Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor

Trg sv. Marka 6

10 000 Zagreb


Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr 
         gradjani@sabor.hr

Predsjednik Hrvatskoga sabora
 
Priopćenja o aktivnostima
 
 
Arhiva priopćenja predsjednika Sabora - kolovoz 2017.
 
Priopćenja  
20. 8. 2017.
Predsjednik Sabora Jandroković predao plaketu Hrvatskoga sabora slavodobitniku 42. Trke na prstenac Maksimilijanu Rojniću

Barban - 42. „Trka na prstenac“, tradicionalna viteško-konjička manifestacija održana je u nedjelju u Barbanu. Riječ je o viteškoj igri čiji je povijesni začetak sačuvan u najstarijem zapisu iz 1696. godine, a u istarskom Barbanu ponovno je obnovljena 1976. godine i od tada se održava svake godine, treće nedjelje u kolovozu. „Trka na prstenac" postala je tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju te je prerasla u prepoznatljivu manifestaciju koja promiče kulturni identitet Istre i cijele Hrvatske, ali i u iznimno važnu turističku atrakciju.
 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji je prvi put nazočio „Trci na prstenac“, čestitao je i zahvalio svima koji su obnovili ovu trku. U svojemu obraćanju istaknuo je i -kako je kolovoz razdoblje kada vidimo svu raznolikost Hrvatske, svo bogatstvo običaja, tradicije i povijesti koja nas povezuje od Slavonije, središnje Hrvatske do Dalmacije i Istre. -Ovi konjanici su pravi vitezovi pa bi bilo lijepo da u hrvatskom društvu imamo više viteštva i više onoga što se dotiče viteškog kodeksa, poštenja, hrabrosti odvažnosti odnosno svega onoga što nam u ovim zahtjevnim vremenima treba, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Čestitavši slavodobitniku ovogodišnje, 42. „Trke na prstenac“, Maksimilijanu Rojniću, predsjednik Sabora Jandroković predao mu je plaketu Hrvatskoga sabora.

U svečanom programu „Trke na prstenac“ u Barbanu, prigodnim obraćanjima sudjelovali su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik Predsjednice Republike Anton Kliman, župan Istarske županije Valter Flego te predsjednik Društva „Trke na prstenac“ i načelnik Barbana, Dalibor Paus.

fotogalerija

  Autor: Ured predsjednika Sabora  


Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite