Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
27. 2. 2015.
Leko se sastao sa sudionicima projekta "Umrežavanje za integraciju manjina"

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se sa sudionicima regionalnoga projekta "Umrežavanje za integraciju manjina" koji okuplja mlade Srbe iz Hrvatske i Hrvate iz Srbije.

Riječ je o edukacijskome programu koji provodi Srpsko narodno vijeće u suradnji s Novinarskom školom iz Novog sada i Demokratskim savezom vojvođanskih Hrvata. Spomenka Đurić iz SNV-a rekla je kako je cilj projekta umrežiti mlade ljude koji se žele aktivno baviti radom u svojoj društvenoj zajednici.

Leko je izrazio zadovoljstvo zbog susreta s mladima iz Hrvatske i Srbije koji imaju priliku razgovarati i razmijeniti svoja iskustva.

Podsjetivši da su u preambuli Ustava RH nabrojane 22 nacionalne manjine, predsjednik Sabora rekao je da su svi hrvatski građani jednaki pred zakonom i da je osigurana ravnopravnost svih manjina. Ocijenio je kako Hrvatska potiče nacionalne manjine da zadrže svoju samobitnost, kulturu, jezik, vjeru i tradiciju.

Najava  
Predavanje predsjedatelja Državnoga savjeta Francuske Republike Sauvéa o "Izradi zakona, savjetovanju institucija: Koja je uloga Državnoga savjeta?".
U Hrvatskome saboru održat će se predavanje predsjedatelja Državnoga savjeta Francuske Republike Jean-Marca Sauvéa s temom "Izrada zakona, savjetovanje institucija: Koja je uloga Državnoga savjeta?". Predavanje će se održati u utorak, 3. ožujka 2015. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 11.00 sati.
Nakon predavanja predviđen je blok pitanja i odgovora te rasprava u trajanju od jednoga sata. Raspravu će moderirati Gvozden Srećko Flego, voditelj Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Predavanju će prisustvovati i ministar uprave Arsen Bauk. Predavanje je otvoreno za medije. Osiguran je simultani prijevod s francuskoga na hrvatski jezik.
Priopćenja  
27. 2. 2015.
Odbor za europske poslove donio Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu
Zagreb - Odbor za europske poslove donio je na 53. sjednici Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. godinu. Radni je program instrument kojim se odabiru prioriteti Sabora u europskim poslovima, a ovo je treći takav program od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Priopćenja  
26. 2. 2015.
Leko primio veleposlanika Irske Harringtona
Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Irske u Republici Hrvatskoj Timothyja Harringtona. Sugovornici su se suglasili oko potrebe jačanja gospodarske suradnje, suradnje Hrvatske i Irske u Europskoj uniji, suradnje hrvatskih i irskih građana te međuparlamentarne suradnje.
Priopćenja  
26. 2. 2015.
Odbor za poljoprivredu obilježio 250. obljetnicu organizirane šumarske struke u Hrvatskoj

Zagreb - Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora održao je tematsku sjednicu u povodu 250. obljetnice organizirane šumarske struke u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Odbora Franjo Lucić tom je prigodom podsjetio kako je posljednji organizirani posjet hrvatskih šumara Saboru bio 1921. godine, kada je i konstituirano udruženje šumara Kraljevine SHS.

Priopćenja  
26. 2. 2015.
Josip Kregar sudjelovao na radionici s temom prekogranične aktivnosti u Europskoj uniji
Bruxelles – Predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar sudjelovao je na radionici s temom "Prekogranične aktivnosti u Europskoj uniji - kako olakšati život građanima" u organizaciji Odbora za pravna pitanja Europskoga parlamenta (JURI).
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika, predsjednik Sabora sazvao je 16. sjednicu Hrvatskoga sabora u dane:

21., 22., 23., 28., 29. i 30. siječnja, 4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. veljače te  4., 5., 6., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26. i 27. ožujka 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                 prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 4. ožujka 2015. u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 799.
Međunarodni dan materinskog jezika  
Znate li...

djevojčica u Nepalu uči slova (foto unesco.org)... da se, prema podatcima UN-a, u svijetu govori približno 7000 jezika, a da će polovina njih odumrijeti u nekoliko sljedećih generacija? Da 96 posto tih jezika govori samo 4 posto svjetskoga stanovništva?

Podatci UN-a govore da je samo nekoliko stotina od svih živih svjetskih jezika uvedeno u obrazovne sustave i javnu uporabu, a manje od stotinu koristi se u tzv. digitalnom svijetu.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika - 21. veljače, UNESCO naglašava da je "primjereno jezično obrazovanje" temelj za obrazovnu kvalitetu, cjeloživotno učenje i pristup informacijama. U dokumentu "Obrazovanje u višejezičnom svijetu" UNESCO navodi stajalište da jezična edukacija treba promicati učenje najmanje triju jezika od kojih je jedan materinski jezik. Jezična edukacija, ističe se, omogućuje onima koji uče jezike da sudjeluju u globalnom građanstvu te djeluju na promjene i na lokalnoj i na globalnoj razini. Usvajanjem jezika doprinosi se proaktivnom pristupu društvu, stvara se mirniji, inkluzivniji i održiviji svijet, ističe UN.

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
Javna rasprava
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite