Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor

Trg sv. Marka 6

10 000 Zagreb


Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr 
         gradjani@sabor.hr

Predsjednik Hrvatskoga sabora
 
Priopćenja o aktivnostima
 
Priopćenja  
18. 5. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju 15 godina rada Hrvatske zajednice županija: regionalna politika mora biti sustavna politika uz sinergiju državne i lokalne vlasti

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 15. godišnjice rada Hrvatske zajednice županija koja je održana u Hrvatskome saboru.

U pozdravnome obraćanju na skupu istaknuo je važnost povezivanja i udruživanja jedinica teritorijalne samouprave na nacionalnoj, a zatim i na međunarodnoj razini, što pokazuje i Europska povelja o lokalnoj samoupravi koja drži da je to jedno od temeljnih prava jedinica lokalne uprave i samouprave.

- U ovih proteklih 15 godina aktivnosti Hrvatske zajednice županija prepoznate su kako na nacionalnoj razini tako i u vašim županijama – među samim građanima. Prije svega mislim na vaše aktivnosti povezane s prijedlozima u oblikovanju i provedbi zakonskih propisa i politika iz djelokruga županija. Ovdje pozdravljam i vaše suglasje – bez obzira na politička opredjeljenja – o tome da su jedinice lokalne i područne samouprave jedno od glavnih temelja svakog demokratskog društva, istaknuo je te dodao kako je "shodno tomu, potrebno zajednički, u partnerstvu, raditi na osnaživanju županija, gradova i općina te osiguranju jednakog standarda svih građana Hrvatske".

Naglasivši kako regionalna politika mora biti sustavna politika u kojoj upravo dolazi do izražaja sinergija državne i lokalne vlasti, rekao je kako je stoga potrebno jako partnerstvo i na nacionalnoj razini te da je tu potpora Hrvatskoga sabora njihovu radu neupitna.

- Također, ova Vlada odredila je kao jedan od najvažnijih ciljeva osnaživanje suradnje s lokalnom i područnom samoupravom te regionalni i ruralni razvoj, kao preduvjet održivog i sveobuhvatnog razvoja Hrvatske. U tom smislu, hvalevrijedna je Vladina inicijativa za održavanjem redovitih izravnih dijaloga i razmjene mišljenja sa županima, ali i gradonačelnicima i načelnicima.Taj dijalog je važan radi višerazinskog upravljanja Hrvatskom i rješavanja svih pitanja važnih za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, koji treba biti zajednički hrvatski interes. Slušanje, uvažavanje jedni drugih i rasprava o ključnim pitanjima od interesa za položaj jedinica lokalne i područne samouprave važno je i za što bolju, kvalitetniju i učinkovitiju realizaciju samog procesa daljnje decentralizacije, istaknuo je Jandroković.

Dodao je kako se u susretu s čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave uvjerio da je proces decentralizacije, posebno one fiskalne, polučio dobre rezulate. - Prošli tjedan posjetio sam Garešnicu, Daruvar i Grubišno Polje čiji su proračuni značajno uvećani, što je odmah imalo za posljedicu ulaganje u infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte. Dakle, trebamo nastaviti s tim procesom jer decentralizacija je ta koja treba izjednačiti uvjete života, osigurati ravnomjerni gospodarski razvoj u svim krajevima i dati priliku hrvatskim građanima da sami odlučuju o svom neposrednom životnom okruženju. I tu su, uvjeren sam, županije spremne za daljnje promjene, rekao je predsjednik Sabora.

Istaknuo je i važnost što učinkovitijeg korištenja sredstava iz europskih fondova. - Hrvatska ima na raspolaganju do 2020. godine 80 milijardi kuna, od čega 63 milijarde za kohezijsku politiku. Zadnji podaci govore da sve hrvatske županije koriste europska sredstva. Međutim, povlačenje sredstava treba se poboljšati i ubrzati. I tu županijske razvojne agencije imaju važnu ulogu. Dobro je da su na vrijeme napravljene  razvojne strategije kako bi imali definirane prioritete za početak formalne rasprave o Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije poslije 2020. godine. Za Hrvatsku, kohezijska politika jedna je od najvažnijih europskih politika, rekao je Jandroković.

