Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
11. 12. 2017.
U Saboru obilježena petnaesta obljetnica donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Foto: Hina/Daniel KasapZagreb – Sabor je u ponedjeljak bio domaćinom skupa posvećenog obilježavanju petnaeste obljetnice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojeg su organizirali Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine.

Skupu su nazočili predstavnici Sabora, Vlade, nadležnih ministarstava, predstavnici akademske zajednice, znanstvenici i stručnjaci koji se bave pitanjima nacionalnih manjina, predstavnici udruga i vijeća nacionalnih manjina te predstavnici diplomatske zajednice u Republici Hrvatskoj.

- Ustavni je zakon, s jedne strane, sigurno imao golemu ulogu u procesu integracije pripadnika nacionalnih manjina u hrvatsko društvo, a s druge, u očuvanju njihova kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i u zaštiti od getoizacije i asimilacije, ocijenio je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske.

- Zakonom je zaokružen model ostvarivanja prava manjina koji je obuhvatio povećanje broja saborskih zastupnika s pet na osam, sudjelovanje pripadnika manjina u lokalnim poslovima putem vijeća i predstavnika manjina, ustanovljenje Savjeta za nacionalne manjine kao krovnog tijela, služenje jezikom i pismom te odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalne manjine, ostvarivanje kulturne autonomije itd., podsjetio je Tolnauer. Naglasio je da manjinska prava nisu neka dodatna prava, već sredstvo kojim manjine mogu ostvariti jednaka prava, kao i svi ostali građani.

Priopćenja  
11. 12. 2017.
Izaslanstvo Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore boravi u službenom posjetu Saboru

Zagreb - Izaslanstvo Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, koje predvodi predsjednik Odbora Andrija Nikolić, boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskome saboru. Domaćin posjeta je saborski Odbor za vanjsku politiku.

Priopćenja  
7. 12. 2017.
Predsjednik Sabora Jandroković na tematskoj sjednici Odbora za europske poslove: Važno je hrvatskim građanima približiti europske teme

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na tematskoj sjednici Odbora za europske poslove na kojoj je održana prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 6. sjednicu Hrvatskoga sabora za

8., 9., 10., 15., 16., 17., 22., 23., 24., 28., 29. i 30. studenoga te 1., 5., 6., 7., 8., 12., 13., 14. i 15. prosinca 2017. godine.

dnevni red     prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)     kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u utorak, 12. prosinca 2017. s početkom u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građevnim proizvodima, drugo čitanje, P.Z.E. br. 198 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
Ljudska prava  
Znate li ...

... da se 13. prosinca obilježava 15. obljetnica donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine?


Zaštitu prava nacionalnih manjina Republika Hrvatska preuzela je neposredno i kao pravna sljednica bivše SFRJ, potvrdivši  je od samog početka svoje neovisnosti  u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske donesenog 22. prosinca 1990. godine, s ciljem da na najvišoj razini dostignutoj u demokratskim sredinama suvremene međunarodne zajednice zaštiti i osigura ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Ta su prava već 1991. godine razrađena Ustavnim zakonom o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj (NN 65/91), kojim su manjinama zajamčena kulturna autonomija, proporcionalno sudjelovanje u predstavničkim i drugim tijelima, samoupravni (autonomni) položaj u općinama (područjima) u kojima prema popisu stanovništva iz 1981. godine čine natpolovičnu većinu, te puno poštivanje načela nediskriminacije, pravo zaštite od svake djelatnosti koja bi mogla ugroziti njihov opstanak, pravo na identitet, kulturu, vjeroispovijed, javno i privatno korištenje jezika i pisma te obrazovanje, pravo na ravnopravno sudjelovanje u javnim poslovima, uživanje političkih i ekonomskih sloboda, pristup medijima, i dr.

Taj je Ustavni zakon do 2000. godine doživio nekoliko dopuna i izmjena s kojima su se -  paralelno s izmjenama Ustava, izbornog zakonodavstva te  zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi - sukcesivno povećavala manjinska prava da bi Hrvatski sabor 2002. godine donio trenutačno važeći Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina (NN 155/02) koji je, globalno promatrano, ostvario iznimno visok standard zaštite prava manjina, za što je Hrvatska dobila brojna priznanja relevantnih međunarodnih institucija i stručnjaka u području zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Ustav Republike Hrvatske izrijekom navodi ukupno 22 nacionalne manjine: Srbe, Čehe, Slovake, Talijane, Mađare, Židove, Nijemce, Austrijance, Ukrajince, Rusine, Bošnjake, Slovence, Crnogorce, Makedonce, Ruse, Bugare, Poljake, Rome, Rumunje, Turke, Vlahe i Albance.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Javni poziv
 
 
Natječaj
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Powered by iSite