Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Aktualno u Saboru
 
Ispravak informacija objavljenih u Jutarnjem listu od 28. prosinca 2016.

Zagreb - Nakon što je Jutarnji list u svom tiskanom izdanju od 28. prosinca 2016., str. 3, objavio članak novinara Gorana Penića pod naslovom „Stranačko zapošljavanje“, a koji su istoga dana prenijeli i portal Jutarnjeg lista te portal Slobodne Dalmacije, radi istinitog i cjelovitog informiranja javnosti objavljujemo ispravak informacija.

Ispravak informacija

U svom članku te u samom naslovu „UHLJEBLJIVANJE Sabor dobio nove savjetnice – Stranačko zapošljavanje“, objavljenom 28. prosinca 2016., str. 3, novinar Goran Penić falsificira činjenice kako bi potkrijepio tezu svog članka o nepropisnom i etički upitnom zapošljavanju u Hrvatskom saboru. Činjenice su, međutim, da natječajni postupak za prijam u državnu službu u Hrvatski sabor (u daljnjem tekstu: „natječaj“) formalno još uvijek nije dovršen, da rješenja o prijmu u državnu službu nisu pravomoćna niti izvršna te da temeljem natječaja još nitko nije zaposlen u Hrvatskome saboru.

Autor u članku nadalje navodi sljedeće: „Anita Gvozdanović u Sabor bi trebala doći s mjesta članice Nadzornog odbora Narodnih novina, a osobno ju je tamo postavio tadašnji Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić, nakon što je odlučio smijeniti članove koji su bili bliski bivšem HNS-ovu ministru Ivanu Vrdoljaku.“

Hrvatski sabor nema saznanja niti ima obvezu utvrditi je li Anita Gvozdanović, koja je pristupila natječaju, ista osoba koja se spominje u kontekstu NO Narodnih novina, tim više što eventualna potvrda takve činjenice nije u koliziji sa zakonom i natječajem. Povrh toga, potrebno je napomenuti kako je prema javno dostupnim informacijama NO Narodnih novina izabran ne samo nakon objave natječaja nego i nakon provedenih testiranja. 

Autor nadalje navodi: „Ivana Mamić je, pak, bila angažirana kao suradnica u Klubu zastupnika HDZ-a na ugovor o djelu, članica je stranke i sada bi se nakon ovog natječaja trebala zaposliti u Uredu tajnika na neodređeno... Iz Sabora nisu znali odgovoriti ... je li Ivana Mamić članica HDZ-a, što se pak može vidjeti iz njene imovinske kartice ... Ivana Mamić je diplomirana germanistica i lingvistica te zamjenica načelnika u Općini Lišane Ostrovičke.“

U odgovoru na upit Jutarnjeg lista od 22. prosinca 2016. novinaru je jasno odgovoreno kako Hrvatski sabor nije ovlašten za prikupljanje informacija o stranačkoj pripadnosti bilo kojeg službenika, budući da bi to bilo protivno Ustavu koji svakom građaninu jamči slobodu izbora.

Netočno je da je Ivana Mamić, koja je pristupila natječaju, bila zaposlena na ugovor o djelu, nego je državna službenica. K tome, autor svjesno manipulira i falsificira činjenice o identitetima dviju različitih osoba s istim imenom i prezimenom. U članku spomenuta Ivana Mamić, zamjenica načelnika u Općini Lišane Ostrovičke i članica HDZ-a, prema informacijama iz imovinske kartice, koju sam autor spominje, nije ista osoba koja je pristupila natječaju. Na to nedvojbeno upućuje činjenica kako je riječ o dužnosnici te navod o završenom stupnju obrazovanja (mr. edukacije hrvatskoj jezika i književnosti). Na zlonamjernost autora dodatno upućuje činjenica kako državni službenici ne podliježu obvezi podnošenja imovinske kartice jer oni nisu dužnosnici, a s kojom je autor zasigurno upoznat.

Autor nadalje pogrešno navodi: „U Saboru tvrde da je natječaj bio transparentan i da su te dvije kandidatkinje imale najbolje rezultate na testovima i intervjuu. Odabir kandidata bio je posao komisije koju je imenovao Božo Petrov, a on i donosi konačnu odluku...Natječaj provodi komisija koju imenuje čelnik tijela, u ovom slučaju predsjednik Sabora Božo Petrov. Komisija je najmanje tročlana, sastoji se obavezno od predstavnika Ministarstva uprave i dvoje službenika iz Sabora, a konačnu odluku o zapošljavanju donosi predsjednik Sabora, odnosno Petrov.“

Autor članka javnost svjesno dovodi u zabludu navodeći kako je sadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov čelnik tijela i kako kao takav donosi odluku o zapošljavanju. Naime, čelnik tijela u smislu propisa o državnim službenicima je tajnik Hrvatskoga sabora. Dakle, tajnik Hrvatskoga sabora imenuje članove komisije za provedbu natječaja i objavljuje odluku o zapošljavanju, a ne predsjednik Sabora. Uz to, u trenutku raspisivanja natječaja 20. srpnja 2016. godine, Božo Petrov nije bio predsjednik Sabora, nego potpredsjednik Vlade. Iz navedenog, po logici stvari, proizlazi kako Božo Petrov ni u kojem slučaju nije mogao imati utjecaja na raspisivanje i provedbu natječaja, budući da su objava i provedba natječaja dovršeni prije konstituiranja sadašnjeg saziva Sabora, kada je za predsjednika Sabora izabran Božo Petrov.

Kako bi javnost bila cjelovito i istinito informirana potrebno je naglasiti kako se na natječaj mogu prijaviti sve osobe, bez obzira na dob, spol, etničku, stranačku ili bilo koju drugu pripadnost ili orijentaciju, s tim da je stranačka pripadnost kandidata njegovo osobno pravo koje nije dužan navesti u životopisu, niti ono u protivnom predstavlja bilo zapreku ili prednost u natječajnom postupku. Neprofesionalno je od autora javnost dovoditi u zabludu ili pak falsificirati činjenice navodeći na pogrešne zaključke o natječaju i kandidatima. Naime, na natječaj su se javili brojni državni službenici angažirani dulji niz godina u svim klubovima zastupnika u Hrvatskome saboru, pa čak i u uredima bivših predsjednika Sabora, no prema ostvarenim rezultatima testiranja, a koji su javno objavljeni, nisu ostvarili preduvjete za prijam u stalni radni odnos.

Hrvatski sabor
Davor Orlović, tajnik Hrvatskoga sabora

Autor:   Služba za medije  
 
Danas u Saboru

Nema novih najava


Služba za medije

Voditeljica Službe:
Marina Buntić Juričić

Telefon:
01/45 69 638
01/45 69 423
Telefaks:
01/45 69 611
01/45 69 657
e-mail: mediji@sabor.hr

 
Akreditacije novinara
 
RSS
 
 
Javnost rada - pokazatelji
 
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Powered by iSite