Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
17. 4. 2015.
Pupovac i Mondekar održali sastanak s povjerenikom Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Stylianidesom

Povjerenik Stylianides u Hrvatskome saboruZagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar s članovima dvaju odbora održali su sastanak s povjerenikom Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosom Stylianidesom.

Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar otvorio je sastanak, istaknuvši važnost demokratskog dijaloga između nacionalnih parlamenata i Europske komisije posebice u ovako važnom području kao što je humanitarna pomoć i upravljanje krizama.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac osvrnuo se na elementarne nepogode koje su pogodile Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u prvoj polovici prošle godine. - Solidarnost u suočavanju s prirodnim katastrofama i nepogodama kroz političke prakse solidarnosti kao i kroz donacije građana iznimno je važna, kazao je Pupovac. Hrvatski građani su za vrijeme prošlogodišnjih poplava u svibnju promptno reagirali i donirali značajna sredstva poplavljenim područjima, istaknuo je Pupovac.

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides predstavio je hrvatskim parlamentarcima područje djelovanja i aktivnosti koje poduzima u okviru svoga portfelja. – Otvoriti područje komunikacije i povezati zemlje članice Unije kako bi brzo reagirale u vremenima kriza, jedan je od naših ciljeva, istaknuo je Stylianides. U tom kontekstu podsjetio je i na Fond solidarnosti Europske unije iz kojeg su Odlukom Europske komisije Hrvatskoj dodijeljena bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu za elementarne nepogode prošle godine.

Priopćenja  
16. 4. 2015.
Predsjednik Hrvatskoga sabora sudjelovao na središnjoj komemoraciji u povodu obilježavanja Jom hašoe

Zagreb - Čitanjem imena Židova ubijenih u Hrvatskoj tijekom II. svjetskog rata u koncentracijskom logoru Jadovno, Židovska općina Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj obilježili su u četvrtak kod spomenika Mojsiju na zagrebačkome groblju Mirogoju najtužniji dan u židovskome kalendaru - Jom hašou. Komemoraciji je nazočio i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Priopćenja  
16. 4. 2015.
Zdravko Ronko sudjelovao na komemorativnom obilježavanju Jom hašoe u Cerniku

Cernik - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta Jom hašoe, Židovska vjerska zajednica Bet Israel organizirala je na židovskome groblju u Cerniku komemorativnu svečanost. Na komemoraciji je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, sudjelovao i Zdravko Ronko koji je rekao da je podsjećanje na zlo potrebno kako se ono ne bi ponovilo.

Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 17. sjednicu Hrvatskoga sabora, za

15., 16., 17., 22., 23., 24., 29. i 30. travnja 2015.

dnevni red                  kronologija rasprava                prijenos sjednice 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 22. travnja 2015. u 9.30 sati raspravom o Programskom i financijskom izvješću Hrvatskog olimpijskog odbora za 2013. godinu.
EU  
Znate li ...

... da politika okoliša, jedna od zajedničkih politika Europske unije, ima zanimljivu povijest dužu od četrdeset godina?

Prva inicijativa za zajedničkom politikom okoliša Europske zajednice potječe iz 1972. godine kada su u Parizu na sastanku Europskoga vijeća tadašnji čelnici država i vlada zatražili pokretanje akcijskoga programa za nastanak zajedničke politike okoliša koja bi pratila gospodarski razvoj. Poglavlje „Okoliš“ pojavilo se u jedinstvenome europskom aktu 1987. godine koji je bio prva pravna osnova za politiku okoliša s ciljem očuvanja kvalitete okoliša, zaštite ljudskoga zdravlja i osiguranja racionalnoga korištenja prirodnih resursa. Ugovorom iz Maastrichta 1993. okoliš je postao službeno područje politike EU-a, a Ugovorom iz Amsterdama 1999. uvedena je obveza prema kojoj politika okoliša mora postati sastavnim dijelom svih sektorskih politika EU-a radi promicanja održivoga razvoja. Ugovor iz Lisabona 2009. donio je poseban cilj - borbu protiv klimatskih promjena te održivi razvoj u odnosima s trećim zemljama.

Mjerodavnost Europske unije u politici okoliša proizlazi iz Ugovora o funkcioniranju Europske unije, a proteže se na sva područja politike okoliša kao što su zagađenje zraka i vode, upravljanje otpadom i klimatske promjene. Djelokrug EU-a ograničen je načelom supsidijarnosti i obvezom usklađivanja s Vijećem EU-a kada je riječ o porezima, prostornom planiranju, korištenju tla, upravljanju vodnim resursima, izboru izvora energije i strukturi opskrbe energijom. (izvor: Europski parlament)

6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

4. saziv
 
Hrvatski sabor 4. saziva zaključen je 17.10.2003., a imao je 151 zastupnika. više
Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
sabornica_7_saziv.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Poziv
 
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
 
Knjižnica preporučuje
 
publikacije180_5_13.jpg
 
Stranica prilagođena mobilnim uređajima
Hrvatski sabor 2015. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite