Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
22. 11. 2017.
Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan sastao se s potpredsjednicom Vlade i ministricom obrane Makedonije Radmilom Šekerinskom-Jankovskom

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan i potpredsjednik Odbora Anđelko Stričak primili su u srijedu izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Makedonije predvođeno Radmilom Šekerinskom-Jankovskom, potpredsjednicom Vlade i ministricom obrane.

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom MORH-a te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov.

Tijekom sastanka razgovaralo se o putu Makedonije prema euroatlantskim integracijama, suradnji u području obrane, razmjeni iskustava u izradi strateških dokumenata vezanih uz nacionalnu sigurnost i obranu, reformi i modernizaciji vojske te kontinuiranoj potpori koju Hrvatska pruža Makedoniji u približavanju Europskoj uniji i NATO-u.

Predsjednik Odbora za obranu Dragovan u uvodnom je dijelu istaknuo posvećenost Hrvatske da svojim iskustvima i naučenim lekcijama iz eurointergacijskog procesa pomogne Makedoniji, ali i svim državama u regiji.

Priopćenja  
21. 11. 2017.
Izaslanstvo Odbora za ravnopravnost spolova sudjelovalo na međuparlamentarnom sastanku o borbi protiv nasilja nad ženama
Bruxelles - Predsjednik, potpredsjednica i član Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Silvano Hrelja sudjelovali su u utorak na međuparlamentarnom sastanku odbora s temom: „Istanbulska konvencija: borba protiv nasilja nad ženama na nacionalnoj razini i razini Europske unije“.
Priopćenja  
21. 11. 2017.
Miro Kovač i Romana Jerković sudjelovali na međuparlamentarnim sastancima Europskoga parlamenta

Bruxelles - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i članica Odbora Romana Jerković sudjelovali su na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za razvoj Europskog parlamenta o temi: „Provedba Europskog konsenzusa o razvoju i održivim razvojnim ciljevima“ i na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta o temi: „Europski integracijski proces zapadnog Balkana“.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 6. sjednicu Hrvatskoga sabora za

8., 9., 10., 15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. studenoga te 1., 6., 7., 8., 13., 14. i 15. prosinca 2017. godine.

dnevni red     prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)     kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u četvrtak, 23. studenoga 2017. u 9.30 raspravom o Prijedlogu odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji potpore miru "Resolute Support" u Afganistanu.
Ljudska prava  
20. studenoga – Međunarodni dan prava djeteta

U većini zemalja svijeta, 20. studenoga nizom edukativnih aktivnosti, obilježava se Međunarodni dan prava djeteta. Cilj javnih kampanja je podsjetiti javnost na obveze društvenih subjekata – od obitelji do državnih tijela – na potrebu zaštite djece, poštivanja dječjih prava, djelovanja u korist dobrobiti djece. Pored toga, cilj je i djecu, a to su sve osobe mlađe od 18 godina, upoznati s njihovim pravima. Osim temeljnih ljudskih prava, djeca kao specifična, ranjiva društvena skupina uživaju i posebna prava te zaštitu zajednice.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1959. godine usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a 20. studenoga 1989. i Konvenciju o pravima djeteta. Konvenciju je potpisala 61 država članica Opće skupštine. Na snagu je stupila 2. rujna 1990., a do danas su je ratificirale gotovo sve zemlje svijeta. Republika Hrvatska Konvenciju je ratificirala 8. studenoga 1991. Kao potpisnica Konvencije, Hrvatska je preuzela obveze: provedbe javnih kampanja kojima se promiče zaštita prava djeteta, podnošenja redovitih izvješća UN-u o provedbi obveza koje proistječu iz Konvencije te nadzora provedbe tih obveza. Konvencija o pravima djeteta navodi sljedeća prava: osobna, društvena, obrazovna, zdravstvena, socijalna, ekonomska, kulturna i pravosudno-zaštitna.

Tijela državne vlasti svoje obveze prema djeci mogu izvršavati neposredno putem obrazovanja, zdravstvene zaštite i nizom drugih instrumenata javnih politika, ali i posredno putem drugih oblika potpore obiteljima.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv kandidatima
 
Javni poziv
 
 
 
Natječaj
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Powered by iSite