Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
27. 5. 2015.
Predsjednik Sabora primio potpredsjednika Islamske Republike Irana Massouda Soltanifara

Massoud Soltanifar i Josip LekoZagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i potpredsjednik Islamske Republike Irana Massoud Soltanifar prilikom današnjeg susreta potvrdili su vrlo dobre odnose dviju zemalja.

Sugovornici su se složili kako postoji ogroman neiskorišteni potencijal za suradnju dviju zemalja. Također je istaknuto uvjerenje da će postizanje preliminarnog sporazuma o nuklearnom programu otvoriti mogućnost konkretiziranja suradnje dviju zemalja i na gospodarskom planu.

Leko je izrazio zadovoljstvo postignutim preliminarnim sporazumom koji popravlja atmosferu u međunarodnim odnosima.

Soltanifar se osobito zanimao za hrvatska iskustva u turizmu s obzirom na to da Iran u idućim godinama namjerava značajno povećati broj stranih turista. Usto je istaknuo kako kontinuirana razmjena visokih izaslanstava potvrđuje vrlo dobre odnose dviju zemalja.

U razgovoru je obostrano potvrđena i potreba borbe protiv ekstremizma jer je trenutačno stanje na Bliskom istoku globalna prijetnja.

Najava  
Tematska sjednica o preispitivanju postupaka odlučivanja o uporabi genetski modificirane hrane
Odbor za poljoprivredu, Odbor za zaštitu okoliša i prirode, Odbor za europske poslove i Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održat će zajedničku tematsku sjednicu o „Inicijativi Europske komisije „Preispitivanje postupaka odlučivanja o GMO-u““. Zajednička sjednica četiriju odbora održat će se u četvrtak, 28. svibnja 2015. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 13.00 sati.
Na zajedničkoj sjednici raspravljat će se o Stajalištu Republike Hrvatske o Prijedlogu uredbe o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1829/2003 te nacionalnim interesima u području postupanja s genetski modificiranim organizmima. Rasprava se provodi u kontekstu Inicijative Europske komisije „Preispitivanje postupka odlučivanja o GMO-u“ od 27. travnja ove godine vezane uz mogućnosti država članica da ograniče ili zabrane uporabu genetski modificirane hrane i hrane za životinje na svojem državnom području COM (2015) 177 (Komunikacija Komisije; Prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća).
Najava  
31. svibnja - Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora

Hrvatski sabor, u povodu obilježavanja 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora, otvara svoja vrata posjetiteljima.

Svi zainteresirani posjetitelji, moći će razgledati prostore Sabora uz stručno vodstvo te se susresti i razgovarati sa zastupnicima u nedjelju, 31. svibnja 2015. od 10.00 do 17.00 sati. Organizirano vođenje skupina do najviše 50 osoba bit će svakih 30 minuta, a stručno vodstvo na engleskom jeziku bit će u 12.00 i 15.00 sati. Građani će u Sabor moći ući bez prethodne najave, a na ulazu prolaze uobičajeni sigurnosni pregled.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko susrest će se s građanima u 11.00 sati. (više informacija)

Priopćenja  
27. 5. 2015.
Izaslanstvo Odbora za europske integracije Narodne skupštine Republike Srbije stiglo u dvodnevni radni posjet Saboru

Zagreb - Saborski Odbor za europske poslove domaćin je dvodnevnog radnog posjeta Izaslanstva Odbora za europske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Hrvatskoj, a koje predvodi predsjednik Odbora Aleksandar Senić. Svrha posjeta je razmjena iskustava Hrvatske stečenih u procesu pristupanja u članstvo Europske unije.

Priopćenja  
26. 5. 2015.
Leko i Goedecke: Tradicionalno vrlo dobri odnosi Hrvatske i Njemačke
Zagreb - Odnosi Hrvatske i Njemačke tradicionalno su vrlo dobri, i na saveznoj i na pokrajinskoj razini, a savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija posebno nam je važan gospodarski partner, izjavio je u utorak predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon sastanka s predsjednicom parlamenta ove njemačke savezne pokrajine Carinom Goedecke.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja te 6., 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 22., 27., 28. i 29. svibnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u četvrtak, 28. svibnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2014. godinu.
Spomendani  
30. svibnja - Dan Hrvatskoga sabora
Dan Hrvatskoga sabora obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora dr. sc. Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Do donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine, taj se značajan dan obilježavao kao Dan državnosti. Danas se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora - spomendan koji iznova podsjeća na temeljnu ulogu Hrvatskog sabora, zakonodavnog i najvišeg predstavničkog tijela svih građana Republike Hrvatske, kao središnje i nezamjenjive institucije svake demokracije.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite