Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Saborske povijesne zanimljivosti
 
Povijest  
Prva saborska samostalnost

Potvrda samostalnosti banu kralja Maksimilijana II.Saborska zasjedanja su se do 16. stoljeća održavala isključivo po nalogu ili ovlaštenju kralja. S obzirom na neposrednu ratnu opasnost i nužnost hitnih održavanja sabora, kralj Maksimilijan Habsburg je 1567. priznao pravo hrvatsko-dalmatinsko-slavonskom banu da može samostalno, prema vlastitoj procjeni, sazvati Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije.

Kraljevu priznanju tog prava prethodio je zaključak tadašnjeg  Sabora od 26. rujna 1567., kojim je zahtijevano da kralj dopusti banu sazivanje Sabora, s tim da saborski zaključci postaju punovažni tek od dana kraljevog potvrđivanja.

Saborski zaključci, koje je potvrdio kralj, imali su snagu i učinke zakona. Smatrajući da je donošenje zaključaka sa zakonskom snagom u hrvatskom kraljevstvu jedi­no u nadležnosti Sabora, Sabor je uvijek s osobitom osjetljivošću čuvao to svoje pravo. Zbog toga je ponekad ulazio i u sukob s kraljem.

Zaključci koje je donosio Sabor do 15. stoljeća nazivani su acta, decreta ili constitutiones, dok se u 15. stoljeću počinje za saborski zaključak upotrebljavati i izraz articulus (članak). Od 16. stoljeća ovaj izraz je toliko usvojen da se samo on upotrebljava za važnije zaključke, a u hrvatskoj pravnoj terminologiji dugo je ostao i sinonim za zakon. Saborski zaključci koji su zadržali naziv acta odnosili su se na tekuće poslove kao što su rješenje o molbi, žalbi ili raznim prijedlozima. Oni nisu trebali ići na kraljevu potvrdu, a kao takvi nisu imali snagu zakona.

  Autor: Internet redakcija  


Vaši prijedlozi
Predložite teme iz povijesti saborovanja:
RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite