Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
21. 4. 2015.
Leko za jači dijalog nacionalnih parlamenata i tijela Europske unije

Zastupnički dom Parlamenta ItalijeRim - Hrvatski sabor pozitivno ocjenjuje politiku Europske komisije o jačanju dijaloga s nacionalnim parlamentima, ali smatramo da se taj dijalog ne treba svesti samo na informiranje nego bi trebao biti platforma za dijalog o kreiranju europskih politika, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na godišnjoj konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije.

Leko je podržao prijedlog Parlamenta Irske da se uvede praksa jednodnevnih konferencija predstavnika nacionalnih parlamenata i Europske komisije u Bruxellesu. Smatra da bi takvi sastanci bili posebno korisni uoči predstavljanja godišnjega programa Europske komisije te prilikom rane faze kreiranja određenih europskih politika.

Leko je istaknuo i institut zelenoga kartona kao najjači alat koji nacionalni parlamenti imaju u procesu donošenja odluka u Europskoj uniji. Kad je riječ o suradnji s Europskim parlamentom, Leko je ocijenio kako odnos nacionalnih parlamenata i Europskoga parlamenta treba biti komplementaran, a ne konkurentan. Zauzeo se za nastavak jačanja suradnje i razmjene informacija, osobito s pojedinim izvjestiteljima Europskoga parlamenta ovisno o određenim interesima nacionalnih parlamenata.

Najava  
Okrugli stol o obrazovanju medicinskih sestara i liječnika u Republici Hrvatskoj

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu organiziraju zajednički okrugli stol o temi „Obrazovanje medicinskih sestara i liječnika u Republici Hrvatskoj: problemi i perspektive“. Okrugli stol održat će se u srijedu, 22. travnja 2015. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 11.00 sati.

Svrha je rasprave pronalaženje rješenja za poboljšanje kadrovske strukture zdravstvenoga sustava kao najvažnije karike u sustavu. Polazište raspravi su podatci OECD-a i Europske komisije za prošlu godinu prema kojima u Hrvatskoj nedostaje oko 15 posto liječnika te oko 30 posto medicinskih sestara. Odlazna migracija liječnika i medicinskih sestara te edukacija za rad u zdravstvenom sustavu također su teme o kojima će se raspravljati. Sudionici rasprave su: zastupnici, dekani medicinskih fakulteta te zdravstvenih učilišta, ravnatelji srednjih medicinskih škola, predstavnici zdravstvenih komora, ravnatelji kliničkih bolničkih centara, domova zdravlja, ministar zdravlja te ministar obrazovanja, znanosti i sporta.

Najava  
Tematska sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije o stanju u medijima
Tematska sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije o temi "Stanje u hrvatskim medijima s posebnim naglaskom na Hrvatskoj radioteleviziji i pravu novinara na slobodu govora" održat će se u četvrtak, 23. travnja 2015. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 10.00 sati.
Najava  
Tematska sjednica o zaštiti od poplava u slijevu rijeke Save

Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo održava tematsku sjednicu o "Zaštiti od poplava u slijevu rijeke Save". Tematska sjednica održat će se u četvrtak, 23. travnja 2015. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 11.00 sati. Na sjednici će se raspravljati o stanju i unapređenju vodnogospodarske djelatnosti te o mjerama zaštite od štetnog djelovanja voda.

Priopćenja  
21. 4. 2015.
Hrvatski sabor pridružio se Tjednu borbe protiv neplodnosti

Zagreb - Raznim aktivnostima vezanima uz problem neplodnosti i reproduktivnoga zdravlja, udruga RODA, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, od 19. do 25. travnja 2015. obilježava Tjedan borbe protiv neplodnosti. Akciji osvješćivanja javnosti o problemima neplodnosti pridružio se i Hrvatski sabor, gdje je postavljena izložba pod naslovom "Neplodnost boli" i "Svaki šesti par".

Priopćenja  
20. 4. 2015.
Čelnici parlamenata EU-a raspravljali o humanitarnoj krizi u Sredozemlju

Rim - Minutom šutnje za afričke izbjeglice koje su u nedjelju poginule u brodolomu kod otoka Lampeduse počela je Konferencija predsjednika parlamenata Europske unije, kojoj je ove godine domaćin talijanski parlament. Na konferenciji sudjeluje i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 22. travnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Programskom i financijskom izvješću Hrvatskog olimpijskog odbora za 2013. godinu.
Aktualno  
Znate li ...

... da se 22. travnja ove godine 45. put obilježava Dan planeta Zemlje?

Potaknuti što veći broj ljudi da učine svoje "zeleno djelo" i da se uključe u podizanje razine svijesti svakog stanovnika Zemlje o potrebi zaštite prirodnih resursa planeta glavni su ciljevi globalne inicijative pod nazivom Dan planeta Zemlje. Ideja je globalne akcije da svatko može pridonijeti "održivoj budućnosti planeta".

Život na planetu suočen je s mnogim, složenim izazovima - od klimatskih promjena do izumiranja vrsta, a s tim se izazovima čovjek treba aktivno suočiti na osobnoj, lokalnoj i globalnoj razini. Svatko može zasaditi stablo, smanjiti potrošnju energije i vode, ne koristiti se plastičnom ambalažom, kompostirati ostatke hrane i bilja, reciklirati elektronički otpad, trošiti manje papira - osobito tiskanih reklamnih materijala, prijeći na "zelene" izvore energije i sudjelovati u javnim kampanjama koje ih zagovaraju, podupirati lokalnu proizvodnju hrane, doprinijeti smanjenju emisija ugljika u atmosferu te nizom drugih postupaka.

Među 192 zemlje koje su ove godine aktivno uključene u obilježavanje Dana planeta Zemlje je i Hrvatska koja u programu sudjeluje 20-ak godina. U globalnoj kampanji "Zeleni gradovi", u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, ove godine sudjeluje i Osijek programom „The case for zero waste“. Programom se stvaraju uvjeti za okruženje bez otpada s obiju strana granice Hrvatske i Srbije. Ovaj prekogranični projekt provodi se u suradnji dviju zemalja, a financira se iz IPA programa.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Poziv
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite