Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
29. 6. 2016.
Furio Radin primio apostolskog nuncija monsinjora Alessandra D´Errica
Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin sastao se u srijedu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj monsinjorom Alessandrom D'Erricom.

Rad saborskoga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, razmjena mišljenja o stanju ljudskih prava te relevantna politička pitanja kako u Hrvatskoj tako i na globalnoj razini, bile su središnje teme susreta predsjednika Odbora Furia Radina i apostolskog nuncija Alessandra D´Errica.

Furio Radin je, govoreći o djelovanju Odbora posljednjih dvadesetak godina, istaknuo  važnu ulogu vanjskih članova u radu Odbora, među kojima se nalaze i predstavnici Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj. - Općenito, ljudska prava su u Hrvatskoj doživjela veliki napredak, iako uz uspone i padove, osobito u posljednje vrijeme, rekao je Radin te podsjetio kako je još 1992. godine Hrvatska donijela o Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj.

- Ljudska prava imaju  središnju poziciju u apostolskom djelovanju pape Franje što on iskazuje i svojim jasnim porukama i djelima, rekao je monsinjor D'Errico. U području ljudskih prava moraju djelovati i društvo i politika i Crkva, istaknuo je. 

Najava  
Obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici
U Hrvatskome saboru će se u srijedu, 6. srpnja 2016. s početkom u 11.00 sati u dvorani Josipa Šokčevića održati komemorativni program u povodu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici. Komemorativni program organiziraju Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“. Program se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora.
Priopćenja  
29. 6. 2016.
Nansi Tireli i Radimir Čačić nazočili svečanom obilježavanju Međunarodnog dana Dunava
Osijek - Zastupnici Nansi Tireli i Radimir Čačić sudjelovali su kao članovi Nacionalnog vijeća za vode u srijedu u svečanom obilježavanju Međunarodnog dana Dunava u Osijeku – 29. lipnja.
Priopćenja  
28. 6. 2016.
Damir Tomić, Željko Jovanović i Vedran Babić prisustvovali obilježavanju Dana državnosti u Krakovu
Krakov - Voditelj saborske Hrvatsko-poljske međuparlamentarne skupine prijateljstva Damir Tomić i članovi skupine Željko Jovanović i Vedran Babić prisustvovali su u utorak svečanom obilježavanju Dana državnosti i 25. godišnjice hrvatske neovisnosti u Krakovu, koje je organizirao Konzulat Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.
Priopćenja  
27. 6. 2016.
Reiner primio u oproštajni posjet veleposlanika Češke Martina Košatku
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je danas, 27. lipnja 2016. godine u Hrvatskome saboru u oproštajni posjet Martina Košatku, veleposlanika Češke Republike.
Priopćenja  
27. 6. 2016.
Sobol i Rusak primile predstavnice Finskog instituta za zdravstvo i socijalnu skrb
Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i članica Odbora Gordana Rusak održale su u ponedjeljak sastanak s predstavnicama Finskog instituta za zdravstvo i socijalnu skrb.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20. i 31. svibnja  te 1., 2., 3., 8., 9.,   
                                                10., 15., 16., 17., 20., 23. i 24. lipnja 2016.
godine. 

Dana 20. lipnja 2016. Hrvatski sabor donio je odluku o svome raspuštanju koja stupa na snagu 15. srpnja 2016. 

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Blagdani  
Znate li...

...da se 25. lipnja obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske, blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika?

Toj odluci prethodila je odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine, kada su se građani sa 93,24 posto glasova „za“ izjasnili da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama, te sa 92,18 posto glasova „protiv“ ostanka Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća (Vijeće udruženog rada, Državno-političko vijeća i Vijeće općina)  25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Na istoj sjednici Sabor je donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze s ostalim republikama te postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni pozivi
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite