Reiner na Svečanoj sjednici i dodjeli nagrada u povodu obilježavanja HAZU

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je danas na Svečanoj sjednici i dodjeli nagrada u povodu obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u atriju palače Hrvatske akademije. Povodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prigodnim govorom nazočnim su se obratili akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao i akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora.

Akademik Reiner kao redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te osoba koja je neposredno upoznata s radom Akademije i njezinim utjecajem na društvena zbivanja u Hrvatskoj, poručio je u svom govoru;

'' Od prvih dana svog postojanja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti slijedi temeljne Strossmayerove ideje. Kao glavna hrvatska intelektualna institucija okuplja najjače umove hrvatskog društva u istraživačkim projektima koji donose korisne spoznaje kako o našoj prošlosti tako i one koje nam pomažu da učinimo korak dalje u budućnost.

Jer umna sila viša je od materijalne i umna sila je ta koja nebom i zemljom vlada, istaknuo je veliki Strossmayer u svom govoru Saboru davne 1861. godine, a mi se s tom njegovom izrekom ne možemo nego potpuno složiti i u našem 21. stoljeću.''

Dodjelu nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predsjednik Hrvatskog sabora je najavio riječima, da Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti od prvog dana tijesno surađuju na području znanosti, gospodarstva, kulture. Poruka ove svečanosti je podrška radu i zalaganju, a koja je potaknuta iskrenim pobudama da se bude uspješan u promicanju stručnosti, znanja i obrazovanja jer jedino na taj način Hrvatska može držati korak s razvijenim društvima i dalje napredovati. Na kraju govora akademik Reiner je čestitao današnjim laureatima Akademijine nagrade i poželio im puno uspjeha i sreće u radu.

Author: Ured predsjednika Sabora