U tom smislu naglasio je kako je važno da sredstava u novoj financijskoj perspektivi Europske unije, bez obzira na sve izazove, ostanu barem jednaka kao u trenutačnom financijskom okviru. - Stoga je bitno je da se u okviru Odbora regija Europske unije čuju i stajališta hrvatskih županija, a imenovanje župana Nikole Dobroslavića kao izvjestitelja Odbora regija za proračun Europske unije poslije 2020. godine dodatna je prilika za to, zaključio je Jandroković.

Uz čestitke u povodu petnaeste obljetnice institucionalne suradnje između hrvatskih županija i želju za što uspješnijim radom Hrvatske zajednice županija u budućnosti, na dobrobit svih hrvatskih županija i građana, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ujedno je čestitao županijama na priznanjima koje su dobile kao „Županije - prijatelji djece“ te svima koji su pridonijeli razvoju Hrvatske zajednice županija u ovih 15 godina.

fotogalerija

  Autor: Ured predsjednika Sabora  

Priopćenja  
17. 5. 2018.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovao na obilježavanju 24. godišnjice smrti Stjepana Sulimanca, prvog potpredsjednika Sabora
Turnašica - U povodu obilježavanja 24. godišnjice smrti prvog potpredsjednika Sabora Stjepana Sulimanca, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položio je vijenac i zapalio svijeću na njegovom grobu na mjesnom groblju u Turnašici nedaleko od Pitomače.
Priopćenja  
14. 5. 2018.
Sućut predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu smrti akademika Zlatka Boureka
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, u povodu smrti akademika Zlatka Boureka, uputio je sućut njegovoj obitelji.
Priopćenja  
12. 5. 2018.
Predsjednik Sabora u Bleiburgu: Odajemo poštovanje žrtvama – civilima i razoružanim vojnicima, preživjelima i njihovim obiteljima

Bleiburg - Svetom misom koju je predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić na Bleiburškom polju u Austriji održana je u subotu središnja komemoracija žrtava bleiburške tragedije i križnih puteva pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvom Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Priopćenja  
11. 5. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na obilježavanju Dana Dubrovačko-neretvanske županije
Dubrovnik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u petak na svečanosti obilježavanja Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Priopćenja  
8. 5. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković posjetio Daruvar, Grubišno Polje i Garešnicu u kojoj je otvorio novi start-up inkubator

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je u utorak Garešnicu, Daruvar i Grubišno Polje.

Priopćenja  
7. 5. 2018.
U Saboru održana 2. simulirana sjednica studenata prava, ekonomije i političkih znanosti
Zagreb - Studenti prava, ekonomije i političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Rijeci, njih 128, u ponedjeljak su zauzeli mjesta u saborskim klupama kako bi na simuliranoj sjednici raspravili izmjene hrvatskog Ustava, a vezano uz pitanja od nacionalne važnosti za hrvatske građane o kojima bi se trebalo odlučivati putem referenduma.
Priopćenja  
4. 5. 2018.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nazočio svečanoj sjednici splitskog Gradskog vijeća
foto: Hina/Miroslav LelasSplit - U prigodi obilježavanja Dana grada i blagdana zaštitnika Splita sv. Dujma, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je u petak svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.
Priopćenja  
4. 5. 2018.
Sućut predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu smrti Georgija Pare
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji Paro u povodu smrti gospodina Georgija Pare.
Priopćenja  
3. 5. 2018.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković položio vijenac na grobnici ratnog ministra obrane Gojka Šuška
Zagreb - U prigodi 20. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položio je u četvrtak vijenac i zapalio svijeću na njegovoj grobnici na zagrebačkom groblju Mirogoju.
Priopćenja  
1. 5. 2018.
Predsjednik Sabora Jandroković nazočio obilježavanju 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak"

Okučani - Otkrivanjem spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća cijeli državni vrh, uz brojne branitelje i građane, u utorak je u Okučanima odao počast braniteljima poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak", kojom su Hrvatska vojska i policija prije 23 godine oslobodile zapadnu Slavoniju.


RSS20
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite