Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Služba za građane
 
Edukativni centar
 
Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola 2017. godine

Peta simulirana sjednica za učenike srednjih škola okupila je 15. svibnja 2017. srednjoškolce iz 33 škole iz cijele Hrvatske i dva učenička doma iz Zagreba. Kao i svih dosadašnjih godina, srednjoškolci zastupnici predano su sudjelovali u programu sjednice, što znači da su oformili klubove zastupnika i dva nadležna odbora, Odbor za pravosuđe i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu.

Na početku sjednice himnom su odali počast domovini, a minutom šutnje prisjetili su se svih koji su položili živote za dobrobit hrvatskog naroda i opstojnost hrvatske države. Poštovana je tzv. „ženska kvota“ pa je ovaj Sabor imao predsjednicu Maju Roglić i tajnicu Doroteu Brajković, obje učenice 2. razreda V. gimnazije u Zagrebu.

Tema rasprave na Petoj simuliranoj sjednici bila je Zakon o mirenju. Iako je Zakon o mirenju 14 godina na snazi, građani još uvijek ne znaju dovoljno o postupku mirenja, kao izvansudskom načinu rješavanja sporova. To je Zakon koji se vrlo malo koristi u praksi. Na sve to upozorili su srednjoškolci zastupnici i iznijeli niz ideja kako to promjeniti. Ovo su naglasci iz rasprava.

Velik broj govornika istaknuo je potrebu upoznavanja stranaka u sporu s postupkom mirenja, a osvješćivanje o važnosti mirnog rješavanja sporova, isticala je većina govornika, trebalo bi započeti već u osnovnoj i nastaviti u srednjoj školi. Ocijenili su kako veću zastupljenost postupka mirenja priječi zastupnički lobi jer na taj način ostaje bez dijela zarade. Ipak, najveći problem vide u činjenici da građani ne znaju za taj postupak, nego se odamh odlučuju za odlazak na sud. Stranke u parnicama troše novac i vrijeme, na sud često dolaze s predmetima koji se lako mogu rješiti dogovorom.

Zauzimajući se za veću zastupljenost mirenja u Hrvatskoj, srednjoškolci su naveli podatke kako se u Sjedinjenim Američkim Državama mirenjem rješava više od 90 posto sporova. Mirenje je, navodili su i konkretne dokumente, postalo i politički prioritet u Europskoj uniji, posebice u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Iznijeli su podatke sa sudova, koji su najbolja ilustracija stanja u Hrvatskoj. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu od 264 predmeta mirenjem je rješeno svega 54 predmeta. Slična je situacija i na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu kao i na Trgovačkom sudu u Zagrebu, iako je to jedan od prvih sudova koji je kod nas uveo mirenje. Na sjednici se čulo i nekoliko prijedloga o potrebi ustrojavanja jedinstvenog registra izmiritelja, te da se sve licencirane izmiritelje zakonom obveže na sudjelovanje u edukacijama građana u postupku mirenja. Nekoliko zastupnika srednjoškolaca, predlagalo je i uvođenje zakonske obveze za javne medije, posebice televiziju, u promoviranju mirenja u javnosti.

Uime predjsednika sabora Gordana Jandrokovića sudionike Simulirane sjednice pozdravio je njegov izaslanik Jasen Mesić (HDZ) te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Vrdoljak (HNS).

videosnimka Simulirane sjednice

   


Upute posjetiteljima
 
Obrasci za prijavu posjeta
 
Koliko poznaješ Sabor?
 

Publikacije

 
Europa za djecu
 
Kontakti Službe

e-mail: gradjani@sabor.hr 
              posjeti@sabor.hr

Voditeljica Službe:
Ružica Šimunović
Telefon: 01/45 69 460
Faks: 01/63 03 018
e-mail: ruzica.simunovic@sabor.hr

Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite