Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
         gradjani@sabor.hr

Zastupnici 9. saziva Hrvatskoga sabora
 
Izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika
 
Priopćenja  
26. 4. 2018.
Održana tematska sjednica o održivom korištenju biomase

Zagreb – Odbor za gospodarstvo i Odbor za poljoprivredu održali su u četvrtak zajedničku tematsku sjednicu pod nazivom „Održivo korištenje biomase“ na kojoj se najviše razgovaralo o potencijalima za veće korištenje biomase, boljoj organizaciji bio-baziranog sektora, korištenju poljoprivredne i drvne biomase u proizvodnji energije te utjecaju biomase na gospodarstvo i industriju.

O temi su raspravljali predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Energetskog instituta „Hrvoje Požar“, Šumarskog fakulteta, Agronomskog fakulteta, Hrvatskih šuma, Hrvatskog operatora tržišta energije, Hrvatskog drvnog klastera, Hrvatske gospodarske komore, CROBIOM – Hrvatska Udruga biomase te predstavnici tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima energije.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić na početku je rekao je kako je sazivanje ove tematske sjednice inicirano od strane Hrvatske udruge biomase (CROBIOM) kako bi se u širem krugu zainteresiranih raspravilo o budućnosti biomase u Hrvatskoj. Predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor istaknuo je važnost inicijative sazivanja ove tematske sjednice i rekao smatra da je jedan od osnovnih ciljeva današnjeg sastanka predstavljanje trenutnih izazova koji se nalaze pred sektorom biomase kako bi se oni rješavali u okviru nadležnosti svih resornih tijela pa tako i Hrvatskog sabora. Uvodničari su kroz različite segmente prezentirali osnovne smjernice daljnjeg razvoja biomase u Hrvatskoj te skrenuli pozornost na probleme s kojima se sektor susreće.

Marijan Kavran iz Hrvatske udruge za biomasu (CROBIOM) posebno je naglasio nekonzistentnost politika i nezadovoljstvo tretmanom biomase u proizvodnji održivih izvora energije te slabo korištenje poljoprivredne i šumske biomase. Govorio je o značaju industrija baziranih na šumi te rekao kako taj sektor u Hrvatskoj čini 3,6 posto BDP-a. Govoreći o udjelu korištenja novih izvora energije rekao je kako Hrvatska zauzima visoko mjesto u EU s dosegnutim udjelom od 27 posto korištenja obnovljivih izvora energije u ukupnoj energiji.

Biljana Kulišić s Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ govorila je strategiji bioekonomije EU-a i gospodarstvima koje se temelje na bioekonomiji,  objasnivši bioekonomiju kao novi način upotrebe prirodnih resursa. Naglasila je važnost poljoprivrednog i šumskog sektora za razvoj biomase te istaknula kako bi i Hrvatska trebala što prije izraditi strategiju za korištenje biomase. Kulišić je rekla kako Hrvatska ima dovoljno biomase, ali je pitanje hoće li ju koristiti ili će ju dalje distribuirati. – Biomasa će se morati uzgajati radi ostvarenja Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, za prelazak na bioekonomiju ili za ostvarenje sigurnosti opskrbe energijom, poručila je Kulišić.

Tajana Krička, profesorica s Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorila je između ostalog o korištenju poljoprivredne biomase u proizvodnji energije te zelenoj sirovini za proizvodnju biomase. Istaknula je kako Hrvatska raspolaže velikim potencijalom za proizvodnju biomase i to s oko 1 300 000 tona godišnje iz poljoprivrednih površina i oko 150 000 tona godišnje od ostataka prehrambene industrije. Krička je posebno naglasila da uzgoj energetskih nasada na ekonomski neprofitabilnim poljoprivrednim površinama ne utječe na proizvodnju hrane. Dinko Vusić, profesor sa Šumarskog fakulteta govorio je, među ostalim, o gospodarenju šumama te aktivnostima Fakulteta u održivom korištenju drvne biomase istaknuvši posebno kako je u Hrvatskoj proizvodnja peleta ozbiljan i obećavajući posao. Naglasio je kako je suradnja svih dionika u sektoru biomase jedini put rješenja postojećih problema i izazova u tom sektoru.

