Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:

 

Hrvatski sabor

Trg sv. Marka 6

10 000 Zagreb

 

Tel.: 01/45 69 222
e-mail: mediji@sabor.hr

          gradjani@sabor.hr

Predsjedanje Hrvatskog sabora Parlamentarnom dimenzijom Srednjoeuropske inicijative
 
Grbin: Turizam treba usmjeriti prema društvenoj, gospodarskoj i ekološkoj održivosti

Zagreb - U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom (SEI), u Hrvatskome saboru danas se održava zasjedanje Parlamentarne skupštine Parlamentarne dimenzije SEI-ja, uz sudjelovanje zastupnika iz jedanaest država članica Srednjoeuropske inicijative.

U sklopu sastanka pod nazivom „Razvoj turizma i lokalna zajednica: kako promicati održivost?“ predstavnici parlamenata raspravljaju o konkretnim učincima turizma na gospodarstvo, infrastrukturu i okoliš u lokalnim zajednicama.
Nakon uvodnih riječi trenutačnog predsjednika Parlamentarne dimenzije Peđe Grbina, okupljenima se uime predsjednika Hrvatskoga sabora obratio potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner. Naglasio je kako je turizam u današnjem svijetu postao globalan fenomen s izrazito velikim porastom turističkih posjeta, naročito u Europi, ali i u drugim dijelovima svijeta. Hrvatska također bilježi velik rast turizma te se stoga, radi očuvanja prirodnih ljepota i kulturne baštine, u velikom dijelu počinje oslanjati na održivi turizam kojem je cilj poboljšati prometnu, ekološku i energetsku infrastrukturu, a u tom je kontekstu ključno primijeniti moderni know-how, naglasio je Reiner.

Peđa Grbin je izrazio uvjerenje da Parlamentarna dimenzija Srednjoeuropske inicijative ima važnost i političko iskustvo u rješavanju pitanja i izazova s kojima se suočavamo u okvirima razvoja održivog turizma. – Turizam kao takav donosi značajnu gospodarsku korist, međutim istovremeno ostavlja tragove na lokalnu zajednicu i okoliš te stoga treba raditi na podizanju svjesnosti o tome i usmjeriti razvoj u održivom smjeru koji će voditi računa o sve tri dimenzije održivosti: društvenoj, gospodarskoj i ekološkoj, kazao je Grbin.

Prisutnim zastupnicima obratio se i zamjenik glavnog tajnika SEI-ja, Antal Nikoletti, koji je ukratko predstavio povijest i aktivnosti te institucije, koja po njegovu mišljenju ima važnu ulogu u procesu integracije zemalja u Europsku uniju te je snažno predan istočnoeuropskom partnerstvu i predstavlja prepoznatljiv okvir suradnje između EU-a i zemalja partnera. SEI, kako je kazao je Nikoletti, predstavlja međuregionalnu platformu koja uključuje Višegradsku četvorku, Jugoistočnu Europu, istočne zemlje te Italiju. Spomenuo je usvajanje Akcijskog plana SEI-ja koji pokazuje da europske integracije zauzimaju visoko mjesto na dnevnom redu rada Srednjoeuropske inicijative.

Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma, predstavio je aktivnosti ministarstva na planu međunarodne suradnje te je naglasio kako Hrvatska trenutačno, zajedno s Albanijom, predsjeda 4. stupom EUSAIR-a – makro-regionalnom EU strategijom za jadransku i jonsku regiju, koji se bavi održivim turizmom. Matušić je također predstavio rezultate nedavno održanog međunarodnog seminara o kulturnim rutama (putevima maslina) na Malom Lošinju čiji je glavni cilj bio prezentacija projekata s naglaskom na razvoj kulturnih ruta usko vezanih uz održivi turizam, mapiranje i zajedničku promidžbu te daljnji razvoj kulturnog turizma i sinergije s lokalnom zajednicom.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energije Igor Kreitmeyer istaknuo je da se stanje bioraznolikosti i ekosustava naše planete zadnjih godina pogoršalo više nego ikada u povijesti čovječanstva te da se prirodni resursi ne koriste na optimalan način što će ozbiljno ugroziti kvalitetu života ljudi, posebno dostupnost hrane i pitke vode. Kreitmeyer je kazao kako je Hrvatska među rijetkim zemljama koje imaju visok postotak teritorija uključen u europsku ekološku mrežu Natura 2000, čak 37 posto, što je dokaz očuvanosti prirode. – Upravo je sinergija očuvane prirode, ekološke zdrave hrane i turizma pravi ključ održivog razvoja naših zemalja, istaknuo je na kraju pomoćnik ministra zaštite okoliša.

Sastanak je nastavljen raspravom parlamentaraca iz zemalja Srednjoeuropske inicijative, a završio je usvajanjem završne deklaracije tijekom poslijepodnevnog dijela zasjedanja.

fotogalerija

  Autor: Ured za međunarodne i europske poslove  

Priopćenja  
14. 5. 2018.
U Hrvatskome saboru usvojena Zajednička izjava Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije SEI-ja
Zagreb - Sastanak Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative okupio je 14. svibnja 2018. više od 40 predstavnika petnaest parlamenata zemalja članica. Sudionici sastanka, kojemu je u ulozi predsjednika PD SEI-ja predsjedao Peđa Grbin, jednoglasno su usvojili Zajedničku izjavu o održivom turizmu i ulozi parlamenata.
Priopćenja  
9. 5. 2018.
Hrvatski sabor domaćin Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative (SEI)
Parlamentarna izaslanstva zemalja članica Srednjoeuropske inicijative okupit će se u ponedjeljak, 14. svibnja 2018. u Hrvatskom saboru na sastanku Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije SEI-ja. Sastankom Parlamentarnog odbora predsjedat će sadašnji predsjednik Parlamentarne dimenzije SEI-ja Peđa Grbin.
Priopćenja  
24. 4. 2018.
Peđa Grbin razgovarao sa zamjenikom glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Antalom Nikolettijem
Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative i predsjednik PD SEI-a Peđa Grbin primio je u utorak zamjenika glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Antala Nikolettija.
Priopćenja  
10. 1. 2018.
Peđa Grbin primio talijanskog senatora Lodovica Sonega
Zagreb - Voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative Peđa Grbin sastao se s talijanskim senatorom Lodovicom Sonegom, predsjednikom talijanskog parlamentarnog izaslanstva u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative (SEI).
Priopćenja  
9. 1. 2018.
Hrvatska preuzela predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom
Zagreb – Prvim danom ove godine Republika Hrvatska preuzela je predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom (SEI), a Hrvatski sabor predsjedanje Parlamentarnom dimenzijom te organizacije koja okuplja 18 zemalja članica.
Priopćenja  
24. 10. 2017.
Grbin i Mateljan sastali se sa zamjenikom glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Erikom Csernovitzem
Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative Peđa Grbin i član Izaslanstva Damir Mateljan razgovarali su danas sa zamjenikom glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Erikom Csernovitzem.
Priopćenja  
31. 5. 2017.
Peđa Grbin sudjelovao na sastanku Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative
Minsk – Voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative Peđa Grbin sudjelovao je na sastanku Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative koji se održao u Minsku od 29. do 31. svibnja 2017.
Priopćenja  
18. 5. 2017.
Tajnik Hrvatskog sabora Davor Orlović primio glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Giovannija Caracciolo di Vietrija
Zagreb - Tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović primio je u četvrtak glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Giovannija Caracciolo di Vietrija. Povod sastanku bilo je predsjedanje Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom (SEI) 2018. godine.

 
Predsjedanje RH SEI-jem
Predsjedanje Republike Hrvatske SEI-jem
 
 
Srednjoeuropska inicijativa
Srednjoeuropska inicijativa (SEI)
 
Dokumenti
 
 
Kontakt
Stjepan Vukas
Tajnik Izaslanstva
Telefon: 01/6303 972
e-mail: stjepan.vukas@sabor.hr
RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite