Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
12. 9. 2014.
Završila Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu

Mali Lošinj – Prva Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu završila je danas u Malom Lošinju. Predsjednik Odbora za turizam Hrvatskoga sabora i supredsjedatelj Konferencije Goran Beus Richembergh za posljednji je dan najavio izlaganja stručnjaka te panel rasprave o kulturnom turizmu i turizmu u funkciji zaštite okoliša.

Nakon uvodnog pozdrava gradonačelnika Malog Lošinja Garija Cappellija, sudionicima konferencije se u ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova obratio pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić. U svojoj prezentaciji o regionalnim i prekograničnim razvojnim projektima i financiranju EU-a, Marušić je istaknuo važnost regionalne suradnje u razvoju turizma te naglasio kako je turizam snažan „eurointegracijski katalizator“ u regiji. –Koristi članstva u Europskoj uniji su lakši pristup EU fondovima i tržištu što sve zemlje članice moraju maksimalno iskoristiti, dodao je.

Peter Mackelworth iz Instituta Plavi svijet predstavio je dosadašnji rad Instituta te planove za razvoj turizma temeljenog na prirodi. U tu svrhu najavio je otvaranje novog lošinjskog Centra za znanost o moru. Prezentacijom „Jadranski projekt dupin“ Mackelworth  je ukazao na važnost istraživanja  i zaštite dupina u Jadranskom moru.

Prezentacijom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture o zaštiti kulturne baštine, stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda predstavili su sudionicima konferencije Hrvatskog Apoksiomena - jednog od rijetkih sačuvanih grčkih kipova koji su nekada krasili grčka svetišta i gradove. 

fotogalerija

 

Priopćenja  
12. 9. 2014.
Leko: Europi je Ukrajina važan i težak problem

foto: StortingetOslo - Za Europu je problem Ukrajine iznimno važan i težak problem i pokazuje da nisu nestale objektivne opasnosti koje predstavlja kršenje međunarodnog prava, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko po završetku dvodnevne Europske konferencije predsjednika parlamenata Vijeća Europe.

Priopćenja  
12. 9. 2014.
Leko: U Hrvatskoj navala na referendum

Oslo - Civilno društvo važan je oblik izvaninstitucionalne oporbe, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko u petak na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata Vijeća Europe (ECPP) u Oslu te dodao kako je u Hrvatskoj na djelu "svojevrsna navala na referendum onih koji se protive odlukama vlasti".

Javnost rada  
Pregled zakonodavnog rada Sabora u prvoj polovini 2014. godine
Hrvatski je sabor do ljetne stanke u zasjedanju, 15. srpnja 2014. godine, održao 2 plenarne sjednice u trajanju od 68 dana, odnosno više od 460 radnih sati, pri čemu je raspravljeno 248 točaka dnevnog reda.
Javnost rada  
Pregled troškova rada saborskih zastupnika u prvoj polovini 2014. godine
Poštujući pravo javnosti na uvid u financijske pokazatelje vezane uz rad saborskih zastupnika, Hrvatski sabor objavljuje pregled troškova rada zastupnika u razdoblju od 1. siječnja do 11. srpnja 2014. godine.
Javnost rada  
Pregled objavljenih informacija o službenim susretima u Hrvatskome saboru u prvoj polovini 2014. godine

Hrvatski sabor proteklo desetljeće, osim detaljnog izvještavanja o zakonodavnom radu Sabora, izvještava javnost putem svojih web stranica i o svim drugim službenim aktivnostima saborskih dužnosnika. Među pokazateljima o ostvarenoj transparentnosti rada Sabora i putem Interneta u ovom razdoblju je i 748 najava i 264 priopćenja, 12 fotogalerija, 6 videovijesti itd.

Javnost rada  
Posjeti Hrvatskome saboru tijekom prve polovine 2014. godine

Prema podacima saborske Službe za građane, u prvih šest mjeseci 2014. godine Hrvatski sabor je posjetilo 9.286 građana u 259 organiziranih skupina. Nazočnost plenarnoj sjednici zatražilo je 4.060 posjetitelja. Uz najbrojniju skupinu posjetitelja, domaće i inozemne učenike i studente (7.280), Sabor je posjetilo još 2.006 osoba. U protokolarnim posjetima saborskim dužnosnicima bila je 231 službena osoba.

Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna 2014.

Sjednica će započeti u srijedu 17. rujna 2014. u 9.30 sati, a održat će se u Sabornici Hrvatskoga sabora, Zagreb, Trg sv. Marka br. 6.

Dana 17. rujna 2014. nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, "aktualno prijepodne".

 

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Obilježavanje  

Znate li ...

... da se 15. rujna obilježava Međunarodni dan demokracije?

Obilježavanje Međunarodnog dana demokracije započelo je 2007. godine na preporuku Opće skupštine UN-a, s ciljem da se države potaknu na jačanje nacionalnih programa posvećenih promociji i konsolidaciji demokracije. Nacionalni parlamenti, kao i mnoge vladine i nevladine institucije i organizacije, tako već osmu godinu za redom promiču temu demokracije održavanjem konferencija, panel rasprava, okruglih stolova, izložba, radionica i brojnih drugih manifestacija.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Konferencija
Europska međuparlamentarna konferencija.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite