Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
27. 3. 2015.
Leko u Mostaru posjetio Franjevački samostan i sudjelovao na okruglome stolu o Daytonu

Josip LekoMostar - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko posjetio je u četvrtak Franjevački samostan u Mostaru gdje se susreo s gvardijanom fra Ikom Skokom te obišao gradilište budućega Doma za studente i pučku kuhinju čiju izgradnju sufinancira Republika Hrvatska.

- Hrvatska u okviru svojih ustavnih, ali i kulturnih obaveza prema dijelu hrvatskoga naroda izvan Hrvatske svake godine izdvaja nešto novca kako bi podigla moć hrvatskoga naroda da kulturno izgrađuje sebe u zemljama u kojima živi i u kojima je domaćin, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

U sklopu doma za siromašne studente bit će pučka kuhinja i međunarodni centar za dijalog čiji je vlasnik Franjevačka provincija u Mostaru. Taj se objekt gradi uz financijsku potporu Vlade RH u iznosu oko milijun kuna.

Predsjednik Hrvatskoga sabora sudjelovao je popodne i na okruglome stolu "Dayton plus 20" u organizaciji Večernjega lista BiH te je nazočio na manifestaciji "Večernjakov pečat" na kojoj se biraju osobe godine koje su obilježile 2014. godinu. (Hina)

Najava  
Online kviz-natjecanje pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"


Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta organizira online kviz-natjecanje pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?". Natjecanje će se održati u petak, 27. ožujka 2015. godine od 13.00 do 13.25 sati, a sudjelovat će 504 učenika 6., 7. i 8. razreda iz 84 osnovne škole.

Priopćenja  
26. 3. 2015.
Luka Denona primio izraelsku veleposlanicu Zinu Kalay Kleitman

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Luka Denona primio je veleposlanicu Izraela Zinu Kalay Kleitman.

Priopćenja  
25. 3. 2015.
Leko izrazio sućut u povodu zrakoplovne nesreće predsjednicima parlamenata Njemačke, Španjolske i Turske
Zagreb - U povodu nesreće zrakoplova kompanije Germanwings u Francuskoj u kojoj je u utorak poginulo 150 osoba, uglavnom državljana Njemačke, Španjolske i Turske, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izrazio je sućut predsjednicima parlamenata tih zemalja.
Priopćenja  
25. 3. 2015.
U Hrvatskome saboru predstavljen rad Odbora regija i aktivnosti hrvatskih članova

dio članova Odbora regija u Hrvatskome saboruZagreb - U Hrvatskome saboru održana je zajednička sjednica Odbora za europske poslove, Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a te Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu na kojoj je predstavljen rad Odbora regija i aktivnosti hrvatskih članova.

Priopćenja  
25. 3. 2015.
Tomislav Ivić primio izaslanstvo Ministarstva za Kosovske snage sigurnosti
Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić, potpredsjednica Odbora Dunja Špoljar te član Odbora Zvonko Milas održali su sastanak s izaslanstvom Ministarstva za Kosovske snage sigurnosti Republike Kosova koje boravi u službenome posjetu Hrvatskoj. Izaslanstvo predvodi ministar Haki Demolli.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 16. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

21., 22., 23., 28., 29. i 30. siječnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. veljače te  4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. ožujka 2015.

Sjednica je zaključena 27. ožujka 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

EU  
Znate li ...

… da je 26. ožujka ove godine obilježeno 20 godina otkako su Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Francuska i Njemačka ukinule međusobne granične kontrole čime je započeto stvaranje šengenskoga prostora?

Ukidanju međusobnih unutarnjih granica 26. ožujka 1995. godine prethodilo je deset godina procesa započeta potpisivanjem sporazuma između pet država 14. lipnja 1985. godine u luksemburškome mjestu Schengenu. Ove države namjeravale su omogućiti slobodno kretanje njihovih građana na prostoru svih potpisnica sporazuma. Danas se u šengenskome prostoru slobodno kreće približno 400 milijuna ljudi. Zemlje koje žele pristupiti su: Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar.

Pridruživanje Schengenu nije samo politička odluka. Zemlja pristupnica mora proći tzv. šengensku evaluaciju, ali i naknadno biti spremna za periodičnu provjeru provedbe svih šengenskih propisa (Šengenski sporazum i Konvencija te sve deklaracije i odluke koje je donio Šengenski izvršni odbor). Zemlja koja želi pristupiti šengenskomu prostoru mora biti sposobna provoditi skup pravila za prelazak granica fizičkih osoba te provedbu propisanoga viznog režima na svim vrstama granica (kopnenim, morskim i u zračnim lukama). Osim toga mora se uskladiti s pravilima za ulazak i izdavanje viza za kratki boravak osoba (do tri mjeseca) te biti spremna za policijsku i pravosudnu suradnju te uvođenje i Šengenskoga informacijskog sustava.

Prema izvješću Europske komisije o stanju šengenskoga prostora u 2013. i 2014. godini, i ovo razdoblje obilježio je snažan rast migracija uglavnom iz mediteranskih zemalja u Europu. Kako bi se zemlje članice što uspješnije suočavale s azilom, migracijama, integriranjem useljenika te unutarnjom sigurnošću, Europska je komisija 25. ožujka odobrila sredstva u iznosu od 1,8 milijarda eura za 36 nacionalnih programa koji će se provoditi do 2020. godine.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite