Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Aktualno u Saboru
 
Ispravak informacija objavljenih u tjedniku Nacional od 20. prosinca 2016.

Zagreb - Nakon što je tjednik Nacional u svom tiskanom izdanju od 20.12.2016., str. 6, objavio članak novinara Borisa Bilasa pod naslovom „Plenković izigrao Cvitana i generale osumnjičene u Bosni i Hercegovini“, radi radi istinitog i cjelovitog informiranja javnosti objavljujemo ispravak informacija.

Ispravak informacija

Tjednik Nacional je u izdanju od utorka, 20. prosinca 2016. godine, na str. 6 objavio članak pod naslovom „Plenković izigrao Cvitana i generale osumnjičene u Bosni i Hercegovini“, u kojemu je autor Boris Bilas u cijelosti svjesno falsificirao brojne činjenice. Naime, Bilas u članku navodi sljedeće:

„Nacional je doznao da se u pozadini donošenja proračuna za sljedeću godinu događala istinska drama nakon što predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane nije Vladi i premijeru Plenkoviću dostavio zaključak tog Odbora koji je jednoglasno donesen nakon Cvitanova izlaganja. Tim zaključkom koji su podržali i zastupnici HDZ-a, od Vlade je zatraženo da u proračunu za sljedeću godinu „poveća sredstva DORH-u namijenjena za materijalno opremanje i kadrovsko popunjavanje Državnog odvjetništva u cilju podizanja učinkovitosti i ubrzanja rada na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina“.

Zaključak je donesen 11. studenog i trebao je biti upućen Vladi. Članovi Odbora za ratne veterane bili su šokirani kada su na posljednjoj sjednici Odbora koja je održana uoči saborske rasprave o proračunu za 2017., saznali da ovaj zaključak uopće nije poslan u Vladu i da u prijedlogu proračuna uopće nisu povećana sredstva za rad DORH-a.

Predsjedniku Odbora HDZ-ovcu Ivanu Anušiću postavljeno je pitanje zašto zaključak koji su podržali i zastupnici HDZ-a nije poslan u Vladu, a on je odgovorio da će o tome raspravljati na sljedećoj sjednici Odbora za ratne veterane. Međutim, sljedeća sjednica Odbora će biti održana tek iza Nove godine, a proračun je usvojen prošloga tjedna. Nacionalovi sugovornici uvjereni su da predsjednik Odbora Anušić sigurno nije samostalno djelovao u cijelom slučaju i tvrde da je o svemu sigurno bio obaviješten i premijer Plenković koji se oglušio na zaključke Odbora, ali i na Cvitanove zahtjeve te je, prema njihovu uvjerenju, tako ostavio hrvatske branitelje u Bosni i Hercegovini bez adekvatne zaštite.“

Svi citirani navodi u potpunosti su neistiniti. Neosporna je činjenica kako novinar Boris Bilas uopće nije nazočio spomenutim sjednicama Odbora za ratne veterane 11. studenog i 9. prosinca 2016., iz čega se nameće zaključak o zlonamjerno neistinitom izvještavanju javnosti. Netočno je da su članovi Odbora „bili šokirani kada su ... saznali da zaključak nije poslan u Vladu i da u prijedlogu proračuna uopće nisu povećana sredstva za rad DORH-a“ i netočno je da je predsjedniku Odbora „postavljeno pitanje zašto zaključak ... nije poslan u Vladu“ te da je on „odgovorio da će o tome raspravljati na sljedećoj sjednici Odbora za ratne veterane“. Ništa od navedenoga nije bila tema niti je izrečeno na spomenutoj sjednici. Neosporna je istina da je Odbor 11. studenoga donio Zaključak kojim Vladi predlaže da u Državnom proračunu za 2017. godinu osigura dodatna sredstva za DORH u cilju podizanja učinkovitosti i ubrzanja rada na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina te da je isti dostavljen Vladi u utorak, 15. studenoga, što je u cijelosti provjerljiva činjenica kojom bi novinar raspolagao da je u skladu s etičkim kodeksom svoje struke provjerio podatke koje je dobio od neimenovanog izvora.

Neosporna je činjenica da je Odbor 9. prosinca raspravljao o Prijedlogu državnog proračuna za 2017. godinu te da su članovi Odbora pohvalili značajno povećanje sredstava za skrb o hrvatskim braniteljima koje je uslijedilo nakon 10 godina kontinuiranog smanjivanja sredstava. Povrh toga, uvidom u Državni proračun za 2017. godinu jasno je vidljivo i da su povećana sredstva za rad Državnog odvjetništva, kao i sredstva za zastupanje RH u inozemstvu s 37.765.000 na 44.825.000 kuna.

Budući da tjednik Nacional nije provjerio točnost informacija koje je objavio 20. prosinca 2016. godine, Odboru za ratne veterane nanesena je šteta, posebice zbog insinuacije kako taj Odbor ne vodi računa o hrvatskim braniteljima, a poglavito o onima koji su izloženi progonu pravosudnih tijela susjednih zemalja. Takav način informiranja javnosti je zabrinjavajući i duboko žalim što se, uz ogromne probleme hrvatskih branitelja koje nastojimo kvalitetno i trajno riješiti, Odbor za ratne veterane mora boriti i s neprofesionalnošću i pristranošću tjednika Nacional.

Ivan Anušić,
predsjednik Odbora za ratne veterane

Autor:   Odbor za ratne veterane  
 
Danas u Saboru

Nema novih najava


Služba za medije

Voditeljica Službe:
Marina Buntić Juričić

Telefon:
01/45 69 638
01/45 69 423
Telefaks:
01/45 69 611
01/45 69 657
e-mail: mediji@sabor.hr

 
Akreditacije novinara
 
RSS
 
 
Javnost rada - pokazatelji
 
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Powered by iSite