U raspravi je zaključeno kako je za ulaganje u obnovljive izvore energije i iskorištavanje biomase važno donijeti strategiju s jasno definiranim ciljevima te ostale zakonske okvire za jačanje tog sektora. Sudionici su se složili da gospodarenje biomasom treba usmjeriti u korist hrvatskog gospodarstva te kako se treba osigurati okružje da se peleti proizvedeni u Hrvatskoj koriste za javne prostore u Hrvatskoj i hrvatska kućanstva. U tom kontekstu istaknuta je činjenica kako je Hrvatska ozbiljan svjetski proizvođač peleta jer proizvodi 1 posto svjetske proizvodnje, ali čak 85 posto te količine izvozi. Svi predstavnici iznijeli su stav oko potrebe sinergijskog djelovanja za dobrobit ovog sektora koji doprinosi gospodarstvu, ruralnom razvoju, ali i demografskoj obnovi.

  Autor: Služba za medije  

Priopćenja  
26. 4. 2018.
U Saboru obilježen Europski dan borbe protiv melanoma
Zagreb – Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma organizirali su u četvrtak u Hrvatskome saboru javno-preventivnu akciju pregledavanja kože za sve zainteresirane zastupnike i djelatnike Sabora.
Priopćenja  
26. 4. 2018.
Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu organizirao raspravu o Nacrtu prijedloga zakona o brdsko-planinskim područjima
Zagreb - Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u suradnji s Udrugom Eko Kvarner organizirao  je u četvrtak tematsku raspravu o  Nacrtu prijedloga zakona o brdsko-planinskim područjima koji je u izradi i koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2019.
Priopćenja  
25. 4. 2018.
U Saboru održan okrugli stol o ravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada
Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, održao je u srijedu okrugli stol na temu: Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada.
Priopćenja  
25. 4. 2018.
Sanja Putica održala sastanak s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Micheleom Nicolettijem
Strasbourg - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica sastala se tijekom proljetnog zasjedanja s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Micheleom Nicolettijem u povodu predstojećeg hrvatskog preuzimanja predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe.
Priopćenja  
25. 4. 2018.
Saborsko izaslanstvo sudjeluje na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe
Strasbourg - Članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković, Davor Ivo Stier i Sabina Glasovac sudjeluju u radu proljetnog zasjedanja Skupštine koje se održava od 23. do 27. travnja u Strasbourgu.
Priopćenja  
24. 4. 2018.
Panenić i Felak u Europskome parlamentu sudjelovali u raspravi o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike
Bruxelles - Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić  i član odbora Damir Felak sudjelovali su na zajedničkom sastanku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta i nadležnih radnih tijela nacionalnih parlamenta država članica EU-a na kojemu je provedena rasprava o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine.
Priopćenja  
24. 4. 2018.
Izaslanstvo Sobranja i Državnog ureda za reviziju Makedonije u posjetu Hrvatskome saboru
Zagreb – Saborski Odbor za financije i državni proračun održao je u utorak sastanak s članovima Odbora za financije i proračun Parlamenta Republike Makedonije i članovima makedonskog Državnog ureda za reviziju koji borave u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj od 23. do 27. travnja.
Priopćenja  
24. 4. 2018.
Peđa Grbin razgovarao sa zamjenikom glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Antalom Nikolettijem
Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative i predsjednik PD SEI-a Peđa Grbin primio je u utorak zamjenika glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Antala Nikolettija.
Priopćenja  
19. 4. 2018.
Održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o kvaliteti zraka i vode na području Slavonskog Broda

Zagreb - Odbor za zaštitu okoliša i prirode održao je u četvrtak tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu, potrebi modernizacije i plinofikacije postrojenja Rafinerije nafte Brod te najnovijem slučaju onečišćenja vode u slavonskobrodskom vodovodu.

Priopćenja  
19. 4. 2018.
Romana Jerković primila veleposlanika Azejbardžana Fakhraddina Gurbanova
Zagreb – Predsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju Romana Jerković primila je veleposlanika Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj Fakhraddina Gurbanova.
Priopćenja  
18. 4. 2018.
Odbor za gospodarstvo održao tematsku sjednicu o Izvješću o poslovanju Agrokora
Zagreb – Saborski Odbor za gospodarstvo održao je u srijedu tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske Fabrisa Peruška o poslovanju Agrokora.
Priopćenja  
18. 4. 2018.
Damir Tomić primio veleposlanika Poljske Andrzeja Jasionowskog
Zagreb - Voditelj Hrvatsko-poljske međuparlamentarne skupine prijateljstva Damir Tomić primio je u srijedu veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Andrzeja Jasionowskog.
Priopćenja  
17. 4. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner susreo se s glavnim tajnikom Vijeća Europe Jaglandom

Zagreb - Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner sastao se u utorak s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Priopćenja  
17. 4. 2018.
Ljubica Lukačić s predstavnicima Human Rights Watcha: Prioritet nam je partnerski odnos prema osobama s invaliditetom
Zagreb - Članica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ljubica Lukačić te predsjednik i član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac i Bojan Glavašević održali su u utorak dva radna sastanka s predstavnicima međunarodne nevladine organizacije za ljudska prava Human Rights Watch na kojima su razgovarali o pravima osoba s invaliditetom.
Priopćenja  
17. 4. 2018.
U Hrvatskom saboru održan okrugli stol o ulozi očeva u odgoju djece
Zagreb -  Saborski Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske organizirao je u utorak okrugli stol o temi: "Angažirano roditeljstvo i aktivna uloga očeva u odgoju djece".
Priopćenja  
16. 4. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner primio potpredsjednicu Vlade Ukrajine Ivannu Klympush-Tsintsadze

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s potpredsjednicom Vlade Ukrajine za europske i euroatlantske integracije Ivannom Klympush-Tsintsadze.

Priopćenja  
16. 4. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner upisao se u knjigu žalosti u povodu zrakoplovne nesreće u Alžiru
Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner upisao se u ime Hrvatskoga sabora u knjigu žalosti u alžirskom Veleposlanstvu u Zagrebu u znak sjećanja na 257 žrtava nesreće vojnog zrakoplova u Alžiru.
Priopćenja  
14. 4. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na plenarnoj sjednici Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi

Ljubljana – Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je u subotu na petoj plenarnoj sjednici Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) koja se pod slovenskim predsjedanjem održala u Ljubljani.

Priopćenja  
13. 4. 2018.
Potpredsjednik Europske komisije Katainen: Reforme nisu lagane, ali ih treba provesti

Zagreb - Potpredsjednik Europske komisije nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen sastao se u petak u Hrvatskome saboru s članovima odbora za europske poslove, financije, gospodarstvo te obranu.

Priopćenja  
13. 4. 2018.
Povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju Julian King posjetio Hrvatski sabor

Zagreb – Članovi Odbora za europske poslove i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost održali su u petak sastanak s povjerenikom Europske komisije za sigurnosnu uniju Julianom Kingom.

Priopćenja  
13. 4. 2018.
Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu održao sastanak s izaslanstvom Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske

Zagreb – Predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić s članovima Odbora sastao se u petak s izaslanstvom Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske predvođeno Mehmetom Kasumom Gülpinarom, predsjednikom Odbora.

Priopćenja  
12. 4. 2018.
U Saboru obilježena 9. godišnjica ulaska Hrvatske u članstvo NATO-a

Zagreb – Svečanost obilježavanja 9. obljetnice ulaska Hrvatske u članstvo NATO saveza, u organizaciji saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, okupila je brojne zastupnike, državne i vojne dužnosnike, članove Hrvatskog generalskog zbora, predstavnike Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ te diplomatskog zbora.

Priopćenja  
12. 4. 2018.
U Saboru održana tematska sjednica o statusu brdsko-planinskih i potpomognutih područja i ravnomjernom razvoju Hrvatske
Zagreb - Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije održao je u četvrtak tematsku sjednicu posvećenu mjerama i aktivnostima za jačanje konkurentnosti i gospodarskog razvoja brdsko - planinskih i potpomognutih područja te poticanju ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske.
Priopćenje  
12. 4. 2018.
Izaslanstvo Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske u službenom posjetu Hrvatskome saboru
Zagreb – Predsjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove Miro Kovač i Domagoj Ivan Milošević, s članovima odbora, održali su u četvrtak odvojene sastanke s izaslanstvom Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske.
Priopćenja  
11. 4. 2018.
Većina klubova u raspravi podržala ratifikaciju Istanbulske konvencije
Zagreb - Većina klubova zastupnika podržala je u srijedu u raspravi u Hrvatskome saboru ratifikaciju Istanbulske konvencije naglasivši da je riječ o civilizacijskom iskoraku zaštite ljudskih prava, ali su i upozorili na politizaciju ratifikacije te konvencije u javnosti.
Priopćenja  
11. 4. 2018.
Izaslanstvo Odbora za međuparlamentarnu suradnju indonezijskoga parlamenta u radnom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Izaslanstvo Odbora za međuparlamentarnu suradnju Zastupničkog doma parlamenta Republike Indonezije posjetilo je u srijedu Hrvatski sabor. Tom prigodom primio ih je potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Darko Horvat te članovi Odbora za vanjsku politiku i članovi Hrvatsko-indonezijske skupine prijateljstva.

Priopćenja  
10. 4. 2018.
Održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda
Zagreb – Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je u utorak tematsku sjednicu na kojoj se razgovaralo o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda i okolice.
Priopćenja  
10. 4. 2018.
Ines Strenja-Linić primila japanskog veleposlanika Keijija Takiguchija
Zagreb - Voditeljica Hrvatsko-japanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ines Strenja-Linić primila je veleposlanika Japana Keijija Takiguchija.
Priopćenja  
10. 4. 2018.
U Hrvatskome saboru uređen novi prostor za održavanje tiskovnih konferencija
Zagreb - U saborskoj dvorani Ivana Kukuljevića od srijede, 11. travnja za korištenje se otvara novouređeni prostor za održavanje tiskovnih konferencija saborskih dužnosnika, zastupničkih klubova i nezavisnih zastupnika.
Priopćenja  
6. 4. 2018.
Obilježen Svjetski dan Roma
Zagreb - Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Vesna Bedeković i saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana Roma Veljko Kajtazi,  zajedno s brojnim uglednicima iz hrvatskoga političkog, akademskog i  diplomatskog života te predstavnicima nevladinih institucija sudjelovali su u petak na središnjem obilježavanju Svjetskog dana Roma održanom u Hrvatskom državnom arhivu.
Priopćenja  
6. 4. 2018.
Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević primio ministricu za europske poslove Francuske Nathalie Loiseau

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i članovi Odbora Bojan Glavašević, Davor Ivo Stier, Vesna Pusić i Marijana Balić sastali su se u petak s ministricom europskih poslova Francuske Nathalie Loiseau koja s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Priopćenja  
5. 4. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner primio predsjednicu Francusko-hrvatske skupine prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini Lilianu Tanguy
Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u četvrtak predsjednicu Francusko-hrvatske skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini Francuske Republike Lilianu Tanguy.
Priopćenja  
5. 4. 2018.
Darko Horvat primio katarskog ministra kulture Al-Kawarija
Zagreb - Voditelj saborske Hrvatsko-katarske međuparlamentarne skupine prijateljstva Darko Horvat sastao se u četvrtak u Saboru s katarskim ministrom kulture Hamadom bin Abdulazizom Al-Kawarijem.
Priopćenja  
11. 4. 2018.
Povjerenik za Jugoistočnu Europu, Tursku i države članice EFTA-e Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christian Hellbach u radnom posjetu Hrvatskom saboru

Zagreb - Predsjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove Miro Kovač i Domagoj Ivan Milošević održali su u srijedu odvojene sastanke s povjerenikom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Europu, Tursku i države članice EFTA-e Christianom Hellbachom.

Priopćenja  
20. 4. 2018.
Vesna Bedeković primila kanadskog veleposlanika Daniela Maksymiuka
Zagreb - Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković održala je u petak sastanak s veleposlanikom Kanade u Republici Hrvatskoj Danielom Maksymiukom.
Priopćenja  
25. 4. 2018.
Članovi Hrvatsko-australske skupine prijateljstva primili australsku veleposlanicu Elizabeth Marianne Petrovic
Zagreb – Voditelj Hrvatsko-australske skupine prijateljstva Stevo Culej i članovi Skupine potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić i zastupnik Ivica Mišić primili su u srijedu veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Elizabeth Marianne Petrovic.

Priopćenja
RSS20
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite