Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
26. 11. 2014.
Sabor jednoglasno donio Deklaraciju u svezi odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu

zastupnica Jadranka Kosor tijekom sjednice Sabora (foto: FAH/Slivar Dominić)Zagreb - Hrvatski sabor u srijedu je i formalno izrazio duboko nezadovoljstvo odlukom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKS) o privremenom puštanju otpuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja na slobodu, te pozvao Sud da opozove svoju odluku.

Sabor je jednoglasno, glasovima 104 zastupnika, donio Deklaraciju u svezi odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu koju je inicirala nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Sabor poziva Vijeće sigurnosti UN-a da žurno raspravi djelovanje MKS-a u ovom slučaju kako se ne bi narušilo povjerenje u međunarodne institucije koje su osnovane kao promicatelji vladavine prava, uspostave pravde, mira i stabilnosti kao općeprihvaćenih vrijednosti.

Naglašava obvezu Republike Srbije, kao države kandidatkinje za članstvo u EU da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekt Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica, u skladu s vrijednostima međunarodnog prava i demokratskih standarda koje vrijede medu članicama Europske unije.

Sabor se u preambuli Deklaracije poziva na Ustav, vrijednosti mira, slobode, vladavine prava i demokracije, zauzima za nastavak procesa proširenja EU na individualnom vrednovanju postignuća država kandidatkinja u ispunjavanju kriterija, naglašava potrebu punog poštivanja odredbi Statuta MKS-a. Poziva se i na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, ističe odredbe Deklaracije o načelima međunarodnog prava s obzirom na prijateljske odnose i suradnju između država u skladu s Poveljom UN-a - Rezolucija Opće skupštine 2625 (XXV) iz 1970.

Najava  
Tematska sjednica o „Otvorenim pitanjima i izazovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru“

Tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o „Otvorenim pitanjima i izazovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru“ održat će se u četvrtak, 27. studenoga 2014. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati.

Na sjednici će se razmatrati gospodarske aktivnosti u moru i priobalju u kontekstu zaštite i očuvanja biološke raznolikosti i morskih ekosustava. Raspravit će se o svim do sada poduzetim i planiranim aktivnostima i mjerama u području istraživanja i iskorištavanja ugljikovodika na Jadranu te učincima ove djelatnosti na zaštitu mora i morskog okoliša, razvoj turizma i ribarske djelatnosti, zaštitu javne sigurnosti, sigurnosti prometa te zaštitu nacionalnih bogatstava s povijesnim, umjetničkim i arheološkim vrijednostima. Sudionici tematske sjednice, uz saborske zastupnike, predstavnici su drugih tijela državne vlasti, akademske zajednice, civilnog društva i druge zainteresirane javnosti.

Najava  
Tematska sjednica o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske
Tematska sjednica Odbora za poljoprivredu o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske održat će se u Hrvatskome saboru u petak, 28. studenoga 2014. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 10.00 sati. U radu tematske sjednice očekuje se sudjelovanje predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Agencije za poljoprivredno zemljište, Hrvatske poljoprivredne komore, Udruge obiteljskih gospodarstava "Život", predstavnika lokalne (područne) i regionalne samouprave.
Najava  
Tematska sjednica o „Mogućnostima razvoja ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj“

Odbor za turizam održava tematsku sjednicu o „Mogućnostima razvoja ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj“. Sjednica će se održati u četvrtak, 4. prosinca 2014. u baranjskom mjestu Planina u konferencijskoj dvorani vinarije „Belje“ s početkom u 12.00 sati.

Sjednica se održava s ciljem poticanja i unaprjeđenja kontinentalnoga turizma i ruralnoga razvoja u Hrvatskoj. Sudionici tematske sjednice su predstavnici tijela državne vlasti, gospodarstva i druge zainteresirane javnosti.

Priopćenja  
26. 11. 2014.
Davor Božinović primio švicarskog veleposlanika Stefana Estermanna
Zagreb – Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davor Božinović primio je veleposlanika Švicarske Konfederacije Stefana Estermanna.
Priopćenja  
26. 11. 2014.
Nada Turina-Đurić sastala se sa španjolskim veleposlanikom Eduardom Aznarom Camposom

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko – španjolske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nada Turina-Đurić primila je danas veleposlanika Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Eduarda Aznara Camposa.

Sjednica Sabora  

 

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 15. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

12., 13., 14., 19., 20., 21., 26., 27. i 28. studenoga i 3., 4., 5., 10., 11. i 12. prosinca 2014. 

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u četvrtak, 27. studenoga u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu i projekcije za 2016. i 2017. godinu.
Ljudska prava  
25. studenoga - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ujedinjeni narodi proglasili su još 1999. godine kako bi upozorili na žene žrtve nasilja u  svijetu.

Datum 25. studenoga odabran je u znak sjećanja na sestre Mirabel, političke aktivistice u Dominikanskoj Republici koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 1960. godine brutalno dao ubiti diktator Trujillo.

Nasilje nad ženama i djevojkama jedan je od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava, a prema globalnoj studiji provedenoj 2013. godine oko 35 posto žena diljem svijeta iskusilo je tjelesno i/ili seksualno nasilje.

Jedno od ključnih područja djelovanja Ujedinjenih naroda jest prekidanje nasilja nad ženama u sklopu programa koji se provode na globalnoj razini. Agencija Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena koordinira UN-ovom ovogodišnjom kampanjom 'Ujedinimo se kako bismo prekinuli nasilje nad ženama' (UNiTE). Narančasta je službena boja globalne kampanje UNiTE-a te se u skladu s tim pozivaju ljudi diljem svijeta da nose narančastu odjeću, a ove godine proširuje se trajanje Narančastog dana tijekom 16 dana aktivizma.

Na globalnoj razini organiziraju se različite aktivnosti kako bi se usmjerila pažnja na potrebu kontinuirana djelovanja u iskorjenjivanju nasilja nad ženama.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


 
Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
Informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2014. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite