Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
         gradjani@sabor.hr

Zastupnici 9. saziva
 
Arhiva izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika
 
 
Arhiva izvješća o aktivnostima saborskih zastupnika - listopad 2017.
 
Priopćenja  
11. 10. 2017.
Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić primio predsjednika Vrhovnog pokrajinskog suda u Beču Gerharda Jelineka

Zagreb - Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić primio je danas predsjednika Vrhovnog pokrajinskog suda u Beču Gerharda Jelineka s izaslanstvom austrijskih sudaca, državnih odvjetnika te sudskih vježbenika koji borave u studijskom posjetu Hrvatskoj. U središtu interesa austrijskog izaslanstva bili su aktualna situacija i problemi u hrvatskome  pravosuđu te rad saborskoga Odbora za pravosuđe.

Predsjednik Odbora Miljenić upoznao je članove izaslanstva s djelokrugom rada i ovlastima Odbora za pravosuđe, a govoreći o pravosudnom sustavu općenito, posebno je istaknuo vrlo jasnu podjelu između izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti u Hrvatskoj što sudstvu omogućava veliku samostalnost u djelovanju.

Govorio je i o sastavu i nadležnostima Državnoga sudbenog vijeća čiji su članovi, osim sudaca i profesora prava i dva člana iz redova saborskih zastupnika. Miljenić se osvrnuo i na odnos javnosti prema sudstvu čija je percepcija njegovoga rada uglavnom negativna. Osvrnuvši se na probleme hrvatskoga pravosudnog sustava, Miljenić je objasnio na koji način se odvija reorganizacija mreže prekobrojnih sudova u Hrvatskoj te kako se pokušava riješiti problem neravnomjernog opterećenja sudaca predmetima što ovisi o dijelu Hrvatske u kojemu rade. Spomenuo je i problem kasnog umirovljenja sudaca što ne otvara mnogo prostora za napredovanje mladih kadrova. S druge strane, mišljenja je kako je potrebno jačati autoritet sudaca na svim razinama i raditi na osnaživanju njihovih odluka.

Članove austrijskoga izaslanstva zanimao je i način provođenja disciplinskih postupaka protiv sudaca ili drugih vrsta sankcija te uvjeti i mogućnosti napredovanja sudaca i tužitelja, o čemu ih je predsjednik Odbora Miljenić podrobno informirao.

  Autor: Služba za medije  


Priopćenja
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite