Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
30. 1. 2015.
Ante Babić sudjelovao na sastanku Odbora za politička pitanja, sigurnost i ljudska prava Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Barcelona – Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Ante Babić sudjelovao je na sastanku Odbora za politička pitanja, sigurnost i ljudska prava.

Rasprave prvog ovogodišnjeg sastanka Odbora, održanog u Tajništvu Unije za Mediteran u Barceloni, vodile su se o projektima Unije za Mediteran te o preporukama o "Ulozi parlamenata u promicanju i zaštiti ljudskih prava" za sljedeće zasjedanje Parlamentarne skupštine. Međutim, slijedom nedavnih terorističkih napada u Parizu, zastupnici su se uvodno osvrnuli i na situaciju na Bliskom istoku, s posebnim naglaskom na situaciju u Iraku i Siriji. Zastupnik Babić osudio je terorističke napade u Parizu te svaki oblik radikalnog i ekstremnog ponašanja i zloupotrebljavanja religije za određene ciljeve. Naglasio je da islam danas u svom radikalnom tumačenju nije religijski već politički projekt, što pokazuju nove, neočekivane ekstremističke snage u Iraku i Siriji i nastanak tzv. Islamske države.
U borbi protiv terorizma, naglasio je, posebno treba paziti da se ne umanjuju ljudska prava te da je islam u Europi islam velikih vrijednosti, ideja i suživota odnosno njegov sastavni dio. Također, istaknuo je problem manipulacije, naročito mladih ljudi, te u tom kontekstu i njihov odlazak iz Europe u Irak i Siriju, naglasivši činjenicu da je to učinilo više od 800 osoba iz BiH, Albanije i Kosova. Zaključno, naglasio je da su vođe islamske zajednice u Hrvatskoj prepoznale ovaj devijantni problem, oštro ga osudile, ali i  istaknule hrvatski model integracije kao jedno od mogućih rješenja.

U razmjeni mišljenja sa zamjenicima glavnog tajnika Unije za Mediteran, članovi su dobili pregled provedbi svih dosadašnjih projekata s oznakom UzM kao i o postupku predlaganja novih projekata.
Zastupnik Babić založio se za nekoliko projekata u kojima sudjeluje Hrvatska i koji su u postupku dobivanja službene oznake – Vallis Solaris (sudjeluje Mediteranski centar za napredne studije u znanosti i tehnoligiji u Splitu), Gender Task Force (sudjeluje Regionalni centar za jednakost spolova), Young Women as Job Creators (uključena Hrvatska udruga poslovnih žena) te Mediterranean Social Business Network, u kojem je partner Nezavisna udruga mladih. Slijedom dogovora na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine u veljači 2014. u Jordanu, tema „Uloga nacionalnih parlamenata u zaštiti i promicanju ljudskih prava“ središnja je tema rada Političkog odbora u sljedećem dvogodišnjem razdoblju. Slijedom zamolbe predsjednika Odbora da se dostave prijedlozi aktivnosti rada povezani s ovom temom, Odbor je raspravio neke od predloženih aktivnosti. One će se uključiti u preporuke, koje će biti usvojene na sljedećem zasjedanju Parlamentarne skupštine u Lisabonu 12. svibnja ove godine.

Priopćenja  
29. 1. 2015.
Predsjednik Sabora Josip Leko sudjelovao u raspravi o pravima branitelja
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjelovao je u pojedinačnoj raspravi o Izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2013. godinu.
Priopćenja  
29. 1. 2015.
U Saboru predstavljen program latvijskoga predsjedanja Vijećem Europske unije

Zagreb - Na današnjoj sjednici Odbora za europske poslove veleposlanik Latvije Imants Liegis predstavio je prioritete predsjedanja Latvije Vijećem Europske unije koja je vodstvo Unije preuzela od Italije 1. siječnja ove godine.

Priopćenja  
29. 1. 2015.
Odbor za poljoprivredu održao tematsku sjednicu o Prijedlogu zakona o poljoprivredi

Zagreb - Odbor za poljoprivredu održao je tematsku sjednicu o Prijedlogu zakona o poljoprivredi. Sudjelovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Udruge obiteljskih gospodarstava „Život“, udruga proizvođača, predstavnika lokalne uprave i drugi. 

Priopćenja  
29. 1. 2015.
Beus Richembergh: Enogastronomija još nije komparativna prednost hrvatskog turizma
Sveti Martin - Enogastronomija je važno, no za hrvatski turizam i bolno pitanje jer većinu onoga što nudimo kao adut u turizmu i u ugostiteljstvu nije ni kvalitetno ni autohtono, pa se ne može reći da je to naša komparativna prednost. Ipak, dobra je vijest da u području enogastronomije napredujemo, rekao je predsjednik Odbora za turizam Goran Beus Richemberg na tematskoj sjednici Odbora održanoj u Toplicama Sveti Martin.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 16. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

21., 22., 23., 28., 29. i 30. siječnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. veljače te  4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. ožujka 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 4. veljače 2015. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 779.
EU  
Znate li...

...da će Europska unija, u okviru programa TEN-T, osigurati gotovo 3 milijuna eura kao potporu studijama o boljem povezivanju sjevernojadranskih luka s glavnim željezničkima mrežama i mrežama unutarnje plovidbe u regiji?

Ovim se projektom želi doprinijeti razvoju tih luka kao čvorišta za povezivanje pomorskoga i drugih oblika prijevoza. Studije će biti usredotočene na unapređenje pristupa zaleđu iz pomorskih luka Trst, Venecija (Italija), Koper (Slovenija) i Rijeka (Hrvatska) te iz luka unutarnjih voda Chioggia, Porto Levante i Mantova (Italija) do osnovnih europskih prometnih mreža željezničkim i unutarnjim plovnim putovima, objavila je Europska komisija.

Projekt je odabran za financiranje iz fondova EU-a uz pomoć vanjskih stručnjaka u okviru Poziva za višegodišnji program TEN-T 2013. za prioritetni cilj "Morske prometnice". Njegovu će provedbu pratiti INEA, Izvršna agencija Europske komisije za inovacije i mreže. Očekuje se da će projekt biti dovršen do prosinca 2015.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Javna rasprava
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite