Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
21. 11. 2014.
Zastupnici Hrelja i Murganić sudjelovali na sastanku parlamentarnih odbora za zapošljavanje država članica EU-a

Rim - Predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja i članica Odbora Nada Murganić sudjelovali su na sastanku mjerodavnih odbora za zapošljavanje nacionalnih parlamenata država članica EU-a i EP-a, koji se održao u Rimu 20. i 21. studenoga u sklopu talijanskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Tijekom sastanka zastupnici su razmijenili mišljenja o dosadašnjim mjerama za rješavanje problema nezaposlenosti u Europi te o socijalnim posljedicama krize. Posebno su se osvrnuli na prioritete nove Europske komisije i planirane aktivnosti na tom području.
 
Razgovaralo se i o mogućnostima za otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast u sklopu razvoja digitalnih tehnologija i novih istraživačkih programa i inovacija. Također, zastupnici su razmijenili mišljenja o prijedlozima Europske komisije za inovativniji pristup upravljanju urbanim područjima radi daljnjeg poticanja njihove vodeće uloge u gospodarskom rastu Europske unije.

Najava  
Tematska sjednica o „Otvorenim pitanjima i izazovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru“

Tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o „Otvorenim pitanjima i izazovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru“ održat će se u četvrtak, 27. studenoga 2014. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati.

Na sjednici će se razmatrati pitanja gospodarskih aktivnosti u moru i priobalju u kontekstu zaštite i očuvanja biološke raznolikosti i morskih ekosustava. Raspravit će se o svim do sada poduzetim i planiranim aktivnostima i mjerama u području istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu te učincima ove djelatnosti na zaštitu mora i morskog okoliša, razvoj turizma i ribarske djelatnosti, zaštitu javne sigurnosti, sigurnosti prometa te zaštitu nacionalnih bogatstava s povijesnim, umjetničkim i arheološkim vrijednostima. Sudionici tematske sjednice, uz saborske zastupnike, su predstavnici drugih tijela državne vlasti, akademske zajednice, civilnog društva i druge zainteresirane javnosti.

Priopćenja  
20. 11. 2014.
Leko razgovarao s katarskim premijerom Al Thanijem o gospodarskoj suradnji i stanju na Bliskom istoku
Doha - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko drugog dana službenoga posjeta Državi Katar sastao se s premijerom Abdullahom Al Thanijem. U središtu razgovora bila je želja za jačom gospodarskom suradnjom, a razmijenili su mišljenja i o stanju na Bliskom istoku.
Priopćenja  
20. 11. 2014.
Dražen Đurović na Godišnjem parlamentarnom saslušanju UN-a
New York - Predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Dražen Đurović 19. i 20. studenoga sudjelovao je na godišnjem parlamentarnom saslušanju UN-a o temi održivog razvoja.
Priopćenja  
20. 11. 2014.
Održana tematska sjednica o predmetima iz Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava i nezadovoljstvu građana hrvatskim pravosuđem
Zagreb - Bujica prijava iz Hrvatske ide prema Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, no veseli to što je ove godine uočen pad njihova broja, rečeno je u četvrtak na tematskoj sjednici u Hrvatskome saboru o broju i vrstama predmeta iz Hrvatske pred tim sudom te nezadovoljstvu građana hrvatskim prvosuđem i kako ga prevladati.
Priopćenja  
20. 11. 2014.
Održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu
Zagreb - Predstavnici brodskih ekoloških udruga upozorili su danas na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode da je najveći problem Brođana "zagađivač u nesređenoj državi, a posljedice u drugoj", apelirajući da se što prije s BiH potpiše međudržavni sporazum o zaštiti okoliša.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 15. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

12., 13., 14., 19., 20., 21., 26., 27. i 28. studenoga i 3., 4., 5., 10., 11. i 12. prosinca 2014. 

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u utorak, 25. studenoga 2014. u 9.30 sati glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda, dopunom dnevnog reda te raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 742.
Ljudska prava  
20. studenoga - Međunarodni dan djeteta

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga radi boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece te senzibiliziranja javnog mišljenja i institucija za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Opća skupština UN-a 20. studenoga 1959. godine usvojila je „Deklaraciju o pravima djeteta“, a 20. studenoga 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“ čija se 25. godišnjica ovih dana obilježava širom svijeta. Konvencija utvrđuje prava djece na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, na besplatno osnovno obrazovanje, na igru i slobodno vrijeme, pravo da slobodno iznesu svoje mišljenje i budu saslušani bez prisile i ikakva zlostavljanja. Iako su je potpisale brojne zemlje, u svijetu još uvijek stotine milijuna djece trpe diskriminaciju, nemaju osnovne stvari za život, mnoga žive kao prognanici i izbjeglice, u ratom zahvaćenim državama koristi ih se kao vojnike, a još uvijek ima i primjera ropstva odnosno iskorištava ih se kao radnu snagu.

Hrvatska je Konvenciju potpisala 1991. godine, nakon što je, na inicijativu Saveza društava Naša djeca Hrvatske, 1990. osnovan prvi Odbor za prava djeteta. Dječji forumi za ostvarivanje prava djeteta počeli su s radom 1992., a 1993. je iniciran Zakon o Pravobranitelju za djecu.

Ured pravobraniteljice za djecu ovim povodom organizira niz aktivnosti, među kojima je i prigodna izložba „25 godina Konvencije o pravima djeteta - Koliko je poznajemo i poštujemo?“, koja će od srijede, 19. do kraja studenoga biti otvorena u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu.

Ove godine obilježava se i 15 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ kojoj je cilj unapređivanje života djeteta i primjena Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini, a zahvaljujući kojoj je, u posljednjih 15 godina, 44 gradova i općina dostiglo status gradova i općina prijatelja djece.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite