Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
27. 6. 2016.
Reiner primio u oproštajni posjet veleposlanika Češke Martina Košatku

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je danas, 27. lipnja 2016. godine u Hrvatskome saboru u oproštajni posjet Martina Košatku, veleposlanika Češke Republike.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i veleposlanik Češke složili su se u tome da su bilateralni odnosi Hrvatske i Češke odlični i nisu opterećeni nikakvim otvorenim pitanjima, no na području gospodarstva još bi ih trebalo razvijati i poboljšati.

Sugovornici smatraju da bilateralna suradnja dviju država ima potencijal za još bolji razvoj prometne infrastrukture, turizma, poljoprivrede, digitalne agende, zaštite okoliša, ulaganja i investicija te suradnje u okviru EU-a i hrvatske incijative ''Jadran – Baltik − Crno more''. Hrvatsku i Republiku Češku tradicionalno povezuju prijateljski odnosi utemeljeni na geografskoj blizini, a složili su se i u tome da je uložen ogroman trud u radu na unaprjeđenju bilateralnih odnosa dviju država.

Predsjednik Hrvatskoga sabora osvrnuo se na položaj hrvatske nacionalne manjine u Češkoj koji je temeljen na korektnome odnosu mjerodavnih čeških institucija i dosljednoj primjeni relevantnoga domicilnoga zakonskog okvira. Veleposlanik Češke Republike pohvalio je primjeran odnos Hrvatske prema češkoj manjini u Hrvatskoj. Reiner je istaknuo osobni doprinos i velik veleposlanikov angažman u podizanju bilateralnih odnosa na višu razinu, posebice što se tiče turizma, te je pohvalio njegov interes za to da se Hrvatskoj približi i predstavi češka kultura. (Ured predsjednika Sabora)

Priopćenja  
27. 6. 2016.
Sobol i Rusak primile predstavnice Finskog instituta za zdravstvo i socijalnu skrb
Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i članica Odbora Gordana Rusak održale su u ponedjeljak sastanak s predstavnicama Finskog instituta za zdravstvo i socijalnu skrb.
Priopćenja  
25. 6. 2016.
U Saboru održana svečana sjednica u prigodi Dana državnosti i 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske
Zagreb – Himnom u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ te minutom šutnje za sve poginule branitelje u Saboru je u subotu započela svečana sjednica u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske kojom je predsjedao potpredsjednik Sabora Ante Sanader.
Priopćenja  
24. 6. 2016.
Predsjednik Sabora Željko Reiner čestitao Dan državnosti
Zagreb - 25. lipnja 1991. godine bio je povijesni dan za našu domovinu. Toga je dana Hrvatski sabor donio dvije važne odluke koje su ustavno-pravni temelj današnje moderne hrvatske države: Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske.
Priopćenja  
23. 6. 2016.
Jasen Mesić i Gordan Jandroković sudjeluju na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe
Strasbourg - U Strasbourgu se od 20.-24. lipnja 2016. održava ljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) na kojem sudjeluju Jasen Mesić, voditelj Izaslanstva u PSVE-u te Gordan Jandroković, član Izaslanstva.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20. i 31. svibnja  te 1., 2., 3., 8., 9.,   
                                                10., 15., 16., 17., 20., 23. i 24. lipnja 2016.
godine. 

Dana 20. lipnja 2016. Hrvatski sabor donio je odluku o svome raspuštanju koja stupa na snagu 15. srpnja 2016. 

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Blagdani  
Znate li...

...da se 25. lipnja obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske, blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika?

Toj odluci prethodila je odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine, kada su se građani sa 93,24 posto glasova „za“ izjasnili da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama, te sa 92,18 posto glasova „protiv“ ostanka Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća (Vijeće udruženog rada, Državno-političko vijeća i Vijeće općina)  25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Na istoj sjednici Sabor je donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze s ostalim republikama te postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni pozivi
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite