Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
28. 3. 2017.
Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström u Saboru govorila o Zajedničkoj trgovinskoj politici EU-a

Zagreb - U Hrvatskome saboru u utorak je održana zajednička tematska sjednica Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo i Odbora za vanjsku politiku na kojoj se raspravljalo o Zajedničkoj trgovinskoj politici EU-a, aktualnome stanju procesa pregovaranja i sklapanja međunarodnih trgovinskih ugovora EU-a,  posebice o Sveobuhvatnom gospodarskom i trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade – CETA – i.  Sjednici je nazočila Cecilia Mölstrom, povjerenica Europske komisije za  trgovinu koja boravi u radnome posjetu Hrvatskoj.

Govoreći o Zajedničkoj trgovinskoj politici EU-a povjerenica Mölstrom je, među ostalim, kazala kako EU treba zadržati jedinstvo  pred brojnim izazovima s kojima je suočena. – U posljednje vrijeme primjećuje se porast protekcionizma u svijetu pa i EU-u, no budući da države članice Europske unije ovise jedne o drugima,  istaknula je, samo zajedničkom jedinstvenom politikom možemo promicati europske interese u međunarodnoj trgovini.

Povjerenica Mölstrom dala je kratak pregled trgovinskoga pregovaranja EU-a s drugim državama ili trgovinskim savezima te se posebno osvrnula na proces ratifikacije Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA). – Cilj EU-a je učiniti europsko gospodarstvo održivim i transparentnim te uz buduće trgovinske sporazume otvarati nova radna mjesta, ostvarivati gospodarski rast i izravne investicije, rekla je Mölstrom. Posebno je istaknula  kako CETA promiče visoke standarde EU-a u području sigurnosti hrane, poštivanja prava radnika i zaštite okoliša, a velika je dobrobit je što se otvara  put ukidanju carina na gotovo sve proizvode u međusobnoj trgovini. - Među članicama EU-a započeo je proces ratifikacije, nakon kojega će se pristupiti formiranju investicijskih sudova koji bi trebali neovisno voditi eventualne sporove između investitora i  država članica EU-a, kazala je Mölstrom.

Najava  

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost održava sjednicu o funkcionalnoj reorganizaciji Ministarstva unutarnjih poslova

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost će u srijedu, 29. ožujka 2017. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 11.00 sati održati sjednicu s temom: "Funkcionalna reorganizacija Ministarstva unutarnjih poslova".

Ministarstvo unutarnjih poslova je 2017. godine odustalo od najavljenog teritorijalnog preustroja policije, ali je istaknulo važnost funkcionalnog i reorganizacijskog preustroja koji bi imao isti učinak. Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, s obzirom na važnost funkcioniranja Ministarstva unutarnjih poslova za Republiku Hrvatsku, odnosno policije kao njezine ustrojstvene jedinice te uzimajući u obzir obveze koje proizlaze iz članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, smatra potrebnim provesti tematsku raspravu na navedenu temu i upoznati se s osnovnim značajkama predviđenog preustroja prije nego što se pristupi normativnim izmjenama.
Najava  
Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održava sjednicu o utjecaju manjka liječnika na hrvatski zdravstveni sustav
U Hrvatskome saboru će se u srijedu, 29. ožujka 2017. s početkom u 13.30 sati u dvorani Ivana Mažuranića održati sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s temom: "Utjecaj manjka liječnika na perspektivu funkcionalne održivosti hrvatskoga zdravstvenog sustava".

Prema podacima Hrvatske liječničke komore od stupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju u posljednje tri i pol godine čak 525 liječnika napustilo je hrvatski zdravstveni sustav i otišlo raditi u inozemstvo. Gotovo polovina liječnika koji su otišli u inozemstvo u dobi je između 25 i 35 godina što ovu statistiku čini još više poražavajućom i alarmantnijom. U raspravi na tematskoj sjednici očekuje se sudjelovanje predstavnika Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva financija, dekana medicinskih fakulteta i ravnatelja kliničkih bolničkih centara. 

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić i predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža dat će izjavu za medije u 16.00 sati ispred Bašćanske ploče.
Priopćenja  
28. 3. 2017.
Domagoj Ivan Milošević primio mađarskog veleposlanika Józsefa Zoltána Magyara
Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević primio je u utorak veleposlanika Mađarske Józsefa Zoltána Magyara.
Priopćenja  
28. 3. 2017.
Mirando Mrsić održao sastanak s predstavnicima grupe "Pravo na stručno osposobljavanje"
Zagreb - Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić održao je u utorak sastanak sa skupinom građana udruženih u grupu "Pravo na stručno osposobljavanje".
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 3. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 20., 25., 26., 27. siječnja i 1., 2., 3., 8., 9., 10., 15., 16., 17. veljače;
1., 2., 3., 8., 9., 10.,15., 16.,17., 22., 23., 24., 29., 30., 31. ožujka i 5., 6., 7. travnja 2017. godine. 

dnevni red    prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)  kronologija rasprava 

Tijek sjednice  
PRIJEDLOG ODLUKE O IZMJENI ODLUKE O PROGLAŠENJU „MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE PORAJMOSA/HOLOKAUSTA, KOJI SE OBILJEŽAVA 2. KOLOVOZA“ - predlagatelj: zastupnik Veljko Kajtazi.
Zaštita okoliša i prirode  
Znate li ...

... da se 21. i 22. ožujka svake godine obilježavaju Svjetski dan šuma i Svjetski dan voda?

Svjetski dan šuma obilježava se od 1971. godine prvoga dana proljeća 21. ožujka. Šume pokrivaju trećinu površine našega planeta i biološki su najraznovrsniji ekosustavi na kopnu, a obilježavanjem Svjetskoga dana šuma želi se podići svijest o vrijednosti šuma i važnosti njihova očuvanja za naš planet i stanovništvo.

Ove godine tema obilježavanja je „Šume i energija“ čime se želi skrenuti pozornost na ulogu energije drva u unaprjeđenju ljudskih života, jačanju održivoga razvoja i ublažavanju klimatskih promjena. Drvo je jedan od najvećih izvora obnovljive energije pa se šume često nazivaju i “zelenim tvornicama”, a uz drvnu građu i čisti zrak, čisto tlo i čistu vodu, vežu vodu uz tlo i zadržavaju je u velikim količinama, sprječavajući eroziju tla i ublažavaju klimatske krajnosti. Energija drva doprinosi i gospodarskom razvoju, a moderniziranjem sektora drvne energije moguće je revitalizirati ruralna gospodarstva i stimulirati razvoj poduzetništva. U urbanim sredinama strateški posađeno drveće snižava potrošnju energije te u tim područjima drveće hladi zrak između 2-8 stupnjeva. Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su ugrožene zbog lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, i kiselih kiša.

Obilježavanje Svjetskoga dana voda 22. ožujka prigoda je da se skrene pozornost javnosti na očuvanje važnoga prirodnog resursa kao što je voda, a ove se godine obilježava pod motom „Zašto otpadne vode?“. Potreba za obradom otpadnih voda raste iz godine u godinu. Poražavajuća je činjenica da su otpadne vode sve zagađenije i da 80 posto otpadnih voda iz naših domova, gradova, industrija i poljoprivrede koje su neobrađene, završe u prirodi.

Stručnjaci upozoravaju kako odgovarajuće prikupljanje otpadnih voda i njihov tretman te sigurna uporaba i odlaganje donose značajne dobrobiti za okoliš, a ponajviše za zdravlje. Stoga je i jedan od UN-ovih ciljeva održivog razvoja osigurati dostupnost i održivost upravljanja vodom i njezino saniranje do 2030. godine s ciljem da se prepolovi udio netretiranih otpadnih voda te poveća recikliranje i sigurna uporaba vode.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

10.00 (dvorana Ante Starčevića) - predsjednik Sabora Božo Petrov prima predsjednika Češke Republike Miloša Zemana

11.00 (Zeleni salon) - Ivan Domagoj Milošević prima veleposlanicu Republike Litve Loretu Zakaravičienė

11.00 (dvorana Ivana Mažuranića) - tematska sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

11.00 (ispred Bašćanske ploče) - konferencija za medije Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a

12.00 (dvorana Ivana Kukuljevića) - konferencija za medije Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske, Reformista i nezavisnih zastupnika

12.00 (Zeleni salon) – Vesna Pusić prima veleposlanicu Republike Litve Loretu Zakaravičienė

13.30 (dvorana Ivana Mažuranića) - tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

14.00 (Banska soba) - predsjednik Sabora Božo Petrov prima u nastupni posjet veleposlanicu Države Katar šeiku Mozu bint Nasser bin Ahmed Ali Al-Thani

14.00 (dvorana Stjepana Radića) - sjednica Istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda

14.00 (dvorana Janka Draškovića) – sastanak Hrvatsko-rumunjske međuparlamentarne skupine prijateljstva


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
 
 
Obavijest
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite