Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
18. 6. 2018.
Milošević, Klisović i Stier sudjeluju na LIX. sastanku COSAC-a

Sofija – U sklopu parlamentarne dimenzije bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije u Sofiji se od 17. do 19. lipnja 2018. održava LIX. sastanak Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).

Sastankom, na kojem sudjeluju predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević te članovi Odbora Joško Klisović i Davor Ivo Stier, predsjeda predsjednik Odbora za europske poslove i nadzor fondova EU-a bugarskog Narodnog sobranja Kristian Vigenin.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sudjelovao je u svojstvu panelista na sjednici posvećenoj povezanosti takozvanog Zapadnog Balkana kao novom poticaju politici proširenja Europske unije. U svojem izlaganju Milošević je pozdravio povratak politike proširenja među europske prioritete u okviru bugarskog predsjedanja, a osobito održavanje sastanka na vrhu zapadnobalkanske šestorke i EU-a prošloga mjeseca u Sofiji, te je najavio održavanje istovjetnog samita tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. Iako je prometnu, društvenu i gospodarsku povezivost u regiji Jugoistočne Europe ocijenio ključnom za napredak prema članstvu u EU-u, Milošević je istaknuo kako povezivost ne može biti zamjenom za proširenje.

Priopćenja  
15. 6. 2018.
Odbor za obitelj, mlade i sport održao tematsku sjednicu o suzbijanju pedofilije

Zagreb - Na tematskoj sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport "Sprječavanje i borba protiv pedofilije" u petak u Saboru čuli su se prijedlozi protiv zastare za pedofiliju, za povećanje minimalne kazne kako bi se smanjio broj uvjetnih osuda, ali i za obveznu provjeru osoba koje se zapošljavaju u ustanove koje rade s djecom.

Priopćenja  
14. 6. 2018.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio čestitku u povodu blagdana Ramazanskog bajrama
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Ramazanskog bajrama predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji dr. Azizu ef. Hasanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 8. sjednicu Hrvatskoga sabora za

11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26., 27. travnja, 2., 3., 4., 9., 10., 11., 16., 17., 18., 23., 24., 25., 29., 30. svibnja,
6., 7., 8., 13., 14., 15., 19., 20., 21., 27., 28., 29. lipnja i 4., 5., 6., 11., 12., 13., srpnja 2018. godine.

dnevni red     kronologija rasprava  

 prijenos sjednice (ITV, YouTube)   audioprijenos (MP3, AAC)

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u utorak, 19. lipnja 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o obavljanju studentskih poslova, prvo čitanje, P.Z. br. 348 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
Održivi razvoj  
Znate li ...

… da se 8. lipnja obilježava Svjetski dan oceana?

Svjetskim danom oceana naglašava se važnost oceana za planet Zemlju i upozorava na nužnost ulaganja većih napora u njihovo bolje očuvanje. Oceani čine dvije trećine površine planeta i bazeni su života na Zemlji. Proizvode kisik, apsorbiraju goleme količine štetnih emisija ugljikova dioksida, daju hranu, uravnotežuju klimu. Gospodarska važnost oceana nemjerljiva je u turizmu, ribarstvu te energetskom sektoru. Oceani su, osim toga, i goleme prometnice međunarodne trgovine i komunikacija.

Zdravlje oceana i mora danas je ugroženo ljudskim štetnim utjecajem: pretjeranim iskorištavanjem njegovih resursa, ilegalnim, destruktivnim i nereguliranim izlovom, uništavanjem morskih staništa, ugrožavanjem opstanka morskih vrsta i zakiseljavanjem oceana industrijskim i drugim otpadom. Dobrobit od oceana ugrožava i pomorsko piratstvo i pljačke.

Svjetski dan oceana obilježava se od 2009. godine na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 2008. Ove godine Svjetski dan oceana obilježava se u okviru teme očuvanja oceana i mora od onečišćenja plastikom i poduzimanja mjera za zdravije oceana. Procjenjuje se da se godišnje 8 milijuna tona plastike odbaci u oceane što ima razorne posljedice na život u njima te na ribarstvo i turizam.

U UN-ovoj Agendi za održivi razvoj do 2030. zaštita i održivo korištenje oceana, mora i morskih resursa jedna je od predviđenih mjera održivog razvoja.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

10.00 (Banska soba) - predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković prima akademika Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

11.00 (dvorana Ivana Mažuranića) - sjednica Odbora za pravosuđe

11.30 (dvorana Josipa Jelačića) - konferencija za medije zastupnika Ivana Lovrinovića

12.00 (dvorana Stjepana Radića) - sjednica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Natječaj
 
Javni pozivi
 
Predsjedanje
Predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe
 
Predsjedanje SEI-jem
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite