Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
11. 11. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na svečanom obilježavanju stote obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata

Zagreb - Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio je u nedjelju svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali i svečanom prijmu u povodu obilježavanja stote obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata.

Svečanoj misi, koju je predvodio rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić,  nazočili su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, ministrice vanjskih i europskih poslova i ostalih državnih i vjerskih institucija. Rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić rekao je u propovijedi da je za izgradnju mira bezuvjetno potrebna čvrsta volja da se poštuju drugi ljudi i narodi te njihovo dostojanstvo.

- Mi, kao vjernici i Crkva, današnjim spomenom usredotočujemo se na pijetet prema svim palim žrtvama u Prvom svjetskom ratu među kojima su bili mnogi iz naše domovine Hrvatske, rekao je Kuhtić dodajući i da su žrtve nešto drugo od politike i raznih režima vlasti. - Žrtve uvijek trebaju biti u središtu naše pozornosti, pijeteta i molitve, žrtve bez selektivnih pristupa na svim stranama zaslužuju čašćenje našeg sjećanja od zla i mržnje i čuvanje pamćenja na njihov dar i požrtvovnost za ideale, poručio je Kuhtić.

Svečani prijem održan je u Veleposlanstvu Kanade u suorganizaciji s britanskim, francuskim i njemačkim veleposlanstvima u Hrvatskoj, a okupio je brojne visoke goste iz javnog i političkog života. Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner u uvodnom je obraćanju istaknuo kako je završetak Prvoga svjetskoga označio veliku transformaciju tadašnje Europe.

Najava  
Otvorenje izložbe "Da se ne zaboravi Vukovar" u povodu obilježavanja 18. studenoga - Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

foto: Hina/Damir SenčarU povodu obilježavanja 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., zastupnik u Hrvatskome saboru Stevo Culej otvara izložbu fotografija pod nazivom "Da se ne zaboravi Vukovar".

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 15. studenoga 2018. u 12.00 sati ispred Baščanske ploče u Hrvatskome saboru, a bit će otvorena do petka, 23. studenoga 2018.

Priopćenja  
7. 11. 2018.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednicom finskog parlamenta Paulom Risikko
foto: HinaHelsinki  – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je danas sastanak s predsjednicom finskog parlamenta Paulom Risikko u okviru priprema Trija (Rumunjske, Finske i Hrvatske) za predsjedanje Vijećem Europske Unije u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020.
Priopćenja  
6. 11. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković: U svjetlu globalnih izazova, Sredozemlje mora imati prominentno mjesto u prioritetima europskih politika

foto: Hina/Baldo BarunčićDubrovnik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjeluje u utorak na Konferenciji Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe „Izgradnja demokratske sigurnosti na Mediteranu: zajednički izazovi i odgovornost“ kojom završava parlamentarna dimenzija hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora predsjednik Sabora sazvao je 10. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

14., 15., 16., 19., 20., 21., 28., 29., i 30. studenoga te 5., 6., 7., 12., 13. i 14. prosinca 2018. godine.

Sjednica će početi u srijedu, 14. studenoga 2018. u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora, Zagreb, Trg sv. Marka br. 6.

Dana 14. studenoga 2018., nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, „aktualno prijepodne“.


predloženi dnevni red        kronologija rasprava

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Ljudska prava  
Znate li...

svijece_220.jpg...da se 9. studenoga diljem Europe i svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma prisjećanjem na žrtve progona židovskog naroda i prosvjedovanjem protiv svih suvremenih oblika rasizma, fašizma i antisemitizma?

Nakon što je Herschel Grynszpan, sedamnaestogodišnji židovski Poljak i pariški student , zbog progona svojih roditelja iz Njemačke, 7. studenoga 1938. godine izvršio atentat na njemačkog diplomata Ernsta von Ratha u Parizu, koji je dva dana kasnije preminuo, nacistička Njemačka započela je u „Kristalnoj noći“ s 9. na 10. studenoga 1938. godine  pogrom protiv židovskog naroda. Pogrom se manifestirao sustavnim napadima na Židove i židovsku imovinu u Njemačkoj i Austriji. Te noći ubijeno je gotovo sto Židova, a uhićeno je njih oko 30.000 te kasnije odvedeno u koncentracijske logore. Jurišni odredi Nacionalsocijalističke stranke i građani opljačkali su gotovo 1.700 sinagoga, a oko 270 ih je zapaljeno. Vandalizirane su i židovske škole, bolnice, domovi, prodavaonice, groblja.

„Kristalna noć“ – noć razbijenih prozorskih stakala - smatra se simboličkim početkom sustavnog iskorjenjivanja židovskog naroda koje je još 1933. godine započelo diskriminacijom i isključivanjem njemačkih Židova iz javnog života, što je u konačnici dovelo do holokausta, ubojstva milijuna Židova i takozvanih „neprijatelja njemačke države“ – homoseksualaca, pripadnika različitih religijskih zajednica, mentalno oboljelih, političkih protivnika, Roma i ostalih – do kraja 2. svjetskog rata.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Pokroviteljstvo
Slovimo glagoljicom 180.jpg
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite