Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
2. 5. 2016.
Reiner primio izaslanstvo vojvođanskih Hrvata
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u ponedjeljak, 2. svibnja 2016., u Uredu predsjednika Hrvatskoga sabora susreo se s izaslanstvom vojvođanskih Hrvata i Velimirom Pleše, generalnim konzulom Republike Hrvatske u Subotici.
 
Na sastanku su naglasili da je osobni angažman predsjednika Sabora Reinera poznat još od prije, a posebno iz dosadašnjih njegovih posjeta Hrvatima u Vojvodini u pogledu otvorenih pitanja, koja opterećuju međudržavne odnose s Republikom Srbijom. Također, akademik Reiner se zalagao i za pitanja koja su vezana uz položaj hrvatske manjine u Srbiji.
 
Naime, poslije BiH vojvođanski su Hrvati najbrojnija hrvatska zajednica izvan Hrvatske.
Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner istaknuo je da će nova Vlada Republike Hrvatska učiniti sve kako bi osigurala što bolji položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.
 
Na sastanku su izneseni problemi diskriminacije Hrvata, kojima se priječi da u primjerenim, gradskim prostorima predstavljaju svoja znanstvena i kulturna djela te organiziraju proslave. Također, već dulje vrijeme hrvatska manjina ima problem s nedostatkom ikakve službene komunikacije s izvršnom vlašću u Srbiji. Neriješena su pitanja osiguravanja udžbenika za učenike koji polaze nastavu na hrvatskome jeziku u Vojvodini, razmjerne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u državnim tijelima te pitanje informiranja na hrvatskome jeziku. (Ured predsjednika Sabora)
Najava  
Strategija Vijeća Europe o pravima djeteta od 2016. do 2021.
strategija150.jpgOdbor za obitelj, mlade i sport, na inicijativu i u suradnji s pravobraniteljicom za djecu, organizira predstavljanje „Strategije Vijeća Europe o pravima djeteta od 2016. do 2021. – novi okvir i poticaj za unapređivanje prava sve djece“. Predstavljanje Strategije će se održati u srijedu, 4. svibnja 2016. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 11.00 sati.
Najava  
Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održava sjednicu s temom: „Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti“. Tematska sjednica će se održati u srijedu, 4. svibnja 2016. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati. Sudionicima će se obratiti predsjednik Sabora Željko Reiner.

Tematskom sjednicom nastoji se, u raspravi ključnih dionika zdravstvenog sustava, onkoloških stručnjaka i predstavnika državne vlasti, iznađu i unaprijede rješenja za smanjenje pojavnosti i smrtnosti od zloćudnih bolesti iniciranjem izrade i donošenja nacionalnog plana. Nacionalnim planom za borbu protiv zloćudnih bolesti u sljedećih 20 godina unaprijedile bi se i ujednačile aktivnosti i klinička praksa u RH, definirala i organizirala mreža onkoloških ustanova i zdravstvenih djelatnika, osigurala dostupnost terapijskih mogućnosti te uveo sustav kontrole praćenja kvalitete i ishoda liječenja.

Prema službenim podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2013. od malignih bolesti oboljelo 20.905 osoba od čega 11.136 muškaraca i 9.769 žena. Procjene su Zavoda da podaci i za 2014. godinu znatnije ne odstupaju. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u Hrvatskoj 2014. od malignih dijagnoza umrlo 13.939 osoba. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), Hrvatska se 2012. po dobno-standardiziranoj incidenciji ukupnog raka nalazila na 19. mjestu u Europi od 40 zemalja, a po stopi mortaliteta bila je na 5. mjestu.

Priopćenja  
2. 5. 2016.
Reiner primio Patricka Blochea, predsjednika Odbora za kulturu i obrazovanje u francuskoj Nacionalnoj skupštini
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak Patricka Blochea, predsjednika Odbora za kulturu i obrazovanje te predsjednika francusko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini.
Priopćenja  
2. 5. 2016.
Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Tepeš na obilježavanju 25. obljetnice Memorijala dvanaest redarstvenika
Borovo - Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš nazočio je u ponedjeljak na komemorativnome skupu u Borovu gdje je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava obilježena 25. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi napali iz zasjede i ubili 2. svibnja 1991. godine.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja te 4., 5., 6., 11., 12. i 13. svibnja 2016. godine.   

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 4. svibnja 2016. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt zaštite od poplava, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P. Z. br. 31
Ljudska prava  
Znate li ...

... da je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine 3. svibnja proglasila Svjetskim danom slobode medija?

Cilj obilježavanja toga dana je promicanje temeljnih načela slobode medija te odavanje dužnog poštovanja novinarima koji su, obavljajući svoj posao, izgubili život. Ove godine se Svjetski dan slobode medija obilježava u svjetlu 250. obljetnice prvog zakona o slobodi informiranja (Švedska i Finska) te 25. obljetnice Deklaracije o načelima slobode medija predložene na inicijativu afričkih novinara u Windhoeku, Namibiji te kasnije usvojenoj na Općoj konferenciji UNESCO-a (Windhoeška deklaracija).

Ujedinjeni narodi Svjetski dan slobode medija ove godine obilježavaju s naglaskom na povezanost slobode medija, kulture otvorenosti i prava na slobodu informiranja te održivog razvoja u digitalnom dobu. Zajednička nit ovim temama je novinarstvo te važnost zaštite novinara koji informacije prenose javnosti. U okviru različitih programa u povodu Svjetskog dana slobode medija ova pitanja će se razmatrati iz tri različite perspektive: slobode informiranja kao temeljne slobode i ljudskog prava, zaštite slobode medija od cenzure i drugih utjecaja te osiguravanja zaštite novinarstvu, kako na internetu tako i u drugim medijima.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

10.00 (dvorana Ivana Kukuljevića) - konferencija za medije Kluba zastupnika SDP-a

11.00 (dvorana Stjepana Radića) - sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

12.00 (Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb) - predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner nazoči otvaranju izložbe poljskih umjetnika i gostiju iz Hrvatske u prigodi obilježavanja nacionalnog dana Republike Poljske

14.00 (dvorana Ante Starčevića) - predsjednik Hrvatskoga sabora prima ministra vanjskih poslova Republike Bugarske Daniela Mitova

14.30 (Zeleni salon) - Veljko Kajtazi prima dekana Zdravstvenog veleučilišta Zagreba Aleksandra Racza


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite