Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
25. 5. 2016.
Reiner nazočio slavlju biskupskog ređenja mons. Zdenka Križića

Gospić - U gospićkoj katedrali, biskupijskom središtu Gospićko-senjske biskupije, kardinal Josip Bozanić i trideset nadbiskupa i biskupa svečano su u srijedu zaredili Zdenka Križića za biskupa te biskupije.

Tijekom ređenja kardinal Bozanić je u molitvi poželio da „prezbiter Zdenko dostojno vrši dužnost biskupske službe, da upravlja povjerenim mu pukom riječju i primjerom“.
Nakon što je  pročitan apostolski nalog za tu odgovornu službu na hrvatskom i na latinskom jeziku, Bozanić je u propovjedi rekao da danas u apostolskom nasljedstvu biskupska služba u toj  dijecezi prelazi od mons. Bogovića na mons. Križića i time će ostati zauvijek označen put i predaja ove biskupijske Crkve.

"I ova biskupijska Crkva gospićko-senjska nije ni Milina ni Zdenkova, nije ni naša, ona je prije svega Gospodinova. Mjera novosti biskupske službe je uvijek i samo u vjernosti Kristu i njegovoj radosnoj vijesti te apostolskoj predaji.  Gospićko-senjska biskupija, koja je odlukom pape Ivana Pavla II. uspostavljena na početku trećeg tisućljeća, na prostranom području Like, Ogulina, Korduna i Primorja, baštini tradiciju i u njoj se nastavlja povijesni kontinuitet crkvenosti nekadašnjih biskupija: drevne Senjske i slavne Krbavske ili Modruške,  rekao je Bozanić.

Kardinal Bozanić je pozvao Zdenka Križića da se ugleda  "na svete pastire Crkve u hrvatskom narodu, među kojima posebno svijetli lik blaženog Alojzija Stepinca." Bozanić je citirao Stepinca koji je  8. prosinca 1937. godine, prigodom preuzimanja uprave Zagrebačke nadbiskupije  među ostalim rekao  da što više budu rasle nevolje, to više će rasti njegovo  pouzdanje," da ću uz pomoć Božju proći sretno sa svojim stadom kroz sve bure i oluje koje nas čekaju". (Hina)

Najava  
Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora u nedjelju, 29. svibnja 2016.

U povodu obilježavanja 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora, kojim se prisjećamo konstituiranja prvoga višestranačkog Sabora 1990. godine, Hrvatski sabor četvrti put otvara svoja vrata građanima i svim zainteresiranim posjetiteljima Zagreba. Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora održat će se u nedjelju, 29. svibnja 2016. od 10 do 17 sati.

Saborska Služba za građane za posjetitelje je priredila poseban program obilaska zgrade Sabora. Obilasci, uz stručno vodstvo u trajanju od približno 25 minuta, bit će svakih 30 minuta u skupinama do najviše 50 posjetitelja. Stručno vodstvo na engleskom jeziku održat će se s početkom u 12 i u 15 sati. Svi zainteresirani posjetitelji mogu ulaziti u zgradu Sabora na Trgu sv. Marka na ulazu broj 6 bez prethodne najave, uz uobičajeni sigurnosni pregled. Osobama koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je ulaz bez čekanja.

Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora, osim obilaska zgrade Sabora uz upoznavanje s poviješću i radom Sabora te umjetničkim sadržajima u njegovu prostoru, građanima daje priliku i za susret sa saborskim zastupnicima. U skladu s praksom dosadašnjih dana otvorenih vrata, predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner susrest će se s građanima u Sabornici u 11 sati.

Priopćenja  
25. 5. 2016.
Ines Strenja-Linić primila predsjednika Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku korejskog parlamenta
Zagreb - Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić susrela se u srijedu s predsjednikom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Narodne skupštine Republike Koreje Choonom Jinom Kimom.
Priopćenja  
25. 5. 2016.
Udruga ruralnoga turizma upoznala članove Odbora za poljoprivredu s poteškoćama i prijedlozima za razvoj ruralnoga turizma
Zagreb - Predsjednik Odbora za poljoprivredu Branko Hrg i članovi Odbora Ljubica Ambrušec, Damir Felak i Damir Tomić susreli su se u srijedu s predstavnicama Udruge ruralnoga turizma Hrvatske Jasminom Rakić Horvat i Aleksandrom Kuratko Pani.
Priopćenja  
25. 5. 2016.
Maras održao sastanak s katarskom veleposlanicom Al-Thani
Zagreb - Voditelj Hrvatsko-katarske međuparlamentarne skupine prijateljstva Gordan Maras susreo se u srijedu s katarskom veleposlanicom šeikom Mozom Bint Nasser Bin Ahmad Ali Al-Thani.
Priopćenja  
25. 5. 2016.
Josip Bilaver primio azerbajdžanskog veleposlanika Kamila Khasiyeva
Zagreb - Voditelj Hrvatsko-azerbajdžanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora Josip Bilaver primio je veleposlanika Republike Azerbajdžana u RH Kamila Khasiyeva.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20. i 31. svibnja  te 1., 2. i 3. lipnja 2016. godine.   

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u utorak, 31. svibnja 2016. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj skrbi, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 64.
Rad Sabora  
Pregled rada i strukture Hrvatskoga sabora u 7. sazivu

Stručna služba Hrvatskoga sabora, među ostalim poslovima, priređuje i niz statističkih te drugih informativnih prikaza rada i strukture Hrvatskoga sabora. Tako je o radu prethodnoga, 7. saziva (konstituiran 22. prosinca 2011., donesena odluka o raspuštanju 25. rujna 2015., zaključen 28. prosinca 2015.) za javnost priređen detaljan, cjelovit prikaz zakonodavnog rada te zastupničke strukture toga saziva.

Publikacija „Pregled rada Hrvatskoga sabora u 7. sazivu (2011.-2015.)“ donosi pregled zakonodavnog rada Sabora tijekom 20 redovitih i 4 izvanredne plenarne sjednice, koliko ih je održano u ovom sazivu, u ukupnom trajanju od 393 dana. Pored ostalih pokazatelja rada, publikacija donosi i pregled zastupničkih pitanja te aktivnosti Odbora za europske poslove te drugih radnih tijela na području europskih poslova.

Publikacija “Zastupnici 7. saziva Hrvatskoga sabora, 2011.-2015.” donosi cjelovit pregled zastupničke strukture u tom sazivu. Osim sustavnog prikaza 212 zastupnika, publikacija donosi informacije o čelništvu Sabora, parlamentarnim strankama, klubovima zastupnika, radnim tijelima, ulozi Sabora u razdoblju koje je prethodilo stupanju Republike Hrvatske u članstvo Europske unije i nakon stupanja u članstvo te o izaslanstvima i međuparlamentarnim skupinama prijateljstva. Publikacija usto po prvi put donosi iscrpan statistički prikaz zastupničke strukture u tri vremenske odrednice: na temelju rezultata izbora, pri konstituiranju te pri zaključenju 7. saziva Sabora. Zastupnička struktura statistički je obrađena po stranačkoj pripadnosti, obrazovnoj, dobnoj i spolnoj strukturi te prethodnom parlamentarnom iskustvu.

Publikacije su slobodne za preuzimanje i uporabu u skladu s odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni pozivi
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite