Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
1. 5. 2016.
Reiner na obilježavanju 21. obljetnice vojno - redarstvene operacije ''Bljesak''
Okučani - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u nedjelju, 1. svibnja 2016. godine sudjelovao je na obilježavanju 21. obljetnice vojno - redarstvene operacije '' Bljesak '' te komemoraciji kod Središnjeg križa u Okučanima.

Uz glazbenu pratnju klape HRM '' Sveti Juraj '' započela je ceremonija polaganja vijenaca i paljenja svijeća. Zajednički vijenac položili su; ispred Ureda predsjednice Republike Hrvatske - Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, ispred Hrvatskog sabora - predsjednik Sabora akademik Željko Reiner, te ispred Vlade Republike Hrvatske  - predsjednik Vlade Tihomir Orešković, na obljetnici sudjelovali su i  ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić te privremeni ravnatelj  policije Zvonimir Vnučec.

Nakon himne i minute šutnje pročitana su i imena 42 poginula branitelja, a nebo nad Okučanima preletjela su tri borbena zrakoplova. Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan.

Misa zadušnica služila se u crkvi Sv. Vida mučenika, za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, a predvodio je požeški biskup mosn. dr. Antun Škvorčević.

Povodom 21. obljetnice upriličeno je svečano otvorenje županijskih športskih igara hrvatskih branitelja koje je prigodnim govorom otvorio predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, nakon toga uslijedio je doček maratonaca '' Hrvatski Sokol '' nova Kapela - Batrina i Novska Okučani. U Spomen parku za posjetitelje je organiziran Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OS RH, na kojima se predstavila i Počasno zaštitna bojna, na kraju gosti su imali prikaz projekta '' Kadet '' i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". (Ured predsjednika Sabora)
Priopćenja  
1. 5. 2016.
Reiner uputio čestitku za Međunarodni praznik rada
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner uputio je čestitku građankama i građanima Republike Hrvatske za Međunarodni praznik rada.
Priopćenja  
30. 4. 2016.
Reiner sudjelovao na obilježavanju 5. spomendana Zrinskih i Frankopana
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je danas na obilježavanju petog Spomendana Zrinskih i Frankopana u zagrebačkoj katedrali.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja te 4., 5., 6., 11., 12. i 13. svibnja 2016. godine.   

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 4. svibnja 2016. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt zaštite od poplava, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P. Z. br. 31
Blagdani  
1. svibnja - Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada - 1. svibnja u Hrvatskoj je tradicionalno državni blagdan, neradni dan. Po tome je Hrvatska među 80-ak zemalja svijeta koje ga službeno slave, dok se u mnogim zemljama ovaj dan obilježava i neslužbeno. Ovisno o državnom uređenju, političkoj povijesti i tradiciji te stupnju razvijenosti i zaštićenosti prava s područja rada, Praznik rada u svijetu se obilježava na različite načine: od obiteljskih izleta izvan gradova do radničkih demonstracija i vojnih mimohoda.

U Hrvatskoj se 1. svibnja obilježava od 1890. kada je po prvi put obilježen u zagrebačkom parku Maksimiru. Bilo je to iste godine kada je s pariškog kongresa Druge internacionale upućen poziv da se 1. svibnja obilježava u sjećanje na žrtve radničkih demonstracija u Chicagu 1886.

Tijekom 20. stoljeća 1. svibnja uglavnom se obilježavao u znaku simbolike Praznika rada. U 21. stoljeću pitanje zaštite prava s područja rada i zapošljavanja ponovo je aktualizirano kao reakcija na posljedice globalne gospodarske krize.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

10.00 (Zeleni salon) - Orsat Miljenić sastaje se s Patrickom Blocheom, predsjednikom Odbora za kulturu i obrazovanje i predsjednikom francusko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini

10.30 (Zeleni salon) - Gordana Rusak sastaje se s Patrickom Blocheom

11.00 (Banska soba) - predsjednik Sabora prima Patricka Blochea

12.30 (Ured predsjednika Sabora) - predsjednik Sabora prima generalnog konzula u Subotici Velimira Plešu


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
XIV. konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative
logo jadransko-jonska inicijativa 110.jpg
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite