Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
         gradjani@sabor.hr

Zastupnici 9. saziva Hrvatskoga sabora
 
Izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika
 
Priopćenja  
17. 10. 2018.
Sabor: Izložba "Kravata - simbol EU-a"

Foto: Hina/Lana Slivar DominićZagreb - Uoči Svjetskog dana kravate 18. listopada te u sklopu festivala Dani kravate u organizaciji ustanove Academia Cravatica, u Hrvatskom saboru u srijedu je otvorena izložba „Kravata – simbol EU, Kravate zemalja predsjedateljica Europske unije“.

Izložba je nastala na inicijativu Marijana Bušića, ravnatelja Academiae Cravaticae, ustanove koja je posvećena istraživanju povijesti kravate i promociji njezinih simboličkih vrijednosti. Zbirka kravata zemalja predsjedateljica EU-a popunjavana je proteklih 15 godina i ona ni sad nije dovršena, ne samo zato što nisu prikupljene sve postojeće, već realizirane kravate i rupci, nego i zato što je trajno otvorena za prikupljanje novih koje će članice EU-a tek proizvesti.

Ustaljen je običaj da zemlja predsjedateljica svoj šestomjesečni mandat obilježi kreiranjem rubaca i kravata koje služe kao protokolarni darovi jer su ti elementi prisutni od druge polovice 17. stoljeća kao stalni dio diplomatske etikete.

- Academia je iznimno puno postigla na promociji kravate i promociji Hrvatske čiji je kravata autohtoni originalni odjevni predmet, poručio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić otvarajući izložbu. Hrvatski sabor je, podsjetio je Bačić, prije 10 godina proglasio 18. listopada Danom kravate u RH. Citirajući dizajnera Borisa Ljubičića koji je podsjetio da je kravata izniman primjer hrvatskog dizajna planetarne vrijednosti, Bačić je naglasio kako smo po tome u svijetu i prepoznati.

Uoči i tijekom otvorenja izložbe, vojnici Kravat-pukovnije pronijeli su, u svečanom mimohodu od katedrale pa sve do Markova trga, zastave svih članica EU-a na kojima je glavni motiv kravata ili rubac što su ih te zemlje izradile u svrhu obilježavanja svoga polugodišnjeg predsjedanja EU-om.

Kravata se kao hrvatski proizvod raširila Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi pa u njihov jezik dolazi pod nazivom 'cravate', a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

  Autor: Hina  

Priopćenja  
17. 10. 2018.
Orsat Miljenić primio izaslanstvo indonezijskog parlamenta

Zagreb – Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić primio je u srijedu izaslanstvo Parlamenta Republike Indonezije sastavljeno od zastupnika -članova Komisije zadužene za pravosuđe, ljudska prava i sigurnosna pitanja.

Priopćenja  
16. 10. 2018.
Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio izaslanstvo Zaklade Konrad Adenauer

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner održao je u utorak sastanak s  članovima njemačke Zaklade Konrad Adenauer Holgerom Haibachom i Florianom C. Feyerabendom te direktorom ureda Zaklade u Zagrebu zaduženog za Hrvatsku i Sloveniju Michaelom A. Langeom.

Priopćenja  
16. 10. 2018.
Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na jesenskom zasjedanju Interparlamentarne unije
Ženeva - Predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Saša Đujić i članovi Ivan Ćelić i Ljubica Maksimčuk sudjeluju na redovitom 139. zasjedanju Interparlamentarne unije (IPU) koje se održava od 14. do 18. listopada u Ženevi.
Priopćenja  
15. 10. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner razgovarao s nizozemskim veleposlanikom Voskampom
Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s veleposlanikom Kraljevine Nizozemske Hendrikom Janom Voskampom s kojim je razgovarao o aktualnim političkim i gospodarskim temama.
Priopćenja  
12. 10. 2018.
Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a

Beč – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović sudjelovali su na konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije. 

Priopćenja  
12. 10. 2018.
Klisović: Europska unija treba pružati političku, gospodarsku i tehničku pomoć državama Jugoistočne Europe
Beč - Drugog dana Međuparlamentarne konferencije o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici  i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, na panelu „Perspektive Europske unije prema zemljama Zapadnog Balkana“, govorio je potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović.
Priopćenja  
11. 10. 2018.
Grozdana Perić sudjelovala na sastanku vrhovnih revizijskih institucija Europske unije i Europskog revizorskog suda

Dubrovnik - Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić nazočila je u četvrtak na  konferencijskom sastanku Kontaktnog odbora čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja članica Europske unije i Europskog revizorskog suda kojeg je organizirao Državni ured za reviziju.

Priopćenja  
11. 10. 2018.
Zastupnica Sabina Glasovac sudjelovala na 4. konferenciji Unije za Mediteran o ženama
Lisabon – Članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Sabina Glasovac sudjelovala je na 4. konferenciji Unije za Mediteran o ženama i redovitom sastanku Odbora za prava žena Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran.
Priopćenja  
11. 10. 2018.
Ante Babić sudjelovao na konferenciji o temi: „Budućnost međunarodnog promatranja izbora“
Bruxelles - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Ante Babić sudjelovao je na konferenciji o budućnosti međunarodnog promatranja izbora koja je u organizaciji Europskog parlamenta i Europske službe za vanjsko djelovanje održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu.
Priopćenja  
11. 10. 2018.
Ivan Ćelić, kao izaslanik predsjednika Sabora, sudjelovao na sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja
Antalija - Pod pokroviteljstvom Velike narodne skupštine Turske, u četvrtak u Antaliji završava Treći sastanak predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja, na kojemu je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora sudjelovao zastupnik Ivan Ćelić.
Priopćenja  
10. 10. 2018.
U Saboru održana tematska sjednica o utjecaju odlagališta otpada i centara za gospodarenje otpadom na zdravlje stanovnika

Zagreb - Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku organizirao je u srijedu tematsku sjednicu o utjecaju odlagališta otpada i centara za gospodarenje otpadom (CGO) na zdravlje stanovnika.

Priopćenja  
10. 10. 2018.
Saborsko izaslanstvo sudjeluje na jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg – Članovi saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica, Marijana Balić, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjeluju u radu jesenskog zasjedanja Skupštine koje se od 8. do 12. listopada održava u Strasbourgu.

Priopćenja  
10. 10. 2018.
Voditelj Hrvatsko-egipatske skupine prijateljstva Zmajlović primio veleposlanicu Arapske Republike Egipta
Zagreb - Voditelj Hrvatsko-egipatske skupine prijateljstva Mihael Zmajlović primio je u srijedu veleposlanicu Arapske Republike Egipta u Republici Hrvatskoj Olfat Abdel Fattah Ahmed Farah.
Priopćenja  
4. 10. 2018.
Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević razgovarao s nizozemskim veleposlanikom Voskampom

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević razgovarao je u četvrtak s veleposlanikom Kraljevine Nizozemske Hendrikom Janom Voskampom o nizu aktualnih političkih i gospodarskih pitanja.

Priopćenja  
2. 10. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner primio visoko talijansko odličje
Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak talijansko odličje Reda zvijezde koje mu je uručio veleposlanik Talijanske Republike u RH Adriano Chiodi Cianfarani.
Priopćenja  
2. 10. 2018.
Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Kovač sudjelovao na međunarodnom skupu u Beču o 5. obljetnici članstva Hrvatske u EU-u
Beč – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač sudjelovao je u utorak na međunarodnom skupu u Beču s temom: "Hrvatska: 5 godina u EU".

Priopćenja
RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite