Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
30. 5. 2016.
Reiner pozvao građane da potiču zajedništvo

Foto: Hina/Daniel KasapZagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner pozvao je u ponedjeljak, sa svečane saborske sjednice, zastupnike, ali i sve građane da potiču zajedništvo i da se ne dijele po bilo kojim "crtama razdjelnicama".

- Umjesto podjela pozivam svoje kolege zastupnike, ali i sve hrvatske građane da potiču i podržavaju zajedništvo jer se u teškim vremenima mudri, odgovorni i dobronamjerni drže zajedno, a ne dijele se po bilo kojim objektivno postojećim ili samo zbog dnevne politike i zbog sitnih trenutačnih interesa izmišljenim crtama razdjelnicama, istaknuo je Reiner na svečanoj sjednici kojom je Sabor obilježio svoj Dan, u spomen na 30. svibnja 1990. i konstituiranje prvog demokratskog višestranačkog Sabora.

- Sabor je bio i ostao čuvar hrvatske državnosti. Poželimo mu i da zauvijek ostane štit demokratskih sloboda i prava, pozvao je Reiner te svim hrvatskim građanima čestitao Dan Hrvatskoga sabora, dan parlamentarne demokracije.

Na svečanoj sjednici nazočio je državni vrh te predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskoga zbora, civilnoga društva te drugi uzvanici. (Hina)

Najava  
Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o reformi hitne medicinske pomoći

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održava sjednicu o temi: "Reforma hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj". Tematska sjednica održat će se u utorak, 31. svibnja 2016. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 12.30 sati.

Reforma hitne medicinske pomoći prva je planirana reforma koju provodi Ministarstvo zdravlja. Cilj reforme je povećati standard hitne medicine, podići sigurnost bolesnika i uštedjeti na nepotrebnim dijagnostičkim pretragama. Reformom će se poboljšati način dolaska pacijenata u objedinjene bolničke hitne prijeme i u izvanbolničku hitnu pomoć, odnosno županijske zavode za hitnu medicinu, kako nehitni pacijenti ne bi ugrožavali one koji su hitni. U tu svrhu Ministarstvo zdravlja formiralo je Povjerenstvo za reformu hitne medicinske pomoći u RH te se s obzirom na važnost ove reforme za cjelokupan zdravstveni sustav saziva i ova sjednica. Očekuje se sudjelovanje predstavnika Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, članova Povjerenstva za reformu hitne medicinske pomoći te drugih relevantnih gostiju.  

Priopćenja  
30. 5. 2016.
Saborski Odbor za poljoprivredu o strateškim dokumentima za šumarstvo i preradu drva
Opatija - U ponedjeljak je u sklopu 13. drvno-tehnološke konferencije u Opatiji održana tematska sjednica saborskoga Odbora za poljoprivredu.
Priopćenja  
30. 5. 2016.
Potpredsjednik Sabora Tepeš sudjelovao na zasjedanju Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran
Tangier - Potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, u ulozi izaslanika predsjednika Sabora, sudjelovao je na trećem sastanku na vrhu predsjednika parlamenata Unije za Mediteran koji se održao 28. i 29. svibnja u Tangieru u okviru predsjedanja Parlamenta Kraljevine Maroka Parlamentarnom skupštinom Unije za Mediteran.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora sazvao je 3. sjednicu za

13., 14., 15., 20., 21., 27., 28., 29. travnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20. i 31. svibnja  te 1., 2., 3., 8., 9. i   
                                                10. lipnja 2016.
godine.   

  dnevni red           prijenos sjednice (itv)         prijenos sjednice (YouTube)       kronologija rasprava

Tijek sjednice  
PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 64;
Spomendan  
30. svibnja - Dan Hrvatskoga sabora

Zgrada Hrvatskoga sabora Dan Hrvatskoga sabora obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora dr. sc. Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Do donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine, taj se značajan dan obilježavao kao Dan državnosti. Danas se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora - spomendan koji iznova podsjeća na temeljnu ulogu Hrvatskog sabora, zakonodavnog i najvišeg predstavničkog tijela svih građana Republike Hrvatske, kao središnje i nezamjenjive institucije svake demokracije.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

12.30 (dvorana Ivana Mažuranića) - tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

13.00 (dvorana Josipa Jelačića) - članovi Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva održavaju sastanak s izaslanstvom Bugarsko-hrvatske skupine prijateljstva Narodnog sobranja Bugarske

13.30 (dvorana Eugena Kvaternika) - sjednica Odbora za ravnopravnost spolova

14.30 (dvorana Josipa Jelačića) - Ivan Domagoj Milošević, Franjo Lucić i Zoran Vasić održavaju sastanak s izaslanstvom Bugarsko-hrvatske skupine prijateljstva Narodnog sobranja Bugarske


Sjednice Sabora
Sabornica.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni pozivi
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2016. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite