Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
         gradjani@sabor.hr

 
Arhiva izvješća o aktivnostima saborskih dužnosnika - listopad 2018.
 
Priopćenja  
12. 10. 2018.
Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a

Beč – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović sudjelovali su na dvodnevnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) Europske unije organiziranoj u okviru austrijskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Na konferenciji se raspravljalo o aktualnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim temama, a okupila je predstavnike nacionalnih parlamenata država članica EU-a i Europskog parlamenta, predstavnike parlamenata država kandidatkinja i budućih kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Konferencija je bila posvećena prioritetima Europske unije u području ZVSP i ZSOP, situaciji i kontroli na granicama Unije, pitanju sigurnosti i migracija, aktualnom stanju u zemljama Bliskog istoka, sigurnosnim prilikama u Siriji te o europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. U sklopu Konferencije organizirane su radionice o budućnosti nuklearnog sporazuma, vojnu pokretljivost Unije i projekte u okviru Stalne strukturirane suradnje - PESCO kao i o doprinosu OESS-a dijalogu Istok-Zapad. Sudionici su razmijenili mišljenja o aktualnom stanju u Europskoj uniji, njezinom neposrednom susjedstvu i kontroli na granicama te pozdravili dosadašnje napore u smirivanju situacije i stabilizaciji susjedstva Unije, a posebno je istaknuta važnost daljnjeg jačanja europske obrane.

Zastupnici su posebno ukazali na važnost višedimenzijalnog pristupa rješavanju problema migrantske krize i krijumčarenja ljudima ističući potrebu koordiniranije i usuglašenije politike svih država članica Europske unije. Tijekom diskusije naglašena je važnost partnerskih odnosa sa svim relevantnim međunarodnim akterima te jačanje stabilnosti i razvoja Europske unije u globalnom kontekstu. Ukazano je na potrebu za daljnjom raspravom o eurointegraciji i transformaciji zemalja regije jugoistoka Europe kao i veća uključenost nacionalnih parlamenta i njihovih nadležnih odbora u praćenje ispunjavanja svih kriterija ključnih za članstvo u Europskoj uniji. Glavna poruka konferencije bila je važnost stavljanja fokusa Unije na zemlje zapadnog Balkana te potreba jače uključenosti i davanje potpore svih država članica EU-a zemljama tog područja.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Kovač govorio je o sigurnosnim pitanjima, migracijama i kontroli granica te istaknuo kako stopostotni nadzor migracija nije moguć te je ukazao na potrebu definiranja zajedničkog europskog pristupa upravljanja migracijama. - Na ovom području, kao i u jugoistočnoj Europi, Europska unije može i  mora pokazati svoju djelotvornost i ako u tome ne uspije ne može pretendirati na ulogu svjetskog igrača, dodao je Kovač.
 
Sudionicima konferencije obratila se Federica Mogherini, potpredsjednica Europske komisije i Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Unije koja je sudionicima konferencije predstavila prioritete ZVSP-a i ZSOP-a. Međuparlamentarna konferencija uspostavljena je zbog jačanja uloge nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije i Europskoga parlamenta u kontekstu međuparlamentarne suradnje u području vanjske, sigurnosne i obrambene politike Unije i održava se svakih šest mjeseci u državi koja predsjedava Vijećem Europske unije.

  Autor: Odbor za vanjsku politiku  


Priopćenja
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite