Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
24. 4. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković sastao se s predsjednikom njemačkog Bundestaga Wolfgangom Schäubleom
Tallinn - Na marginama Konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije koja se od 23. do 24. travnja održava u Tallinnu, predsjednik Sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom njemačkog Bundestaga Wolfgangom Schäubleom.
 
Osim aktualnih europskih tema u kojima je naglasak bio na hrvatskim prioritetima – schengenskom i europodručju, dvojica predsjednika razgovarala su o osnaživanju bilateralnih odnosa, osobito parlamentarne suradnje na razini odbora za europske poslove i vanjsku politiku, a predsjednik Sabora pozvao je svog njemačkog kolegu tom prilikom i u službeni posjet Hrvatskoj.
 
Tijekom svog bilateralnog susreta u Tallinnu, Jandroković i Schäuble razmijenili su i  mišljenja o situaciji u  jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.
Najava  
Okrugli stol o ravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada

Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova organizira okrugli stol s temom: "Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada". Okrugli stol održat će se u srijedu, 25. travnja 2018. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić uvodno će govoriti o trendovima na tržištu rada na temelju pritužbi građana, rezultata istraživanja te analiza opisanih u Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2017. godinu. U raspravi sudjeluju članovi Odbora za ravnopravnost spolova, ostali zastupnici, predstavnici državnih tijela, sindikata, udruga civilnog društva te ostali zainteresirani.

Priopćenja  
24. 4. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković: PESCO će dodatno osnažiti sigurnost europskog kontinenta na dobrobit svih njegovih građana

Tallinn – Drugoga dana Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Europske unije u Tallinnu, na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, razmijenjena su mišljenja o europskoj sigurnosti i obrani.

Priopćenja  
23. 4. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković u Tallinnu potpisao Deklaraciju o suradnji u parlamentarnoj dimenziji predsjedanja Vijećem Europske unije
Tallinn - U Tallinnu je u ponedjeljak započela dvodnevna Konferencija predsjednika parlamenata država članica Europske unije na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Teme ovogodišnje razmjene mišljenja predsjednika parlamenata su budućnost Europske unije te Europska sigurnost i obrana.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 8. sjednicu Hrvatskoga sabora za

11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26., 27. travnja, 2., 3., 4., 9., 10., 11., 16., 17., 18., 23., 24., 25., 29., 30. svibnja,
6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. lipnja i 4., 5., 6., 11., 12., 13., srpnja 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 25. travnja 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o prijevozu u cestovnom prometu, s Konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 327 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
EU  
Gradovi Leeuwarden i Valletta - europske prijestolnice kulture za 2018. godinu

Valletta_Leeuwarden_2018_300.jpgNizozemski grad Leeuwarden i malteški glavni grad Valletta europski su gradovi kulture u 2018. godini. Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u EU-u. Pokrenuta je 1985. godine. Od tada do danas 56 gradova diljem Europe nosilo je naslov europskog grada kulture.

Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora odražavati europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju. To je ujedno izvrsna prilika gradovima da promijene svoj imidž, preispitaju svoj razvoj kroz kulturu, postanu vidljiviji te posljedično privuku više turista.

Godina 2018. ima naglašen kulturni značaj jer je Odlukom Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta proglašena Europskom godinom kulturne baštine. Stoga su obje prijestolnice kulture svoje programe bazirale na programima kojima se promiče kulturna baština. Leeuwarden je glavni grad nizozemske regije Frizije. Ima 108 041 stanovnika. Projekt Europske prijestolnice kulture u Leeuwardenu je pretvoren u društveni eksperiment. Uz pomoć umjetnosti i kulture koncipirat će se model otvorenog društva. Na izložbama, radionicama i performansima raspravljat će se o temama kao što su održivost, različitost i nepravda. Organizatori se fokusiraju na seosko nasljeđe Frizije i poljoprivredu kao najjaču gospodarsku granu u regiji. Valletta je glavni i najveći grad Malte s 6 154 stanovnika. Zbog brojnih građevina od iznimne povijesne važnosti 1980. uvrštena je na popis UNESCO-ve svjetske baštine. U Valletti je svečanost inspirirana tradicionalnom malteškom festom - svojevrsnom seoskom proslavom s glazbom, plesom i uličnim umjetnicima. Tematski se nadovezujući na Europsku godinu kulturne baštine Valletta želi „nazdraviti jedinstvenom nasljeđu malteških otoka“.

Nakon Leeuwardena i Vallette 2018., buduće europske prijestolnice kulture bit će Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija) 2019. te Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) 2020., dok će u 2021. uz Temišvar (Rumunjska) i Elefsinu (Grčka) naslov europske prijestolnice kulture ponijeti i Novi Sad (Srbija).

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

(Tallinn, Estonija) - predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Europske unije

14.00 (Zeleni salon) – voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative Peđa Grbin prima zamjenika glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Antala Nikolettija


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Natječaj
 
Javni poziv
 
Predsjedanje SEI-jem
Predsjedanje Hrvatskog sabora Parlamentarnom dimenzijom Srednjoeuropske inicijative
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite