Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
17. 10. 2018.
Sabor: Izložba "Kravata - simbol EU-a"

Foto: Hina/Lana Slivar DominićZagreb - Uoči Svjetskog dana kravate 18. listopada te u sklopu festivala Dani kravate u organizaciji ustanove Academia Cravatica, u Hrvatskom saboru u srijedu je otvorena izložba „Kravata – simbol EU, Kravate zemalja predsjedateljica Europske unije“.

Izložba je nastala na inicijativu Marijana Bušića, ravnatelja Academiae Cravaticae, ustanove koja je posvećena istraživanju povijesti kravate i promociji njezinih simboličkih vrijednosti. Zbirka kravata zemalja predsjedateljica EU-a popunjavana je proteklih 15 godina i ona ni sad nije dovršena, ne samo zato što nisu prikupljene sve postojeće, već realizirane kravate i rupci, nego i zato što je trajno otvorena za prikupljanje novih koje će članice EU-a tek proizvesti.

Ustaljen je običaj da zemlja predsjedateljica svoj šestomjesečni mandat obilježi kreiranjem rubaca i kravata koje služe kao protokolarni darovi jer su ti elementi prisutni od druge polovice 17. stoljeća kao stalni dio diplomatske etikete.

- Academia je iznimno puno postigla na promociji kravate i promociji Hrvatske čiji je kravata autohtoni originalni odjevni predmet, poručio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić otvarajući izložbu. Hrvatski sabor je, podsjetio je Bačić, prije 10 godina proglasio 18. listopada Danom kravate u RH.

Najava  
Tematska sjednica o stanju migracija i međunarodne zaštite migranata u Hrvatskoj

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održava sjednicu s temom: "Rasprava o stanju migracija i međunarodne zaštite migranata u Republici Hrvatskoj". Sjednica će se održati u četvrtak, 18. listopada 2018. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 10.00 sati.

S ciljem što kvalitetnije rasprave, u radu tematske sjednice sudjeluju predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva obrazovanja, Ureda pučke pravobraniteljice, Ureda pravobraniteljice za djecu, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, UNHCR-a, UNICEF-a i ostalih relevantnih institucija i predstavnika zainteresirane javnosti.

Raspravljat će se o međunarodnoj zaštiti migranata, otvorenim pitanjima politika zaštite migranata te stajalištima Republike Hrvatske o tome. Raspravit će se rješenja za uspostavljanje bolje međuresorne suradnje u zaštiti migranata te otvorena pitanja u zaštiti prava migranata. Razmotrit će se načini pomoći tijelima koja se bave zaštitom prava migranata te raspraviti informacije koje ukazuju na sumnju kršenja prava migranata u pojedinim slučajevima.

Priopćenja  
17. 10. 2018.
Orsat Miljenić primio izaslanstvo indonezijskog parlamenta

Zagreb – Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić primio je u srijedu izaslanstvo Parlamenta Republike Indonezije sastavljeno od zastupnika -članova Komisije zadužene za pravosuđe, ljudska prava i sigurnosna pitanja.

Priopćenja  
16. 10. 2018.
Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio izaslanstvo Zaklade Konrad Adenauer

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner održao je u utorak sastanak s  članovima njemačke Zaklade Konrad Adenauer Holgerom Haibachom i Florianom C. Feyerabendom te direktorom ureda Zaklade u Zagrebu zaduženog za Hrvatsku i Sloveniju Michaelom A. Langeom.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 9. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

19., 20., 21., 26., 27., 28. rujna te 3., 4., 5., 10., 11., 12., 17., 18., 19., 24., 25., 26., 29., 30. i 31. listopada 2018.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  


Sjednica se nastavlja u četvrtak, 18. listopada 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme, prvo čitanje, P.Z. br. 444 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.

Ljudska prava  
Znate li...

...da se 17. listopada obilježava Međunarodni dan iskorjenjivanja siromaštva? Namjera je da se obilježavanjem ovog dana upozori na problem siromaštva i bijede diljem svijeta te ukaže na potrebu za njihovim iskorjenjivanjem.

Povijest obilježavanja započinje 17. listopada 1987. godine kad se na pariškom trgu Trocadero okupilo više tisuća ljudi kako bi odali počast žrtvama ekstremnog siromaštva, nasilja i gladi. Okupljeni su se tada složili kako je siromaštvo oblik kršenja ljudskih prava i utvrdili potrebu za zajedničkim djelovanjem radi zaštite i davanja potpore najranjivijima. 

Nakon okupljanja u Parizu, Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 1992. godine rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana iskorjenjivanja siromaštva te pozvala sve države da na nacionalnoj razini, konkretnim aktivnostima, sudjeluju u obilježavanju ovog dana. Diljem svijeta toga se dana kroz različite manifestacije svjedoči o iskustvima onih koji žive u siromaštvu i ukazuje na potrebu njihovog uključivanja u društvo, zaštitu njihovih ljudskih prava i dostojanstva te se poziva na jačanje politika iskorjenjivanja siromaštva, bijede i drugih problema koji iz toga proizlaze.

Ove godine obilježava se 25. godišnjica rezolucije te 70. godišnjica proglašenja Opće deklaracije o ljudskim pravima, a ovogodišnjom temom obilježavanja - „Zajednički izgradimo svijet uključivosti i općeg poštivanja ljudskih prava i dostojanstva“ – posebno se ukazuje na kršenje ljudskih prava osobama koje žive u siromaštvu.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite