Obilježavanje 25 godina od donošenja Zakona o pučkom pravobranitelju

Hrvatski sabor

U povodu obilježavanja 25 godina od donošenja Zakona o pučkom pravobranitelju u Hrvatskome saboru u srijedu, 10. svibnja 2017. otvorena je izložba fotografija s temom: „U objektivu: Svakodnevica ljudskih prava“. U organizaciji Ureda pučke pravobraniteljice i fotoagencije Pixell izložba je otvorena kod Bašćanske ploče. Izložba fotografija kroz različite teme iz područja ljudskih prava - siromaštva, zdravlja, rada, migracija, života osoba lišenih slobode - prikazuje svakodnevicu građana snimljenu u razdoblju od 1991. do 2016. godine. 

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora, u povodu obilježavanja 25. obljetnice, održava se i Međunarodna konferencija s temom: " Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi - suzbijanje terorizma - sloboda govora - živjeti zajedno". Konferencija se održava 11. i 12. svibnja 2017. Prvi dan konferencije održava se u Hrvatskome saboru u Sabornici od 13.00 do 17.00 sati. Drugi dan konferencije održava se u Hotelu Westin Zagreb od 9.00 do 16.00 sati. Na konferenciji sudjeluju najviši hrvatski dužnosnici te brojni predstavnici međunarodnih organizacija i institucija iz Europe i svijeta, koje djeluju na području ljudskih prava. 

Ovaj događaj, prema riječima pučke pravobraniteljice, bit će prilika i za potvrdu važnosti ljudskih prava u uspješnom odgovaranju na izazove suvremenih demokracija, kao i uloge koju pri tome imaju neovisne institucije za zaštitu i promicanje ljudskih prava te suzbijanje diskriminacije. Sudionici će raspravljati i o ostalim aktualnim temama - suzbijanju terorizma, slobodi izražavanja te postizanju skladnog suživota, u kontekstu zaštite ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije, jamaca očuvanja vladavine prava, suzbijanja nejednakosti i sprječavanja radikalizacije u Europi. Konferencija se može pratiti uživo na hrvatskom i engleskom jeziku.