Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
30. 3. 2015.
Predsjednik Sabora Josip Leko sastao se s čelnicima Republike Bugarske

Josip Leko i Cecka Cačeva u bugarskom SobranjuSofija - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko boravi u službenom posjetu Bugarskoj. Sastao se s predsjednicom Narodnog sobranja Republike Bugarske Ceckom Cačevom, predsjednikom Bugarske Rosenom Plevnelijevom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

U svim razgovorima s najvišim bugarskim čelnicima zaključeno je kako dvije zemlje imaju povijesno dobre odnose te zajedničke interese u Europskoj uniji. U središtu razgovora bile su energetska i sugurnosna politika Europske unije, kao i proširenje na države Zapadnog Balkana. Istaknuto je kako je zajednički interes diversifikacija opskrbe plinom, posebice plinovod TANAP kojim bi EU dobivala plin iz Azerbajdžana, a pozdravljen je i projekt LNG terminala na Krku.

Kad je riječ o politici proširenja Europske unije, bugarski čelnici i predsjednik Hrvatskoga sabora složili su se kako trajni mir i napredak Jugoistočne Europe može osigurati samo perspektiva članstva u EU-u za sve zemlje te regije. Istaknut je i zajednički interes Bugarske i Hrvatske za ulazak u šengensko područje te za jačanje međusobne gospodarske razmjene.

Predsjednik Bugarske Plevnelijev najavio je da će 14. i 15. travnja ove godine boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj kada će s hrvatskim čelnicima nastaviti razgovore o daljnjoj političkoj i gospodarskoj suradnji.

U izaslanstvu Hrvatskoga sabora u Bugarskoj su i zastupnici Ilija Filipović i Silvano Hrelja.

Najava  
Okrugli stol o iskustvima suradnje političkih stranaka i organizacija civilnog društva u organizaciji Kluba zastupnika SDP-a

Klub zastupnika SDP-a, u suradnji s Europskom mrežom političkih zaklada (ENoP), organizira okrugli stol na kojem će biti predstavljen radni dokument o iskustvima izgradnje suradničkih odnosa političkih stranaka i organizacija civilnog društva, s naglaskom na političkim zakladama u procesu pridruživanja Europskoj uniji država s područja zapadnog Balkana odnosno europskog jugoistoka.

Okrugli stol održat će se u srijedu, 1. travnja 2015. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 11.00 sati. Sudionici su: saborski zastupnici, predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice i drugi.

Priopćenja  
30. 3. 2015.
Zastupnici Sumrak i Mateljan sudjelovali na sastanku o klimatskim promjenama
Bruxelles - Potpredsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode Damir Mateljan i članica Odbora Đurđica Sumrak sudjelovali su na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskoga parlamenta o temi klimatskih promjena.
Priopćenja  
27. 3. 2015.
83 osnovne škole sudjelovale u online kviz-natjecanju "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"
Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u petak online kviz-natjecanje pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" u kojem su sudjelovale 83 škole.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 16. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

21., 22., 23., 28., 29. i 30. siječnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. veljače te  4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. ožujka 2015.

Sjednica je zaključena 27. ožujka 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

EU  
Znate li ...

… da je 26. ožujka ove godine obilježeno 20 godina otkako su Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Francuska i Njemačka ukinule međusobne granične kontrole čime je započeto stvaranje šengenskoga prostora?

Ukidanju međusobnih unutarnjih granica 26. ožujka 1995. godine prethodilo je deset godina procesa započeta potpisivanjem sporazuma između pet država 14. lipnja 1985. godine u luksemburškome mjestu Schengenu. Ove države namjeravale su omogućiti slobodno kretanje njihovih građana na prostoru svih potpisnica sporazuma. Danas se u šengenskome prostoru slobodno kreće približno 400 milijuna ljudi. Zemlje koje žele pristupiti su: Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar.

Pridruživanje Schengenu nije samo politička odluka. Zemlja pristupnica mora proći tzv. šengensku evaluaciju, ali i naknadno biti spremna za periodičnu provjeru provedbe svih šengenskih propisa (Šengenski sporazum i Konvencija te sve deklaracije i odluke koje je donio Šengenski izvršni odbor). Zemlja koja želi pristupiti šengenskomu prostoru mora biti sposobna provoditi skup pravila za prelazak granica fizičkih osoba te provedbu propisanoga viznog režima na svim vrstama granica (kopnenim, morskim i u zračnim lukama). Osim toga mora se uskladiti s pravilima za ulazak i izdavanje viza za kratki boravak osoba (do tri mjeseca) te biti spremna za policijsku i pravosudnu suradnju te uvođenje i Šengenskoga informacijskog sustava.

Prema izvješću Europske komisije o stanju šengenskoga prostora u 2013. i 2014. godini, i ovo razdoblje obilježio je snažan rast migracija uglavnom iz mediteranskih zemalja u Europu. Kako bi se zemlje članice što uspješnije suočavale s azilom, migracijama, integriranjem useljenika te unutarnjom sigurnošću, Europska je komisija 25. ožujka odobrila sredstva u iznosu od 1,8 milijarda eura za 36 nacionalnih programa koji će se provoditi do 2020. godine.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

(Sofija, Bugarska) - predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko boravi u službenom posjetu Republici Bugarskoj

11.00 (dvorana Ivana Kukuljevića) - konferencija za medije Kluba nezavisnih ljevičara


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Natječaj
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite