Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Europska unija
 
Sabor u procesu pristupanja Europskoj uniji

Nadležnosti Hrvatskoga sabora u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji odnosile su se na pravnu i političku kontrolu integracijskog procesa.

Parlamentarni nadzor nad aktivnostima Vlade utvrđen je Ustavom Republike Hrvatske i Poslovnikom Hrvatskoga sabora, dok je proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji uređen drugim relevantnim dokumentima kao što su: Rezolucija o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji (2002.), Izjava hrvatskih parlamentarnih stranaka o početku pregovora Republike Hrvatske i Europske unije (2004.), Deklaracija o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji (2005.), Rezolucija o strategijskim odrednicama pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom (2005.) i Izjava Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske o zajedničkom djelovanju u procesu pregovora za članstvo u Europskoj uniji (2005.). Sabor svake godine raspravlja o Vladinu godišnjem programu za pristupanje EU-u, odnosno programu za preuzimanje i provedbu pravne stečevine te usvaja plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

Hrvatski sabor sudjelovao je u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji putem svojih radnih tijela.

  Autor: Ured za međunarodne i europske poslove  

Priopćenja  
3. 7. 2018.
Hrvatski sabor objavljuje pregled obavljanja europskih poslova od 1. srpnja 2013. do 30. lipnja 2018.
Zagreb - U povodu obilježavanja pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji Hrvatski sabor objavljuje pregled obavljanja europskih poslova u Hrvatskome saboru od 1. srpnja 2013. do 30. lipnja 2018. godine.

RSS20
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite