Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
5. 5. 2015.
Boljunčić i Mondekar održali sastanke s francuskim parlamentarnim zastupnikom Patrickom Blocheom

Zagreb - Predsjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za europske poslove, Valter Boljunčić i Daniel Mondekar danas su se na odvojenim sastancima susreli s predsjednikom Odbora za kulturu i obrazovanje francuske Nacionalne skupštine i voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Francuska-Hrvatska Patrickom Blocheom. 

Dosadašnja suradnja Hrvatske i Francuske na području kulture, obrazovanja i znanosti, kao i budući projekti i programi koji mogu doprinijeti još intenzivnijoj suradnji na tom području bile su središnje teme razgovora predsjednika Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valtera Boljunčića i predsjednika Odbora za kulturu i obrazovanje francuskog parlamenta Patricka Blochea.

 - Francuska je zemlja koja ima razvijenu kulturnu djelatnost i tradiciju čuvanja kulturne baštine i Hrvatska iz njezinog iskustva može još mnogo toga naučiti, istaknuo je Boljunčić. Posebno je izrazio zadovoljstvo što je do susreta došlo uoči početka manifestacije "Randez Vous", Festivala Francuske koji će se u Hrvatskoj odvijati od svibnja do rujna, a započet će večeras otvaranjem izložbe "Rodin u Meštrovićevom Zagrebu" u Umjetničkom paviljonu.

Bloche je ocijenio dosadašnju suradnju na području visokog obrazovanja vrlo dobrom, posebice u okviru programa stipendiranja hrvatskih studenata u Francuskoj. U vezi s muzejskom djelatnošću, govorio je o francuskim zakonodavnim rješenjima koji su doneseni prije desetak godina u cilju racionalizacije prekobrojnih muzeja.

Priopćenja  
5. 5. 2015.
Daniel Mondekar sudjelovao na otvaranju Učilišta EU projekti
Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar sudjelovao je danas na svečanosti povodom službenog otvaranja zagrebačkog Učilišta EU projekti - ustanove za obrazovanje odraslih. Učilište je osnovano s ciljem jačanja administrativnih kapaciteta za bolje korištenje fondova Europske unije u financijskoj perspektivi 2014. – 2020.
Priopćenja  
4. 5. 2015.
Leko: Zasluge antifašista nikada ne smiju biti zaboravljene
Rijeka – Zasluge antifašista nikada ne smiju biti zaboravljene. Vaša borba ispunjava nas ponosom. Vrijednost antifašizma danas želimo prenijeti mlađim naraštajima, kako bi znali čuvati te vrijednosti  za koje ste se vi borili – za slobodu, mir, pravo na različitost i za uvažavanje drugih i drukčijih.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja te 6., 7. i 8. svibnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 6. svibnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti novčarskih institucija, drugo čitanje P.Z. br. 682.
Aktualno  
3. svibnja - Svjetski dan slobode medija

Ove godine Svjetski dan slobode medija obilježava se pod sloganom: „Neka novinarstvo ide naprijed! Prema boljem izvještavanju, jednakosti spolova i medijskoj sigurnosti u digitalnome dobu“.

Obilježavanje Svjetskoga dana slobode medija prema odluci Opće skupštine UN-a iz 1993. godine održava se 3. svibnja i popraćeno je brojnim događanjima kojima se želi podsjetiti na temeljna načela slobode izražavanja kao i na one novinare koji su obavljajući svoj posao ugrozili ili izgubili živote. U središtu rasprava ove su godine tri izazovne teme. Jedna od njih odnosi se na neovisnost i kvalitetu medija. Određivanje kriterija kvalitete novinarstva je složeno jer često ovisi o društveno-političkim i kulturnim okruženjima i s njima povezanim ograničenjima. Na neovisnost i kvalitetu novinarstva danas uvelike utječu i komercijalizacija medija i njihova vlasnička struktura.

Tema ravnopravnosti spolova u medijima i dalje je aktualna. U Pekinškoj deklaraciji i Platformi za promjene koje su potpisane tijekom četvrte Svjetske konferencije o ženama 1995. godine utvrđena su, među ostalim, dva cilja – veće sudjelovanje žena u javnom izražavanju i odlučivanju u medijima i kroz njih, nove komunikacijske tehnologije te promocija uravnoteženog i nestereotipnog prikazivanja žene u medijima. Prepreke u ostvarenju tih ciljeva i dalje su prisutne u medijskoj industriji.

Digitalna zaštita novinara i njihovih izvora također je važna tema koja otvara niz pitanja: Je li u digitalnom dobu moguće sačuvati povjerljivost novinarskih izvora? Može li novinarstvo dalje napredovati ako izvori neće moći biti anonimni? Što se može učiniti u cilju boljeg očuvanja digitalne privatnosti i zaštite digitalnih podataka? Zbog sve sofisticiranijih mehanizama nadzora, anonimnost izvora mogla bi postati dio prošlosti. Novinari i svi oni koji rade u medijskome prostoru suočavaju se i s brojnim drugim digitalnim sigurnosnim izazovima, ponajprije suvremenim oblicima kriminala u računalnome svijetu.

O svim ovim temama govorilo se i na svečanome obilježavanju Svjetskoga dana slobode medija u Rigi 3. svibnja, koji ove godine zajedno organiziraju UNESCO i latvijska vlada. Tijekom događaja proglašen je ovogodišnji dobitnik UNESCO-ve nagrade Svjetskoga dana slobode medija „Guillermo Cano“, a to je sirijski novinar i borac za ljudska prava Mazen Darwish kojeg su sirijske vlasti zatvorile 2012. godine.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Poziv
 
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite