Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
17. 12. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković primio Betlehemsko svjetlo mira koje je izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske tradicionalno donijelo u Hrvatski sabor

Zagreb – Betlehemsko svjetlo mira koje su brojni izviđači iz cijele Hrvatske jučer donijeli u zagrebačku katedralu, danas je izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske donijelo i u Hrvatski sabor te ga uručilo predsjedniku Gordanu Jandrokoviću.

Predstavnik Saveza izviđača Hrvatske Boris Krajinović zahvalio je na tradicionalnom pokroviteljstvu Hrvatskoga sabora, te je zatim predsjedniku Jandrokoviću fenjer s Betlehemskim svjetlom mira predala članica Saveza izviđača Petra Bilobrk.

Predsjednik Sabora zahvalio je izviđačima te im čestitao što čuvaju ovu tradiciju i što su ovako plemenitu inicijativu uspjeli proširiti po cijeloj Hrvatskoj. -Hrvatski sabor pokrovitelj je dolaska Betlehemskog svjetla mira od 1992. godine i siguran sam da će to biti još dugo, dugo godina. Ovo je lijepa inicijativa zato što povezuje ljude; ona ima svoj duboki vjerski karakter, u njoj slavimo i Božić, ona simbolizira i vjeru i povezanost među ljudima, prijateljstvo, mir, ljubav. Isto tako veze među narodima Europe - čuo sam da je čak i izvan Europe otišlo Betlehemsko svjetlo mira, i na tome vam od srca hvala, rekao je Jandroković.

fotogalerija

Priopćenja  
17. 12. 2018.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke Roberta Richarda Klinkea
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Roberta Richarda Klinkea.
Priopćenja  
17. 12. 2018.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio u oproštajni posjet veleposlanicu Države Izrael Zinu Kalay Kleitman
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u oproštajni posjet veleposlanicu Države Izrael u Republici Hrvatskoj Zinu Kalay Kleitman.
Priopćenja  
16. 12. 2018.
Izviđači u Hrvatsku donijeli Betlehemsko svjetlo mira - pokrovitelj nacionalnog dočeka predsjednik Sabora Jandroković na tradicionalnom unošenju Svjetla mira u zagrebačku katedralu
foto: Hina/Dario GrzeljZagreb - Savez izviđača Hrvatske i ove je godine, 26. godinu zaredom, organizirao donošenje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku.
Priopćenja  
14. 12. 2018.
Parlamentarna skupština Vijeća Europe raspisala natječaj za dizajn trofeja Europske nagrade
Strasbourg - Odbor za socijalna pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe raspisao je natječaj za dizajn novog trofeja Europske nagrade. Natječaj je namijenjen studentima umjetnosti, dizajna i arhitekture iz zemalja članica Vijeća Europe.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora predsjednik Sabora sazvao je 10. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

14., 15., 16., 19., 20., 21., 27., 28., 29., i 30. studenoga
te 3., 4., 5., 6., 7., 10., 11., 12., 13. i 14. prosinca 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Sjednica je zaključena 14. prosinca 2018.

Ljudska prava  
Znate li....
un-human+rights.jpg... da se Međunarodni dan ljudskih prava obilježava svake godine 10. prosinca, na dan kada je 1948. godine potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima, dokument kojim je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika“?

Prvi članak Opće deklaracije o ljudskim pravima glasi: „Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i trebaju jedni prema drugima postupati u duhu bratstva“. Ovim dokumentom štite se građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka, od prava na život do prava na dostojanstvo. Donošenje Opće deklaracije je prekretnica u suvremenoj povijesti kada su se narodi svijeta udružili kako bi jednom i zauvijek stali na kraj genocidu nastalom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Opća deklaracija o ljudskim pravima jedan je od prvih značajnijih dostignuća Ujedinjenih naroda koji kao dokument predstavlja osnovnu filozofiju pravno obvezujućih međunarodnih dokumenata nastalih nakon 1948. godine.

Dan ljudskih prava ove godine slavi 70. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima. Aktivnosti širom svijeta pružaju priliku za promicanje, angažiranje i promišljanje o Deklaraciji i njezinoj važnosti u svakodnevnom životu. Tom prigodom, Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održat će 7. prosinca 2018. godine tematsku sjednicu u Hrvatskome saboru.
Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

14.00 (Zeleni salon) - predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav akademik Željko Reiner prima veleposlanika Republike Azerbajdžana Fakhraddina Gurbanova


 
Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Predsjedanje
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite