Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
30. 10. 2014.
Predsjednik Hrvatskoga sabora primio predstavnike hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja

Zagreb - Hrvatski ratni vojni invalidi danas su u Saboru ustrajali na smjeni ministra branitelja Predraga Matića i donošenju Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, a nakon što su zahtjeve ponovili predsjedniku Sabora Josipu Leki napustili su skup, ističući da će razgovarati tek nakon odluke o Matićevoj smjeni.

- Izvijestite nas kad institucije donesu odluku o smjeni, tek nakon toga možemo razgovarati, poručio je predsjednik Udruge stopostotnih HRVI Đuro Glogoški domaćinu skupa Leki, te potom 50-ak nazočnih branitelja pozvao da napuste dvoranu.

- Bio je ovo pokušaj da se međusobno čujemo, uzvratio je Leko, pozvavši branitelje da specificiraju sve prijedloge o ustavnom zakonu. - Preuzet ću sve što ste predložili, ali u cilju budućnosti izložite sve što hrvatski branitelji imaju u zakonu, a ne ostvaruju, ili znate da se opstruira, rekao im je Leko. Istaknuo je kako je to jedni način da se dođe do konstruktivnih rješenja, dakle rješenja koja će biti u korist branitelja i hrvatskog društva. - Društvo ne može biti zadovoljno ako nisu zadovoljni hrvatski branitelji, istaknuo je predsjednik Sabora na skupu na koji je, uz branitelje, pozvao i predstavnike saborskih klubova te Odbora za ratne veterane.

- Hrvatski branitelji dali su nemjerljiv doprinos stvaranju hrvatske države, bez vašeg hrabrog angažmana u obrani domovine u Domovinskom ratu mi danas ne bismo ovdje sjedili u najvišem zakonodavnom tijelu hrvatske države - slobodne, neovisne i demokratske, rekao je Leko uvodno. 

obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora

Najava  
Okrugli stol Odbora za poljoprivredu o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava

U Hrvatskome saboru u petak, 31. listopada 2014. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 10.30 sati održat će se okrugli stol Odbora za poljoprivredu o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava. O važnosti malih poljoprivrednih gospodarstava i Rezoluciji Europskog parlamenta o malim poljoprivrednim gospodarstvima govorit će predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Czeslaw Adam Siekierski (program posjeta, sudionici). Okrugli stol otvorit će predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Malim poljoprivrednim gospodarstvima smatraju se gospodarstva koja poljoprivrednu proizvodnju obavljaju na manje od 5 hektara površine i/ili čiji je godišnji prihod manji od 25 tisuća eura. Najrašireniji su model socijalne poljoprivrede. Prirodna, krajobrazna, kulturna, društvena i proizvodna uloga malih poljoprivrednih gospodarstava i njihova važnost za opstanak ruralnog prostora nužno poziva na pronalaženje rješenja za njihovu održivost.

Najava  
Okrugli stol o izmjenama Kaznenog zakona radi suzbijanja nasilničkog ponašanja i nasilja u obitelji

U Hrvatskome saboru, u organizaciji Kluba zastupnika SDP-a, održat će se okrugli stol o temi „Prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona (nasilničko ponašanje i nasilje u obitelji)“. Okrugli stol održat će se u srijedu, 5. studenoga 2014. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 10.00 sati.

Uvodna izlaganja održat će: ministar pravosuđa Orsat Miljenić, Sanja Bezbradica Jelavić iz Autonomne ženske kuće Zagreb i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Namjera okruglog stola je doprinos javnoj raspravi o zakonskim promjenama koje mogu dovesti do suzbijanja nasilničkog ponašanja i nasilja u obitelji.

Priopćenja  
30. 10. 2014.
Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levčenka
Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i veleposlanik Ukrajine Oleksandar Levčenko razgovarali su o upravo završenim parlamentarnim izborima u Ukrajini.
Priopćenja  
29. 10. 2014.
Daniel Mondekar održao sastanak s izaslanstvom Pokrajinske skupštine Gornje Austrije
Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar sastao se danas s predsjednikom Pokrajinske skupštine Gornje Austrije Viktorom Siglom koji je predvodio izaslanstvo Pokrajinske skupštine Gornje Austrije.
Priopćenja  
29. 10. 2014.
Gordan Jandroković primio izraelsku veleposlanicu Zinu Kalay Kleitman
Zagreb – Voditelj Hrvatsko-izraelske međuparlamentarne skupine prijateljstva Gordan Jandroković primio je veleposlanicu Države Izrael u Republici Hrvatskoj Zinu Kalay Kleitman.
Priopćenja  
29. 10. 2014.
Održana tematska sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o Nacrtu prijedloga Zakona o referendumu

Zagreb – Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav održao je tematsku sjednicu o Nacrtu prijedloga Zakona o referendumu na kojoj su detaljno razmotreni prijedlozi koji se odnose na utvrđivanje postupka raspisivanja i provedbe referenduma.

Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna, 1., 2., 3., 9., 10., 15., 16., 17., 22., 23. i 24. listopada 2014.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Sjednica je zaključena 24. listopada 2014.

Iz svjetskih parlamenata  
Znate li ...

… da, prema podatcima Interparlamentarne unije, u svijetu trenutačno djeluju 192 parlamenta?

U tom je broju 115 jednodomnih i 77 dvodomnih parlamenata. U Europi prevladava jednodomna struktura parlamenata. Od 48 europskih država 31 ima jednodoman, a 17 dvodoman parlament. Parlamentarna struktura najčešće je rezultat povijesnih okolnosti i političkih tradicija.

S obzirom na ustavima i zakonima definiran broj mandata u predstavničkim tijelima, u svijetu je trenutačno najviše parlamenata (79) u kojima je od 100 do 199 zastupničkih mjesta. Među njima je i Hrvatski sabor sa 151 zastupnikom. Prema brojnosti slijede skupine: od 50 do 59 mjesta (61), manje od 50 (51), od 200 do 299 (25), od 300 do 399 (18), više od 500 (14) te od 400 do 499 (11).

Od 48 europskih država u većini njih (36) broj je zastupnika u parlamentima od 50 do 199. U parlamentarnim domovima 7 europskih zemalja manje je od 50 zastupnika: parlament Andore (28), Dom naroda BiH (15), Predstavnički dom BiH (45), parlament Lihtenštajna (25), Nacionalno vijeće Monaka (24), Nacionalno vijeće Slovenije (40) i Zemaljsko vijeće Švicarske (46).

U 6 europskih parlamentarnih domova više je od 500 zastupnika: francuska Nacionalna skupština (577), njemački Bundestag (631), talijanski Zastupnički dom (630), Velika nacionalna skupština Turske (548) te Zastupnički dom (650) i Dom lordova (799) Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

U svijetu je najbrojniji parlamentarni dom Svekineski narodni kongres (2987), a najmalobrojniji Senat Svete Lucije (11).

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite