Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
25. 5. 2015.
Održana treća simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala je u ponedjeljak Treću simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola.

U radu sjednice sudjelovali su učenici iz 32 srednje škole i 2 učenička doma iz svih dijelova Hrvatske, njih 151. Tema rasprave na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici bila je sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima.

Na početku sjednice učenicima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji je ohrabrio učenike da nastave aktivno sudjelovati u radu simuliranih sjednica parlamenta, simuliranih suđenja i simuliranih sjednica Ustavnoga suda jer se na ovaj način bolje uči o demokraciji, a oni su generacija na kojoj počiva budućnost Hrvatske.

– Demokracija ima svoju snagu i moć, a ona se treba odražavati i u moći institucija koje predstavljaju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, rekao je Leko.

Sjednici je nazočila i predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec. - Simulirane sjednice parlamenta su odličan način učenja o demokratskom dijalogu, parlamentarnoj kulturi, civiliziranom ponašanju i građanskom odgoju, rekla je Omejec.

Najava  
Tematska sjednica o implementaciji programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske

Odbor za poljoprivredu održat će zajedničku tematsku sjednicu s Odborom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Tematska sjednica o "Implementaciji Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske u razdoblju od 2014. do 2020." održat će se u srijedu, 27. svibnja 2015. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 10.00 sati.
Značaj tematske rasprave je u činjenici da Program ruralnoga razvoja Republike Hrvatske uvelike određuje smjer ruralnoga razvoja i svih povezanih gospodarskih djelatnosti. Stoga Odbor za poljoprivredu i Odbor za lokalnu i području (regionalnu) samoupravu u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede provode ovu tematsku raspravu na temelju inicijative Udruge općina u Republici Hrvatskoj. U raspravi će sudjelovati predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Zajednice županija u Republici Hrvatskoj, Udruga gradova i Udruga općina RH, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore i drugih zainteresiranih.

Priopćenja  
23. 5. 2015.
Leko: SEECP se treba usmjeriti na zajedničke projekte

Tirana - Vrlo je važno to što se unutar Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) sada govori o provedbi zajedničkih projekata i to što su ove godine na sastanku njegove parlamentarne dimenzije na jednak način zastupljene sve zemlje, ocijenio je u subotu u Tirani, na rubu sjednice Parlamentarne skupštine SEECP-a, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Priopćenja  
21. 5. 2015.
Mondekar, Boljunčić i članovi Odbora za obitelj, mlade i sport održali sastanak s povjerenikom Navracsicsem

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valter Boljunčić s članovima odbora te članovi Odbora za obitelj, mlade i sport održali su sastanak s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiborom Navracsicsem.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja te 6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 22., 27., 28. i 29. svibnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 27. svibnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Redovitom godišnjem izvješću pučke pravobraniteljice za 2014. godinu.
Aktualno  
22. svibnja - Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

velebitska degenija - jedna od najpoznatijih endemskih vrsta u Hrvatskoj (foto: www.np-sjeverni-velebit.hr)„Biološka raznolikost za održivi razvoj“ tema je ovogodišnjeg 22. svibnja - Međunarodnog dana biološke raznolikosti. Ovaj dan obilježava se prema odluci Ujedinjenih naroda iz 1993. godine.

Brojne obrazovne, odgojne, stručne i druge aktivnosti koje se organiziraju toga dana imaju za cilj istaknuti važnost biološke raznolikosti u održivom razvoju i skrenuti pozornost na nju kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obvezu čovječanstva. Poremećaj biološke raznolikosti može imati dalekosežne posljedice i na ekosustave i na ljudske živote, a njezino očuvanje jedan je od uvjeta za uspostavu održivoga razvoja.

Hrvatski sabor 2003. godine proglasio je 22. svibnja i Danom zaštite prirode u Hrvatskoj. Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja zahvaljujući svojem specifičnom zemljopisnom položaju između četiriju biogeografskih regija te karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te se procjenjuje da ih je od 50 do 100 tisuća. U Hrvatskoj je zabilježen i znatan broj endema, a u području flore zabilježeno je preko 480 vrsta, od kojih je među najpoznatijima velebitska degenija.

U Hrvatskoj se nalazi i značajan dio populacija vrsta koje su ugrožene u Europi poput medvjeda, vuka i risa. Močvarni kompleksi s poplavnim šumama važna su područja za gniježđenje, zimovanje i migraciju europskih ptica. Osim toga, hrvatska ornitofauna među najbogatijima je u Europi.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite