Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
25. 5. 2017.
Potpredsjednik Sabora Reiner upisao se u knjigu žalosti u povodu odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u Manchesteru

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner upisao se danas u knjigu žalosti otvorenu u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu u povodu odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u Manchesteru.

"S tugom sam primio vijest o još jednom terorističkom napadu i to na koncertu na kojem se nalazilo toliko mladih, toliko nevinih ljudi. Najoštrije osuđujemo ovaj strašan zločin i građani Republike Hrvatske solidarni su i suosjećaju s vama. Ova tragedija okrutno je ranila Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, ali i sve nas, prijateljske zemlje.

Vrijednosti islama iskonski su miroljubive i potiču uvažavanje drugih i drugačijih. Teroristički čin poput ovoga mora nas ujediniti u zajedničkoj borbi te izgradnji sigurnijeg svijeta utemeljenog na demokratskim vrijednostima.

Uime Hrvatskoga sabora i svoje osobno izražavam duboko žaljenje, osobito obiteljima stradalih, ali i cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske".

Najava  
Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora u nedjelju, 28. svibnja

U povodu obilježavanja 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora, Sabor će otvoriti svoja vrata građanima u nedjelju, 28. svibnja 2017.

Na Dan otvorenih vrata građani mogu bez prethodne najave ući u zgradu Sabora na Trgu sv. Marka 6 te uz stručno vođenje razgledati prostore koje posjetitelji ne vide za uobičajenih posjeta. S predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i zastupnicima građani će se susresti i porazgovarati u Sabornici u 11 sati.

Građani će u nedjelju u zgradu Sabora moći ulaziti od 10 do 17 sati, svakih 30 minuta, u grupama od najviše 50 osoba uz uobičajeni sigurnosni pregled. Program obilaska traje 25 minuta, a obilasci s informativno-edukativnim programom na engleskom jeziku organizirani su u 12 i 15 sati. Za osobe koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je pristup bez čekanja u redu.

Priopćenja  
25. 5. 2017.
Gordan Maras primio kineskoga veleposlanika Zhaominga Hua
Zagreb - Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode te voditelj hrvatsko-kineske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru Gordan Maras sastao se u četvrtak s veleposlanikom Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Zhaomingom Huom.
Priopćenja  
23. 5. 2017.
Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se s potpredsjednikom STOA panela Europskog parlamenta Paulom Rübigom i članicom Marijanom Petir

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević s članovima Odbora te članovi Odbora za zaštitu okoliša na čelu s Darkom Horvatom održali su sastanak s prvim potpredsjednikom STOA panela (Science and Technology Options Assessment) Europskog parlamenta Paulom Rübigom i članicom Panela Marijanom Petir.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 3. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 20., 25., 26., 27. siječnja i 1., 2., 3., 8., 9., 10., 15., 16., 17. veljače;
1., 2., 3., 8., 9., 10.,15., 16.,17., 22., 23., 24., 29., 30., 31. ožujka;
5., 6., 7., 19., 20., 21., 26., 27. i 28. travnja te 2., 3., 4. i 5. svibnja 2017. godine. 

dnevni red    prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)  kronologija rasprava 


Sjednica je zaključena 5. svibnja 2017.

Spomendani  
30. svibnja - Dan Hrvatskoga sabora

Zasjedanje Sabora 30. svibnja 1990.Dan Hrvatskoga sabora obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Do donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine, taj se značajan dan obilježavao kao Dan državnosti. Danas se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora - spomendan koji iznova podsjeća na temeljnu ulogu Hrvatskog sabora, zakonodavnog i najvišeg predstavničkog tijela svih građana Republike Hrvatske, kao središnje i nezamjenjive institucije svake demokracije.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
 
 
Javna nabava
 
Obavijest
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite