Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
6. 3. 2015.
Predsjednik Sabora Josip Leko izrazio sućut u povodu smrti hrvatskoga akademika, povjesničara i političara Dušana Bilandžića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izrazio je sućut u povodu smrti hrvatskoga akademika, povjesničara i političara Dušana Bilandžića:

"Sa žaljenjem sam primio vijest da je preminuo akademik Dušan Bilandić. Napustio nas je velik erudit bogatoga životnog iskustva koje je nosilo neizbrisiv pečat sudjelovanja u antifašističkom pokretu tijekom Drugoga svjetskog rata, pripadnosti i podrške reformskim snagama u bivšoj Jugoslaviji te otpora i unitarističkim i nacionalističkim opcijama na štetu drugih i drukčijih.

Dosljedno zauzimanje za pravednost, samokritičnost, iskrenost, otvorenost za dijalog i razlike te zanimljiva svjedočanstva o nizu prijelomnih povijesnih događaja donijeli su mu interes i poštovanje široke hrvatske javnosti. Uime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime izražavam sućut zbog smrti poštovanoga akademika, povjesničara i političara Dušana Bilandžića."

Priopćenja  
6. 3. 2015.
IPU poziva na globalno jačanje aktivnosti u postizanju veće zastupljenosti žena u parlamentima
Ženeva - Iako je postotak parlamentarnih zastupnica u svijetu udvostručen u posljednjih dvadeset godina, ipak je potrebno ambiciozno i globalno usklađeno djelovanje kako bi se ubrzalo postizanje jednake zastupljenosti spolova, priopćila je Interparlamentarna unija u povodu obilježavanja 8. ožujka - Međunarodnog dana žena.
Priopćenja  
6. 3. 2015.
Mondekar i Milošević održali sastanke s dužnosnikom norveške Vlade Blankenborgom
Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar sastao se danas s Haakonom Blankeborgom, direktorom Odjela za Jugoistočnu Europu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 16. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

21., 22., 23., 28., 29. i 30. siječnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. veljače te  4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. ožujka 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 11. ožujka 2015. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji, P. Z. br. 798.
8. ožujka - Međunarodni dan žena  
Znate li...

International Women's Day 2015.jpg... da se ovogodišnji Međunarodni dan žena obilježava nakon jednogodišnje kampanje koju je tijelo UN-a za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena UN Woman vodilo pod sloganom „Osnaživanje žena – osnaživanje čovječanstva: Zamislite to!“?

U 2015. godini u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana žena Ujedinjeni narodi će na temelju nacionalnih izvješća država članica razmatrati napredak koji je ostvaren na području ravnopravnosti spolova, kao i u implementaciji Pekinške deklaracije i Platforme za akciju, povijesnog dokumenta donesena na četvrtoj Svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu 1995. godine. Na ovom skupu sudjelovalo je 189 zemalja i 4000 organizacija građanskoga društva. Svjetski su se lideri tada obvezali stvoriti budućnost u kojoj će žene i djevojke imati ista prava kao mladići i muškarci, slobodu izbora i mogućnosti u svakome području života. Žene su napustile konferenciju s velikom nadom, s dobro definiranim ciljevima i nizom konkretnih prijedloga koji će ih dovesti do pune ravnopravnosti, iskorjenjivanja svake vrste diskriminacije i nasilja nad ženama diljem svijeta.

Središnja svečanost obilježavanja 20. godišnjice Pekinške deklaracije održat će se tijekom 59. sjednice UN-ova Odbora za položaj žena u New Yorku od 9. do 20. ožujka ove godine.

U sklopu Europske unije djeluje Skupina visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske komisije koja se dva puta godišnje sastaje u državi koja predsjeda Vijećem EU-a. Jedan od njezinih najvažnijih ciljeva je osiguranje aktivne podrške predsjedatelju Vijeća EU-a putem identificiranja politika i pitanja u području ravnopravnosti spolova na razini EU-a. Tijekom latvijskoga predsjedanja Vijećem EU-a kao jedan od prioriteta istaknuto je suzbijanje rodne segregacije na tržištu rada, razlika u mirovinama i plaćama na štetu žena, uklanjanje rodnih stereotipa i razvoj mogućnosti za uspješnije usklađivanje profesionalnoga i obiteljskoga života. U sklopu programa Europske komisije u 2015. godini donijet će se nova Strategija za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Većina zemalja članica EU-a također je istaknula spremnost za potpisivanje ili ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, a tu je Konvenciju Hrvatska potpisala u siječnju 2013. godine.

Pravna osnova EU-a za jednakost žena i muškaraca
Posebno istraživanje Eurobarometra o jednakosti spolova
Godišnje izvješće Europske komisije o ravnopravnosti žena i muškaraca u 2014.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Javna rasprava
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite