Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
23. 9. 2014.
Predsjednik Sabora sudjelovao na obilježavanju 23. obljetnice osnivanja 204. vukovarske brigade

Vukovar – Uime Hrvatskoga sabora svim hrvatskim braniteljima Vukovara na čelu s ratnim zapovjednicima 204. legendarne vukovarske brigade izražavam duboku zahvalnost i poštovanje, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na svečanoj akademiji u povodu 23. obljetnice osnivanja te brigade.

Istaknuo je kako je 204. vukovarska brigada branila najteže bojište u Domovinskom ratu te, usprkos padu Vukovara i velikim žrtvama, zaustavila prodor neprijatelja prema ostatku Hrvatske.

-Zbog svega toga Hrvatska je ostala u srcu s vama, duboko se i danas klanja vašoj žrtvi i hrabrosti. Bez obzira na vrijeme i politike vi stojite u temeljima hrvatske državnosti, naglasio je predsjednik Sabora. Ocijenio je kako vjera u pravdu i borba za istinu uvijek pobjeđuju te da stoga ne treba odustati od cilja – demokratske izgradnje hrvatske države i društva te boljeg života za sve hrvatske građane. -Nijedna žrtva, koja je pala u obrani i za obranu Vukovara, ma koliko teška i bolna bila, nije bila uzaludna i nikada neće biti zaboravljena. Kriza će proći i vaše će djelo rasti u prosperitetnoj Hrvatskoj, poručio je Leko.

Predsjednik Sabora prije svečane akademije odao je počast poginulim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju u Vukovaru te je prisustvovao svetoj misi za sve poginule i nestale branitelje Vukovara u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Najava  
Konferencija u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama

Konferencija u povodu obilježavanja 28. rujna - Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, održat će se u srijedu, 24. rujna 2014. u Hrvatskom saboru.

Konferencija o temi "Pristup informacijama u Republici Hrvatskoj: novi izazovi, nova rješenja" u organizaciji povjerenice za informiranje, a uz potporu britanskog veleposlanstva, počinje u 9.30 sati u dvorani Ivana Mažuranića. Na konferenciju su pozvani saborski zastupnici, čelnici tijela javne vlasti, službenici za informiranje u tim tijelima, stručna javnost i korisnici informacija o ostvarivanju ustavom zajamčenog prava na informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti.

Najava  
Okrugli stol o pregledu ljudskih prava UN-a

Okrugli stol za zastupnike o Univerzalnom periodičkom pregledu ljudskih prava UN-a održava se u Hrvatskome saboru u četvrtak, 25. rujna 2014. u dvorani Josipa Jelačića s početkom u 10.00 sati.

Na okruglom stolu u organizaciji pučke pravobraniteljice uvodno će izlagati predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak te voditeljica ureda UNDP-a Sandra Vlašić.

Priopćenja  
23. 9. 2014.
Mlakar i Kolman primili parlamentarno izaslanstvo Odbora za europske poslove i pravosuđe njemačke savezne zemlje Mecklenburg
Zagreb – Potpredsjednik Odbora za pravosuđe Davorin Mlakar te potpredsjednik Odbora za europske poslove Igor Kolman s članovima dvaju odbora primili su u odvojenim susretima izaslanstvo Odbora za europske poslove i pravosuđe parlamenta njemačke savezne zemlje Mecklenburg.
Priopćenja  
23. 9. 2014.
Josip Kregar i članovi Odbora za pravosuđe održali radni sastanak s dužnosnicima Europske mreže pravosudnih centara
Zagreb – U sklopu programa razmjene pravosudnih dužnosnika Europske mreže pravosudnih centara, predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar s članovima Odbora održao je radni sastanak na kojem su izmijenjena iskustva sa sedmero stranih pravosudnih dužnosnika.
Priopćenja  
23. 9. 2014.
Zastupnici Gjurković i Jelušić sudjelovali na sjednici Odbora za ekonomska i monetarna pitanja Europskog parlamenta
Bruxelles - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković i predsjednik Odbora za gospodarstvo Ivo Jelušić sudjelovali su u razmjeni mišljenja između članova Odbora za ekonomska i monetarna pitanja (ECON) Europskog parlamenta i zastupnika nacionalnih parlamenata država članica Europske unije o provedbi prioriteta za 2014. u okviru Europskog semestra za usklađivanje gospodarske politike.
Priopćenja  
19. 9. 2014.
Predsjednik Sabora sudjelovao na parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu u Kongresu SAD-a
Washington – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjeluje na parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu koji se od 17. do 19. rujna održava u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država u Washingtonu.
Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 14. sjednicu u dane:

17., 18., 19., 24., 25. i 26. rujna 2014.

Sjednica je započela u srijedu, 17. rujna 2014. u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora. 

Dana 17. rujna 2014., nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, aktualno prijepodne.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 24. rujna 2014. u 9.30 sati raspravom o Godišnjem izvješću Vlade Republike Hrvatske.
Statistike  
Aktualna zastupnička struktura u Hrvatskome saboru

U Hrvatskome saboru trenutačno je aktivan 151 zastupnički mandat, 22 mandata su zaključena, a 35 mandata miruje. Od ukupnog broja zastupnika, 139 mandata raspodijeljeno je među 15 parlamentarnih stranaka, a 12 mandata pripada nezavisnim zastupnicima.

Parlamentarne stranke raspolažu mandatima kako slijedi: Socijaldemokratska partija Hrvatske (57), Hrvatska demokratska zajednica (41), Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati (12), Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (7), Hrvatski laburisti - Stranka rada (5), Hrvatska stranka umirovljenika (4), Samostalna demokratska srpska stranka (3), Hrvatska građanska stranka (1), Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (1), Hrvatska seljačka stranka (1), Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (1), Demokratski centar (1), Održivi razvoj Hrvatske (1) i Novi val - Stranka razvoja (1).

Od 12 mandata nezavisnih zastupnika, osam ih je pridruženo klubovima zastupnika: Josip Kregar u Klubu zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Veljko Kajtazi u Klubu zastupnika Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata), Furio Radin u Klubu zastupnika Istarskog demokratskog sabora i nezavisnog zastupnika Furia Radina, Jadranka Kosor u Klubu nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika Hrvatske građanske stranke, Petar Baranović i Natalija Martinčević u Klubu zastupnika DC-a, Novog vala i nezavisnih zastupnika Petra Baranovića i Natalije Martinčević i Slavko Linić i Branko Vukšić u Klubu nezavisnih zastupnika Slavka Linića i Branka Vukšića te Nedžada Hodžića, zastupnika Bošnjačke demokratske stranke. U ukupnom broju od 151 zastupnika, osam je zastupnika nacionalnih manjina.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
Aktualno u Europskom parlamentu
 
 
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite