Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
         gradjani@sabor.hr

 
Arhiva izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika - travanj 2018.
 
Priopćenja  
14. 4. 2018.
Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na plenarnoj sjednici Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi

Ljubljana – Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je u subotu na petoj plenarnoj sjednici Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) koja se pod slovenskim predsjedanjem održala u Ljubljani.

Predstavnici parlamenata raspravljali su o „Perspektivi Parlamentarne skupštine SEECP-a u svjetlu novih geopolitičkih odnosa u Europi“.

U uvodnom govoru predsjednik slovenskoga Državnog zbora Milan Brglez istaknuo je stalnu, kontinuiranu i aktivnu podršku SEECP-a politici proširenja Europske unije jer „europska perspektiva cijele Jugoistočne Europe ne treba biti samo očuvana nego i provedena u praksi“, kazao je Brglez.

Potpredsjednik Sabora Reiner u svojem je obraćanju izrazio uvjerenje kako regija mora biti predvodnica sigurnosti cijele Unije te kako će države sudionice SEECP-a biti lideri u stvaranju nove, moderne Europe. Također je, svim državama koje stoje pred izazovima procesa pristupanja Europskoj uniji, poručio kako su sudionice SEECP-a prijatelji koji će sa zadovoljstvom potaknuti transfer znanja i iskustava iz pristupnog procesa.

Na plenarnoj sjednici su usvojene rezolucije triju glavnih odbora nadležnih za gospodarstvo, pravosuđe i socijalni razvoj te radni program za 2018. i 2019. godinu. U okviru plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine održani su i radni sastanci Stalnog odbora i glavnih odbora Skupštine na kojima su sudjelovali voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Predrag Matić i članovi Izaslanstva Marijan Kustić i Vedran Babić. Sjednica je završila usvajanjem Završne deklaracije kojom je Skupština podržala proces proširenja EU-a i NATO-a prema interesu država članica SEECP-a.

Na zahtjev predsjednika Državnog zbora Slovenije Milana Brgleza, potpredsjednik Sabora Reiner na marginama zasjedanja PS SEECP-a održao je zatvoreni bilateralni sastanak s predsjednikom slovenskoga parlamenta Brglezom.

Uz zastupnike iz trinaest parlamenata sudionika SEECP-a sjednici su prisustvovali predsjednici parlamenata Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije, potpredsjednik parlamenata Turske, glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije, potpredsjednica Europskog parlamenta te predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija.

  Autor: Ured potpredsjednika Sabora  


Priopćenja
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite