Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
         gradjani@sabor.hr

Zastupnici 9. saziva Hrvatskoga sabora
 
Izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika
 
Priopćenja  
21. 9. 2017.
Održana tematska sjednica o borbi protiv nasilja nad ženama

Zagreb - U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna, Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s Autonomnom ženskom kućom Zagreb i Centrom za žene žrtve rata – ROSA održao je sjednicu o temi: "Femicid – ubojstva žena". Na sjednici se raspravljalo o zabrinjavajućem porastu ubojstava žena u Hrvatskoj od strane bračnih ili bivših partnera te potrebi poboljšanja učinkovitosti sustava za suzbijanje i prevenciju nasilja nad ženama. Istaknuta je i važnost što skorije ratifikacije Istambulske konvencije. 
 
Na sjednici su uz predsjednika Odbora za ravnopravnost spolova Ivana Vilibora Sinčića i saborske zastupnice i zastupnike sudjelovale predstavnice civilnih organizacija i udruga iz područja zaštite i ostvarivanja prava žena, predstavnica Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Mladenka Morović, v.d. ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, Elizabeta Ivičević Karas s Pravnog fakulteta u Zagrebu te Valentina Andrašek iz Europskog ženskog lobija.

Tijekom uvodnih izlaganja izražena je zabrinutost zbog porasta broja ubojstava žena od strane bračnih ili bivših partnera u zadnjih nekoliko godina te je iznesen podatak da je u 2016. godini udio ubijenih žena od strane njima bliskih muškaraca u brojci ukupno ubijenih među bliskim osobama bio 78 posto, što predstavlja najveći postotak u posljednjih 7 godina. Upozoreno je i na trend smanjenja broja prijavljenih žrtava obiteljskog nasilja u području prekršajno-pravne zaštite, što upućuje na potrebu hitne i temeljite analize uzroka sve većeg broja nasilja među bliskim osobama i potrebe za hitnim promjenama u sustavu prevencije i suzbijanju nasilja nad ženama.

Mladenka Morović iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova upozorila je  na važnost temeljitijeg educiranja institucija koje su uključene u sustav  suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva i socijalnih službi. Upoznala je sugovornike i s inicijativom femicide-watch posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama Dubravke Šimonović,  kojom se predlaže pokretanje promatračkog tijela ili sustava na nacionalnim razinama putem kojeg bi se detaljno pratila pojavnost ubojstava žena iz rodnog aspekta te analiziralo podatke radi uočavanja ključnih propusta koji dovode do ubojstava žena od strane njihovih supruga ili bivših i sadašnjih partnera. "U Hrvatskoj je osnivanje takvoga tijela u početnoj fazi, a uključivat će predstavnike svih relevantnih državnih institucija i predstavnica civilnih ženskih organizacija poput Ženske sobe i dr.", kazala je Morović.

Helena Štimac Radin, v.d. ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH ponovno je istaknula značaj Istambulske konvencije u području jačanja institucionalnih mehanizama u sprječavanju nasilja nad ženama,  pomoći žrtvama i unaprjeđenju položaja žrtve. Cijela Europa suočena je s nasiljem nad ženama, kazala je Štimac Radin te dodala kako je nedavno istraživanje Agencije za ljudska prava iz Austrije pokazalo da je gotovo svaka treća žena na razini EU-a suočena s nekim oblikom nasilja ili seksualnog uznemiravanja, a samo 14 posto žena prijavi policiji nasilje od strane partnera. Štimac Radin je također istaknula kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima protokol o postupanju u slučaju obiteljskoga nasilja.

Govoreći o izmjenama i dopuna te primjeni Zakona o kaznenom postupku, Elizabeta Ivičević Karas s Pravnog fakulteta u Zagrebu primijetila je kako se na područje  zaštite žrtava nasilja, koje je ugrađeno u posljednje izmjene Zakona u srpnju ove godine, obraća najmanje pozornosti. "Iznimno je važno izvršiti pojedinačnu procjenu žrtve, utvrditi da li su joj potrebne fizičke mjere zaštite ili psihološka pomoć te je stoga nužna uspostava sustava zaštite žrtve neovisno o institucijama kaznenog postupka",  kazala je Ivičević Karas.  

Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica i savjetnica Autonomne ženske kuće upozorila je kako se obiteljsko nasilje često tretira kao prekršaj, a ne kazneno djelo, žrtvi se ne pruža adekvatna zaštita i ne postiže se svrha kažnjavanja. – Vrlo često iz tih razloga, kao i zbog slučajeva dvostrukoga uhićenja gdje su žene u poziciji suokrivljenika u postupku, žrtve nasilja često gube povjerenje u institucije te daljnje nasilje više i ne prijavljuju, rekla je Bezbradica Jelavić.  

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama temeljem odluke Hrvatskoga sabora iz 2004. godine obilježava se u spomen na tri ubijene žene i pokušaj ubojstva još jedne žene na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

  Autor: Služba za medije  

Priopćenja  
21. 9. 2017.
Predstavnici iranske Komore za gospodarstvo, rudarstvo, industriju i poljoprivredu u Hrvatskom saboru
Zagreb – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor s članovima primio je u četvrtak izaslanstvo Komore za gospodarstvo, rudarstvo, industriju i poljoprivredu Islamske Republike Iran koju je predvodio njezin predsjednik Gholamhussein Shafeei.
Priopćenja  
20. 9. 2017.
Strenja Linić primila predstavnice Saveza društava multiple skleroze Hrvatske
Zagreb – U povodu Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze, 26. rujna, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ines Strenja Linić primila je u srijedu predsjednicu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Branku Lukić te članice Saveza Tanju Malbaša, Željku Antunović i Luciju Dugorepac.
Priopćenja  
20. 9. 2017.
Održana tematska sjednica o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Zagreb - Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku organizirao je u srijedu tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o prijedlozima i mogućim rješenjima kojima bi se poboljšao zakonodavni okvir za lakše uključivanje osoba s invaliditetom u postupak profesionalne rehabilitacije i njihovo zapošljavanje.

Priopćenja  
20. 9. 2017.
Ossowski: Predsjedanje Unijom Hrvatskoj prilika za snažniju ulogu u stabilizaciji Zapadnog Balkana
Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se u srijedu s Thomasom Ossowskim, povjerenikom za proširenje i politiku susjedstva Europske unije i posebnim povjerenikom za pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.
Priopćenja  
20. 9. 2017.
Održan sastanak s članovima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta

Zagreb - Odbor za poljoprivredu održao je sastanak s izaslanstvom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. Na sastanku su sudjelovali i članovi Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora te predstavnici Ministarstva poljoprivrede. 

Priopćenja  
14. 9. 2017.
U Saboru održana tematska sjednica o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem

Zagreb - Odbor za poljoprivredu održao je u četvrtak tematsku sjednicu o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u Republici Hrvatskoj i novom Prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu. Sjednici su uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva pravosuđa i nadležnih agencija sudjelovali i predstavnici udruženja proizvođača, komora, lokalne i regionalne samouprave.

Priopćenja  
11. 9. 2017.
Ermina Lekaj Prljaskaj održala sastanak s makedonskim ministrom za dijasporu Edmondom Ademijem

Zagreb – Zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj primila je u ponedjeljak ministra dijaspore Republike Makedonije Edmonda Ademija s izaslanstvom. Ministar Ademi prvi je makedonski ministar za dijasporu Vlade Republike Makedonije koja je imenovana 1. lipnja ove godine, a njegov je posjet ujedno i prvi posjet jednog od  ministara nove makedonske Vlade Hrvatskoj.

Priopćenja  
8. 9. 2017.
Potpredsjednik Sabora Reiner primio potpredsjednika Narodne skupštine Republike Koreje Park Joo-suna

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u petak potpredsjednika Narodne skupštine Republike Koreje Park Joo-suna s izaslanstvom. Uz potpredsjednika Reinera sastanku su nazočili saborski zastupnici Irena Petrijevčanin Vuksanović, Franko Vidović, Marijana Balić i Darko Horvat.

Priopćenja  
8. 9. 2017.
Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a
Tallin - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović sudjeluju na dvodnevnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a koja se od 7. do 9. rujna 2017. održava u Tallinu.
Priopćenja  
7. 9. 2017.
Božo Ljubić i Domagoj Hajduković sudjelovali na osnivačkoj parlamentarnoj konferenciji o dijaspori

Lisabon - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić i član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Domagoj Hajduković sudjeluju na osnivačkoj Konferenciji parlamentarne mreže politika o dijaspori koja se održava u parlamentu Portugala (Assembleia da Republica).

Priopćenja  
6. 9. 2017.
Potpredsjednik Sabora Reiner nazočio predstavljanju monografije „100 godina sestara karmelićanki Božanskog srca Isusova u Hrvatskoj"
Zagreb - Akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, nazočio je u srijedu na predstavljanju monografije „100 godina sestara karmelićanki Božanskog srca Isusova u Hrvatskoj“ u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.
Priopćenja  
1. 9. 2017.
Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio posebnog izaslanika za pitanja holokausta Thomasa Yazdgerdija
Zagreb - Akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, primio je posebnog izaslanika za pitanja holokausta u Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Thomasa Yazdgerdija.

Priopćenja
RSS20
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite