Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Služba za građane
 
Programi
 
Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora

dan_otvorenih-vrata-sabora-2013_220.jpgDan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora manifestacija je koja se održava dva puta godišnje - uz obilježavanje spomendana 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora te uz blagdan 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Tijekom Dana otvorenih vrata građani mogu ući u zgradu Hrvatskoga sabora od 10.00 do 17.00 sati bez prethodne najave i pogledati prostorije Sabora koje nisu dio uobičajenih programa za posjetitelje. Za posjetitelje iz inozemstva organizirano je vođenje na engleskom jeziku.

Dan otvorenih vrata prigoda je građanima i za susret s predsjednikom Sabora i saborskim zastupnicima pri čemu se u otvorenu razgovoru razmjenjuju mišljenja o radu Sabora te o aktualnim pitanjima.

  Autor: Služba za građane  

 
Dani otvorenih vrata Hrvatskoga sabora u 2016. godini

Služba za građane Hrvatskoga sabora u dva je navrata tijekom 2016. godine organizirala manifestaciju Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora. Prigodom obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora - 30. svibnja, Sabor je otvorio vrata građanima u nedjelju, 29. svibnja, a prigodom obilježavanja Dana neovisnosti - 8. listopada, u nedjelju, 9. listopada 2016. godine Sabor je šesti put za redom organizirao manifestaciju Dan otvorenih vrata.

 
Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora 11. listopada 2015.

U prigodi obilježavanja 8. listopada - Dana neovisnosti RH, u Saboru je 11. listopada 2015. četvrti put održana manifestacija Dana otvorenih vrata. Najveću pozornost posjetitelja privukle su Sabornica i Mala vijećnica u kojoj je u nedavnoj prošlosti zasjedao Županijski dom Sabora, dvorane i saloni za protokolarne i radne sastanke, reljef Sv. Josipa - zaštitnika hrvatske domovine, replika Bašćanske ploče te poprsja hrvatskih velikana - bivših saborskih zastupnika. Građani su imali priliku susresti se u Sabornici s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom te zastupnicom Đurđicom Sumrak i razgovarati o radu Sabora - plenarnim sjednicama i sjednicama radnih tijela, načinu izglasavanja zakona, odnosu vladajućih i oporbenih stranaka, trodiobi vlasti i odgovornostima zastupnika, ali i iznijeti svoja mišljenja o aktivnostima zastupnika na saborskim sjednicama te svoja očekivanja od zastupnika.

 
Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora 12. listopada 2014.

otv_vrata_12.10.2015. 125px.jpgU prigodi obilježavanja 8. listopada - Dana neovisnosti RH, u Hrvatskome saboru u nedjelju, 12. listopada 2014. treći put je održana manifestacija Dan otvorenih vrata. Kako je uobičajeno, posjetiteljima je pripremljen je poseban program razgledanja prostorija Sabora te susret s predsjednikom Sabora.  Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko susreo se s građanima u Velikoj vijećnici te razgovarao s njima o radu parlamenta, odnosu građana i zastupnika te zakonodavnom procesu. S posjetiteljima su razgovarali i odgovarali na njihove upite i saborski zastupnici Daniel Mondekar, Gordana Sobol, Jadranka Kosor, Nansi Tireli, Željko Šemper, Vesna Fabijančić-Križanić, Ante Babić, Jasen Mesić i Alen Prelec. Tijekom predviđenoga vremena obilaska saborsku je zgradu posjetilo 1019 osoba.

Program  
Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora 1. lipnja 2014.
Dan otvorenih vrata 2014.Nakon iznimnog interesa građana za posjet Saboru na prošlogodišnjem Danu otvorenih vrata, Sabor je otvorio svoja vrata građanima i 1. lipnja 2014. godine. Građani su u okviru obilaska mogli razgledati izložbu pod nazivom "Zapisnici Hrvatskoga sabora - glasnici povijesti" pripremljenu u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom. Za posjetitelje je pripremljen i prigodan letak o temi ovogodišnjega Dana otvorenih vrata. Zbog interesa za obilazak Sabora inozemnih gostiju Zagreba, ove godine organiziran je i program obilaska na engleskom jeziku.
 
Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora 25. svibnja 2013.

U godini ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, prvi put u saborskoj povijesti 30. svibnja - Dan Hrvatskoga sabora obilježen je manifestacijom Dan otvorenih vrata. Više od tisuću građana je u subotu, 25. svibnja 2013. od 10 do 17 sati posjetilo i razgledalo zgradu Hrvatskoga sabora bez posebne najave. Posjetitelji su imali prigodu razgledati i one prostorije Sabora koje se inače ne mogu vidjeti tijekom uobičajenih programa za posjetitelje. Građani su imali priliku susresti se i razgovarati s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom te razgledati izložbu vrijednih eksponata iz povijesti saborovanja pripremljenu u suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom.


Upute posjetiteljima
 
Obrasci za prijavu posjeta
 
Koliko poznaješ Sabor?
 
Kontakti Službe

e-mail: gradjani@sabor.hr 
              posjeti@sabor.hr

Voditeljica Službe:
Ružica Šimunović
Telefon: 01/45 69 460
Faks: 01/63 03 018
e-mail: ruzica.simunovic@sabor.hr

Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Powered by iSite