Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Vijesti  
6. 7. 2015.
Zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu

Strasbourg - Srpanjsko zasjedanje Europskog parlamenta trajat će od 6. do 9. srpnja 2015.

Sjednica započinje obilježavanjem 20. obljetnice genocida u Srebrenici, a u nastavku će se raspravljati o stvaranju unije tržišta kapitala, učinkovitoj upotrebi resursa u kontekstu cirkularne ekonomije, budućnosti sektora mlijeka i mliječnih proizvoda EU-a – revizija provedbe "mliječnog paketa" te o vanjskim utjecajima politike EU-a na području trgovine i ulaganja izvan EU-a.

U utorak će se, između ostalog, raspravljati o pregledu latvijskog predsjedanja, pregovorima o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i ulaganja (TTIP), zaključcima Europskog vijeća (25. ‒ 26. lipnja 2015.) i trenutačnoj situaciji u Grčkoj, proračunu za 2016. – mandat za trijalog, politikama zapošljavanja te financiranju razvoja.

U srijedu će se ključna rasprava voditi o programu aktivnosti luksemburškog predsjedanja te o pripremama programa rada Komisije za 2016. Zastupnici će raspravljati i o nedavnim terorističkim napadima, potpori EU-a Tunisu, stanju u Jemenu i sigurnosnim izazovima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi te izgledima za političku stabilnost.

Rasprave o utvrđivanju najvećih dopuštenih razina radioaktivne kontaminacije prehrambenih proizvoda i hrane za životinje nakon nuklearne nesreće ili bilo koje druge radiološke opasnosti te o usklađivanju određenih aspekata autorskog i srodnih prava u informacijskom društvu vodit će se posljednjeg dana zasjedanja.

Najava  
Deseti susret Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima

 Deseti susret Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima održat će se u utorak, 7. srpnja 2015. u 11.00 sati u dvorani Josipa Šokčevića.

Ovogodišnji 10. susret Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima i drugim zainteresiranim državnim dužnosnicima zamišljen je kao zajednička sjednica. Nakon pozdravnog govora u ime domaćina susreta, Odbora za obitelj, mlade i sport, djeca iz dječjih foruma održat će kratka izlaganja o nekoj za njih aktualnoj temi, iznijeti svoja mišljenja, poruke i prijedloge.

Priopćenja  
3. 7. 2015.
Održana tematska sjednica o jedinstvenom europskom digitalnom tržištu

Zagreb - Saborski Odbor za europske poslove održao je u petak tematsku sjednicu o jedinstvenom europskom digitalnom tržištu.

Priopćenja  
3. 7. 2015.
Ivan Račan održao sastanak sa savjetnikom u veleposlanstvu Kazahstana Jeanom Kystaubayevom
Zagreb - Voditelj Hrvatsko-kazahstanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora Ivan Račan primio je Jeana Kystaubayeva, savjetnika u veleposlanstvu Republike Kazahstana, s kojim je razgovarao o aktualnim političkim temama te o gospodarskoj suradnji.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29., 30. travnja, 6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 22., 27., 28., 29. svibnja, 2., 3., 10., 11., 12., 17., 18., 19. i 30. lipnja, 1., 2., 3., 7., 8., 9. i 10. srpnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u utorak, 7. srpnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, drugo čitanje, P. Z. br. 834.
EU  
Znate li ...

da, prema podacima Europske komisije, gotovo polovina Europljana (47 posto) još nije stekla odgovarajuće digitalne vještine koje će prema procjeni Komisije uskoro biti potrebne za obavljanje 90 posto poslova na europskom tržištu rada?

Europska komisija je među prioritetnim aktivnostima istaknula izgradnju jedinstvenoga europskog digitalnog tržišta koje bi, prema njezinoj procjeni, moglo osigurati stotine tisuća novih radnih mjesta, proizvesti 415 milijarda eura dodane vrijednosti te pridonijeti razvoju dinamičnog društva znanja. U lipnju ove godine Komisija je objavila Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu u kojoj naglašava nužnost uklanjanja postojećih barijera s kojima se susreću građani i gospodarstvenici te navodi tri cilja. To su: bolji pristup digitalnim dobrima i uslugama za potrošače i gospodarstvenike diljem Europe; stvaranje pogodnog okruženja za rast digitalnih mreža i usluga te oblikovanje europskoga digitalnog gospodarstva i društva s potencijalom rasta.

Osloboditi potencijale e-trgovine, pojednostavniti pitanje poreza na dodanu vrijednost, modernizirati regulativu autorskog i srodnih prava, ojačati zaštitu osobnih podataka, osigurati svima dostupnost brzog širokopojasnog Interneta, razviti usluge podrške za „big data“ i „cloud“ te omogućiti svima usvajanje digitalnih vještina, preduvjeti su za zaživljavanje jedinstvenoga europskog digitalnog tržišta, smatra Komisija.

Komisija je objavila podatke o trenutačnom stanju razvoja digitalnoga tržišta za svaku zemlju članicu. Među podacima za Hrvatsku stoji i sljedeće: korisnika Interneta je 65 posto (EU 75 posto); 40 posto njih kupuje putem Interneta (EU 63), a svega 12 posto njih kupuje prekogranično (EU 18); 25 posto malih i srednjih poduzeća trguje putem Interneta (EU 15 posto), a svega 8 posto njih se obraća inozemnim tržištima (polovina ih smatra da su najveće prepreke za to cijena koštanja dostave, jamstava i povrata robe te nepoznavanje regulative); 61 posto kućanstava s pristupom Internetu ima fiksni širokopojasni pristup (EU 70 posto) dok je na najnoviju generaciju brzih širokopojasnih mreža priključeno samo 33 posto korisnika (EU 62 posto); za ruralna područja Hrvatske ne postoji pokrivenost širokopojasnim Internetom (EU 18 posto).

Pored toga, Komisija je registrirala da u Hrvatskoj 28 posto stanovništva ne koristi Internet (EU 18 posto), a 39 posto ima stečene temeljne digitalne vještine (EU 59). Uslugama e-uprave koristi se 18 posto hrvatskoga stanovništva (EU 33 posto), dok je usluga e-recept zaživjela u 99 posto ordinacija opće prakse  (EU 27 posto).

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

11.00 (dvorana Ivana Mažuranića) - sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

13.00 (dvorana Stjepana Radića) - sjednica Odbora za financije i državni proračun

14.00 (dvorana Ivana Mažuranića) - sjednica Odbora za zakonodavstvo


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
Javni poziv
 
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite