Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
28. 6. 2017.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio ministra rada, zadruga i socijalnih poslova Irana Alija Rabiejia

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s ministrom rada, zadruga i socijalnih poslova Islamske Republike Iran Alijem Rabieijem.

Sugovornici su uvodno izrazili zadovoljstvo nastavkom dobrih i dinamičnih odnosa dviju zemalja te činjenicom kako je u okviru posjeta ministra Alija Rabijeia Hrvatskoj održano niz sastanaka s hrvatskim ministrima i gospodarstvenicima, a sve radi razmjene iskustava te poticanja gospodarske, kulturne i opće institucionalne suradnje.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je važnost unaprjeđenja upravo gospodarske suradnje Hrvatske i Irana te kako je u tom smislu održani gospodarski forum u kojem su sudjelovali brojni hrvatski i iranski gospodarstvenici prilika za obnovu gospodarskih odnosa, a konkretni projekti hrvatskih i iranskih tvrtki jasan su pokazatelj jačanja bilateralne suradnje.

-Definirali smo 16 područja na kojima bismo mogli zajedno potaknuti gospodarsku razmjenu, naglasio je iranski ministar rada, zadruga i socijalnih poslova Ali Rabiei, dodavši kako je jedan od prioritetnih ciljeva i uspostava platnog prometa između dviju država.

Zajednički je naglašeno i kako u međusobnim odnosima parlamenti imaju važnu ulogu jačanja međusobnog povjerenja i dijaloga te njegovanja tradicionalno dobrih odnosa i prijateljstva između dvaju naroda te kako hrvatsko-iranska parlamentarna suradnja ima dobru dinamiku koja će se nastaviti i u budućnosti.

fotogalerija

Priopćenja  
26. 6. 2017.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u povodu Dana državnosti položio vijence na Mirogoju i sudjelovao na svetoj misi u zagrebačkoj katedrali
Zagreb - U prigodi Dana državnosti, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar- Kitarović i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića položio je vijence  i zapalio svijeće na Mirogoju.
Priopćenja  
23. 6. 2017.
Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 4. sjednicu Hrvatskoga sabora za

7., 8., 9., 12., 13., 14., 19., 20., 21., 27., 28., 29. i 30. lipnja te 5., 6., 7., 12., 13. i 14. srpnja 2017. 

dnevni red    prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)  kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

 Raspored rasprava u Saboru (utorak - petak, 27. - 30. lipnja 2017.)

Sjednica se nastavlja u četvrtak, 29. lipnja 2017. s početkom u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade, s jedne strane, i Europske unije i njezinih država članica, s druge strane, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 122 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.

Blagdani  
Znate li...

...da se 25. lipnja obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika iz 1991. godine? Toj odluci prethodio je referendum održan 19. svibnja 1991. godine, na kojemu su građani donijeli sljedeće odluke:

"1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. ("za" 93,24% glasača)
2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ ("za" 92,18% glasača).

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Prava i dužnosti zastupnika
 
Javni poziv
 
 
 
 
Međunarodna suradnja
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite