Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
14. 11. 2018.
U Saboru održana tematska sjednica o stanju dječje i adolescentne psihijatrije u Hrvatskoj

Zagreb – Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, u suradnji s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević, organizirao je u srijedu sjednicu s temom "Dječja i adolescentna psihijatrija u Republici Hrvatskoj – gdje smo sada?".

Sudionici sjednice raspravljali su o mogućnostima poboljšanja uvjeta liječenja djece i adolescenata s teškoćama mentalnoga zdravlja, o budućnosti razvoja sustava zaštite mentalnog zdravlja djece i adolescenata te problemu nedovoljne kadrovske i materijalne ekipiranosti zdravstvenih institucija ili odjela specijaliziranih za mentalno zdravlje djece i mladeži.

Na sjednici su uz članove saborskoga Odbora i pravobraniteljicu za djecu, sudjelovali i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, zamjenik ministra zdravstva Vili Beroš, renomirani stručnjaci s područja dječje i adolescentne psihijatrije iz Zagreba, Osijeka i Splita, predstavnici pravobraniteljskih institucija i socijalnih ustanova.

Predsjednica Odbora Ines Strenja istaknula je da čak svako peto dijete i adolescent, koji su jedna od najranjivijih skupina  društva, u nekom trenutku može imati teškoće s mentalnim  zdravljem. - U Hrvatskoj trenutno postoji niz problema vezanih uz neodgovarajuće uvjete liječenja, nedovoljan broj stručnjaka koji rade s djecom te izostaju standardi i normativi koji određuju osobitosti rada s tom skupinom pacijenata, kazala je Strenja. - Potrebno je unaprijediti zaštitu mentalnog zdravlja djece na što su upozorili Odbor za prava djeteta UN-a 2014. kao i Europska komisija u svojim izvješćima 2016. i 2017. godine. Nužno je povećati broj kreveta za liječenje ovakvih pacijenata, povećati broj specijalista dječje psihijatrije i uvrstiti dječju i adolescentu psihijatriju kao samostalnu kategoriju u Strategiju razvoja bolnica do 2030. godine, napomenula je Strenja.

Najava  
Tematska sjednica o Nacrtu prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije održava sjednicu o temi: ”Instituti predloženoga Nacrta zakona o sprječavanju sukoba interesa – korak naprijed ili korak nazad”. Sjednica će se održati u četvrtak, 15. studenoga 2018. u dvorani Stjepana Radića s početkom u 13.00 sati.

U raspravi o Nacrtu prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je prošao javnu raspravu putem e-savjetovanja, sudjelovat će predstavnici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ministarstva uprave, Ministarstva pravosuđa, Vrhovnoga suda Republike Hrvatske, Državnog odvjetništva, suci, predstavnici akademske zajednice te civilnoga društva kako bi se potaknula dodatna rasprava o predloženim rješenjima.

Najava  
Otvorenje izložbe "Da se ne zaboravi Vukovar" u povodu obilježavanja 18. studenoga - Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

foto: Hina/Damir SenčarU povodu obilježavanja 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., zastupnik u Hrvatskome saboru Stevo Culej otvara izložbu fotografija pod nazivom "Da se ne zaboravi Vukovar".

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 15. studenoga 2018. u 12.00 sati ispred Baščanske ploče u Hrvatskome saboru, a bit će otvorena do petka, 23. studenoga 2018.

Priopćenja  
11. 11. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na svečanom obilježavanju stote obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata
Zagreb - Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio je u nedjelju svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali i svečanom prijmu u povodu obilježavanja stote obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata.
Priopćenja  
7. 11. 2018.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednicom finskog parlamenta Paulom Risikko
foto: HinaHelsinki  – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je danas sastanak s predsjednicom finskog parlamenta Paulom Risikko u okviru priprema Trija (Rumunjske, Finske i Hrvatske) za predsjedanje Vijećem Europske Unije u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora predsjednik Sabora sazvao je 10. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane

14., 15., 16., 19., 20., 21., 28., 29., i 30. studenoga te 5., 6., 7., 12., 13. i 14. prosinca 2018. godine.

Sjednica će početi u srijedu, 14. studenoga 2018. u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora, Zagreb, Trg sv. Marka br. 6.

Dana 14. studenoga 2018., nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, „aktualno prijepodne“.


dnevni red     kronologija rasprava

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

U tijeku je objedinjena rasprava o sljedećim aktima:
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DODANU VRIJEDNOST, drugo čitanje, P.Z.E. br. 432 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O POREZU NA PROMET NEKRETNINA, drugo čitanje, P.Z. br. 436 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O TROŠARINAMA, drugo čitanje, P.Z.E. br. 440 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOBIT, drugo čitanje, P.Z.E. br. 433 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK, drugo čitanje, P.Z. br. 434 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DOPRINOSIMA, drugo čitanje, P.Z. br. 435 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FISKALIZACIJI U PROMETU GOTOVINOM, drugo čitanje, P.Z. br. 437 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA OPĆEG POREZNOG ZAKONA, drugo čitanje, P.Z. br. 438 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ADMINISTRATIVNOJ SURADNJI U PODRUČJU POREZA, drugo čitanje, P.Z.E. br. 439 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske
Ljudska prava  

Znate li...

...da se Međunarodni dan tolerancije obilježava 16. studenoga počevši od 1996. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala sve svoje članice na obilježavanje dana poštivanja i uvažavanja drugačijih, a u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije UNESCO-a iz 1995. godine koja definira toleranciju ne samo kao moralnu dužnost, već i pravnu i političku obvezu za pojedinca, društvene skupine i države.

Proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije UNESCO je skrenuo pozornost na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava uključujući Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, rasne diskriminacije, kao i Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida te brojne druge.

Prema UNESCO-voj definiciji, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Temelji se na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenja te predstavlja harmoniju u različitostima. Biti tolerantan znači biti slobodan, držati se svojih uvjerenja i poštivati činjenicu da se i drugi drže svojih, prihvatiti činjenicu da ljudska bića – prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru i vrijednostima – imaju pravo živjeti u miru i biti kakva jesu.

Poznavanjem drugih kultura upoznaju se drugi ljudi, njihove nade, želje i vjerovanja. Razumijevajući njih, razumijemo sebe i postajemo tolerantni prema drugačijem te svjesni da je različitost ljudsko bogatstvo.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

12.30 (Ministarstvo obrane, Zagreb) - tematska sjednica Odbora za obranu

13.00 (dvorana Stjepana Radića) - tematska sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

14.00 (dvorana Josipa Jelačića) - sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode

15.00 (dvorana Ivana Mažuranića) - zatvorena sjednica Povjerenstva za fiskalnu politiku

(Rim) - predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravi u radnom posjetu Talijanskoj Republici


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Pokroviteljstvo
Slovimo glagoljicom 180.jpg
 
Savjetovanja s javnošću
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite