Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
15. 2. 2018.
Odbor za gospodarstvo održao tematsku sjednicu o Izvješću o poslovanju Agrokora

Zagreb – Saborski Odbor za gospodarstvo održao je u četvrtak tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske Ante Ramljaka o poslovanju Agrokora.

Uz predsjednika Odbora Darinka Kosora sjednici su prisustvovali članovi Odbora iz reda zastupnika, vanjski članovi kao i ostali saborski zastupnici na čija su pitanja odgovarali Martina Dalić i Ante Ramljak.

U uvodnom dijelu predsjednik Odbora Kosor rekao je da je sjednica sazvana kako bi saborski zastupnici i hrvatska javnost dobili informacije o koncernu Agrokor i svim aktualnostima vezanima uz Agrokor.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić govorila je o tijeku primjene Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dao je kronološki detaljan pregled zbivanja oko Agrokora i njegovog angažmana u procesu koji provodi izvanredna uprava s njim na čelu. Ramljak je posebno govorio o predstojećim koracima u postizanju nagodbe u zakonskom roku i sklapanju sporazuma o nagodbi s vjerovnicima.

Priopćenja  
15. 2. 2018.
U Saboru održana tematska sjednica u povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti
Zagreb – U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbor za ravnopravnost spolova održali su zajedničku tematsku sjednicu.
Priopćenja  
14. 2. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković: Politička stabilnost preduvjet za gospodarski rast i razvoj
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na prvom ovogodišnjem poslovnom ručku s članovima i gostima Američke gospodarske komore.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 7. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 24., 25., 26., 31. siječnja, 1., 2., 7., 8., 9., 13., 14., 15., 16., 28. veljače te 1., 2., 7., 8., 9., 14., 15., 16., 21., 22. i 23. ožujka 2018.

Sjednica je započela u srijedu, 17. siječnja 2018. godine u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora, Zagreb, Trg sv. Marka br. 6.

dnevni red     kronologija rasprava    prijenos sjednice (itv)

prijenos sjednice (YouTube)   audioprijenos sjednice (mp3)   audioprijenos sjednice (aac)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 28. veljače 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o strukovnom obrazovanju, drugo čitanje, P.Z. br. 250 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
EU  
Znate li...

… da je Zajednička poljoprivredna politika nastala prije 56 godina kako bi se u tim ranim godinama europske integracije osigurala stabilnost u opskrbi hranom i restrukturirala poljoprivreda?

U počecima Zajednička poljoprivredna politika bila je usmjerena na proizvodnju i održavanje cijena poljoprivrednih proizvoda otkupom viškova, a danas su njezini prioriteti i strateški ciljevi posve drugačiji. Mjerama Zajedničke poljoprivredne politike danas osigurava se sigurnost i sljedivost hrane, štite se poljoprivrednici od prekomjerne nestabilnosti cijena i tržišnih kriza, pruža im se pomoć pri ulaganju u modernizaciju njihovih gospodarstava, provode se mjere očuvanja ruralnih zajednica i raznolikost gospodarstava, stvaraju se i čuvaju radna mjesta u prehrambenoj industriji te štiti okoliš i dobrobit životinja.

Nakon reforme ove politike iz 2013. godine nastavljen je trend smanjenja izdvajanja sredstava iz zajedničkog proračuna. Dok je udio poljoprivrede u proračunu Europske unije sedamdesetih godina prošloga stoljeća činio 70 posto, danas je on približan polovini toga udjela. Svrha smanjenja proračunskih izdvajanja je  povećanje konkurentnosti europskih poljoprivrednih proizvoda na svjetskim tržištima.

U pogledu ulaganja u poljoprivredu Unije u razdoblju od 2014. do 2020., među ostalim planovima su i mjere bolje zaštite bioraznolikosti na 30.6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta i 4.1 milijun hektara šuma što čini 17.4 posto poljoprivrednog zemljišta i 3.5 posto šuma. Planirano je i ulaganje 5.5 milijarda eura u projekte energetske učinkovitosti i u obnovljive izvore energije, ali i smanjenje emisija plinova s farmi te amonijaka, pomoć putem poslovnih start-upa za 170 tisuća mladih poljoprivrednika te mjere razvoja kompetencija i osobno savjetovanje za 60 tisuća poduzetnika u poljoprivredi.

Procjenjuje se da sektor poljoprivrede u ovom razdoblju može otvoriti 46 tisuća novih radnih mjesta te dodatnih 77 tisuća radnih mjesta u djelatnostima koje podupiru ili se naslanjaju na poljoprivredni sektor. (više: Europska komisija)

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Javni poziv
 
Predsjedanje SEI-jem
Predsjedanje Hrvatskog sabora Parlamentarnom dimenzijom Srednjoeuropske inicijative
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite