Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
21. 9. 2017.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio izaslanstvo Kuvajtsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nacionalne skupštine Države Kuvajta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Kuvajtsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini Kuvajta, koje boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Bilateralni odnosi Kuvajta i Hrvatske su iznimno dobri, ali postoji puno prostora za intenziviranje suradnje, posebno na području gospodarstva te će i ovaj posjet zasigurno doprinijeti unapređenju daljnje bilateralne suradnje, istaknuto je na sastanku.

- Hrvatska je zainteresirana za jačanje gospodarske suradnje s Kuvajtom, posebno na području obnove vojne industrije, građevinarstva, energetike, zdravstva i turizma, rekao je predsjednik Sabora Jandroković. Također, naglašena je mogućnost suradnje na području izvoza prehrambenih proizvoda jer mnoge velike hrvatske prehrambene tvrtke posjeduju halal certifikate.

- Vjerujemo da Hrvatska može puno ponuditi i biti zanimljiva Kuvajtu za ulaganje, istaknuo je predsjednik Sabora.

Najava  
Svečana dodjela nagrade „Europski građanin"

U organizaciji Hrvatskoga sabora i Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj u ponedjeljak, 25. rujna 2017. u dvorani Ante Starčevića s početkom u 10.00 sati održat će se nacionalna svečanost dodjele nagrade „Europski građanin".

Nagradu "Europski građanin", na prijedlog zastupnika u Europskome parlamentu, dodjeljuje Europski parlament za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta. Ovogodišnji dobitnici nagrade "Europski građanin" iz Hrvatske su svećenik Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i Hvatska udruga Transplant koja promiče darivanje i presađivanje organa, zaštitu prava pacijenata, promiče zdrave stilove života te sudjeluje u kreiranju zdravstvene politike u području transplantacijskih programa.

Priopćenja  
21. 9. 2017.
Održana tematska sjednica o borbi protiv nasilja nad ženama
Zagreb - U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna, Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s Autonomnom ženskom kućom Zagreb i Centrom za žene žrtve rata – ROSA održao je sjednicu o temi: "Femicid – ubojstva žena".
Priopćenja  
21. 9. 2017.
U Saboru boravilo izaslanstvo iranske Komore za gospodarstvo, rudarstvo, industriju i poljoprivredu
Zagreb – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor s članovima Odbora primio je u četvrtak izaslanstvo Komore za gospodarstvo, rudarstvo, industriju i poljoprivredu Islamske Republike Irana koju je predvodio njezin predsjednik Gholamhussein Shafeei.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 5. sjednicu Hrvatskoga sabora za 15., 19., 20., 21., 22., 27., 28. i 29. rujna te 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. listopada 2017.

dnevni red      prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)      kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 27. rujna 2017. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, prvo čitanje, P.Z. br. 174 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
Ljudska prava  
Znate li...

...da se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama?

Hrvatski sabor donio je 2004. godine odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene i pokušaj ubojstva još jedne žene tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999.

Svrha obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, a počinitelj je najčešće bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve. Nasilje nad ženama kršenje je temeljnih ljudskih prava i o tom problemu potrebno je  javno govoriti,  upozoravati na ovaj društveni, a ne privatni problem te osvještavati javnost o potrebi prevencije edukacijom, zaštitom žrtava i sankcioniranjem počinitelja.

U Hrvatskoj  je posljednjih godina postignut značajan napredak usvajanjem i primjenom niza dokumenata koji reguliraju ovaj problem, kao što su Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon, Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o socijalnoj skrbi, Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji, Nacionalna politika za ravnopravnost spolova, Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji,  Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i drugi. Hrvatska je 2012. godine potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Nacionalni dan obilježava se tradicionalno polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a u drugim gradovima ovaj se dan obilježava mimohodom i prigodnim programom.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
 
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite