Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
         gradjani@sabor.hr

 
Arhiva izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika - listopad 2018.
 
Priopćenja  
12. 10. 2018.
Klisović: Europska unija treba pružati političku, gospodarsku i tehničku pomoć državama Jugoistočne Europe

Beč - Drugog dana Međuparlamentarne konferencije o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici  i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, na panelu „Perspektive Europske unije prema zemljama Zapadnog Balkana“, govorio je potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović.

U izlaganju je naglasio da ukoliko Unija želi da prostor Jugoistočne Europe bude prostor prosperiteta, visokih demokratskih vrijednosti i spreman za ulazak u Europsku uniju, mora ga kontinuirano imati u fokusu i pružati mu kako političku i gospodarsku  tako i tehničko-stručnu pomoć. Klisović je dodao kako je odgovornost za stanje u zemljama Jugoistočne Europe prvenstveno na samim državama i narodima koji tamo žive, ali da se treba zapitati i je li Europska unija učinila dovoljno da se izbjegne trenutna situacija koja može generirati nove političke krize i sukobe.

Kao primjere istaknuo je izbore u Bosni i Hercegovini koji su provedeni bez prethodnog usklađivanja izbornih pravila s Ustavom BiH kako je to naložio Ustavni sud BiH, zatim slab odaziv glasača na referendumu u Makedoniji o ključnom pitanju za početak predpristupnih pregovora s Europskom unijom te daljnji razvoj te zemlje, a u Srbiji je naređen najviši stupanj vojne pripravnosti vojske Srbije zbog odnosa s Kosovom. Upozorio je da se BiH vjerojatno približava ustavno-političkoj krizi i blokadi institucija i Federacije i centralne države. - Europska unija mora inzistirati na vladavini prava i poštivanju demokratskih standarda u BiH jer bi svaka drugačija pozicija mogla posijati novo sjeme podjela, sukoba i političke krize, a to posebice vrijedi za način formiranja tijela vlasti nakon nedjeljnih izbora, zaključio je Klisović.

  Autor: Odbor za vanjsku politiku  


Priopćenja
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite