Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
19. 10. 2016.
Sabor iskazao povjerenje 14. Vladi Republike Hrvatske

predstavljanje 14. Vlade RH u Saboru (Foto: FaH/Denis Cerić)Zagreb - Hrvatska je u srijedu navečer dobila novu, 14. Vladu Republike Hrvatske. Sabor je nakon cjelodnevne rasprave glasovima većine zastupnika iskazao povjerenje predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću (HDZ) i njegovim ministrima. Od 139 nazočnih zastupnika za povjerenje novoj Vladi glasovao je 91 zastupnik, tri su bila suzdržana, a 45 protiv.

Članovi Vlade potom su prisegnuli da će svoje dužnosti obnašati časno i savjesno, poštovati Ustav i zakone, zauzimati se za svekolik napredak Republike Hrvatske. Novoj Vladi čestitao je predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov i zaželio joj uspješan i djelotvoran rad.

Nova Vlada ima 19 ministarstava, četvero potpredsjednika, koji su ujedno i ministri: Davor Ivo Stier ministar je vanjskih i europskih poslova, Damir Krstičević obrane, Martina Dalić gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva, a uprave Ivan Kovačić. Ministar financija je Zdravko Marić, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, pravosuđa Ante Šprlje, graditeljstva Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić. Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike je Nada Murganić, kulture Nina Obuljen Koržinek, regionalnoga razvoja i fondova europske unije Gabrijela Žalac. Resor turizma vodi Gari Cappelli, poljoprivrede Tomislav Tolušić, znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, a mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministar hrvatskih branitelja je Tomo Medved, zdravstva Milan Kujundžić, dok je Goran Marić ministar bez portfelja.

Ključnim ciljevima svoje Vlade Plenković je označio stabilan i trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografsku obnovu te društvenu pravednost i solidarnost. (Hina)

Priopćenja  
18. 10. 2016.
U Saboru osnovano dvanaest klubova zastupnika

Zagreb - U prvome tjednu rada novoga saziva Hrvatskoga sabora osnovano je dvanaest klubova zastupnika. Zastupnici mogu biti članovi samo jednoga kluba, a ako su zastupnici nacionalnih manjina, tada mogu biti članovi i kluba zastupnika nacionalnih manjina te još jednoga kluba uz suglasnost toga kluba. Zastupnički klubovi djeluju u skladu s odredbama Poslovnika Hrvatskoga sabora, a o svome radu najčešće donose pravilnike o radu kluba.

Priopćenja  
14. 10. 2016.
Konstituiran 9. saziv Hrvatskoga sabora, predsjednik je Božo Petrov
Zagreb - Hrvatski sabor 9. saziva konstituiran je danas, a zastupnici su odlučili da će dužnost predsjednika Sabora obnašati Božo Petrov, zastupnik iz stranke Most nezavisnih lista. Stotinu četrdeset pet nazočnih zastupnika izabralo je predsjednika Sabora rezultatom glasovanja od 132 glasa „za", jednim „protiv“ te 12 „suzdržanih“.
Sjednica Sabora  

Predsjednica Republike Hrvatske, na temelju Ustavnih ovlasti, donijela je Odluku o sazivanju prvoga zasjedanja Hrvatskoga sabora u 9. sazivu.

Prvo zasjedanje održano je u petak, 14. listopada 2016. u Sabornici Hrvatskoga sabora, Trg sv. Marka 6, Zagreb, s početkom u 15.00 sati.

 dnevni red        prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  
PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA, prvo čitanje, P.Z. br. 8 - predlagatelji Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista;
Statistike  
Zastupljenost žena u parlamentima

Na izborima za zastupnike u Hrvatskome saboru provedenima 2016., prema pokazateljima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), od ukupno 2456 kandidata bilo je 1480 muškaraca i 976 žena.

DIP-ovi podatci o zastupljenosti žena u kandidaturama na prethodnim parlamentarnim izborima pokazuju sljedeći trend: 2000. godine (23,66 posto), 2003. (25,11), 2007. (29,87), 2011. (34,96), 2015. (41,41) i 2016. (39,74).

Prema rezultatima izbora 2016., mandate su osvojila 132 muškaraca i 19 žena što u zastupničkoj strukturi čini udio od 87 posto muškaraca i 13 posto žena. Nakon uobičajenih izmjena u zastupničkoj strukturi na početku 9. saziva Sabora (stavljanja mandata u mirovanje i aktiviranje mandata zamjenika zastupnika te drugih poslovničkih razloga) trenutačno mandate obnaša 121 muškarac (75 posto) i 30 žena (25 posto).

Aktualni podatci Interparlamentarne unije o zastupljenosti spolova u nacionalnim predstavničkim tijelima pokazuju da je svjetski prosjek zastupljenosti žena 22,8 posto, u jednodomnim parlamentima ili donjim domovima u svijetu prosjek je 22,9 posto, a europski je prosjek za jednodomne parlamente 25,8 posto zastupljenosti žena. Najveća prosječna zastupljenost žena trenutačno je u nordijskim parlamentima (41,1 posto), a najmanja u parlamentima pacifičkih zemalja (13,9 posto).

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Naputak zastupnicima
 
 
Javni natječaj
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite