Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
24. 2. 2017.
Marija Jelkovac primila izaslanstvo sudske i zakonodavne vlasti Kirgiske Republike

Zagreb – Potpredsjednica Odbora za pravosuđe Marija Jelkovac primila je izaslanstvo sudske i zakonodavne vlasti Kirgiske Republike koje je u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj u okviru projekta "Podrška vladavini prava u Kirgiskoj Republici". Sastanku je nazočio i član Odbora za pravosuđe Goran Aleksić.

Izaslanstvo visokih predstavnika sudske i zakonodavne vlasti Kirgiske Republike boravi u Republici Hrvatskoj i njezinim institucijama od 23. do 24. veljače u okviru projekta “Podrška vladavini prava u Kirgiskoj Republici” koji financira Europska unija, a provodi Njemačko društvo za međunarodnu suradnju.

Potpredsjednica Odbora za pravosuđe Marija Jelkovac uvodno je predstavila reformu pravosuđa u RH te istaknula kako je riječ o teškom, opsežnom i kompleksnom procesu. -Od otvaranja pregovora o pristupanju Europskoj uniji 2005. RH sustavno radi na reformi i razvoju pravosudnog sustava. Strategijom reforme pravosudnog sustava i Nacionalnim programom suzbijanja korupcije zacrtani su opći ciljevi reforme koji su mijenjani u dopunjavani, a odnose se na reorganizaciju i racionalizaciju sustava, rasterećenje sudova, smanjenje broja predmeta, skraćivanje duljine sudskih postupaka, ujednačavanje sudske prakse, veću dostupnost sudova te informatizaciju sustava općenito.

Najava  
Tematska sjednica triju odbora o trgovinskom sporazumu između Kanade i EU-a (CETA)

Odbor za europske poslove, Odbor za gospodarstvo i Odbor za vanjsku politiku održavaju zajedničku sjednicu na kojoj će se raspravljati o temi: „Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Kanade te Europske unije i njezinih država članica (CETA)“. Tematska sjednica održat će se u ponedjeljak, 27. veljače 2017. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 10.00 sati.

CETA je prvi vanjskotrgovinski sporazum sklopljen između Europske unije i nekog drugog značajnog gospodarstva u okviru Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Sporazumom se, između ostaloga, potiče trgovina i jačaju gospodarski odnosi između EU-a i Kanade, stvaraju uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i poticanje gospodarskog rasta. Pojednostavljuje se međusobno poslovanje, ukidaju carine, otvara se pristup ugovorima o javnoj nabavi i novim sektorima kanadskog tržišta usluga te se stvaraju povoljniji uvjeti za ulaganja i zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla.

CETA je potpisana 30. listopada 2016. u Bruxellesu, a Europski parlament odobrio je njezino sklapanje 15. veljače 2017. Privremena primjena CETA-e trebala bi započeti 1. ožujka 2017. i trajati do okončanja ratifikacije u nacionalnim parlamentima država članica EU-a, kada će ovaj sporazum stupiti na snagu. Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Kanade i EU-a na tematskoj sjednici predstavit će posebni izaslanik predsjednika Vlade Kanade za CETA-u Pierre Pettigrew.

Priopćenja  
23. 2. 2017.
Saborsko izaslanstvo sudjeluje na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Mediterana
Porto - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Dragica Roščić i članica Izaslanstva Grozdana Perić sudjeluju na 11. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) koja se održava 23. i 24. veljače u Parlamentu Portugalske Republike.
Priopćenja  
23. 2. 2017.
Darko Horvat i Damir Mateljan sudjeluju na Regionalnom seminaru o Ciljevima održivog razvoja
Budimpešta – Članovi Odbora za zaštitu okoliša i prirode zastupnici Damir Mateljan i Darko Horvat sudjeluju na Regionalnom seminaru o Ciljevima održivog razvoja za parlamente Srednje i Istočne Europe i Središnje Azije koji se 23. i 24. veljače održava u Budimpešti u organizaciji Interparlamentarne unije i mađarskoga parlamenta.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 3. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 20., 25., 26., 27. siječnja i 1., 2., 3., 8., 9., 10., 15., 16., 17. veljače;
1., 2., 3., 8., 9., 10.,15., 16.,17., 22., 23., 24., 29., 30., 31. ožujka i 5., 6., 7. travnja 2017. godine. 

dnevni red    prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)  kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 1. ožujka 2017. u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 94.
Statistike  
Aktualni pokazatelji o raspodjeli zastupničkih mandata te o članstvu u klubovima zastupnika

U Hrvatskome saboru trenutačno mandate obnaša 151 zastupnik. U tom broju su 123 zastupnika i 28 zastupnica. Od konstituiranja 9. saziva, 14. listopada 2016. do danas, mandate su aktivirala 184 zastupnika. Trenutačno je 28 mandata u mirovanju, a 5 mandata je završeno.

Stotinu četrdeset jedan mandat distribuiran je u sedamnaest parlamentarnih stranaka te kod deset nezavisnih zastupnika. Distribucija mandata prema stranačkoj pripadnosti trenutačno je sljedeća: Hrvatska demokratska zajednica (56), Socijaldemokratska partija Hrvatske (37), Most nezavisnih lista (14), Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (9), Hrvatska seljačka stranka (5), Istarski demokratski sabor (3), Samostalna demokratska srpska stranka (3), Živi zid (3), Hrvatska demokršćanska stranka (2), Promijenimo Hrvatsku (2), Narodna stranka - reformista (1), HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku (1), Hrvatska socijalno-liberalna stranka (1), Hrvatska stranka umirovljenika (1), Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (1), SNAGA - Stranka narodnog i građanskog aktivizma (1) i Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske (1).

Deset mandata pripada nezavisnim zastupnicima: Vladimiru Bileku, Bruni Esih, Željku Glasnoviću, Robertu Jankovicsu, Veljku Kajtaziju, Željku Lackoviću, Ermini Lekaj Prljaskaj, Furiu Radinu, Marinu Škiboli i Tomislavu Žagaru.

U 12 klubova zastupnika djeluje 149 zastupnika, a dvojica su zastupnika izvan klubova. Od osam zastupnika nacionalnih manjina, sedam ih djeluje i u Klubu zastupnika nacionalnih manjina i u jednom od klubova političkih stranaka dok jedan zastupnik nacionalnih manjina djeluje samo u Klubu zastupnika nacionalnih manjina.

Članstvo u klubovima, prema brojnosti zastupnika, je sljedeće: Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (58), Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske (37), Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista (15), Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata i Hrvatske stranke umirovljenika (11), Klub zastupnika nacionalnih manjina (8), Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke (5), Klub zastupnika Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (4), Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza i Liste za Rijeku (4), Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske, Reformista i nezavisnih zastupnika (4), Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e (4), Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (3) i Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku (3).

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javna rasprava
 
Javni poziv
 
Obavijest
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite