Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Europska unija
 
Međuparlamentarna suradnja u Europskoj uniji

Međuparlamentarna suradnja u Europskoj uniji predstavlja važan instrument koordinacije i ostvarivanja utjecaja nacionalnih parlamenata na postupak donošenja odluka na europskoj razini.

Lisabonski ugovor dodijelio je nacionalnim parlamentima nove ovlasti u području europskih poslova, čime je porasla važnost međuparlamentarne suradnje koja omogućuje razmjenu informacija i najboljih praksi između nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta.

Međusobna suradnja nacionalnih parlamenata država članica Europske unije kao i njihova suradnja s Europskim parlamentom značajna je i za približavanje Europske unije građanima.

Nacionalnim parlamentima dostupni su različiti oblici međuparlamentarne suradnje, u koje je uključen i Hrvatski sabor, a obuhvaćaju konferencije i sastanke te platforme za razmjenu informacija (IPEX i ECPRD).

  Autor: Ured za međunarodne i europske poslove  

Priopćenja  
3. 7. 2018.
Hrvatski sabor objavljuje pregled obavljanja europskih poslova od 1. srpnja 2013. do 30. lipnja 2018.
Zagreb - U povodu obilježavanja pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji Hrvatski sabor objavljuje pregled obavljanja europskih poslova u Hrvatskome saboru od 1. srpnja 2013. do 30. lipnja 2018. godine.

EP i nacionalni parlamenti
 
 
Parlamentarna dimenzija austrijskog predsjedanja
 
 
Parlamentarna dimenzija hrvatskog predsjedanja
RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite