Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
18. 1. 2018.
Predrag Matić primio turskog veleposlanika Hizlana

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Predrag Matić održao je sastanak s veleposlanikom Republike Turske Mustafom Baburom Hizlanom.

Sugovornici su se složili da su sveukupni odnosi dvaju zemalja vrlo dobri i prijateljski. Pohvalili su suradnju parlamenata, posebice odbora nadležnih za vanjsku i europsku politiku te se složili da su parlamentarne skupine prijateljstva izrazito dobar način za produbljivanje suradnje te otvaranje vrata i u drugim područjima od zajedničkog interesa, osim političkoga.

Turski veleposlanik zahvalio je Hrvatskome saboru na podršci turskoj kandidaturi za sjedište stalnog tajništva Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), a voditelj saborskoga Izaslanstva u PS SEECP-a Matić iskoristio je priliku i čestitao nekadašnjem članu turskog Izaslanstva u Skupštini Hakanu Çavuşoğluu na novoj funkciji zamjenika predsjednika Vlade Republike Turske.

Priopćenja  
17. 1. 2018.
Hrvatski sabor u četvrtak o upravljanju državnom imovinom
Zagreb - Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o upravljaju državnom imovinom koji je, ističe ministar državne imovine Goran Marić, u prvom redu usmjeren na zaštitu i aktivaciju državne imovine u svrhu poticanja gospodarske aktivnosti i zaposlenosti.
Priopćenja  
16. 1. 2018.
Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan primio ministra obrane Ukrajine Stepana Poltoraka
Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan te potpredsjednik Odbora Anđelko Stričak primili su u utorak ministra obrane Ukrajine generala Stepana Poltoraka koji s izaslanstvom boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 7. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 24., 25., 26., 31. siječnja, 1., 2., 7., 8., 9., 14., 15., 16., 28. veljače te 1., 2., 7., 8., 9., 14., 15., 16., 21., 22. i 23. ožujka 2018.

Sjednica je započela u srijedu, 17. siječnja 2018. godine u 9.30 sati u Sabornici Hrvatskoga sabora, Zagreb, Trg sv. Marka br. 6.

dnevni red     prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)     kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 24. siječnja 2018. s početkom u 9.30 sati raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti okoliša, drugo čitanje, P.Z.E. br. 182 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.
Kultura  

Znate li...

… da su Europski parlament i Vijeće EU-a proglasili 2018. Europskom godinom kulturne baštine?

Cilj je inicijativama i događanjima diljem Europe približiti kulturnu baštinu građanima te potaknuti razmjenu i vrednovanje kulturne baštine Europe kao zajedničkog resursa, podići svijest o zajedničkoj povijesti i vrijednostima te osnažiti osjećaj pripadanja zajedničkom europskom prostoru.

Kulturna baština zbližava ljude i pridonosi snažnijoj društvenoj koheziji. Omogućuje rast i stvaranje radnih mjesta u gradovima i regijama, a ključna je i za europske razmjene s ostatkom svijeta. U sektoru kulturne baštine EU-a zaposleno je više od 300 000 ljudi, a 7,8 milijuna radnih mjesta neizravno je povezano s baštinom.

S 453 upisana lokaliteta, gotovo polovina svih lokaliteta uvrštenih na Popis svjetske baštine UNESCO-a nalazi se u Europi, a s 89 upisa nematerijalna baština EU-a čini četvrtinu Reprezentativnog popisa nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Da kulturna baština može utjecati na odabir destinacije za odmor misli 68 posto Europljana.
 
U Europskoj godini kulturne baštine naglasak je na djeci i mladima, koji će biti čuvari europske baštine u sljedećim naraštajima. Stoga se ističe edukativna vrijednost kulturne baštine i njezin doprinos održivom gospodarskom i socijalnom razvoju.
 
Europska godina kulturne baštine provodit će se putem četiri cilja i deset inicijativa: angažman (inicijative: zajednička baština, baština u školi, mladi za baštinu), održivost (novi načini korištenja baštine, turizam i baština), zaštita (njegovati baštinu, baština u opasnosti) te inovacije (vještine vezane uz baštinu, baština za sve i znanost za baštinu).  

U obilježavanju Europske godine kulturne baštine sudjeluju sve države članice EU-a. Koordinacijsko tijelo u Republici Hrvatskoj je Ministarstvo kulture na čijim stranicama su dostupni programi koji će se provoditi tijekom 2018. godine.

Akti
 

Pretraživanje akata u zakonodavnoj proceduri za razdoblje od 2003. godine do danas. više

Rasprave
 
Pretraživanje prijepisa tonskih snimki plenarnih rasprava za razdoblje od 2003. godine do danas. više
Zastupnička pitanja
 

Pretraživanje zastupničkih pitanja upućenih Vladi RH za razdoblje od 2003. do danas.                          više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Savjetovanja s javnošću
 
Javni poziv
 
 
Predsjedanje SEI-jem
Predsjedanje Hrvatskog sabora Parlamentarnom dimenzijom Srednjoeuropske inicijative
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2018. Pravne napomene
Powered by iSite