzibiliziranja javnog mnijenja i institucija za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Opća skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a 20. studenoga 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“ čija se 25. godišnjica ovih dana obilježava širom svijeta. Konvencija utvrđuje prava djece na zdravlje i zdravstvenu preventivu, na besplatno osnovno obrazovanje, na igru i slobodno vrijeme, pravo da slobodno iznesu svoje mišljenje i budu saslušani bez prisile i zlostavljanja bilo koje vrste. Iako su je potpisale brojne zemlje, u svijetu još uvijek stotine milijuna djece trpe diskriminaciju, nemaju osnovne stvari za život, mnoga žive kao prognanici i izbjeglice, u ratom zahvaćenim državama ih se koristi kao vojnike, a još uvijek ima i primjera ropstva gdje ih se iskorištava kao radnu snagu.

Hrvatska je Konvenciju potpisala 1991. godine, nakon što je, na inicijativu Saveza društava Naša djeca Hrvatske, 1990. osnovan prvi Odbor za prava djeteta. Dječji forumi za ostvarivanje prava djeteta počeli su s radom 1992., a 1993. je iniciran Zakon o Pravobranitelju za djecu.

Ured pravobraniteljice za djecu ovim povodom organizira niz aktivnosti, među kojima je i prigodna izložba „25 godina Konvencije o pravima djeteta - Koliko je poznajemo i poštujemo?“, koja će od srijede, 19. do kraja studenoga biti otvorena u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu.

Ove godine obilježava se i 15 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ kojoj je cilj unapređivanje života djeteta i implementacija Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini, a zahvaljujući kojoj je, u zadnjih 15 godina, 44 gradova i općina dostiglo status gradova i općina prijatelja djece.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite