Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
26. 11. 2014.
Davor Božinović primio švicarskog veleposlanika Stefana Estermanna
Davor Božinović i Stefan EstermannZagreb – Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davor Božinović primio je veleposlanika Švicarske Konfederacije Stefana Estermanna.
 
Sugovornici su uvodno potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose između dviju zemalja, istaknuvši važnost intenziviranja suradnje na parlamentarnoj razini. Veleposlanik Estermann podsjetio je na vrlo važnu i brojnu zajednicu Hrvata koji žive u Švicarskoj.-Ponosni smo na Hrvatsku zajednicu koja je odlično integrirana u švicarsko društvo te značajno doprinosi prijateljskim odnosima Švicarske i Hrvatske, dodao je veleposlanik Estermann.
 
Razgovaralo se i o partnerskim odnosima Švicarske i Europske unije. Iako Švicarska nije članica Unije, vrlo smo dobro povezani s EU-om te surađujemo aktivno na različitim područjima, istaknuo je Stefan Estermann. Veleposlanik se osvrnuo i na gospodarsku suradnju Hrvatske i Švicarske, naglasivši interes švicarskih kompanija za investiranjem u Hrvatsku.  
 
Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davor Božinović i veleposlanik Estermann razmijenili su mišljenja i o aktualnim izazovima europske i globalne sigurnosne politike te o novim aktivnostima u kontekstu švicarskog predsjedanja OESS-om.
Najava  
Tematska sjednica o „Otvorenim pitanjima i izazovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru“

Tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o „Otvorenim pitanjima i izazovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru“ održat će se u četvrtak, 27. studenoga 2014. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati.

Na sjednici će se razmatrati gospodarske aktivnosti u moru i priobalju u kontekstu zaštite i očuvanja biološke raznolikosti i morskih ekosustava. Raspravit će se o svim do sada poduzetim i planiranim aktivnostima i mjerama u području istraživanja i iskorištavanja ugljikovodika na Jadranu te učincima ove djelatnosti na zaštitu mora i morskog okoliša, razvoj turizma i ribarske djelatnosti, zaštitu javne sigurnosti, sigurnosti prometa te zaštitu nacionalnih bogatstava s povijesnim, umjetničkim i arheološkim vrijednostima. Sudionici tematske sjednice, uz saborske zastupnike, predstavnici su drugih tijela državne vlasti, akademske zajednice, civilnog društva i druge zainteresirane javnosti.

Najava  
Tematska sjednica o „Mogućnostima razvoja ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj“

Odbor za turizam održava tematsku sjednicu o „Mogućnostima razvoja ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj“. Sjednica će se održati u četvrtak, 4. prosinca 2014. u baranjskom mjestu Planina u konferencijskoj dvorani vinarije „Belje“ s početkom u 12.00 sati.

Sjednica se održava s ciljem poticanja i unaprjeđenja kontinentalnoga turizma i ruralnoga razvoja u Hrvatskoj. Sudionici tematske sjednice su predstavnici tijela državne vlasti, gospodarstva i druge zainteresirane javnosti.

Priopćenja  
25. 11. 2014.
Leko primio švicarskog veleposlanika Estermanna
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefana Estermanna. U razgovoru su potvrđeni odlični odnosi dviju zemalja, izražen interes za jačanje gospodarske suradnje te želja za stabilizacijom Jugoistočne i Istočne Europe.
Priopćenja  
25. 11. 2014.
Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a
Den Haag - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a u sastavu: Boris Blažeković, Marin Jurjević,  Martina Dalić i Davor Božinović sudjelovalo je na 60. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Den Haagu od 21. do 24. studenoga.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 15. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

12., 13., 14., 19., 20., 21., 26., 27. i 28. studenoga i 3., 4., 5., 10., 11. i 12. prosinca 2014. 

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  
PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANCIRANJU JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 754;
Ljudska prava  
25. studenoga - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ujedinjeni narodi proglasili su još 1999. godine kako bi upozorili na žene žrtve nasilja u  svijetu.

Datum 25. studenoga odabran je u znak sjećanja na sestre Mirabel, političke aktivistice u Dominikanskoj Republici koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 1960. godine brutalno dao ubiti diktator Trujillo.

Nasilje nad ženama i djevojkama jedan je od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava, a prema globalnoj studiji provedenoj 2013. godine oko 35 posto žena diljem svijeta iskusilo je tjelesno i/ili seksualno nasilje.

Jedno od ključnih područja djelovanja Ujedinjenih naroda jest prekidanje nasilja nad ženama u sklopu programa koji se provode na globalnoj razini. Agencija Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena koordinira UN-ovom ovogodišnjom kampanjom 'Ujedinimo se kako bismo prekinuli nasilje nad ženama' (UNiTE). Narančasta je službena boja globalne kampanje UNiTE-a te se u skladu s tim pozivaju ljudi diljem svijeta da nose narančastu odjeću, a ove godine proširuje se trajanje Narančastog dana tijekom 16 dana aktivizma.

Na globalnoj razini organiziraju se različite aktivnosti kako bi se usmjerila pažnja na potrebu kontinuirana djelovanja u iskorjenjivanju nasilja nad ženama.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

13.00 (dvorana Josipa Jelačića) - sjednica Odbora za obranu

13.30 (dvorana Ivana Mažuranića) - sjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije

13.30 (dvorana Janka Draškovića) - sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo

13.30 (dvorana Eugena Kvaternika) - sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske

15.00 (dvorana Janka Draškovića) - djelomično zatvorena sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite